Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Istrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adgam13
Globtroter
Wróciłem z Istrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 13.08.2007 13:10

Wróciłem z Istrii z Funtany koło Porecia. Jechaliśmy w ciemno w 4 osoby. Jeżeli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 13.08.2007 13:35

adgam13 napisał(a):Wróciłem z Istrii z Funtany koło Porecia. Jechaliśmy w ciemno w 4 osoby. Jeżeli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

mam mase pytań o kwatery,ceny,dojazd,czystośc wody,plażę.Proszę o odpowiedzi bo pewnie pojadę w tamte okolice od 1 wrzesnia
adgam13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 13.08.2007 13:47

Witam.
Kwatery szukaliśmy 5 godzin, w końcu znależliśmy dla 4 osób za 60 euro (najtańsze jakie były) ok 400 m od morza. Plaże betonowe lub kamieniste. Woda czysta , ciepła ale do wody na dalmacji nie może się równać. W sklepach cholernie drogo, tam są prawie sami niemcy. austryjacy, włosi, polskich aut widziałem może z 6. Ceny są ustalane pod nich. Jechaliśmy na istrie pierwszy raz ( przedtem zawsze na dalmację) ale już tam nie pojedziemy, dalmacja od Splitu w dół jest przepiękna, a tam jest tylko fajnie, zobaczyć i wystarczy. Pozdrawiam.
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 13.08.2007 13:48

Byłeś pierwszy raz w Chorwacji? Jak podobała Ci się Istria? Co zwiedzaliście?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.08.2007 14:28

Widzisz Adgamie jak to jest :D :?: Dla mnie Istria jest zdecydowanie Naj..., byłem na niej 4 razy, 3 w Dalmacji, wiem więc jak jest na południu.
Może to wrzesień powoduje, że mam takie odczucia :?: Chociaż podobno na południu cieplej :D Moje doświadczenie akurat tego nie wskazuje, zawsze cieplej miałem na Istrii.
Ceny---to faktycznie trochę ustwione pod Niemców, Włochów, ale czy to dziwne :!: :!: :?: :?: też byśmy tak robili gdyby była okazja dodatkowa zarobić.
Kameniak jest tylko na Istrii :D
Każdy z nas ma jakieś spostrzeżenia, wrazenia, całe szczęście, że różne
Ostatnio edytowano 17.08.2007 10:19 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
adgam13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 13.08.2007 17:14

Ja jeżdzę zawsze w wakacje, takie są moje odczucia, wiadmo ludzie mają inne gusta. Istria ma też swoje plusy np. amfiteatr w Puli (coś pięknego), blisko do Wenecji (też zwiedziliśmy). Pozdrawiam
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 14.08.2007 19:17

Byłem na Istrze dwa razy. I za każdym razem mi się podobało. Drogo-owszem, ale jak w całej Chorwacji na wybrzeżu. Radą na to jest odjechać kilkanaście km. w głąb lądu i tam znaleźć duży sklep. Ceny sa duzo niższe. Tak też zrobilismy na Istrze, a w tym roku na Krku. Z tym, że teraz jechalismy do Rijeki. 30 kun za przejazd mostem, ale i tak się opłacało. :D
adgam13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 16.08.2007 11:00

Mi tylko chodzi o to że dalmacja południowa podoba mi się dużo bardziej niż Istria. Wczasy na Istrii też są fajne i nie ma co grymasić>
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 16.08.2007 16:42

adgam13 napisał(a):Mi tylko chodzi o to że dalmacja południowa podoba mi się dużo bardziej niż Istria. Wczasy na Istrii też są fajne i nie ma co grymasić>

O gustach sie nie dyskutuje. Koło Splitu tez mi sie podobało. Ale cień drzew na plaży w dużej ilości to znalazłem tylko w Rovinj. :D
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 16.08.2007 17:20

Też dołączę swoją opinię.
Jak na razie mam trzy pobyty w Cro: Istria, Plejesac i Stanici-Tce koło Splitu.
Generalnie zwiedziłem całą Dalmację od Szibenika i Trogiru do Dubrownika z Korculą włącznie.
I nasuwają mi się następujące wnioski.
W przyszłym roku albo Istria albo Plejesac na pewno w żadnym wypadku Dalmacja przy magistrali adriatyckiej, no nie wiem jak jest od Szibenika do Krku ale jeżeli identycznie jak od Splitu do Dubrownika to ja za to dziękuję. Na Istrii i Plejesacu można znaleźć takie miejscowości gdzie jest spokój i cisza gdzie można wypocząć bez natłoku trustów natomiast praktycznie cała Dalmacja to z jednej strony morze z drugiej domy z kwaterami a środkiem magistrala adriatycka gorzej niż nad naszym Bałtykiem.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 16.08.2007 18:13

