Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem, Warszawa - Zadar - Warszawa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 16.08.2007 14:31

Witam. We wtorek wrocilem z moich pierwszych wakacji w Chorwacji.
Wyjechalem z Warszawy w sobote 4.08 o 3 rano.
Trasa:
Wawa - Cieszyn, predkosc 120 km/h, 4 godz.
później kawalek przez Czechy zwykłą drogą do granicy slowackiej ( bardzo ladne widoki na góry)
Zilina ( tutaj napotkalem niewielki korek - budowa wiaduktow)
Dalej az do Bratyslawy piekna autostrada, predkosc 140 - 160 km/h.

Z Bratysłąwy kierowalem sie na Węgry, pożniej w miejscowosci MonsonMagyowar trasą 86. Csorna - Shombathely ( w tym miasteczku zrobilem ponad godzinny postój, zjadlem pyszna pizze z wegierskim Salami razem z cola za jedyne 1400 forintow. mają fajny ryneczek - warto tu zajrzec). oznakowanie na Węgrzech maja bardzo dobre, ruch niewielki, niestety duzo malych miejscowosci i ograniczenia nawet do 30 km/h. uwazac trzeba także na drodze bo Węgrzy uwazam jezdza dosc brawurowo, czesto musialem hamować jak ktos zza zakretu wyskakiwal mi na czolówkę.. Dalej Zalagerszeg, Nagikanisza i na przejściu granicznym z Chorwacja w Latenye byłem o 17.00. od granicy juz cały czas Autostrada, ruch średni, predkosc 140 - 160 km/h, w okolicy Zagrzebia widzialem ogromny ok 10 km korek od bramek ( na szczescie w przeciwna strone) . ja na korek w ktorym stalem polgodziny napotkalem przed Tunelem Svetly rock, czy jakos tak.. w Zadarze byłem o godzinie 21.00
Zatem lacznie 18 godzin jazdy z czestymi przystankami ( 1 kierowca) no i ponad godzina pobytu w Shombathely. Myślę że jak na sobotę to chyba niezly wynik.

Powrót ( ta sama trasa):

Wtorek 14.08. wyjazd z Zadaru o godz 8.00
Na Autostradzie w Chorwacji zupelnie pusto w obie strony.Na granicy z Węgrami byłem o godz 12.00

na Węgzrech w zwykly dzien wiekszy ruch niz w sobote, troche wolniej sie jechalo, tez godzina postoju na obiad w Shombathely., na slowacji bardzo duzy ruch w okolicy Bratyslawy. w Cieszynie byłem o 21. Do Warszawy zajechalem na 2 w nocy gdyż na trasie katowickiej straszny ruch tirow, w nocy , no i zmeczenie tez dawalo sie we znaki. Nastepnym razem biore nocleg gdzies po drodze, np w Bratyslawie, bo tak za jednym razem to troche meczace..

Powrót zajął więc również 18 godzin..

Teraz po pobycie w Cro juz anwet nie mysle o wyjezdzie nad nasze morze, za rok tez jade, może tym razem do Dubrownika..
kim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kim » 16.08.2007 16:28

Hmmmmm, za siedmioma górami, za siedmioma morzami :evil:
Kolego 4 godziny z Wawy do granicy, przelotówka przez Slowację 140-160
(Cadca, a szczególnie okolicy Żyliny to ok. 40 -60 km/h)
.dalszych sukcesów Ci życzę w podróżach wahadłowcem 8O :lol: :roll:
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 16.08.2007 16:47

kim napisał(a):Hmmmmm, za siedmioma górami, za siedmioma morzami :evil:
Kolego 4 godziny z Wawy do granicy, przelotówka przez Slowację 140-160
(Cadca, a szczególnie okolicy Żyliny to ok. 40 -60 km/h)
.dalszych sukcesów Ci życzę w podróżach wahadłowcem 8O :lol: :roll:

Nie rozumiem do konca twojego posta kolego.. Nie jestemm jakims piratem drogowym, staram sie jezdzic bezpiecznie. 140-160 na dobrej autostradzie to nie jest jakas wielka przesada. dodam ze jadac z takimi predkosciami bylem wielokrotnie wyprzedzany przez slowakow czy chocby tez naszych rodakow. natomiast w okolicach Zyliny, to nawet 40 nie pojechalem bo byl niewielki koreczek, ale jakos w miare plynnie to sie poruszalo. Natomiast co do trasy w Polsce, to wyjezdzajac o 3 nad ranem masz niemal zerowy ruch, wiec nie przeginajac jadac ok 120 km/h dwupasmowka zwalniajac nawet na ograniczeniach dojedziec do cieszyna w 4 godziny.
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 16.08.2007 16:47

Trasa W-wa - Cieszyn w 4 godziny to jest realne. Osobiście, trasę Gliwice - Warszawa (Janki) w godzinach bardzo wczesno rannych lub późno wieczornych pokonuję w okolicy do 2h20min. Średni do 5 razy w miesiącu.
Pozdrawiam
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 16.08.2007 17:49

Maciek79 napisał(a):Witam. We wtorek wrocilem z moich pierwszych

- Shombathely ( w tym miasteczku zrobilem ponad godzinny postój, zjadlem pyszna pizze z wegierskim Salami razem z cola za jedyne 1400 forintow. mają fajny ryneczek - warto tu zajrzec). .

a gdzie to żarcie dokładnie, w jakich godzinach czynne, ja w Shomb... będę ciemną czarną nocą, znasz może jakieś miejsce na nocleg w tych okolicach
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 16.08.2007 18:03

="dzimaj
a gdzie to żarcie dokładnie, w jakich godzinach czynne, ja w Shomb... będę ciemną czarną nocą, znasz może jakieś miejsce na nocleg w tych okolicach

Niestety trzeba wjechac do Centrum Shomba..Od ulicy tego rynku nie widać, ja trafiłem tam jakoś przypadkiem, chodząc po ulicach w poszukiwaniu jakiegoś dobrego żarcia. I dobrze trafiłem bo na rynku sporo knajpek, bankomaty itd... Późną nocą to nie wiem czy będą czynne..

Co do pokoi to po dordze w mniejszych miejscowościach np. Csorna, widziałem jakiś motel i pare wywieszek w prywatnych domkach "Zimmer frei", tez myslalem o noclegu u bratankow, tylko jak tu sie z nimi dogadać :roll: . Dlatego ja w przyszlym roku biore nocleg gdzies w Bratysławie, a przez Węgry już tylko przejade , oczywiście zachaczając o Szomba ;-)
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 16.08.2007 21:02

dzięki

fontanny prawie jak w Barcelonie .... :D
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 25.11.2007 22:40

Maciek 79 -
napisz mi dokładnie jak jechałeś i ile cie to kosztowało- winiety paliwo, gdzie tankowałeś. Jade co prawda troche dalej do Splitu ale to prawie ta sama droga-- poczta adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 26.11.2007 23:26

korfu01 napisał(a):Maciek 79 -
napisz mi dokładnie jak jechałeś i ile cie to kosztowało- winiety paliwo, gdzie tankowałeś. Jade co prawda troche dalej do Splitu ale to prawie ta sama droga-- poczta adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Jak jechalem opisalem w pierwszym poście. Koszt podróży:

Winieta na Słowacji (miesięczna) ok 38 zł., Przez Węgry jechałem drogami nie objętymi opłatami). W Chorwacji cały czas płatna autostrada . odcinek od przejscia węgiersko-chorwackiego w Latenye do Zadaru łączny koszt ok 70 zł. w jedną stronę.

Paliwo: Auto na gaz, ok 500 zł w obie strony Warszawa Zadar - Zadar Warszawa. . Ciekawostka - w Chorwacji gaz ok 25% tańszy niż w Polsce.
Tankowanie: W Polsce przed granicą w Cieszynie, później w Słowacji koło Bratysławy, Na przejściu granicznym w Lateneye po stronie chorwackiej, a już w głąb chorwacji to sporo stacji z gazem tam nazywanym AUTO PLIN.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2007 13:46

Witam, gdzie tankowałeś LPG i czy to są stacje całodobowe z płatnością kartą :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2007 19:41

szaki17 napisał(a):Witam, gdzie tankowałeś LPG i czy to są stacje całodobowe z płatnością kartą :?:

Jeżeli chodzi Ci o HR to śledź te stronki:
INA
TIFON
tam masz wszystko aktualne czyli: co sprzedają, gdzie, jak długo i czy można płacić kartą :wink:
Pozdrav :papa:
dzimaj
Globtroter
całodobowe....

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 28.11.2007 21:34

to że stacja jest całodobowa nie oznacza że gaz dostaniesz przez 24H , w Bratysłąwie trochę się naszukaliśmy takiej stacji we wrześniu około 2 iej w nocy . Znaleźliśmy stację z gaze i płatnością kartą ,ale do szczęścia brakowało pana który obsługiwał dystrybutor i niestety gazu nie dostaliśmy , na innej stacji był gaz , był pan ,a le znowu karta nie działała akurat (Zlate Piesky to się chyba zazywało. Zapłąciłem euro ale po takim kursie że wolę tego sobie nie przypominać. Podejrzewam , że Słowak sobi do kieszeni to euro schował, zapłacił swoimi koronami a rano w kantorze wymienił. złoty biznes...

Dodam że stacje przy autostradzie to były

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone