Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Orkiestra Jurka Owsiaka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.01.2015 12:15

MRK napisał(a):
baunty napisał(a):
Podałeś przykład, ja zadałem pytanie w związku z Twoim przykładem, a Ty unikasz odpowiedzi wypisując, że niby czegoś nie rozumiem. Bardzo dobrze rozumiem, że jej unikasz :D
Liczę, że potrafisz udzielić precyzyjnej odpowiedzi - to tylko jedno trzyliterowe słowo.

Przyjmiesz do wiadomości, że moje posty nie tyczą się działalności Owsika, wyroków, sądów itp, a tylko zachowania obu stron podczas konferencji. Nie kumasz tego. Na temat wyroków, sądów itp nie będę sie wypowiadał, bo nie mam wiedzy. Obracasz kota ogonem. Ile razy mam to jeszcze powtórzyć?

Sorry MRK, ale naszą dalszą dyskusję na ten temat uważam za bezsensowną.
Komentując jedno, powołujesz się na drugie, a później twierdzisz, że twoja wypowiedź tego nie dotyczyła.
Ne potrafisz lub nie chcesz odpowiedzieć na proste pytanie, a akcja na konferencji miała właśnie związek z tym pytaniem, ale to pewnie przeoczyłeś, bo niewygodne.

Powtarzam pytanie :
Wyroków sądu Owsiak nie wykonał - zgadzasz się z tym ?

PS Przyjmuję też do wiadomości, że Twoje posty dotyczą konferencji prasowej - na której Owsiak wpadł w szał po usłyszeniu niewygodnych pytań.
Pytania dotyczyły pewnej sytuacji i o to samo Ciebie pytam (powyżej tłustym drukiem).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.01.2015 12:46

baunty napisał(a):Wyroków sądu Owsiak nie wykonał - zgadzasz się z tym ?

To się nazywa jak rzep do psiego ogona :)
Nie wykonał i to jest fakt. Z takich czy innych względów, mógł tak zrobić ? no mógł skoro tak zrobił. Można podejrzewać złą wolę jak i inne powody. Nie mam wiedzy dlaczego tak zrobił. Ty jak widać masz, pomóż zatem sądowi ! Wiesz co to jest bezstronność ?
Pytanie czy sąd posiada narzędzia by wyegzekwować posłuszeństwo Owsiaka ? Oczywiście i może z nich skorzystać nie potrzebuje do tego postronnych osób.
Twoim zdaniem system sądownictwa jest nieudolny ? z takim Owsiakiem nie może sobie dać rady ? Pomóż mu więc, wskaż fakty !
Przez tyle lat WOŚP istnieje i jakoś tego niecnego procederu nie przerwano. Zatem sędziowie, prokuratura, policjanci są w kieszeni Owsiaka :) Dziwne, że dotychczas Owsiak jak i jego współpracownicy nie siedzą... Powiedz mi dlaczego, mimo tylu nagonek i oskarżeń ?
Zarówno Ty jak i inny kolegą z forum wiesz o wielu niewłaściwych rzeczach związanych z WOŚP więc bądź mężczyzną i złóż do Prokuratury lub Policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa !
Ja nie posiadam żadnej wiedzy by wypowiadać się negatywnie na temat działalności Owsiaka i jak na razie widzę jej dobre strony nieważne w jak nikłym procencie (co niektórzy podkreślają) wyręcza ona nieudolne państwo. które nie daje mi prawie nic, a zabiera co miesiąc tak wiele ! Jeżeli ten nikły procent sprawi, że uratowane zostanie 1 istnienie ludzkie nie było warto ?
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 09.01.2015 14:06

bluesman napisał(a):
baunty napisał(a):Wyroków sądu Owsiak nie wykonał - zgadzasz się z tym ?

To się nazywa jak rzep do psiego ogona :)
Nie wykonał i to jest fakt. Z takich czy innych względów, mógł tak zrobić ? no mógł skoro tak zrobił. Można podejrzewać złą wolę jak i inne powody. Nie mam wiedzy dlaczego tak zrobił. Ty jak widać masz, pomóż zatem sądowi ! Wiesz co to jest bezstronność ?
Pytanie czy sąd posiada narzędzia by wyegzekwować posłuszeństwo Owsiaka ? Oczywiście i może z nich skorzystać nie potrzebuje do tego postronnych osób.
Twoim zdaniem system sądownictwa jest nieudolny ? z takim Owsiakiem nie może sobie dać rady ? Pomóż mu więc, wskaż fakty !

