Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Orkiestra Jurka Owsiaka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 10:45

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):
Z napisał(a):Jak ktoś chce zobaczyć jak to biednie Jureczek Owsiak mieszka to zapraszam do Żelazowej Woli przed Muzeum po lewej stronie jest taka jebitna posesja murem z kamienia ogrodzona i tam na linii horyzontu widać willę to właśnie ten jego ubogi kurnik :D , tak właśnie mieszka ten nasz bidula Jureczek wszystkim pomagający,pamiętam go jeszcze z Niedźwiedziej jak zaczynał kombinację robić

No popatrz, a żadne "niezależne" media typu Fakt, GP, Nasz Dziennik jeszcze tego nie podchwyciły...
Owsiak pokazuje swoje mieszkanie i nikt jeszcze tej "jebitnej"posesji i willi nie znalazł ...
http://wiadomosci.wp.pl/gid,16358251,gp ... aid=11419b
A gdyby faktycznie mieszkał w willi to też zadam pytanie- no i co z tego ?

Widuję Owsiaka na Ursynowie gdzie ma mieszkanie. Jeździ jakimś starawym terenowcem. Mieszkanie 115m za zapewne ukradziony milion :) Zbyszek, z tego co mi sie obiło o uszy to masz tyle kasy że jak ktoś chciałby Ci jakiś farmazon do doopy przykleić to nie miałby z tym problemu. Tak jak Owsiakowi posiadłość :)

Krytyka Owsiaka jest czymś zupełnie normalnym w naszym społeczeństwie.
Polacy ( generalizuję ) nie lubią takich, którym się coś chce i mają w tym sukcesy, którzy wyrastają ponad przeciętność...
Jest takie powiedzenie, że sami sobie budujemy piekło i sami się w nim pilnujemy.
Lecą więc na Owsiaka przeróżne oskarżenia bez pokrycia, wielu " widzi" gdzieś jego luksusowe posesje, to w Sochaczewie, to na Mazurach, to w Żelazowej...
Za to co zrobił i robi państwo mogłoby mu sprezentować pałac w Wilanowie i nie miałabym nic przeciwko temu :)
Oby nigdy nie przestał działać...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.01.2015 10:54

Blaugrana napisał(a):Polacy ( generalizuję ) nie lubią takich, którym się coś chce i mają w tym sukcesy, którzy wyrastają ponad przeciętność...

Jak to sie mówi, żal d... ściska :oczko_usmiech:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 04.01.2015 11:20

Blaugrana napisał(a):Lecą więc na Owsiaka przeróżne oskarżenia bez pokrycia

To co pisał Realista2 i Sven też jest bez pokrycia ?
Możesz odnieść się do konkretów a nie teorii spiskowych?

Zapewne wiele historii o Owsiaku jest wyssanych z palca (ewentualnie są to domniemania), więc nie zaprzątaj sobie głowy bzdurami, odnieś się do konkretów - takie też są w tym wątku podane.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 12:20

baunty napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Lecą więc na Owsiaka przeróżne oskarżenia bez pokrycia

To co pisał Realista2 i Sven też jest bez pokrycia ?
Możesz odnieść się do konkretów a nie teorii spiskowych?

Zapewne wiele historii o Owsiaku jest wyssanych z palca (ewentualnie są to domniemania), więc nie zaprzątaj sobie głowy bzdurami, odnieś się do konkretów - takie też są w tym wątku podane.

Do czego mam się odnosić ? Do danych Svena na temat Caritasu czy zatrudnienia żony Owsiaka ? Do uzasadnienia wyroku sądu ? Do wyliczeń Wielguckiego ?
A dlaczego nikt się do tego nie odniósł ?
http://teesa.salon24.pl/561140,wosp-a-krytykanci
Nie wiem co złego zrobił krytykantom - Owsiak ?
Bo ja jestem po stronie tych tysięcy ludzi, którym realnie pomógł, bo dzięki sprzętowi ktory zakupiła jego Orkiestra zostało uratowane życie kogoś z rodziny.
Już to pisałam ale przypomnę. Ponad rok temu byłam w Centrum Zdrowia Dziecka, na kardiologii i kardiochirurgii. Jest tam sprzęt prawie wyłącznie zakupiony przez WOŚP.
Ja zdaję sobie sprawę, że gdyby nie Owsiak też byłby tam jakiś sprzęt, ale wątpię czy byłyby inkubatory hybrydowe, zaawansowane monitory funkcji życiowych czy najnowocześniejsze respiratory dla noworodków itp.
Moje dzieci wiele razy były wolontariuszami WOŚP. Ileś lat temu Orkiestra zbierała na dzieci z wadami serca. Córka się rozchorowała w dzień zbiórki. Wstała, ubrała sie ciepło i mimo moich oporów cały dzień chodziła z puszką. W 2013 jej dziecko miało najnowocześniejszy sprzęt z naklejkami serca w CZD.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 12:35

