Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Orkiestra Jurka Owsiaka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2015 11:25

Kiepura napisał(a):....
Na marginesie, jakim prywatnym majątkiem Owsiak dzielił się z WOŚP ?

Czy gdzieś napisałem, że dzielił się prywatnym majątkiem :?: :roll:

Na marginesie, myślę nie ma sensu dalej przerzucać się argumentami, bo jak wyżej napisała Blaugrana...(Tu każdy wie swoje)...a z linków "prawdziwy" jest tylko ten podany przez Svena :?
Ja wrzucę jak zawsze co nieco do puszki w weekend. Ty Kiepura zanieś do Caritasu jak Ci bardziej pasuje i luz... :papa:
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 05.01.2015 12:33

Owsiak bierze pieniądze za pracę w WOŚP

Nie bierze :) Członkowie zarządu fundacji nie dostają wynagrodzeń za pracę w zarządzie w sprawozdaniu po prostu nie ma takiej kwoty. Na stronie piętnastej tegoż sprawozdania znajduje się pozycja:
Łączna kwota wypłaconych wynagrodzeń brutto członkom zarządu: 166.156,42zł.
Nie jest to jednak kwota za pracę w zarządzie, ponieważ linijkę dalej czytamy: pozycja zawiera wynagrodzenie za pracę w charakterze dyrektora ds. medycznych i administracyjnych. Są to dwa pełne etaty, poza pracą w zarządzie.

a jak jest w zarządach spółek to bierze czy nie ? ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2015 13:14

Wielkimi krokami zbliża się wielki finał i pewna część "rodaczków" ma wzmożony ból dupy - widzę ostatnie wpisy z bardzo zacnych i poczytnych źródeł. Ja jak co roku zasilę Orkiestrę !!! najmniejszego znaczenia nie ma dla mnie kto, ile, za co i dlaczego? Uważam, że Jurek zrobił doskonałą pracę a za doskonałą pracę bierze się wynagrodzenie :P
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 05.01.2015 14:05

Blaugrana napisał(a):
maxredaktor napisał(a):
Sven napisał(a):Ile Owsiak zbiera hajsu, 50 milionów? z czego 10 się rozpływa. W jaki sposób 40 milionów ma poprawić sytuację polskiej służby zdrowia? Modernizacja dużego szpitala to koszt 100 milionów, wydatki na leczenie osób z nowotworem to są raczej miliardy. Także ta WIELKA pomoc to może starczy na waciki, 40 milionów to kropla w morzu wydatków jakie idą na służbę zdrowia, ale 10 milinów to wystarczająco aby mała grupa ludzi mogła żyć dostatnie. A duża grupa osób miała poczucie że "pomaga dzieciom".

Za dużo czytasz brukowców i dziennikarzy niepokornych umysłowo. I zbyt łatwo ferujesz wyroki.

Może to nieco pomoże wyjaśnić sytuację. Jest to informacja, która pojawiła się po ubiegłorocznych atakach na Owsiaka.

http://www.wykop.pl/ramka/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/

Linków tutaj nikt nie czyta. Dałam to samo 2 razy i zero reakcji :)
Tu każdy wie swoje.

Jak można komentować artykuł z tego linku? Jeżeli autor dowodzi już na wstępie, że bloger Matka Kurka mija się z prawdą, czyli dowodzi coś czego nie udało się Owsiakowi przed sądem w Złotoryi. Wow przecież to było banalnie proste: kilka linijek tekstu i tezy wyssane z brudnego palca blogera Matka Kurka obalone. Wystarczyło powołać autora tego wywodu na świadka i proces wygrany.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 05.01.2015 14:58

Podział Polski na dwa wrogie obozy który zapoczątkowała katastrofa smoleńska (zwykła katastrofa komunikacyjna, żaden zamach żeby było jasne) który firmowany jest przez partie których nazw nie przytoczę bo zabrania tego regulamin cro.pln trwa i będzie trwać bo sami tego chcemy jak widać.
Jeśli ktoś jest z mojego obozu to to jest nasz człowiek i nawet jeśli istnieje podejrzenie, że ma nieczyste sumienie, żeby nie użyć dosadniejszego określenia, to niech on robi co chce, bo to jest nasz człowiek i wara wam od niego, niczego nie będziemy sprawdzać.
Jerzy Owsiak cyt.:
"Nigdy za organizację finału ani ja, ani nikt inny nie wziął choćby złotówki. Nigdy od fundacji nie dostałem jakichkolwiek pieniędzy, za bycie prezesem WOŚP nie biorę żadnego wynagrodzenia... Przez 21 lat podczas finałów WOŚP zebraliśmy prawie 480 mln zł, a kupiliśmy sprzęt za ponad 500 mln zł. Jeśli fundacja WOŚP zostanie kiedykolwiek rozwiązana, cały jej majątek stanie się własnością Ministerstwa Zdrowia."

Jeśli ktoś wierzy w te słowa to niech się nie dziwi ,że są osoby które wierzą słowom innego wyjątkowo szkodliwego oszołoma który ubiera się w sukienkę i każe zwracać się do siebie per "ojcze".
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 05.01.2015 15:02

JackDaniels;) napisał(a):Wielkimi krokami zbliża się wielki finał i pewna część "rodaczków" ma wzmożony ból dupy - widzę ostatnie wpisy z bardzo zacnych i poczytnych źródeł. Ja jak co roku zasilę Orkiestrę !!! najmniejszego znaczenia nie ma dla mnie kto, ile, za co i dlaczego? Uważam, że Jurek zrobił doskonałą pracę a za doskonałą pracę bierze się wynagrodzenie :P

Nic dodać, nic ująć.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 05.01.2015 15:28

Przy takim zacietrzewieniu jakie ujawniła ta sprawa jakiekolwiek argumenty nie poparte dowodami będą i tak uznane za niewiarygodne dlatego jeśli ktoś ma coś do powiedzenia w sprawie to proszę o dowód.
Na dobry początek sprawa audytu który nie potwierdza nieprawidłowości co niektórzy tu podkreślają,
a więc :
Audyt WOŚP robią ludzie z firm, które wchodzą w skład władz "Złotego melona" który jest spółką-córką WOŚP.
Inaczej mówiąc WOŚP sam sobie robi audyt.

"Złoty melon"
Wojciech Jan Tomczak Członek rady nadzorczej
Jan Mroczkowski Członek rady nadzorczej
Zbigniew Jerzy Owsiak Prezes Zarządu
Zofia Anna Popławska Członek rady nadzorczej
dowód :
http://www.krs-online.com.pl/zloty-melo ... 50643.html

Audit C-Land Sp z o o
Jan Mroczkowski
dowód :
http://www.kto-kogo.pl/Jan_Mroczkowski

Ustawa z dnia 29.09.1994 r. o rachunkowości (tekst jednolity)
wytłuszczenie druku jest mojego autorstwa.

Art. 66. 1. Badanie sprawozdania finansowego przeprowadza biegły rewident spełniający warunki do wyrażenia bezstronnej i niezależnej opinii o tym sprawozdaniu.
2. Bezstronność i niezależność nie jest zachowana, jeżeli biegły rewident:
1) posiada udziały, akcje lub inne tytuły własności w jednostce lub w jednostce z nią powiązanej, z wyłączeniem udziału w spółdzielni mieszkaniowej,
2) jest lub był w ostatnich 3 latach przedstawicielem prawnym (pełnomocnikiem), członkiem organów nadzorujących, zarządzających bądź administrujących lub pracownikiem jednostki albo jednostki z nią powiązanej,
3) w ostatnich 3 latach uczestniczył w prowadzeniu ksiąg rachunkowych, sporządzaniu sprawozdania finansowego, stanowiącego przedmiot badania,
4) osiągnął chociażby w jednym roku w ciągu ostatnich 5 lat co najmniej 50% przychodu rocznego z tytułu świadczenia usług na rzecz danej jednostki lub jednostki z nią powiązanej. Nie dotyczy to pierwszego roku działalności biegłego rewidenta,
5) jest małżonkiem, krewnym lub powinowatym w linii prostej do drugiego stopnia lub jest związany z tytułu opieki, przysposobienia lub kurateli z osobą będącą członkiem organów zarządzających, nadzorujących, administrujących jednostki albo zatrudnia przy prowadzeniu badania takie osoby,
6) z innych powodów nie może sporządzić bezstronnej i niezależnej opinii.
3. Zasady bezstronności i niezależności określone w ust. 2 stosuje się odpowiednio do podmiotów, o których mowa w art. 10 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1994 r. o biegłych rewidentach i ich samorządzie (Dz. U. z 2001 r. nr 31, poz. 359, z późn. zm.) oraz do członków organów zarządzających, nadzorujących i administrujących tych podmiotów lub innych osób uczestniczących w badaniu tych sprawozdań.
4. Wyboru podmiotu, o którym mowa w ust. 3, dokonuje organ zatwierdzający sprawozdanie finansowe jednostki, chyba że statut, umowa lub inne wiążące jednostkę przepisy prawa stanowią inaczej.
5. Kierownik jednostki zawiera z podmiotem, o którym mowa w ust. 3, umowę o badanie w terminie umożliwiającym mu udział w inwentaryzacji znaczących składników majątkowych. Koszty badania sprawozdania finansowego ponosi badana jednostka.
6. Badanie przeprowadzone z naruszeniem przepisu ust. 1-4 jest nieważne z mocy prawa.
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 05.01.2015 15:55

Widział ktoś z Was skany dokumentów?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 05.01.2015 16:12

Bocian napisał(a):
Z napisał(a):Bocian o czym ty że tak powiem delikatnie mówisz w tym domu pod Żelazową Wolą wykonywałem usługę i nie da się chyba pomylić gościa z kimś innym gdy się z nim kilka razy rozmawia a na Niedżwiedziej 2A to bywałem codziennie przez dwa lata więc nie mów mi że mi żal dupę ściska bo mi na godne życie starcza lecz wk...ja mnie złodziejstwo w tym kraju a poza tym to jakie domniemanie niewinności? w tym kraju?buhaha :D .Bocian rozejrzyj się w swoim resorcie to zobaczysz dopiero jakie wałki można robić w Ministerstwach i możemy ich w pompę cmoknąć bo nawet gdyby im się stołek spod doopy wysunął to następny który przyjdzie to tak to pięknie pozamiata że będzie błysk wszak on też chce jeść :D

Mogę Ci tylko Zbyszek współczuć :) Takiego życia w takim kraju :) Ale jak słyszałem nieźle sie ogarniasz w tej złej Polsce :)

A powiedz mi co tak zacząłeś się interesować moją osobą ponieważ powiem szczerze zaczynam się obawiać :D, nie widzę abym gdzieś pisał że Polska jest zła tylko jawne złodziejstwo się szerzy za przyzwoleniem ogółu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.01.2015 16:42

Z napisał(a):A powiedz mi co tak zacząłeś się interesować moją osobą ponieważ powiem szczerze zaczynam się obawiać :D, nie widzę abym gdzieś pisał że Polska jest zła tylko jawne złodziejstwo się szerzy za przyzwoleniem ogółu.

Obawiać to się możesz jak masz niezapłacone podatki :) Albo kobitę na boku :) No i chyba jeśli złodziejstwo się szerzy za przyzwoleniem ogółu to Polska nie jest dobra? :) A Ty do tego ogółu się zaliczasz? Bo ja się zaliczam a na złodziejstwo nie pozwalam :)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.01.2015 17:47

realista2 napisał(a):Przy takim zacietrzewieniu jakie ujawniła ta sprawa jakiekolwiek argumenty nie poparte dowodami będą i tak uznane za niewiarygodne dlatego jeśli ktoś ma coś do powiedzenia w sprawie to proszę o dowód.
Na dobry początek sprawa audytu który nie potwierdza nieprawidłowości co niektórzy tu podkreślają,
a więc :
Audyt WOŚP robią ludzie z firm, które wchodzą w skład władz "Złotego melona" który jest spółką-córką WOŚP.
Inaczej mówiąc WOŚP sam sobie robi audyt.

"Złoty melon"
Wojciech Jan Tomczak Członek rady nadzorczej
Jan Mroczkowski Członek rady nadzorczej
Zbigniew Jerzy Owsiak Prezes Zarządu
Zofia Anna Popławska Członek rady nadzorczej
dowód :
http://www.krs-online.com.pl/zloty-melo ... 50643.html

Audit C-Land Sp z o o
Jan Mroczkowski
dowód :
http://www.kto-kogo.pl/Jan_Mroczkowski

Ustawa z dnia 29.09.1994 r. o rachunkowości (tekst jednolity)
wytłuszczenie druku jest mojego autorstwa.

Art. 66. 1. Badanie sprawozdania finansowego przeprowadza biegły rewident spełniający warunki do wyrażenia bezstronnej i niezależnej opinii o tym sprawozdaniu.
2. Bezstronność i niezależność nie jest zachowana, jeżeli biegły rewident:
1) posiada udziały, akcje lub inne tytuły własności w jednostce lub w jednostce z nią powiązanej, z wyłączeniem udziału w spółdzielni mieszkaniowej,
2) jest lub był w ostatnich 3 latach przedstawicielem prawnym (pełnomocnikiem), członkiem organów nadzorujących, zarządzających bądź administrujących lub pracownikiem jednostki albo jednostki z nią powiązanej,
3) w ostatnich 3 latach uczestniczył w prowadzeniu ksiąg rachunkowych, sporządzaniu sprawozdania finansowego, stanowiącego przedmiot badania,
4) osiągnął chociażby w jednym roku w ciągu ostatnich 5 lat co najmniej 50% przychodu rocznego z tytułu świadczenia usług na rzecz danej jednostki lub jednostki z nią powiązanej. Nie dotyczy to pierwszego roku działalności biegłego rewidenta,
5) jest małżonkiem, krewnym lub powinowatym w linii prostej do drugiego stopnia lub jest związany z tytułu opieki, przysposobienia lub kurateli z osobą będącą członkiem organów zarządzających, nadzorujących, administrujących jednostki albo zatrudnia przy prowadzeniu badania takie osoby,
6) z innych powodów nie może sporządzić bezstronnej i niezależnej opinii.
3. Zasady bezstronności i niezależności określone w ust. 2 stosuje się odpowiednio do podmiotów, o których mowa w art. 10 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1994 r. o biegłych rewidentach i ich samorządzie (Dz. U. z 2001 r. nr 31, poz. 359, z późn. zm.) oraz do członków organów zarządzających, nadzorujących i administrujących tych podmiotów lub innych osób uczestniczących w badaniu tych sprawozdań.
4. Wyboru podmiotu, o którym mowa w ust. 3, dokonuje organ zatwierdzający sprawozdanie finansowe jednostki, chyba że statut, umowa lub inne wiążące jednostkę przepisy prawa stanowią inaczej.
5. Kierownik jednostki zawiera z podmiotem, o którym mowa w ust. 3, umowę o badanie w terminie umożliwiającym mu udział w inwentaryzacji znaczących składników majątkowych. Koszty badania sprawozdania finansowego ponosi badana jednostka.
6. Badanie przeprowadzone z naruszeniem przepisu ust. 1-4 jest nieważne z mocy prawa.

Nieźle :?
Coś nie wierzę, że ktoś sensownie odniesie się do tegp co napisałeś. Z faktami trudniej dyskutować, łatwiej się oburzyć i zarzucić "spisek polaczków "
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 05.01.2015 18:14

JackDaniels;) napisał(a): Ja jak co roku zasilę Orkiestrę !!! najmniejszego znaczenia nie ma dla mnie kto, ile, za co i dlaczego? Uważam, że Jurek zrobił doskonałą pracę a za doskonałą pracę bierze się wynagrodzenie :P

Podpisuję się pod tym! :)
A dla tych,którzy mają inne zdanie,mam pewne oświadczenie:

Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.01.2015 18:35

Baśka, już to było :) :) Nie sądzę aby jakiś choć jeden się znalazł. To tak jak z eurosceptykami w polityce :) Najbardziej przeciwni i najbardziej chciwi na eurokasę i stanowiska w Europie :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 05.01.2015 19:04

Bocian napisał(a):Baśka, już to było :) :) Nie sądzę aby jakiś choć jeden się znalazł. To tak jak z eurosceptykami w polityce :) Najbardziej przeciwni i najbardziej chciwi na eurokasę i stanowiska w Europie :)

Upssss.... :oops: Nie miałam czasu ani ochoty aż tak dokładnie się wczytać :?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 05.01.2015 19:13

Jeśli summa summarum WOŚP ma sukces, a MA i tego nie neguję, to niech płacą artystom, napędzającym całą imprezę. Nie mam z tym problemu. Chodzi mi o to, że ktoś, kto dysponuje takim kapitałem społecznego zaufania, przekładającym się na realny kapitał finansowy, nie powinien mijać się z prawdą nawet o milimetr. Bo co to jest??? Kłamstwa usprawiedliwione słuszną sprawą? Artyści zarabiają, ale im wstyd więc milczą? Owsiak wie (wszyscy zainteresowani wiedzą, cała branża), że sztaby im płacą, ale rokrocznie z ogniem w oczach krzyczy, że to nieprawda?
Ale czytam gdzieś czyjś wpis: "Ja temu facetowi (tj. Owsiakowi) wierzę jak setki ludzi wierzy w religię." No i już wiem - nie da się z wierzącymi rodakami racjonalnie porozmawiać, wyjaśnić wątpliwości, bo wierzący rodak widzi świat w dwóch kolorach: czarnym i białym. A ludzi dzieli na dwie kategorie: podobnych sobie, czyli tych dobrych bo swoich i myślących inaczej, którzy automatycznie są wrogami. Cóż, taki mamy klimat i mam go powyżej dziurek w nosie. Powiem więcej: uważam, że Owsiak ma prawo do zatrudnienia żony i całej rodziny, jeśli pomaga mu to w osiąganiu celu WOŚP; nie uważam natomiast, że osiągnięcie tego celu stawia Owsiaka w takiej pozycji, w której nie wolno wobec niego wyrażać jakichkolwiek zastrzeżeń. Taka postawa wyznawców Owsiaka czyni ich lustrzanym odbiciem zwalczającej go kato-prawicy i szkodzi całej sprawie. I tyle.

http://muzyka.onet.pl/alternatywa/tomasz-lipinski-wersja-owsiaka-bardzo-mija-sie-z-prawda/4szqp

slapol napisał(a):Czy gdzieś napisałem, że dzielił się prywatnym majątkiem

Ale chcesz, żeby inni się dzielili. Podwójne standardy ?

slapol napisał(a):Ty Kiepura zanieś do Caritasu

Nie zanoszę do Caritasu, radzą sobie beze mnie. Jest jeszcze cała paleta fundacji, w których działają autentyczni społecznicy i pieniądze trafiają w całości do potrzebujących. A ich prezesi nie wyskakują z dolnej półki jak otwieram lodówkę.

Realista szokujące rzeczy piszesz, ale jak pisałeś to
realista2 napisał(a):Podział Polski na dwa wrogie obozy który zapoczątkowała katastrofa smoleńska

to chyba kawy nie dopiłeś. To było zwieńczenie podziału, przypadkowe lub nie, a nie rozpoczęcie tegoż.
Ale to tak na marginesie. Inna sprawa, że Polska nigdy jednolita nie była i nie będzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.