Proces Owsiak vs Wielgucki był procesem karnym i w takim procesie sąd nie ma środków by przymusić powoda do złożenia wymaganych dokumentów. Jak można przeczytać w orzeczeniu sądu Owsiak zadeklarował przed sądem udostępnienie dokumentacji żądanej przez sąd jednak tego nie dopełnił. Takie zachowanie w świetle prawa nie grozi żadną sankcją. Doszło to kuriozalnej sytuacji Owsiak powoływał się na swoja księgową, księgowa przed sądem powoływała się na dokumenty, a tych sądowi odmówiono. Jak chciał Owsiak wygrać ten proces karny, w którym to strona oskarżająca musi dowieść winy oskarżonego, bez przedstawienia żądanych przez sąd dokumentów tylko on raczy wiedzieć?

Ja nie posiadam żadnej wiedzy by wypowiadać się negatywnie na temat działalności Owsiaka i jak na razie widzę jej dobre strony nieważne w jak nikłym procencie (co niektórzy podkreślają) wyręcza ona nieudolne państwo. które nie daje mi prawie nic, a zabiera co miesiąc tak wiele ! Jeżeli ten nikły procent sprawi, że uratowane zostanie 1 istnienie ludzkie nie było warto ?

Jeśli nie posiadasz żadnej wiedzy to proponuję choćby zapoznać się z wątkiem w którym się udzielasz.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.01.2015 14:41

arkona napisał(a):Jeśli nie posiadasz żadnej wiedzy to proponuję choćby zapoznać się z wątkiem w którym się udzielasz.

Wybacz ale nie rozumiem :)
Po pierwsze proces nie dotyczył jakichkolwiek oszustw dokonanych przez Owsiaka. Po drugie nie interesuje mnie czyjeś zdanie (czyt. przypuszczenie), a wyłącznie potwierdzenie prawomocnym wyrokiem przez uprawniony organ faktu zaistnienia przestępstwa.
Z wątkiem się na bieżąco zapoznaję :)
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 09.01.2015 15:01

bluesman napisał(a):
arkona napisał(a):Jeśli nie posiadasz żadnej wiedzy to proponuję choćby zapoznać się z wątkiem w którym się udzielasz.

Wybacz ale nie rozumiem :)
Po pierwsze proces nie dotyczył jakichkolwiek oszustw dokonanych przez Owsiaka. Po drugie nie interesuje mnie czyjeś zdanie (czyt. przypuszczenie), a wyłącznie potwierdzenie prawomocnym wyrokiem przez uprawniony organ faktu zaistnienia przestępstwa.
Z wątkiem się na bieżąco zapoznaję :)

Jeżeli nie dotyczył oszustw to niby czego dotyczył?
Za wp
Owsiak pozwał blogera, piszącego pod pseudonimem MatkaKurka, za trzy zamieszczone w 2013 r. w internecie teksty: "Jerzy Owsiak - król żebraków i łgarzy, złoty melon sekty WOŚP", "Guru Owsiak w 11 lat wyjął 46 Złotych Melonów" oraz "Jerzy Owsiak, król żebraków i łgarzy pracuje na nowy tytuł - hiena cmentarna".

Szef Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy oskarżył blogera o to, że w tekstach tych pomówił WOŚP i jego samego o przywłaszczenie pieniędzy pozyskiwanych z publicznej zbiórki. W prywatnym akcie oskarżenia zarzucił również blogerowi, że podał nierzetelne informacje o działalności WOŚP, przez co naraził fundację na utratę zaufania publicznego. Według oskarżyciela bloger znieważył też Owsiaka przez nazwanie go "guru sekt", "romskim maczo", "królem żebraków", czy "hieną cmentarną".

We wspomnianym tekście "Guru Owsiak w 11 lat wyjął 46 Złotych Melonów" można między innymi zależeć
Tak czy inaczej „Złoty Melon” od początku działalności miał lokum właśnie przy Niedźwiedziej 2A, a potem przy Dominikańskiej 19c. Zatem komercyjna spółka na, którą sekta WOŚP wyłożyła 1 555 000 złotego melona miała na starcie do dyspozycji darmowe lokum i ludzi, darmowy biznes sponsorowany przez WOŚP w postaci „Woodstock”, z którego Złoty Melon i „Mrówka cała” doją na obsłudze, gadżetach i wydawnictwie. Do tego dochodzi…. no nie inaczej, oczywiście Ośrodek Szkoleniowy Szadowo- Młyn pod pełną kontrolą i zarządem spółki „Złoty Melon”. W sumie same kwoty wpakowane w to, żeby „Juras” mógł sobie coś tam dorobić to: od 2001 do 2011 ponad 30 złotych melonów, a dokładnie 30 214 493,87 utopionych w „Woodstock” i innych pierdołach „pożytku publicznego” plus 16 melonów w nieruchomościach. O ile dobrze liczę to 46 milionów przez 11 lat nie poszło na „wyposażenie szpitali”.