MRK napisał(a):Krótko, zwięźle i na temat: mam nadzieję, że wszelkie osoby, które "jadą" po Owsiaku i WOŚP, w momencie wylądowania w szpitalu, grzecznie odmówią korzystania ze sprzętu z naklejką WOŚP.

A najlepiej niech podpiszą taką deklarację :
1505000_697700583594998_1116572696_n.jpg
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.01.2015 13:11

Krytyka i kontrola Owsiaka i WOŚP jak i każdej innej osoby czy instytucji publicznej jest rzeczą naturalną i pożądaną.
Brak kontroli w życiu publicznym prowadzi w prosty sposób do patologii.
Owsiak nie może być poza krytyką, nawet jeśli niektórym się wydaje, że bez niego Polska służba zdrowia by upadła (a tak oczywiście nie jest).

Wokół WOŚP narosło wiele mitów. Pierwszy widoczny chociażby w tytule tego tematu. To nie jest WOIO tylko WOŚP.
Prawdziwymi twórcami WOŚP są TVP i tysiące (a nie miliony jak tu niektórzy sugerowali :D ) aktywistów (aktywistów, nie wolontariuszy).

W Polsce najkrótsze co jest to pamięć. Pomysł Owsiaka, jak wiele innych tego typu, umarłby śmiercią naturalną lub funkcjonował w ograniczonym zakresie, gdyby TVP nie postanowiła zrobić we wczesnych latach 90-tych z tego wydarzenia show. Dlaczego zapadła taka decyzja, każdy sobie odpowie sam. Faktem jest, że odpowiadało to potrzebom ówczesnego zdezorganizowanego społeczeństwa. Dawało krótki, zastępczy powód do dumy. Koiło także niepokoje części tych, którzy jakimś cudem utrzymywali się nieco powyżej powierzchni. Ot, wrzucę raz do roku dychę lub nawet znacznie więcej i jest OK.
Owsiak świetnie się sprawdził jako frontmen akcji, ale gdyby postawić tam przysłowiową krowę też by dała radę. Taka jest niestety potęga współczesnej TV.

Druga grupa cichych bohaterów to aktywiści ze sztabów. Znam kilku, wiem jak ciężka prace odwalają. To nie jest jednorazowe wyjście na kilka czy więcej godzin z puszką i koleżankami na miasto, to ciężka praca na która trzeba poświęcić tygodnie życia.

Szczególnie ze względu na tych ludzi Owsiakowi i jego świcie trzeba patrzeć na ręce. Aby jak najmniej ich trudu było marnowane i by nie doszło do patologii. Zamiast jednak rzeczowej dyskusji mamy ataki na Caritas, która z tym tematem nie ma nic wspólnego czy w ogóle fakt podniesienia tematu. Plus zamieszczanie demagogicznych oświadczeń.

Nie jestem ortodoksą i jak widzę puszki to coś tam wrzucę. Wolę jednak przekazać większe sumy na fundacje czy akcje, które nie mają takiego medialnego wsparcia na jakie może liczyć Owsiak i gdzie mam pewność, że pieniądze pójdą w całości na na wsparcie potrzebujących a nie wsparcie akcji czy wydarzeń których nie popieram. Czy wreszcie w ogóle w taki czy inny sposób się zatracą,

slapol napisał(a):Dla tych co mają wątpliwości o nieuczciwości....nie wrzucajcie do puszek i tyle...zanieście parę zeta do Caritasu, gdzie odtrąbią sukces medialnie i przekażą dalej...do swoich...w świetle kamer....
P.S.
Kto poda mi przykład, w którym czarni przekażą (podzielą się swoim majątkiem) kasę kub dobra ludziom potrzebującym :?:
Dawajcie przykłady please...

