Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Orkiestra Jurka Owsiaka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2015 13:01

Janusz Bajcer napisał(a):Dla tych którzy mają "twarde'" dowody przekrętów Jerzego Owsiaka

LINK

Na forach internetowych zza komputera nie udowodnicie mu żadnej winy.

:papa:

Dobre :)
Według arkony , wyrok sądu w sprawie przeciwko kurce może w jakikolwiek sposób zobowiązywać do czegoś oskarżyciela :)
I to jest właśnie to manipulowanie - Wielgucki był oskarżonym a u niektórych wychodzi, że oskarżonym był Owsiak.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 13:05

arkona napisał(a):
Sąd Rejonowy w Złotoryi nie miał najmniejszych wątpliwości, że wszystkie moje publikacje wraz ze stawianymi zarzutami opierały się na faktach. Sędzia Michał Misiak wielokrotnie podkreślił, że każda moja teza była poparta argumentami wywiedzionymi z dokumentacji WOŚP, wypowiedzi samego Owsiaka i materiałów powszechnie dostępnych w Internecie. Najprościej rzecz ujmując nie skłamałem ani razu i nie przypisałem WOŚP, czy Jerzemu Owsiakowi czynów, których by nie popełnili.

Jednym słowem sąd zbadał czy w swoich tekstach bloger opierał się na faktach czy pisał nieprawdę.

Super. A teraz przeczytaj ten fragment kilkanaście razy i pomyśl. Zarzuty opierały się na faktach, dokumentach WOŚP, wypowiedziach Owsiaka i materiałów dostępnych w Internaccie - ok, szczytem debilizmu byłoby to, gdyby podpierał się np bilansami KGHM i wypowiedziami Pawłowicz.
We fragmencie z kursywą, MatkaKurka, czy jak Mu tam, pozwolił sobie na małą manipulację. Interpretację zostawię już Tobie.

Swoją drogą...taki manipulator z tego Owsiaka i w ogóle...i jakoś ciągle nie siedzi w pace hm.....
Ostatnio edytowano 10.01.2015 13:08 przez MRK, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 13:07

Blaugrana napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Dla tych którzy mają "twarde'" dowody przekrętów Jerzego Owsiaka

LINK

Według arkony , wyrok sądu w sprawie przeciwko kurce może w jakikolwiek sposób zobowiązywać do czegoś oskarżyciela :)
I to jest właśnie to manipulowanie - Wielgucki był oskarżonym a u niektórych wychodzi, że oskarżonym był Owsiak.

No przecież ktoś tam wyżej pisał, że to był proces o oszustwa Owsiaka :mrgreen: . Ból dupy i nic więcej.
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 13:17

Blaugrana napisał(a):

LINK

Gdzie ja takie rzeczy napisałem? Zacytuj.

Wielgucki był oskarżonym, ale jakoś sąd stwierdził, że jego zarzuty wobec Owsiaka są oparte na faktach i zgodne z prawdą. Gdzie tu manipulacja?
Ostatnio edytowano 10.01.2015 13:22 przez arkona, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2015 13:22

MRK napisał(a):
Blaugrana napisał(a):

LINK

No przecież ktoś tam wyżej pisał, że to był proces o oszustwa Owsiaka :mrgreen: . Ból dupy i nic więcej.

Ktoś napisze w necie, że jesteś złodziejem - bez urazy :)
Ty go podasz do sądu za pomówienie. Sąd każe Ci udowodnić, że nim nie jesteś i dlatego musisz dostarczyć wyciągi z konta i skarpet, PITy z 10 lat, świadectwa, że nie byleś karany :)
Dostarczysz by ten ktoś został ukarany ? Ja np też bym tego nie zrobiła.
Owsiak i WOŚP jest gruntownie co rok sprawdzany i kontrolowany. Żaden z podmiotów kontrolujących nie stwierdził nieprawidłowości. Dokumenty dostępne są w internecie.
Chciałabym by wszystko w Polsce było tak transparentne jak WOŚP.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 13:25

Blaugrana napisał(a):Ktoś napisze w necie, że jesteś złodziejem - bez urazy :)
Ty go podasz do sądu za pomówienie. Sąd każe Ci udowodnić, że nim nie jesteś i dlatego musisz dostarczyć wyciągi z konta i skarpet, PITy z 10 lat, świadectwa, że nie byleś karany :)

Nie przetłumaczysz... To jest kopanie się z koniem.
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 13:34

Blaugrana napisał(a):Ktoś napisze w necie, że jesteś złodziejem - bez urazy :)

Przecież w sądzie pomawiający też musi przedstawić dowody na swoje słowa. Tak samo było w tym przypadku. Wielgucki w swoich tekstach postawił konkretne zarzuty natury finansowej. W sądzie pokazał materiały na których się opierał, a których Owsiak i jego strona nie potrafiła podważyć.