Na stronie Ośrodka Szkoleniowego Szadowo- Młyn mamy następujące informacje:
1) Strona główna: „Firma Złoty Melon zaprasza do ośrodka szkoleniowego Szadowo- Młyn położonego w malowniczych terenach Pojezierza Iławskiego (15 km od Kwidzyna, 40 km od Malborka, 100 km od Gdańska, 270 km od Warszawy).”
2) Oferta ośrodka: „Przez cały rok na terenie Centrum Wolontariatu Szadowo- Młyn prowadzimy szkolenia z zakresu team buildning oraz pierwszej pomocy. Organizujemy spotkania biznesowe, integracyjne, eventy, pikniki firmowe, niezapomniane wieczory tematyczne. Tylko u nas można zamówić wykład Jurka Owsiaka dotyczący motywacji, marketingu społecznego, przywództwa w grupie. Naszą ofertę wzbogaciliśmy o szkolenia i warsztaty dla dzieci, i młodzieży połączone z nauką pierwszej pomocy. Gwarantujemy profesjonalną oprawę fotograficzną oraz reportaż filmowy ze szkolenia. Tworzymy indywidualne programy dostosowane do Państwa potrzeb.

Pieniądze na "Złotego Melona" poszły z WOŚP, ale wczoraj usłyszeliśmy na konferencji prasowej, że "Złoty Melon" to "moja firma i moja prywatna sprawa".
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.01.2015 17:01

realista2 napisał(a):Facet z jajami jak palnie jakieś głupstwo przyznaje, sorry dałem ciała.

Nie skomentuję. Gdzie Ty tam głupstwo widzisz, to nie wiem...

realista2 napisał(a):Sęk w tym, że nie otrzymał.

Sęk w tym, że otrzymał. Powyżej odpowiedź przytoczył arkona. Nie zadowoliła dziennikarza? Trudno. Dziennikarz, nie prokurator. Dostrzeżesz to w końcu?

baunty napisał(a):Sorry MRK, ale naszą dalszą dyskusję na ten temat uważam za bezsensowną.
Komentując jedno, powołujesz się na drugie, a później twierdzisz, że twoja wypowiedź tego nie dotyczyła.
Ne potrafisz lub nie chcesz odpowiedzieć na proste pytanie, a akcja na konferencji miała właśnie związek z tym pytaniem, ale to pewnie przeoczyłeś, bo niewygodne.

Powtarzam pytanie :
Wyroków sądu Owsiak nie wykonał - zgadzasz się z tym ?

PS Przyjmuję też do wiadomości, że Twoje posty dotyczą konferencji prasowej - na której Owsiak wpadł w szał po usłyszeniu niewygodnych pytań.
Pytania dotyczyły pewnej sytuacji i o to samo Ciebie pytam (powyżej tłustym drukiem).

Łopatą chyba muszę Ci do głowy pakować pewne rzeczy. Skoro przyjmujesz do wiadomości to, że moje posty tyczyły się samej konferencji, to po kiego grzyba zadajesz mi pytania o wyrok? Po raz kolejny Ci napiszę, że nie wypowiadam się na temat wyroku, sądu i tego wszystkiego, o czym prawie w całości jest ten wątek. Nie znam sprawy, nie feruję wyroków, nie odzywam się. Co z tego, że akcja na konferencji miała z tym związek? Pisałem tylko o samym fakcie konferencji i zaistniałej sytuacji pomiędzy dziennikarzem TR, a Owsiakiem. Tyle. Nie pytaj się mnie więcej o wyrok, bo moje zdanie na ten temat masz kilka linijek wyżej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.01.2015 17:14

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.01.2015 18:40

realista2 napisał(a):To jeszcze dopisz jaką kartkę mają nosić ci co wrzucają do puszki, popierają i chcą jedynie żeby ten co trzyma puszkę zgodnie z deklaracją uczciwie wspierał potrzebujących.

Ty, ale mnie twój osobisty stosunek do Owsiaka mocno lata.

Wątek jest o Wielkiej Orkiestrze, a tu cały czas są jakieś wtręty na temat jednego z jej organizatorów.

Orkiestra nie jest prywatnym przedsięwzięciem Owsiaka, tylko jest on w niej takim samym uczestnikiem jak cała masa innych ludzi, bez których Orkiestra by nie grała.
Jest to instytucja kontrolowana i jeżeli ktoś uważa, że ma dowody, że jest to jakiś system mafijny, to idzie do sądu, a nie zaczepia poszczególnych członków Orkiestry.
Układ jest prosty - albo grasz, albo nie grasz. A jak nie grasz, to nie przeszkadzaj.
Od jakiegoś czasu cały czas próbuje się zdyskredytować Orkiestrę i jej dokonania, poprzez atak na poszczególnych jej członków. Teraz zrobiło się to jeszcze bardziej żenujące, bo atakuje się nawet rodziny tych uczestników.
Mogę pokazać gdzie mi kaktus wyrośnie, jeżeli tym osobom choć ciutek chodzi o dobro Orkiestry - gie prawda. Chodzi im właśnie o zlikwidowanie całej imprezy, bo jest nadspodziewanie przekonywująca, że można w tym kraju zrobić coś wspólnie, godząc w imię tych, którym się to nigdy nie udało.
Nie pomagają działania legalne, to się zaczyna kopanie po kostkach i się dziwi, że druga strona reaguje.

O ile się orientuję, że jakiś menel przyszedł na spotkanie dziennikarzy z Orkiestrą i zaczął się personalnie przyczepiać do jednego z jej przedstawicieli, tak? I go wywalili na zbity łeb?
No i dobrze.
Jakby mi kto przyszedł na mszę i się przywalił do prowadzącego jej księdza, to też bym go na kopach wywalił, nie wnikając, czy ma rację, bo to ani miejsce, ani czas na takie akcje.
A jak chamstwo nie wie jak się zachować, to niech się nie dziwi, że się je traktuje jako chamstwo.

Proponuję wydzielić wątki poświęcone personalnie Owsiakowi i tam lać pomyje, a Orkiestrę pozostawić w spokoju tym, którzy chcą grać. Przymusu nie ma, żeby brać w tym udział.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 09.01.2015 18:48

weldon napisał(a):
realista2 napisał(a):To jeszcze dopisz jaką kartkę mają nosić ci co wrzucają do puszki, popierają i chcą jedynie żeby ten co trzyma puszkę zgodnie z deklaracją uczciwie wspierał potrzebujących.

Ty, ale mnie twój osobisty stosunek do Owsiaka mocno lata.

Wątek jest o Wielkiej Orkiestrze, a tu cały czas są jakieś wtręty na temat jednego z jej organizatorów.

Orkiestra nie jest prywatnym przedsięwzięciem Owsiaka, tylko jest on w niej takim samym uczestnikiem jak cała masa innych ludzi, bez których Orkiestra by nie grała.
Jest to instytucja kontrolowana i jeżeli ktoś uważa, że ma dowody, że jest to jakiś system mafijny, to idzie do sądu, a nie zaczepia poszczególnych członków Orkiestry.
Układ jest prosty - albo grasz, albo nie grasz. A jak nie grasz, to nie przeszkadzaj.
Od jakiegoś czasu cały czas próbuje się zdyskredytować Orkiestrę i jej dokonania, poprzez atak na poszczególnych jej członków. Teraz zrobiło się to jeszcze bardziej żenujące, bo atakuje się nawet rodziny tych uczestników.
Mogę pokazać gdzie mi kaktus wyrośnie, jeżeli tym osobom choć ciutek chodzi o dobro Orkiestry - gie prawda. Chodzi im właśnie o zlikwidowanie całej imprezy, bo jest nadspodziewanie przekonywująca, że można w tym kraju zrobić coś wspólnie, godząc w imię tych, którym się to nigdy nie udało.
Nie pomagają działania legalne, to się zaczyna kopanie po kostkach i się dziwi, że druga strona reaguje.

O ile się orientuję, że jakiś menel przyszedł na spotkanie dziennikarzy z Orkiestrą i zaczął się personalnie przyczepiać do jednego z jej przedstawicieli, tak? I go wywalili na zbity łeb?
No i dobrze.
Jakby mi kto przyszedł na mszę i się przywalił do prowadzącego jej księdza, to też bym go na kopach wywalił, nie wnikając, czy ma rację, bo to ani miejsce, ani czas na takie akcje.
A jak chamstwo nie wie jak się zachować, to niech się nie dziwi, że się je traktuje jako chamstwo.

Proponuję wydzielić wątki poświęcone personalnie Owsiakowi i tam lać pomyje, a Orkiestrę pozostawić w spokoju tym, którzy chcą grać. Przymusu nie ma, żeby brać w tym udział.

I dlatego ja pisałem o Owsiaku co do orkiestry nie wpitalam się
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 09.01.2015 19:58

weldon napisał(a):Wątek jest o Wielkiej Orkiestrze, a tu cały czas są jakieś wtręty na temat jednego z jej organizatorów.

Piszesz najpierw, że Owsiak jest jednym z jej organizatorów, a w następnym zdaniu, że jest zwykłym uczestnikiem czyli zaprzeczasz sam sobie.

Jak jest kontrolowana to można przeczytać tutaj:
[url]kontrowersje.net/ministerstwo_pracy_i_polityki_socjalnej_nie_ma_poj_cia_co_owsiak_zrobi_z_kas_za_allegro[/url]
Poza tym sąd ocenił w sprawie Owsiak vs Wielgucki, że to co pisał bloger opiera się na faktach. Dodatkowo poczekajmy na zakończenie procesu z powództwa cywilnego.

Układ jest prosty nawet jak nie wkładasz do puszki to i tak dokładasz się do WOŚP. Z prostej przyczyny skoro samorządy dokładają się do organizacji finałów WOŚP, a te są finansowane z naszych podatków to masz prawo oceniać bez względu czy wrzucasz czy nie do puchy.

No i dobrze.

Ciekawe czy wszystkich dziennikarzy nazywasz menelami. Poza tym piszesz coś o chamstwie, a sam nie zauważasz, że obrzucanie kogoś od meneli też jest chamskie.

Tak samo byłeś oburzony jak np Owsiak chamsko wyrażał się o Piotrze Wielguckim?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.01.2015 22:17

Z napisał(a):I dlatego ja pisałem o Owsiaku co do orkiestry nie wpitalam się

Ale tego się nie da, co chciałem sprowokować, oddzielić.
Atak na Owsiaka jest atakiem na Orkiestrę, tylko próbuje się diabła w ornat ubrać.

Dajecie się manipulować i wciągać w gierki ludzi, dla których nie Owsiak, ale Orkiestra stoi kością w gardle. Wiadomo jest, że żyjemy w parszywym świecie, gdzie jak się będzie chciało, to każdego się da zeszmacić.
Od tego właśnie są te bezwzględne, szmatławe, młode wilki, gotowe dla kariery zrobić wszystko.

Próba skłócenia Owsiaka ze społeczeństwem przewija się od kilku lat i jak do tej pory nie udało się złamać jednej rzeczy: solidarności ludzi tworzących Orkiestrę. Dla mnie ich opinia, zapał i chęć współpracy z Orkiestrą i Owsiakiem tych wszystkich ludzi tworzących Orkiestrę są wyznacznikiem mojej opinii na temat całej tej afery.

Ba, afery ... Zwykłej, brukowej napaści tak naprawdę.

arkona napisał(a):Jak jest kontrolowana to można przeczytać tutaj:

Słuchaj, od tego są sądy. Zgłasza się do odpowiedniego okienka, przedstawia dowody i wygrywa sprawę. Proste? Proste.

Tylko nie dla tych, którzy mają za swoje zadanie zrobić jak najwięcej szumu i sobie coś ugrać, jak sępy, koło Orkiestry, a nie jakieś urojone "dobre chęci".
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 09.01.2015 22:25

weldon napisał(a):Słuchaj, od tego są sądy. Zgłasza się do odpowiedniego okienka, przedstawia dowody i wygrywa sprawę. Proste? Proste.
Tylko nie dla tych, którzy mają za swoje zadanie zrobić jak najwięcej szumu i sobie coś ugrać, jak sępy, koło Orkiestry, a nie jakieś urojone "dobre chęci".

Proste ten bloger był w sądzie przedstawił papierki oponent swoich nie przedstawił i sprawę wygrał.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.01.2015 22:28

weldon napisał(a):
O ile się orientuję, że jakiś menel przyszedł na spotkanie dziennikarzy z Orkiestrą

Przegiąłeś.
Podobnie jak Owsiak na konferencji.

Na WOŚP idą olbrzymie pieniądze publiczne. Każdy ma prawo pytać i oceniać.
Budowanie ołtarzyków do niczego dobrego nie prowadzi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2015 10:55

Na temat Owsiaka i WOŚP sie wypowiedziałam i już nie chce mi się uczestniczyć w dyskusji pt- udowadnianie że Owsiak nie jest wielbłądem.
Znalazłam tylko wywiad z Owsiakiem, w ktorym tłumaczy dlaczego nie pokazał wszystkich dokumentów finansowych sądowi...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... k_.html#MT
Proszę pamiętać, że w ciągu 23 lat fundacja dokonała zakupu sprzętu na 592 mln zł. Mamy swój regulamin i mówimy wyraźnie - cena sprzętu jest tajemnicą. Dlaczego? Ponieważ często firmy z różnych pobudek bardzo obniżają cenę - chcą wejść na rynek, oferują supersprzęt i wiedzą, że nasze zakupy są bardzo dobrze odbierane w biznesie medycznym. Kiedy zażądano od nas przedstawienia wszystkich dokumentów z dziesięciu lat, nie zgodziliśmy się. Powiedzieliśmy, że jeśli sąd wyznaczy zawodowego audytora, to je przedstawimy, ale na pewno nie damy tych dokumentów człowiekowi, który zaraz będzie je publikował. Tam są tajemnice handlowe i nikt na świecie nie zgodziłby się na ich ujawnienie. Świadomie zrezygnowaliśmy z okazania tych dokumentów. No i wyrok był tego konsekwencją.
Proszę sobie wyobrazić, że nasz adwokat kilka lat temu na sali sądowej przez 20 minut opowiadał o formacji SS, która zabijała ludzi. Sędzia słuchał tak, jakby chciał mieć dowód, że ta czapka, w której mnie przedstawiono, to zły symbol. Wydaje mi się, że w Polsce nawet małe dziecko wie, że SS to nie była rurka z kremem. Sprawa zakończyła się pogrożeniem blogerowi. To jest bolesne, ale nie zabija fundacji.
-----
To by było na tyle, na przodzie zresztą też.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 10.01.2015 11:38

Blaugrana napisał(a):Na temat Owsiaka i WOŚP sie wypowiedziałam i już nie chce mi się uczestniczyć w dyskusji pt- udowadnianie że Owsiak nie jest wielbłądem.

Nie chcę się wypowiadać, ale się wypowiadam dosyć pokrętna logika.

Znalazłam tylko wywiad z Owsiakiem, w ktorym tłumaczy dlaczego nie pokazał wszystkich dokumentów finansowych sądowi...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... k_.html#MT
Proszę pamiętać, że w ciągu 23 lat fundacja dokonała zakupu sprzętu na 592 mln zł. Mamy swój regulamin i mówimy wyraźnie - cena sprzętu jest tajemnicą. Dlaczego? Ponieważ często firmy z różnych pobudek bardzo obniżają cenę - chcą wejść na rynek, oferują supersprzęt i wiedzą, że nasze zakupy są bardzo dobrze odbierane w biznesie medycznym. Kiedy zażądano od nas przedstawienia wszystkich dokumentów z dziesięciu lat, nie zgodziliśmy się. Powiedzieliśmy, że jeśli sąd wyznaczy zawodowego audytora, to je przedstawimy, ale na pewno nie damy tych dokumentów człowiekowi, który zaraz będzie je publikował. Tam są tajemnice handlowe i nikt na świecie nie zgodziłby się na ich ujawnienie. Świadomie zrezygnowaliśmy z okazania tych dokumentów. No i wyrok był tego konsekwencją.

To jak chciał Owsiak wygrać proces przed sądem? Na piękne oczy? Bez pokazania dokumentów? W uzasadnieniu wyroku sąd wyrażnie napisał, że najpierw Owsiak wyraził wolę udostępnienia wszystkich żądanych przez sąd dokumentów później zmienił zdanie. Co nie przeszkadzało stronie oskarżającej powoływać się na dokumenty, których przedstawić nie chcieli. Poza tym co również zawarł sąd w orzeczeniu, WOŚP nie udzieliła odpowiedzi (również w trybie ustawy) na zapytania Piotra Wielguckiego dotyczące działalności fundacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.