To nie ten temat i w tej kwestii dużo Ci Sven odpowiedział. Stawianie sprawy Caritas versus WOŚP to w ogóle nieporozumienie. Obie instytucje spełniają zupełnie różne zadania w nieporównywalnej skali.
Ale w kwestii Twojego pytania z PS. to zwróć się do powodzian w Lanckoronie czy pensjonariuszy Domu Pomocy W Rabie Wyżnej (tak na szybko, to co mi się przypomniało).
W zamian nie oczekuje odpowiedzi która akcja Caritasu ma taką oprawę medialną jak WOŚP.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 13:55

Kiepura napisał(a):...To nie ten temat i w tej kwestii dużo Ci Sven odpowiedział. Stawianie sprawy Caritas versus WOŚP to w ogóle nieporozumienie. Obie instytucje spełniają zupełnie różne zadania w nieporównywalnej skali.
Ale w kwestii Twojego pytania z PS. to zwróć się do powodzian w Lanckoronie czy pensjonariuszy Domu Pomocy W Rabie Wyżnej (tak na szybko, to co mi się przypomniało).
W zamian nie oczekuje odpowiedzi która akcja Caritasu ma taką oprawę medialną jak WOŚP.

Sven nie odpowiedział mi, zrobił tylko wklejkę, a piętro niżej Bocian zrobił drugą...
Wynika z niej skąd kasa, którą dzielą :wink:
Temat Caritasu poruszyłam tylko dlatego, że to środowiska związane z kościołem najzajadlej atakują Owsiaka (wklejek nie chce mi się robić, w sieci znajdziesz wiele na ten temat), a rozbija się pewnie o fakt jego sukcesów - gul im skacze, że takiej kasy nie zanieśli ludzie do nich :) Często podnoszony jest też fakt dysponowania przez WOŚP środkami ze zbiórek :roll: (oczywista oczywistość)... tak jakby ONI robili inaczej :roll: , dlatego pytałem o przykłady, w których cyt. ... (podzielą się swoim majątkiem).
Jak będę w pobliżu Lanckorony czy Raby to chętnie zerknę na jakieś przelewy z Watykanu... :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.01.2015 15:44

slapol napisał(a):Temat Caritasu poruszyłam tylko dlatego, że to środowiska związane z kościołem najzajadlej atakują Owsiaka (wklejek nie chce mi się robić, w sieci znajdziesz wiele na ten temat), a rozbija się pewnie o fakt jego sukcesów - gul im skacze, że takiej kasy nie zanieśli ludzie do nich :)

Nie zauważyłem. W szczególności nie zauważyłem jakieś zajadłej krytyki WOŚP jako zjawiska w mediach.
Na pierwszych stronach portali internetowych tego nie znajduje w każdym razie.
To jest temat o WOŚP na Cro.pl a najbardziej merytoryczne zarzuty podniósł realista, który raczej do apologetów Caritasu nie należy.
Słabo tu pasuje Caritas, raczej chodzi o odwrócenie uwagi.

ONI robili inaczej :roll: , dlatego pytałem o przykłady, w których cyt. ... (podzielą się swoim majątkiem).
Jak będę w pobliżu Lanckorony czy Raby to chętnie zerknę na jakieś przelewy z Watykanu... :wink:

O tym pisałem. Nie wierzysz mi, nie wiesz, trudno, Twoja sprawa.
Na marginesie, jakim prywatnym majątkiem Owsiak dzielił się z WOŚP ?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 04.01.2015 20:59

Bocian o czym ty że tak powiem delikatnie mówisz w tym domu pod Żelazową Wolą wykonywałem usługę i nie da się chyba pomylić gościa z kimś innym gdy się z nim kilka razy rozmawia a na Niedżwiedziej 2A to bywałem codziennie przez dwa lata więc nie mów mi że mi żal dupę ściska bo mi na godne życie starcza lecz wk...ja mnie złodziejstwo w tym kraju a poza tym to jakie domniemanie niewinności? w tym kraju?buhaha :D .Bocian rozejrzyj się w swoim resorcie to zobaczysz dopiero jakie wałki można robić w Ministerstwach i możemy ich w pompę cmoknąć bo nawet gdyby im się stołek spod doopy wysunął to następny który przyjdzie to tak to pięknie pozamiata że będzie błysk wszak on też chce jeść :D
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 04.01.2015 21:01

Kiepura napisał(a):
slapol napisał(a):Temat Caritasu poruszyłam tylko dlatego, że to środowiska związane z kościołem najzajadlej atakują Owsiaka (wklejek nie chce mi się robić, w sieci znajdziesz wiele na ten temat), a rozbija się pewnie o fakt jego sukcesów - gul im skacze, że takiej kasy nie zanieśli ludzie do nich :)

Nie zauważyłem. W szczególności nie zauważyłem jakieś zajadłej krytyki WOŚP jako zjawiska w mediach.
Na pierwszych stronach portali internetowych tego nie znajduje w każdym razie.
To jest temat o WOŚP na Cro.pl a najbardziej merytoryczne zarzuty podniósł realista, który raczej do apologetów Caritasu nie należy.
Słabo tu pasuje Caritas, raczej chodzi o odwrócenie uwagi.

ONI robili inaczej :roll: , dlatego pytałem o przykłady, w których cyt. ... (podzielą się swoim majątkiem).

O tym pisałem. Nie wierzysz mi, nie wiesz, trudno, Twoja sprawa.
Na marginesie, jakim prywatnym majątkiem Owsiak dzielił się z WOŚP ?

Pewnie że Owsiak się dzielił nie wiesz czym to Ci odpowiem okruchami ze stołu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.01.2015 21:06

Z napisał(a):Bocian o czym ty że tak powiem delikatnie mówisz w tym domu pod Żelazową Wolą wykonywałem usługę i nie da się chyba pomylić gościa z kimś innym gdy się z nim kilka razy rozmawia a na Niedżwiedziej 2A to bywałem codziennie przez dwa lata więc nie mów mi że mi żal dupę ściska bo mi na godne życie starcza lecz wk...ja mnie złodziejstwo w tym kraju a poza tym to jakie domniemanie niewinności? w tym kraju?buhaha :D .Bocian rozejrzyj się w swoim resorcie to zobaczysz dopiero jakie wałki można robić w Ministerstwach i możemy ich w pompę cmoknąć bo nawet gdyby im się stołek spod doopy wysunął to następny który przyjdzie to tak to pięknie pozamiata że będzie błysk wszak on też chce jeść :D

Mogę Ci tylko Zbyszek współczuć :) Takiego życia w takim kraju :) Ale jak słyszałem nieźle sie ogarniasz w tej złej Polsce :)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 05.01.2015 08:55

Sven napisał(a):Ile Owsiak zbiera hajsu, 50 milionów? z czego 10 się rozpływa. W jaki sposób 40 milionów ma poprawić sytuację polskiej służby zdrowia? Modernizacja dużego szpitala to koszt 100 milionów, wydatki na leczenie osób z nowotworem to są raczej miliardy. Także ta WIELKA pomoc to może starczy na waciki, 40 milionów to kropla w morzu wydatków jakie idą na służbę zdrowia, ale 10 milinów to wystarczająco aby mała grupa ludzi mogła żyć dostatnie. A duża grupa osób miała poczucie że "pomaga dzieciom".

Za dużo czytasz brukowców i dziennikarzy niepokornych umysłowo. I zbyt łatwo ferujesz wyroki.

Może to nieco pomoże wyjaśnić sytuację. Jest to informacja, która pojawiła się po ubiegłorocznych atakach na Owsiaka.

http://www.wykop.pl/ramka/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.01.2015 09:07

No to poczekajmy teraz na kontrargumenty z rodzaju że czarne jest czarne a białe jest białe :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2015 10:58

maxredaktor napisał(a):
Sven napisał(a):Ile Owsiak zbiera hajsu, 50 milionów? z czego 10 się rozpływa. W jaki sposób 40 milionów ma poprawić sytuację polskiej służby zdrowia? Modernizacja dużego szpitala to koszt 100 milionów, wydatki na leczenie osób z nowotworem to są raczej miliardy. Także ta WIELKA pomoc to może starczy na waciki, 40 milionów to kropla w morzu wydatków jakie idą na służbę zdrowia, ale 10 milinów to wystarczająco aby mała grupa ludzi mogła żyć dostatnie. A duża grupa osób miała poczucie że "pomaga dzieciom".

Za dużo czytasz brukowców i dziennikarzy niepokornych umysłowo. I zbyt łatwo ferujesz wyroki.

Może to nieco pomoże wyjaśnić sytuację. Jest to informacja, która pojawiła się po ubiegłorocznych atakach na Owsiaka.

http://www.wykop.pl/ramka/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/

Linków tutaj nikt nie czyta. Dałam to samo 2 razy i zero reakcji :)
Tu każdy wie swoje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2015 11:00

Bocian napisał(a):No to poczekajmy teraz na kontrargumenty z rodzaju że czarne jest czarne a białe jest białe :)

I nikt nie przekona, że czarne jest czarne a białe jest białe :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.