Owsiak i WOŚP jest gruntownie co rok sprawdzany i kontrolowany. Żaden z podmiotów kontrolujących nie stwierdził nieprawidłowości. Dokumenty dostępne są w internecie.
Chciałabym by wszystko w Polsce było tak transparentne jak WOŚP.

W kółko jak matra powtarzane. Sprawa w sądzie dotyczyła nie nieprawidłowości w sprawozdaniach finansowych WOŚP tylko w działaniach na styku WOŚP, "Złoty Melon" i "Mrówka Cała" oraz przepływów finansowych między nimi.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 13:47

arkona napisał(a):W kółko jak matra powtarzane. Sprawa w sądzie dotyczyła nie nieprawidłowości w sprawozdaniach finansowych WOŚP tylko w działaniach na styku WOŚP, "Złoty Melon" i "Mrówka Cała" oraz przepływów finansowych między nimi.

Ku.wa, no i przy takich tekstach ręce opadają. Tak? Pewny jesteś? Tego tyczyła sprawa? Owsiak założył sprawę odnośnie działań na styku WOŚP, "Złoty Melon" i "Mrówka Cała" oraz przepływów finansowych między nimi?

EDIT: rozmawiamy konkretnie, czy też może rozmawiamy o tym, kto jakie wnioski sobie wyciągnął po tym, jak Owsiak stwierdził, że nie będzie pokazywał papierów? Idź, załóż Mu sprawę, udowadniaj.
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 10.01.2015 14:15

MRK napisał(a):
arkona napisał(a):W kółko jak matra powtarzane. Sprawa w sądzie dotyczyła nie nieprawidłowości w sprawozdaniach finansowych WOŚP tylko w działaniach na styku WOŚP, "Złoty Melon" i "Mrówka Cała" oraz przepływów finansowych między nimi.

Ku.wa, no i przy takich tekstach ręce opadają. Tak? Pewny jesteś? Tego tyczyła sprawa? Owsiak założył sprawę odnośnie działań na styku WOŚP, "Złoty Melon" i "Mrówka Cała" oraz przepływów finansowych między nimi?

EDIT: rozmawiamy konkretnie, czy też może rozmawiamy o tym, kto jakie wnioski sobie wyciągnął po tym, jak Owsiak stwierdził, że nie będzie pokazywał papierów? Idź, załóż Mu sprawę, udowadniaj.

MRK, dlaczego dyskusję traktujesz jak prywatną krucjatę ? Co to jest "katotalib" ?- używasz takiego określenia, mam nadzieję, że wiesz co piszesz, więc wyjaśnij mi to.

Unikasz dyskusji o faktach, wolisz rozbijać wszystko w jakieś insynuacje i sugestie.
Po co to?
Odnieś się do faktów , wyraź opinię i tyle, a nie wszystkich mających inne zdanie w tej kwestii określasz mianem katotalib - to jest twoim zdaniem jakikolwiek argument ? :D
Po co się spinasz?

Już wcześniej wkleiłem jak Owsiak zaprzecza faktom - w związku z wyrzuceniem dziennikarza, ale to zapewne ze szlachetnych pobudek.

Zacznij używać argumentów, bo jak do tej pory, to nie masz żadnych prócz "jedynie słuszngo punktu widzenia" i "katotaliby"

Potraktuj to jak dyskusję a nie krucjatę - mniej spiny a więcej argumentów :D
Ostatnio edytowano 10.01.2015 14:17 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 14:15

MRK napisał(a):

Przeczytaj teksty blogera na podstawie których Owsiak złożył pozew sądowy i czego one dotyczą. Następnie prześledź przebieg sprawy sądowej i przeczytaj uzasadnienie wyroku.
Jeżeli teksty blogera opisują finansową działalność WOŚP, "Złotego Melona" i "Mrówki Całej" w tym głównie powiązań finansowych między nimi to nie należy się dziwić, że sprawa przed sądem dotyczyła tych kwestii. Bo jak inaczej można ocenić czy bloger pisząc o finansach zniesławił Jerzego Owsiaka i WOŚP niż badając czy publikacje są prawdziwe i opierają się na faktach czy nie. Inną sprawą był język użyty przez blogera i to też podlegało ocenie sądu. Reasumując sprawa miała dwa wątki pierwszy finansowy drugi "językowy". Obydwa równie ważne. Wyrok sądu dotyczył tych dwóch kwestii.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 14:55

baunty napisał(a):
MRK, dlaczego dyskusję traktujesz jak prywatną krucjatę ? Co to jest "katotalib" ?- używasz takiego określenia, mam nadzieję, że wiesz co piszesz, więc wyjaśnij mi to.

