napisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2015 12:14
arkona napisał(a):Blaugrana napisał(a):Na temat Owsiaka i WOŚP sie wypowiedziałam i już nie chce mi się uczestniczyć w dyskusji pt- udowadnianie że Owsiak nie jest wielbłądem.
Nie chcę się wypowiadać, ale się wypowiadam dosyć pokrętna logika.
Znalazłam tylko wywiad z Owsiakiem, w ktorym tłumaczy dlaczego nie pokazał wszystkich dokumentów finansowych sądowi...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... k_.html#MTProszę pamiętać, że w ciągu 23 lat fundacja dokonała zakupu sprzętu na 592 mln zł. Mamy swój regulamin i mówimy wyraźnie - cena sprzętu jest tajemnicą. Dlaczego? Ponieważ często firmy z różnych pobudek bardzo obniżają cenę - chcą wejść na rynek, oferują supersprzęt i wiedzą, że nasze zakupy są bardzo dobrze odbierane w biznesie medycznym.
Kiedy zażądano od nas przedstawienia wszystkich dokumentów z dziesięciu lat, nie zgodziliśmy się. Powiedzieliśmy, że jeśli sąd wyznaczy zawodowego audytora, to je przedstawimy, ale na pewno nie damy tych dokumentów człowiekowi, który zaraz będzie je publikował. Tam są tajemnice handlowe i nikt na świecie nie zgodziłby się na ich ujawnienie. Świadomie zrezygnowaliśmy z okazania tych dokumentów. No i wyrok był tego konsekwencją.
To jak chciał Owsiak wygrać proces przed sądem? Na piękne oczy? Bez pokazania dokumentów? W uzasadnieniu wyroku sąd wyrażnie napisał, że najpierw Owsiak wyraził wolę udostępnienia wszystkich żądanych przez sąd dokumentów później zmienił zdanie. Co nie przeszkadzało stronie oskarżającej powoływać się na dokumenty, których przedstawić nie chcieli. Poza tym co również zawarł sąd w orzeczeniu, WOŚP nie udzieliła odpowiedzi (również w trybie ustawy) na zapytania Piotra Wielguckiego dotyczące działalności fundacji.
A wypowiedziałam się ? Wrzuciłam tylko link do CZYJEJŚ wypowiedzi...
Ale jak chcesz to proszę bardzo, też mogę...
Jeszcze raz, czemu nie ? Tym bardziej, że Ty nie rozumiesz sedna sprawy.
Po pierwsze, proces był przeciwko Wielguckiemu. Wytoczył go - Owsiak.
Za nazwanie Owsiaka "królem żebraków " i "hieną cmentarną"
Co się tyczy wyroku...sąd nie skazał Wielguckiego.
W tekście, ktory podałam Owsiak pisze dlaczego nieskazanie Wielguckiego było mniej szkodliwe niż wydanie tysięcy dokumentow finansowych sądowi, ktory nie powołał biegłego audytora. Owsiak nie chcial by Wielgucki dokumenty te "wrzucił" na swój portal - kontrowersje. net, bo mają wartość jako tajemnice handlowe. Po prostu odpuścił Wielguckiemu. Pewne sprawy były dla niego ważniejsze niż prywatne czyli ukaranie matki kurki.