censor napisał(a):Też dołączę swoją opinię.
Jak na razie mam trzy pobyty w Cro: Istria, Plejesac i Stanici-Tce koło Splitu.
Generalnie zwiedziłem całą Dalmację od Szibenika i Trogiru do Dubrownika z Korculą włącznie.
I nasuwają mi się następujące wnioski.
W przyszłym roku albo Istria albo Plejesac na pewno w żadnym wypadku Dalmacja przy magistrali adriatyckiej, no nie wiem jak jest od Szibenika do Krku ale jeżeli identycznie jak od Splitu do Dubrownika to ja za to dziękuję. Na Istrii i Plejesacu można znaleźć takie miejscowości gdzie jest spokój i cisza gdzie można wypocząć bez natłoku trustów natomiast praktycznie cała Dalmacja to z jednej strony morze z drugiej domy z kwaterami a środkiem magistrala adriatycka gorzej niż nad naszym Bałtykiem.

jeżeli uważasz że na Istrii jest Spokojniej niż w Dalmacji .. no to respect : ]
Porec , Umag , Rovinj . Vrsar , Rabac - to chyba głośne miejscowści : ) według mnie :) , a czytając relacje Cromaniaków z Dalmacji .. wywnioskowałem , że .. od Splitu .. na Omijskiej Riwierze są bardzo spokojne miejscowości typu Mimice , Marusici ( Makarska Riwiera ) Drasnice , , Drvenik ,Zivogosce ,Bratus , Podaca Zaostrog , Promajna typowo Spokojne Mieścinki :)
adgam13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 16.08.2007 18:35

Zgadzam się z Adamem 11. Rok temu np. byłem w Marusici, cisza, spokuj, droga nad willami, samochodów nie słychać. Będąc na plaży przed sobą jest krystalicznie czyste morze (na istrii tak czystego nie ma), a za plecami góry skaliste, poprostu pięknie. Nie raz czytałem na tym forum że prawdziwa Chorwacja jest od Splitu w dół. Zgadzam się z tym w 100%. Pozdrawiam.
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 17.08.2007 08:17

Cóż zostanę przy swojej poprzedniej opinii, że Dalmacja z nielicznymi wyjątkami to jeden wielki kombinat turystyczny.
Moje pobyty w cro nie są ograniczone tylko do jednej miejscowości w której mam zakwaterowanie. Średnio w czasie dwóch tygodni urlopu w cro przejeżdżam 1500 km zwiedzając więc mam skalę porównawczą.
Istria to nie tylko zachodnie wybrzeże czy Rabac co do jakości morza też można dyskutować natomiast Dalmacja a w szczególności riwiera Makarska to dla mnie koszmar ale różne są gusta i guściki jedni lubią tak jak ja spokój i ciszę a drudzy nie.
I jeszcze jeden przykład jeżeli zakwaterujesz w okolicy Splitu to raczej nie nastawiaj się na zwiedzanie Dubrownika bo niby odległość niewielka ok. 200 km to przejazd w jedną stronę min. 4-5 godzin magistralą sprawdziłem dwukrotnie. A jest to wynikiem właśnie tego co pisałem Z jednej strony magistrali plaża a z drugiej apartamenty i praktycznie tak cały czas na całej trasie.
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 17.08.2007 09:56

censor napisał(a):...
I jeszcze jeden przykład jeżeli zakwaterujesz w okolicy Splitu to raczej nie nastawiaj się na zwiedzanie Dubrownika bo niby odległość niewielka ok. 200 km to przejazd w jedną stronę min. 4-5 godzin magistralą sprawdziłem dwukrotnie. A jest to wynikiem właśnie tego co pisałem Z jednej strony magistrali plaża a z drugiej apartamenty i praktycznie tak cały czas na całej trasie.

Owszem, do Dubrovnika daleko, ale...Salona, sam Split , Trogir a także inne miasta- duża atrakcja. Mnie z kolei nie zachwycił wcale Dubrovnik. Gusta i guściki... :D
adgam13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adgam13 » 17.08.2007 12:12

Do Dubrownika niby daleko, ale sam przejazd magistralą to już frajda i piękne widoki. Jeszcze piękne naturalne plaże na dalmacji, na Istrii koszmarne betony. Brrrr...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi