Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Orkiestra Jurka Owsiaka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 11:40

I powyższy post (post B.) powinien zamknąć całą dyskusję. Jakoś wydaje mi się, że Owsiak nie stoi ponad prawem. Prokuratura, czy też Skarbowy już zadbaliby o to, aby dobrać Mu się do tylka. Katotalibowie i prawica krzyczą, a jakoś nikt wniosków do prokuratury nie składa. Jest tylko ból dupy i nic więcej.

Ps. Biedaczysko z TR nie miał akredytacji na wcześniej wspominana konferencję.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 11:45

Blaugrana napisał(a):
arkona napisał(a):Świadomie zrezygnowaliśmy z okazania tych dokumentów. No i wyrok był tego konsekwencją.[/b]

To jak chciał Owsiak wygrać proces przed sądem? Na piękne oczy?
[/QUOTE ]

powyżej masz odpowiedź.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 11:53

MRK napisał(a):
Blaugrana napisał(a):
arkona napisał(a):Świadomie zrezygnowaliśmy z okazania tych dokumentów. No i wyrok był tego konsekwencją.[/b]

[/QUOTE ]

powyżej masz odpowiedź.

Co to za odpowiedz? To był proces karny tu oskarżyciel miał dowieść przed sądem swoich racji i jak to miał zrobił bez dokumentów? WOŚP jako organizacja pożytku publicznego jest z mocy prawa zobowiązana do udzielania informacji ze swojej działalności, a takiej informacji odmówiła co jest zawarte w orzeczeniu sądu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.01.2015 11:55

arkona napisał(a):
bluesman napisał(a):
arkona napisał(a):Jeśli nie posiadasz żadnej wiedzy to proponuję choćby zapoznać się z wątkiem w którym się udzielasz.

Wybacz ale nie rozumiem :)
Po pierwsze proces nie dotyczył jakichkolwiek oszustw dokonanych przez Owsiaka. Po drugie nie interesuje mnie czyjeś zdanie (czyt. przypuszczenie), a wyłącznie potwierdzenie prawomocnym wyrokiem przez uprawniony organ faktu zaistnienia przestępstwa.
Z wątkiem się na bieżąco zapoznaję :)

Jeżeli nie dotyczył oszustw to niby czego dotyczył?
Za wp
Owsiak pozwał blogera, piszącego pod pseudonimem MatkaKurka, za trzy zamieszczone w 2013 r. w internecie teksty: "Jerzy Owsiak - król żebraków i łgarzy, złoty melon sekty WOŚP", "Guru Owsiak w 11 lat wyjął 46 Złotych Melonów" oraz "Jerzy Owsiak, król żebraków i łgarzy pracuje na nowy tytuł - hiena cmentarna".

Szef Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy oskarżył blogera o to, że w tekstach tych pomówił WOŚP i jego samego o przywłaszczenie pieniędzy pozyskiwanych z publicznej zbiórki. W prywatnym akcie oskarżenia zarzucił również blogerowi, że podał nierzetelne informacje o działalności WOŚP, przez co naraził fundację na utratę zaufania publicznego. Według oskarżyciela bloger znieważył też Owsiaka przez nazwanie go "guru sekt", "romskim maczo", "królem żebraków", czy "hieną cmentarną".

Jak widać tu jest logika czytasz to co napisałeś i cytujesz ? :mrgreen: Postępowanie było przeciwko Owsiakowi ? dziwne !
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.01.2015 12:02

arkona napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Na temat Owsiaka i WOŚP sie wypowiedziałam i już nie chce mi się uczestniczyć w dyskusji pt- udowadnianie że Owsiak nie jest wielbłądem.

Nie chcę się wypowiadać, ale się wypowiadam dosyć pokrętna logika.

Tu również zawarta jest logika i przykład dyskusji, którą toczy się przecież w sprawie, a nie przeciwko oponentowi nieprawdaż?
Napisz mi bo mało inteligentny jestem co w cytowanym przez Ciebie fragmencie jest takiego, że pozwala Ci stwierdzić "Nie chcę się wypowiadać, ale się wypowiadam ... " dotycząca Blaugrany.
Być może masz niezwykłą umiejętność czytania między wierszami ...
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 12:14

bluesman napisał(a):Jak widać tu jest logika czytasz to co napisałeś i cytujesz ? :mrgreen: Postępowanie było przeciwko Owsiakowi ? dziwne !

Co zarzucił bloger Owsiakowi w swoich tekstach? Chyba to nie były hymny pochwalne tylko opis jak to wyraził się bloger "wyjmowania złotych melonów",Zarzuty blogera Owsiak uznał to za zniesławienie swojej osoby. Sąd w swoim wyroku uznał że:
[guote]Wszystkie twierdzenia Piotra Wielguckiego, zawarte w wymienionych publikacjach i objęte skargą oskarżycieli prywatnych, były prawdziwe.[/quote]
Ostatnio edytowano 10.01.2015 12:15 przez arkona, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2015 12:14

arkona napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Na temat Owsiaka i WOŚP sie wypowiedziałam i już nie chce mi się uczestniczyć w dyskusji pt- udowadnianie że Owsiak nie jest wielbłądem.

Znalazłam tylko wywiad z Owsiakiem, w ktorym tłumaczy dlaczego nie pokazał wszystkich dokumentów finansowych sądowi...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... k_.html#MT
Proszę pamiętać, że w ciągu 23 lat fundacja dokonała zakupu sprzętu na 592 mln zł. Mamy swój regulamin i mówimy wyraźnie - cena sprzętu jest tajemnicą. Dlaczego? Ponieważ często firmy z różnych pobudek bardzo obniżają cenę - chcą wejść na rynek, oferują supersprzęt i wiedzą, że nasze zakupy są bardzo dobrze odbierane w biznesie medycznym. Kiedy zażądano od nas przedstawienia wszystkich dokumentów z dziesięciu lat, nie zgodziliśmy się. Powiedzieliśmy, że jeśli sąd wyznaczy zawodowego audytora, to je przedstawimy, ale na pewno nie damy tych dokumentów człowiekowi, który zaraz będzie je publikował. Tam są tajemnice handlowe i nikt na świecie nie zgodziłby się na ich ujawnienie. Świadomie zrezygnowaliśmy z okazania tych dokumentów. No i wyrok był tego konsekwencją.

To jak chciał Owsiak wygrać proces przed sądem? Na piękne oczy? Bez pokazania dokumentów? W uzasadnieniu wyroku sąd wyrażnie napisał, że najpierw Owsiak wyraził wolę udostępnienia wszystkich żądanych przez sąd dokumentów później zmienił zdanie. Co nie przeszkadzało stronie oskarżającej powoływać się na dokumenty, których przedstawić nie chcieli. Poza tym co również zawarł sąd w orzeczeniu, WOŚP nie udzieliła odpowiedzi (również w trybie ustawy) na zapytania Piotra Wielguckiego dotyczące działalności fundacji.

A wypowiedziałam się ? Wrzuciłam tylko link do CZYJEJŚ wypowiedzi...
Ale jak chcesz to proszę bardzo, też mogę...
Jeszcze raz, czemu nie ? Tym bardziej, że Ty nie rozumiesz sedna sprawy.
Po pierwsze, proces był przeciwko Wielguckiemu. Wytoczył go - Owsiak.
Za nazwanie Owsiaka "królem żebraków " i "hieną cmentarną"
Co się tyczy wyroku...sąd nie skazał Wielguckiego.
W tekście, ktory podałam Owsiak pisze dlaczego nieskazanie Wielguckiego było mniej szkodliwe niż wydanie tysięcy dokumentow finansowych sądowi, ktory nie powołał biegłego audytora. Owsiak nie chcial by Wielgucki dokumenty te "wrzucił" na swój portal - kontrowersje. net, bo mają wartość jako tajemnice handlowe. Po prostu odpuścił Wielguckiemu. Pewne sprawy były dla niego ważniejsze niż prywatne czyli ukaranie matki kurki.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 12:18

bluesman napisał(a):
arkona napisał(a):

Tu również zawarta jest logika i przykład dyskusji, którą toczy się przecież w sprawie, a nie przeciwko oponentowi nieprawdaż?
Napisz mi bo mało inteligentny jestem co w cytowanym przez Ciebie fragmencie jest takiego, że pozwala Ci stwierdzić "Nie chcę się wypowiadać, ale się wypowiadam ... " dotycząca Blaugrany.

Co w tej wypowiedzi jest nieprawdziwego? Blaugrana powiedziała, że nie chce uczestniczyć w dyskusji po czym w niej bierze udział poprzez cytowanie wywiadu z Jurkiem Owsiakiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2015 12:22

arkona napisał(a):
bluesman napisał(a):
arkona napisał(a):

Co w tej wypowiedzi jest nieprawdziwego? Blaugrana powiedziała, że nie chce uczestniczyć w dyskusji po czym w niej bierze udział poprzez cytowanie wywiadu z Jurkiem Owsiakiem.

Spoko. Mogę znowu zacząć, choć nie przepadam za betonem w dyskusji.
Co masz jeszcze do powiedzenia ? Może dla odmiany jakieś konkrety dot. rzekomych oszustw Owsiaka ?
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 12:23

Blaugrana napisał(a):Po pierwsze, proces był przeciwko Wielguckiemu. Wytoczył go - Owsiak.
W tekście, ktory podałam Owsiak pisze dlaczego nieskazanie Wielguckiego było mniej szkodliwe niż wydanie tysięcy dokumentow finansowych sądowi, ktory nie powołał biegłego audytora. Owsiak nie chcial by Wielgucki dokumenty te "wrzucił" na swój portal - kontrowersje. net, bo mają wartość jako tajemnice handlowe. Po prostu odpuścił Wielguckiemu. Pewne sprawy były dla niego ważniejsze niż prywatne czyli ukaranie matki kurki.

Tu się mylisz zarzut nazwania Owsiaka "królem żebraków" i "hieną cmentarną" był jednym z kilku zarzutów przeciwko blogerowi, a nie JEDYNYM jak próbujesz nam wmówić.
Ostatnio edytowano 10.01.2015 12:24 przez arkona, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.01.2015 12:24

arkona napisał(a):
MRK napisał(a):
Blaugrana napisał(a):

[/QUOTE ]

powyżej masz odpowiedź.

Co to za odpowiedz? To był proces karny tu oskarżyciel miał dowieść przed sądem swoich racji i jak to miał zrobił bez dokumentów? WOŚP jako organizacja pożytku publicznego jest z mocy prawa zobowiązana do udzielania informacji ze swojej działalności, a takiej informacji odmówiła co jest zawarte w orzeczeniu sądu.

Zorientuj się dokładniej odnośnie procesu, w sensie kto kogo pozwał, o co itd., bo trochę błądzisz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2015 12:29

arkona napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Po pierwsze, proces był przeciwko Wielguckiemu. Wytoczył go - Owsiak.

Tu się mylisz zarzut nazwania Owsiaka "królem żebraków" i "hieną cmentarną" był jednym z kilku zarzutów przeciwko blogerowi, a nie JEDYNYM jak tutaj próbujesz nam wmówić.

Próbuję "wam" wmówić ? :)
Nie, jednak odpuszczam dyskusję z Tobą :) Zabawa w piaskownicy z gatunku łapanie za słówka to nie jest dyskusja. Szkoda mi na to czasu.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 12:42

MRK napisał(a):
arkona napisał(a):
MRK napisał(a):
Blaugrana napisał(a):

[/QUOTE ]

powyżej masz odpowiedź.

Zorientuj się dokładniej odnośnie procesu, w sensie kto kogo pozwał, o co itd., bo trochę błądzisz.

Proszę bardzo
Sąd Rejonowy w Złotoryi nie miał najmniejszych wątpliwości, że wszystkie moje publikacje wraz ze stawianymi zarzutami opierały się na faktach. Sędzia Michał Misiak wielokrotnie podkreślił, że każda moja teza była poparta argumentami wywiedzionymi z dokumentacji WOŚP, wypowiedzi samego Owsiaka i materiałów powszechnie dostępnych w Internecie. Najprościej rzecz ujmując nie skłamałem ani razu i nie przypisałem WOŚP, czy Jerzemu Owsiakowi czynów, których by nie popełnili. W konsekwencji zostałem uniewinniony we wszystkich punktach aktu oskarżenia z art. 212 kk, czyli nie jestem winny zniesławiania ani WOŚP, ani Jerzego Owsiaka. W przypadku WOŚP zostałem również uniewinniony z art. 216 kk, we wszystkich punktach aktu oskarżenia, czyli nie dopuściłem się zniewagi wobec fundacji. Jeśli chodzi o Jerzego Owsiaka, to Sąd uniewinnił mnie w 2 punktach aktu oskarżenia z art. 216 kk, natomiast w punkcie 3, za określenie „hiena cmentarna na dorobku” Sąd uznał moją winę, jednak odstąpił od wymierzenia kary, ponieważ doszło do zniewagi wzajemnej ze strony Owsiaka (pierdol się, „będziesz miał w dupę”, „porównanie do Auschwitz i Katynia”).

Jednym słowem sąd zbadał czy w swoich tekstach bloger opierał się na faktach czy pisał nieprawdę.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 10.01.2015 12:43

Owsiak twierdzi, że to nie on wyprosił dziennikarza z konferencji :D No żartowniś z tego "śpiewającego do słoików " - bi nie podejrzewam tu próby kłamstwa lub oznak jakiejś choroby - przecież Owsiak nie kłamie :D

http://niezalezna.pl/63052-nie-kazalem- ... amie-wideo
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.01.2015 12:48

Dla tych którzy mają "twarde'" dowody przekrętów Jerzego Owsiaka

LINK

Na forach internetowych zza komputera nie udowodnicie mu żadnej winy.

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.