Jaka krucjata? Wbrew pozorom, całkiem nieźle się bawię. Katotalib? Proszę bardzo. Człowiek wyznania rzymsko-katolickiego, który wie najlepiej, jak powinno wyglądać życie innych i bardzo stara się o to, aby ta jego wiedza została rozprzestrzeniona pośród niewiernych, złych, najgorszych. Najchętniej cofnąłby się do średniowiecza, wyciągnął Malleus Maleficarum i "nawracał" tak, jak to wtedy bywało. Nie mylić z katolikiem. Tych szanuję, aczkolwiek nie jest ich wielu. Nie mylić również z osobami mieniącymi się katolikami, a tak naprawdę, to jedyne co ich trzyma przy ich "rzekomej" wierze, to tradycja, lenistwo itd. Tych mamy w Polsce najwięcej. Przykład katotaliba: Terlikowski. Mam nadzieję, żeś usatysfakcjonowany:)

baunty napisał(a):Unikasz dyskusji o faktach, wolisz rozbijać wszystko w jakieś insynuacje i sugestie.

Oj...ja te insynuacje i sugestie widzę po drugiej stronie. Czyż nie? Jeśli nie byłoby tak, to chyba kilka osób z tego forum powinno już siedzieć w prokuraturze.

baunty napisał(a):Odnieś się do faktów , wyraź opinię i tyle, a nie wszystkich mających inne zdanie w tej kwestii określasz mianem katotalib - to jest twoim zdaniem jakikolwiek argument ? :D

Czytaj ze zrozumieniem. No prosiłem przecież:). Czy kogokolwiek w tym wątku określiłem katotalibem? Poczytaj dokładnie. Chyba, że ktoś sam przyznaje się do tego, że do tych środowisk należy.

baunty napisał(a):Już wcześniej wkleiłem jak Owsiak zaprzecza faktom - w związku z wyrzuceniem dziennikarza, ale to zapewne ze szlachetnych pobudek.

Czytałem to. Tutaj Owsiak mija się z prawdą.

baunty napisał(a):Zacznij używać argumentów, bo jak do tej pory, to nie masz żadnych prócz "jedynie słuszngo punktu widzenia" i "katotaliby"

Katotalibowie, co by było po naszemu:). Jedyny słuszny punkt widzenia jest po obu stronach. Stąd dyskusja...tyle, że ja lubię dyskusję w jakiś sposób usystematyzowaną i konkretną i o to poniekąd walczę w tym wątku. Proces o oszustwa? MatkaKurka udowodnił? Mamy w Polsce sądy od tego. Nie pojmuje trzymania się zdania jakiegoś Matki, tak jakby on był jakąś wyrocznią/prokuratorem/sędzią. MatkaKurka jakoś też nie składa doniesień do prokuratury (przynajmniej nic o tym nie wiem). Politycy, którzy o tym mówią jakoś też się nie kwapią. Dlaczego? Sam sobie odpowiedz.
Nie będę rozmawiał o argumentach Matki, bo nie mam wiedzy. Owsiak powiedział, że pokaże księgi, ale biegłemu rewidentowi/księgowemu/komuś. Ja nie zamierzam dyskutować z sądem. Nie zamierzam też dyskutować z argumentami MatkiKurki. Za cienki w uszach jestem. MatkaKurka chyba też. Jasne, kilka zdań można wymienić, ale nikt tutaj nie może być czegokolwiek pewny. Nie ma co sądów roztaczać, bo to jest idiotyczne. Zauważ, że ja też nigdzie nie napisałem, że u Owsiaka na bank wszystko jest ok. Nie wiem tego, ale zakładam, że skoro jest sprawdzany przez bodajże dwa ministerstwa i jeszcze jeden urząd (nie pamiętam teraz który), to wierząc w instytucje tego kraju, chyba jest ok, co? Jak PiS był u władzy, to WOŚP też grał. Czemu nie zrobili Owsiakowi koło pióra? Skarbowy zgnębi Cię za 10 groszy. Tutaj cisza. Od groma jest ludzi przeciwnych Owsiakowi, a WOŚP jakoś nadal funkcjonuje.

Swoją drogą...ciekawe, ilu pamięta, jak to się zaczęło? Ja pamiętam. Sam kiedyś zbierałem, sam grałem na WOŚP-ie. Bardzo dawno to było. WOŚP nie jest tworem medialnym. Nie stworzyła go telewizja. To był jeden mały programik oglądany przed młodych punkowców/rockowców. Ci, którzy to pamiętają, mają inne podejście. Ci, którzy wtedy śmigali na wiejskie/miejskie dicho mają teraz inne.

baunty napisał(a):Potraktuj to jak dyskusję a nie krucjatę - mniej spiny a więcej argumentów :D

Staram się, ale czasem z niektórych wypowiedzi bije ignorancja.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 10.01.2015 15:15

LINK

Nie poniałeś Janusz. Wszelkie statuty umowy ramowe, regulaminy konstruuje się tak żeby ci którzy na ich bazie działają mieli możliwie szerokie pole manewru i nie narażali się na odpowiedzialność karną.
Szefowie fundacji mając takie narzędzie w ręku mają praktycznie wolną ręką. Mogą przeznaczyć na
cele charytatywne 90%, 50%, ale także zaledwie 1% wpływów i zgodnie ze statutem są OK.
Jeśli statut na to zezwala mogą też tworzyć spółki satelickie i przepompować do nich dowolną ilość kasy. Właściwie skonstruowany statut zapewnia bezkarność.
Bezkarność bo formalnie wszystko jest OK, ale tylko formalnie bo znaczna, bardzo znaczna, bądź prawie cała wartość środków finansowych pochodzących ze zbiórki zamiast trafić do potrzebujących zasila prywatne konta. Walka z takim zjawiskiem jest trudna i złożenie zawiadomienia o przestępstwie do prokuratury nic nie da, bo jak wcześniej to opisałem formalnie wszystko jest w porządku.
Co więc można zrobić żeby dowiedzieć się prawdy?
Niezły pomysł miał Matka Kurka. Napisał na blogu, że Owsiak kradnie czym niejako zmusił go do wytoczenia mu procesu o pomówienie. Tym samym Owsiak wpadł w pułapkę bo chcąc żeby sąd uznał Wielguckiego winnym pomówienia musiał mu udowodnić winę, a tego nie da się zrobić bez udostępnienia sądowi dokumentacji handlowej. Niestety Owsiak zachował jednak na tyle zdrowego rozsądku , że się na to nie zgodził. Sprawę przegrał, ale nie stracił twarzy do czego musiałoby dojść po upublicznieniu ksiąg.

PS. mnie też uznacie za katotaliba ?
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 15:21

realista2 napisał(a):PS. mnie też uznacie za katotaliba ?

Jedna uwaga: nikt nikogo na tym forum nie nazwał katotalibem. Proszę, czytajcie ze zrozumieniem, bo już takich pierdół nie chce mi się tłumaczyć.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 15:25

realista2 napisał(a): Mogą przeznaczyć na
cele charytatywne 90%, 50%, ale także zaledwie 1% wpływów i zgodnie ze statutem są OK.

BTW...Caritas Diecezji Gdańskiej w 2012, bądź w 2013 roku przeznaczył 5% na "pomoc". 95% środków została przeznaczona na koszty administracyjne. Ile Caritas dostaje od państwa, a ile WOŚP?

EDIT: i jeszcze mała ciekawostka. Kolega chciał oddać wszystkie ubrania po zmarłym krewnym do Caritasu. Zadzwonił z tą informacją do nich, to przekazali Mu informacje, że ubrania zbierają tylko, jak są jakieś nadzwyczajne akcje, a tak to preferują jednak gotówkę.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 10.01.2015 15:29

MRK napisał(a):
realista2 napisał(a): Mogą przeznaczyć na

BTW...Caritas Diecezji Gdańskiej w 2012, bądź w 2013 roku przeznaczył 5% na "pomoc". 95% środków została przeznaczona na koszty administracyjne. Ile Caritas dostaje od państwa, a ile WOŚP?

EDIT: i jeszcze mała ciekawostka. Kolega chciał oddać wszystkie ubrania po zmarłym krewnym do Caritasu. Zadzwonił z tą informacją do nich, to przekazali Mu informacje, że ubrania zbierają tylko, jak są jakieś nadzwyczajne akcje, a tak to preferują jednak gotówkę.

A co to ma do rzeczy , że ktoś jest jeszcze gorszy. To ma być usprawiedliwienie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.