Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z miejscowości Starigrad-Paklenica-uwagi i rady

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mawar33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawar33 » 19.07.2008 13:10

WITAM
W tym roku byliśmu drugi raz w Cro miedzy 7-17 lipca.
Stale czytam to forum więc mam pare uwag i rad od siebie dla początkujących Cromaniaków.Podróż - wyjazd z Poznania i w 12 godzin z postojami ( małe dzieci ) nocleg w Oekotelu w Graz.Rano śniadanko i wyjazd przez Słowenie z winietą bo jadąc na wakacje nie będe sobie głowy zawracał objazdami i kombinowaniem za stopare złotych żeby objeżdżać płatne drogi, wliczyłem to w koszt wyjazdu i więcej o tym nie myślałem ( co polecam wszystkim rozsądnym ).W zeszłym roku znalazłem coś w rodzaju Aqua-Parku w Tuheljskih Toplicach więc następny postój właśnie tam jakieś 4 godzinki radochy dla dzieci i dla nas w basenach i na zjeżdżalniach ze słodką wodą.Potem to już autostrada i dojazd na miejsce.
Teraz kilka rad co do pobytu - nie targajcie za dużo jedzenia ani innych pierdół bo tam wszystko jest na miejscu i nie przeliczajcie wszystkiego na złotówki bo to są WAKACJE !!! Jak ktoś porównuje ceny do tych w Tesco i jeszcze w promocji to faktycznie bedzie mu drożej ale tak naprawde ceny są porównywalne i nie warto tym sobie zawracać głowy a zakupy w marketach zostawcie tym którzy tak spędzają każdy weekend w Polsce.
W zeszłym roku miałem pół samochodu jedzenia i gotowałem obiady i nie było żle ale powtarzam to są wymarzone WAKACJE i nie można ich spędzić w kuchni a przy obeznych cenach euro obiad w knajpce jak sobie poszukacie fajną i niedrogą napewno was nie zrujnuje u mnie to było miedzy 120 a 170 kun dla dwóch dorosłych + porcja na pół dla dzieciaków.Z powrotem nocowałem w takim całodobowym motelu jakieś 15-20 km. przed Mikulovem za 40 euro pokój z łazienką TV z 2 polskimi kanałami radiem czysto i prosto i tanio mam ulotkę więc dla zainteresowanych więcej informacji.Jeżeli macie pytania to zapraszam i pozdrawiam wszystkich beztroskich CROMANIAKÓW.[/b]
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 19.07.2008 14:52

Jadę 10 sierpnia i praktycznie powtarzam Twoją trasę. Wyjazd rano, dotarcie do Oekotelu na spanie. Rano po śniadaniu do Plitvic, poszukanie noclegu (w ciemno). Następnie zwiedzanie, spanie, i rano na południe Dalmacji.
Jechałeś przez Wrocław, czy Legnicę. ?
Autostradę w Słowenii ominę, podobno bardzo prosto. W navi mam mapę Słowenii, więc nie powinno być problemów.
Dzięki za cenne uwagi na temat cen.
mawar33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawar33 » 19.07.2008 14:59

Jechałem przez Wrocław w niedziele więc na luziku, co do noclegu w Plitvicach to w zeszłym roku nie miałem żadnych problemów i to na 8 osób - 60 euro za nockę.
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 19.07.2008 21:42

A jak wygląda remontowany odcinek drogi Mikulov-Wiedeń ? Remont mocno przeszkadza ?
pulik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pulik » 19.07.2008 21:56

Na remontowanym odcinku Mikulov Wiedeń jedzie się całkiem nieżle zaznaczam że pokonywałem go w nocy tydzień temu
Hando14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 20.07.2008 08:13

Witaj mawar33

Wybieram się do Starigradu Paklenicu w sierpniu. Powiedz coś więcej o tej mieścinie. Jak np. plaże wyglądają, czy są jakieś knajpki gdzie można cos zjeść, jak samo miasteczko?

Pozdrawiam
mawar33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawar33 » 20.07.2008 09:55

Witaj HANDO14

Miejscowość niewielka ale za to pięknie położona góry praktycznie schodzą do morza.Jest kilka knajpek,sklepów,ryneczek,poczta ,apteka czyli praktycznie niczego nie brakuje.Polecam OAZE niedroga i chyba najbardziej oblegana knajpka z pyszną pizzą.Plaże niestety głównie betonowe z niewielkimi kamienistymi zejściami do morza ale mi to wcale nie przeszkadzało i nie przejmuj się to może gorzej brzmi niż w rzeczywistości wygląda.Duża i szeroka plaża z małymi kamieniami jest za hotelem ALAN.Ogólnie było fajnie byłem drugi raz i porównanie do zeszłego roku wypadło że było podobnie wiec polecam tą miejscowość .
Hando14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 20.07.2008 12:09

Wielkie dzięki MAWAR33.

Mi właśnie o to chodziło...małą sympatyczną i kameralną miejscowość w której można spokojnie odpocząć i mieć małą bazę wypadową w okolice (Zadar, Pag itp).

Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam
bogaczykk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogaczykk » 20.07.2008 19:13

Ponownie zadaję to pytanie bo nie dostałem jeszcze odpowiedzi na tym forum. Jak z komunikacją lokalną na Hvarze? Pomiędzy Hvarem, Starigradem, Sucurajem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2008 19:26

bogaczykk napisał(a):Ponownie zadaję to pytanie bo nie dostałem jeszcze odpowiedzi na tym forum. Jak z komunikacją lokalną na Hvarze? Pomiędzy Hvarem, Starigradem, Sucurajem?

To chyba nie w tym wątku to pytanie :wink:
Starigrad-Paklenica to nie to samo co Stari Grad na Hvarze - to 2 rózne części HR :wink:
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 25.07.2008 19:54

mawar33 napisał(a):Witaj HANDO14

Miejscowość niewielka ale za to pięknie położona góry praktycznie schodzą do morza.Jest kilka knajpek,sklepów,ryneczek,poczta ,apteka czyli praktycznie niczego nie brakuje.Polecam OAZE niedroga i chyba najbardziej oblegana knajpka z pyszną pizzą.Plaże niestety głównie betonowe z niewielkimi kamienistymi zejściami do morza ale mi to wcale nie przeszkadzało i nie przejmuj się to może gorzej brzmi niż w rzeczywistości wygląda.Duża i szeroka plaża z małymi kamieniami jest za hotelem ALAN.Ogólnie było fajnie byłem drugi raz i porównanie do zeszłego roku wypadło że było podobnie wiec polecam tą miejscowość .

Hello,
Czy może dysponujesz jakimis zdjęciami :lol: , albo mapką tego miasteczka albo jeszcze lepiej namiarami na fajne noclegi, jest tam punkt turystyczny a może lepiej szukać spania w ciemno na własną rękę? Proszę wklej zdęcia jak masz, aha jeżeli chodzi o morze to jest zdatna głebokośc dla małych dzieci np. daleko od brzegu a płytko czy od razu jest stromy spad dna i od razu głęboko 8O ?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone