Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Orkiestra Jurka Owsiaka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 01.01.2015 15:40

Weldon i nie powinno być tak że wykorzystując uczucia o których piszesz oraz te miliony ludzi które się w to angażują robi się przy okazji wałki....
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 01.01.2015 16:18

weldon napisał(a):jakie te kilka milionów ludzi potrafi zrobić samorzutnie, bez nakazów, zakazów, przykazań i innych dyrdymał.

A co tam będziemy się ograniczać, pisz Pan pińcet milionów :lol:

Tam się nie przewija więcej niż 120 tysięcy wolontariuszy i kilka tysięcy aktywistów.
Duża ilość bez dwóch zdań, ale miliony ładniej brzmią, prawda ? :lol:
Bo kto to tam sprawdzi, nawet Sven się nabrał.

weldon napisał(a):Daje dzieciakom radość

z punktów do liceum czy na studia. :mrgreen:

Taka druga wstydliwa strona medalu.
Ostatnio, całe szczęście, to chyba już nieco tą rozpasaną patologię przykrócono.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.01.2015 16:32

Kiepura napisał(a):Tam się nie przewija więcej niż 120 tysięcy wolontariuszy i kilka tysięcy aktywistów.

Przez dwadzieścia prawie pięć lat? Patrz pan, myślałem, że to już cale pokolenie minęło działalności Orkiestry, a tu wychodzi ca 5 tysięcy na każdą imprezę. Faktycznie niewarte zachodu.

Z drugiej strony jeśli taka ilość jest w stanie zrobić w jeden dzień takie obroty, to nie w kij dmuchał ;)

Jak wy wszystko tak liczycie jak wiek murów tego zamku, co nad smokiem stoi, to w życiu się nie dogadamy 8)

Kiepura napisał(a):
weldon napisał(a):Daje dzieciakom radość

z punktów do liceum czy na studia. :mrgreen:

Co z punktów czy na studia? Pleciesz, aby pleść, czy cytaty ci się pomerdały i na coś innego odpowiadasz?
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 01.01.2015 16:52

Wszystko można zohydzić, można także wszystko i Wszystkich kontrolować?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 01.01.2015 16:59

Weldon , może lepiej bez emocji a w oparciu o fakty.
Owsiak firmuje swoją twarzą jakąś akcję, ale sprzęt to nie on kupuje, to są ku... nasze pieniądze - z których on nie potrafi się jasno rozliczyć. To są fakty. Dzieci będą szczęśliwsze bo happening z petardami zrobi? A może ktoś nie lubi happeningów i w depresję przez to wpadnie :mrgreen:
Trzymajmy się faktów, a nie tworzymy jakieś dziwne teorie.

Żonglerka dokumentami pomiedzy tzw firmami satelitarnymi , to standard przy przekrętach.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 01.01.2015 17:50

Blaugrana napisał(a):..... specjaliści z 4 ministerstw analizują te wyliczenia i podpisują się pod nimi własnym nazwiskiem, potwierdzają że na zakupy sprzętu – czyli działalność docelową WOŚP wydaje 91% zebranych pieniędzy...

skąd te dane, masz źródło ?
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 01.01.2015 18:21

Weldon
3 punty przy bieganiu przez jeden dzień z puszką albo pól roku tyrki w hspicjum - co wybierasz ? ;)
Na szczęście od tego roku przepisy się chyba zmieniają...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 01.01.2015 20:56

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Tam się nie przewija więcej niż 120 tysięcy wolontariuszy i kilka tysięcy aktywistów.

Przez dwadzieścia prawie pięć lat? Patrz pan, myślałem, że to już cale pokolenie minęło działalności Orkiestry, a tu wychodzi ca 5 tysięcy na każdą imprezę. Faktycznie niewarte zachodu.

Lubię konkrety a nie bajdurzenia i naciąganie faktów.

Dwadzieścia dwa finały konkretnie były.

Napisałeś:

jakie te kilka milionów ludzi potrafi zrobić samorzutnie

czas teraźniejszy czyli chodzi o obecną akcję. Stąd moje liczby.

Nawet jeśli założymy,że chodziło Ci o wszystkie finały (ale tak nie było :mrgreen: ) to rzeczonych kilku milionów aktywistów nijak się nie doliczysz. Nawet z wolontariuszami, których przecież liczba nie od początku była tak okazała.

weldon napisał(a):Co z punktów czy na studia? Pleciesz, aby pleść, czy cytaty ci się pomerdały i na coś innego odpowiadasz?

Sven Ci już odpowiedział.

weldon napisał(a):to w życiu się nie dogadamy

Jest zgoda. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2015 13:00

realista2 napisał(a):
Blaugrana napisał(a):..... specjaliści z 4 ministerstw analizują te wyliczenia i podpisują się pod nimi własnym nazwiskiem, potwierdzają że na zakupy sprzętu – czyli działalność docelową WOŚP wydaje 91% zebranych pieniędzy...

skąd te dane, masz źródło ?

Jakie dane ?
Chodzi o ilość ministerstw ?
Min. Zdrowia, Min. Cyfryzacji i Administracji, MSWiA, Min. Pracy i Polityki Społecznej + Urząd Skarbowy.
Czy o to że WOŚP wydaje 91 % z zebranych pieniędzy ?
W zasadzie to 92 %.
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 87419.html
Poza tym są w necie dostępne szczegółowe sprawozdania finansowe Orkiestry.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 02.01.2015 16:43

Nigdy nie robiłem tajemnicy z tego, że jestem prawnikiem,dodam jeszcze, że wiele lat zajmowałem się prawem gospodarczym. Dlatego z ciekawości przejrzałem internetowe informacje o WOŚP.
Kużwa mać,,,,,, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Myślę, że nie poprzestanę na dzisiejszej lekturze, bo to lepsze od najlepszej sensacji. Powszechnie uważa się, ze ataki na Owsiaka są kierowane ze strony prawicowo- kościelnej z dużym udziałem konkurencji czyli Caritasu i to jest oczywiście prawda.
Dlatego od razu dodam, że w kwestach światopoglądowych jestem liberałem, w sferze gospodarczej socjaldemokratą, a do hierarchii kościelnej mam stosunek nieufny żeby nie wyrazić tego o wiele, wiele, wiele gorzej.
Podkreślam to bo zwykło się uważać, że takiego filantropa jak Owsiak może atakować jedynie ktoś wyrojony w polityczne szaty, lub czarną sukienkę
Baugrana przeczytałem artykuł do którego dałaś mi link i potwierdziły się moje obawy. Cyfry które są tam podane są zapewne prawdziwe, ale już wnioski nie. Dlaczego? Ano dlatego , że nie uwzględniają wykraczającego ponad to na co zezwala polskie prawo sposobu rozliczania finansowego fundacji w cyklu nie jednego roku tyko w trybie 1,5 rocznym. Nie wiem na jakiej podstawie tak się dzieje bo nasze sformalizowane prawo na to nie zezwala i słusznie bo takie rozliczenie umożliwia „lewarowanie” wyników klasyk wszystkich spekulacji.
W praktyce może to wyglądać tak: w styczniu Orkiestra zbiera np. 50 milionów z tego w ciągu roku na zakupy sprzętu medycznego wydaje powiedzmy połowę, reszta przechodzi na następny rok. Nadchodzi kolejny styczeń Orkiestra ponownie zbiera 50 milionów i znowu wydaje tylko połowę. Po podliczeniu okazuje się, że wydała 50 milionów czyli tyle ile otrzymała, a to że wydatki pochodzą z dwóch lat nie ma znaczenia bo są zobowiązani do rozliczenia w cyklu 1,5 rocznym i z zebranych w tym drugim roku środków rozliczą się za rok, a wtedy będą już środki z kolejnej akcji i sprawa się powtórzy.
To tytułem komentarza do artykułu.
Tyle, ze to tylko małe piwko.
Fundacja jest właścicielem sprzętów medycznych zakupionych ze zbiórek o wartości znacznie przekraczającej 0,5 mld złotych. Załóżmy, że z jakiegoś powodu Fundacja przestaje istnieć. Kto wówczas przejmie ten ogromny majątek? Ano własnie kto ? Proponuje zamiast mitrężenia czasu na samogwałt umysłowy czyli oglądanie TV odszukanie statutu fundacji i zapoznanie się z par. 49
A na deser proponuję też zastanowić jaką rolę pełnią firmy satelickie zarówno te zależne jak i nie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.01.2015 18:11

realista2 napisał(a):Nigdy nie robiłem tajemnicy z tego, że jestem prawnikiem....

W kontekście pouczania babci z przejścia nie ma się czym chwalić :mrgreen:
Blaugrana :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2015 19:11

realista2 napisał(a):W praktyce może to wyglądać tak: w styczniu Orkiestra zbiera np. 50 milionów z tego w ciągu roku na zakupy sprzętu medycznego wydaje powiedzmy połowę, reszta przechodzi na następny rok. Nadchodzi kolejny styczeń Orkiestra ponownie zbiera 50 milionów i znowu wydaje tylko połowę. Po podliczeniu okazuje się, że wydała 50 milionów czyli tyle ile otrzymała, a to że wydatki pochodzą z dwóch lat nie ma znaczenia bo są zobowiązani do rozliczenia w cyklu 1,5 rocznym i z zebranych w tym drugim roku środków rozliczą się za rok, a wtedy będą już środki z kolejnej akcji i sprawa się powtórzy.

To są wyłącznie Twoje wyliczenia.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 02.01.2015 21:40

Blaugrana napisał(a):
realista2 napisał(a):W praktyce może to wyglądać tak: w styczniu Orkiestra zbiera np. 50 milionów z tego w ciągu roku na zakupy sprzętu medycznego wydaje powiedzmy połowę, reszta przechodzi na następny rok. Nadchodzi kolejny styczeń Orkiestra ponownie zbiera 50 milionów i znowu wydaje tylko połowę. Po podliczeniu okazuje się, że wydała 50 milionów czyli tyle ile otrzymała, a to że wydatki pochodzą z dwóch lat nie ma znaczenia bo są zobowiązani do rozliczenia w cyklu 1,5 rocznym i z zebranych w tym drugim roku środków rozliczą się za rok, a wtedy będą już środki z kolejnej akcji i sprawa się powtórzy.

To są wyłącznie Twoje wyliczenia.

To chyba są przykłady a nie wyliczenia.
Sedno wypowiedzi jest inne, warto na nim się skupić .
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 02.01.2015 22:59

Blaugrana napisał(a):To są wyłącznie Twoje wyliczenia.

Oczywiście, to tylko hipoteza, ale bardzo prawdopodobna. Można ją zweryfikować, ale żeby to to zrobić potrzebne wydruki z ksiąg rachunkowych i tu nasuwa się pytanie pytanie, skoro tak łatwo zamknąć usta wszelkim przeciwnikom, to dlaczego Owsiak za wszelką cenę nie chciał tych danych udostępnić sądowi nie dopełniając obowiązku który nałożył na niego sąd w Złotoryi dwukrotnie wyznaczając mu na to termin.
Adwokat Owsiaka uzasadnił to sądowi tak cyt..:

„WOŚP i Złoty Melon nie mają nic do ukrycia i właśnie dlatego ksiąg rachunkowych nie pokażą.”
koniec cytatu.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.01.2015 05:06

realista2 napisał(a):
„WOŚP i Złoty Melon nie mają nic do ukrycia i właśnie dlatego ksiąg rachunkowych nie pokażą.”
koniec cytatu.

Dobre, kurna hata, to dobre jest.

Idąc dalej każdy obywatel dla kontroli skarbowej może się powołać na Owsiaka i sąd, że ksiąg nie pokarze, bo ucziwy jest.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.