Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Orkiestra Jurka Owsiaka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 31.12.2014 03:33

Krótko, zwięźle i na temat: mam nadzieję, że wszelkie osoby, które "jadą" po Owsiaku i WOŚP, w momencie wylądowania w szpitalu, grzecznie odmówią korzystania ze sprzętu z naklejką WOŚP.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 31.12.2014 07:00

Jeśli tylko ktoś nie będzie ganiał i okradał dzieciaków na ulicach, to ja mam dokładnie gdzieś jego opinię na temat Owsiaka.
Wystarczy przełączyć kanał albo się odwrócić.

Nie ma obowiązku brania udziału w żadnej masowej zabawie.
No chyba jedynie podatki, bo nawet udział w wyborach jest dobrowolny.

Blablanie to domena pasożytów.

Jak pies wiele razy naszczy na drzewo, to i dąb tego nie wytrzyma.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 31.12.2014 10:20

W dzisiejszym skomercjalizowanym świecie wszelkie inicjatywy w stylu Wielkiej Orkiestry należy podziwiać i wspierać, ale to nie oznacza, że nie należy ich kontrolować.
Jeśli ktoś tego nie rozumie i w zamian za to proponuje bezgraniczne zaufanie i dogmat naiwnej wiary w ludzką szczerość i uczciwość jest zwyczajnie wioskowym głupkiem.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 31.12.2014 10:21

realista2 napisał(a):W dzisiejszym skomercjalizowanym świecie wszelkie inicjatywy w stylu Wielkiej Orkiestry należy podziwiać i wspierać, ale to nie oznacza, że nie należy ich kontrolować.
Jeśli ktoś tego nie rozumie i w zamian za to proponuje bezgraniczne zaufanie i dogmat naiwnej wiary w ludzką szczerość i uczciwość jest zwyczajnie wioskowym głupkiem.

No więc wg danych Kościoła to takich wioskowych głupków w PL jest 90%.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 31.12.2014 10:41

Bocian napisał(a):
realista2 napisał(a):W dzisiejszym skomercjalizowanym świecie wszelkie inicjatywy w stylu Wielkiej Orkiestry należy podziwiać i wspierać, ale to nie oznacza, że nie należy ich kontrolować.

No więc wg danych Kościoła to takich wioskowych głupków w PL jest 90%.

Generalnie nie mam w zwyczaju wcinać się w dyskusję. Czytając ostatnie wpisy jakoś nadążałem myślami,
ale przy Twoim wpisie trybik wyskoczył i nie zajarzyłem.

Wydaje mi się, że dane Kościoła, na które się powołujesz dotyczą czego innego, a nie "bezgranicznego zaufania i dogmatu naiwnej wiary w ludzką szczerość i uczciwość". Ale jeszcze posiedzę w temacie, może łyknę. :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 31.12.2014 10:43

walp napisał(a): może łyknę. :)

Od tego trzeba było zacząć to wtedy byś zrozumiał :) :)
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 31.12.2014 10:50

walp napisał(a):. Czytając ostatnie wpisy jakoś nadążałem myślami,

Bocian jak widać nie przepada za pewnymi instytucjami (tu możemy sobie podać ręce) i sprytnie trzeba przyznać wykorzystał użyte przeze mnie w innej kwestii sformułowanie do przemycenia swojego poglądu.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 31.12.2014 11:05

Bocian napisał(a):
walp napisał(a): może łyknę. :)

Od tego trzeba było zacząć to wtedy byś zrozumiał :) :)

Jeszcze kilka godzin i łyknę. :)
Živjeli!
realista2 napisał(a):
walp napisał(a):. Czytając ostatnie wpisy jakoś nadążałem myślami,

Bocian jak widać nie przepada za pewnymi instytucjami (tu możemy sobie podać ręce) i sprytnie trzeba przyznać wykorzystał użyte przeze mnie w innej kwestii sformułowanie do przemycenia swojego poglądu.

Spryt wyczułem, ale ... może nie idźmy tą droga, nie psujmy wątku i nastroju. :wink:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 31.12.2014 11:25

baunty napisał(a):
bluesman napisał(a):
baunty napisał(a):Zbliża się kolejna akcja pt WOŚP?
Taki mały komentarz z pewnymi faktami na temat J.Owsiaka i jego firm/fundacji, skopiowane z internetu.

To jest komentarz ? tak dla jasności Wikipedia podaje cyt: Komentarz rozpoczyna się od przedstawienia faktów, które zamierza się skomentować, a następnie zamieszczane są własne opinie na dany temat. W tego typu wypowiedziach można używać słów nacechowanych emocjonalnie, by poprzez nie wpływać na czytelnika. Komentarz powinien kończyć się podsumowaniem — wnioskiem autora, puentą lub pytaniem retorycznym skierowanym do odbiorcy. ... (koniec cytatu)

Miło, że zwróciłeś na to uwagę.
To co wkleiłem było umieszczone jako komentarz do artykułu, więc tak o tym tekście napisałem - wątpliwości rozwiane ?

Wybacz ale nie :) gdybyś wkleił całość opisał ok. a tak jest to wyrwane z kontekstu. Nie wierzę bałwochwalczo Owsiakowi ale nie mam nic przeciwko temu by zarobił. Oczywiście chciałbym mieć pełną przejrzystość jego finansów.
Ktoś wspomniał w kontrapunkcie o Caritas, niestety mimo kościelnego patronatu stwierdzono tam przekręty.
Caritas nie wszystkie pieniądze zebrał dostał między innymi dotację od Państwa, samorządów, od Mon-u tez w ramach Ordynariatu Polowego.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 31.12.2014 11:44

bluesman napisał(a): Nie wierzę bałwochwalczo Owsiakowi ale nie mam nic przeciwko temu by zarobił. Oczywiście chciałbym mieć pełną przejrzystość jego finansów.

Sorry za użycie cytatu z twojego postu. Przytoczyłem go bo najtrafniej wskazuje w czym rzecz. Właśnie o to chodzi .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.12.2014 12:15

A o czym Ty piszesz ? O jakimś dogmacie ?
Bo niby z jednej strony popierasz, fajnie itp, a z drugiej rzucasz jakieś oskarżenia...
WOŚP zatrudnia księgowych, którzy dokonują rozliczenia zebranych i wydanych środków. Dokumenty i wyliczenia są dostępne do wglądu w internecie. Następnie specjaliści z 4 ministerstw analizują te wyliczenia i podpisują się pod nimi własnym nazwiskiem, potwierdzają że na zakupy sprzętu – czyli działalność docelową WOŚP wydaje 91% zebranych pieniędzy.
Mało kontroli ?
To i tak o wiele więcej niż tej dotyczącej np Caritas.
I niestety ale krytykę Owsiaka i tej szlachetnej inicjatywy zaczął Kościół, zamiast po chrześcijańsku go błogosławić, bo zrobił przez wiele lat mnóstwo dobrego.
A bloger matka kurka może mu skoczyć tam gdzie pana majstra może pocałować :)
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 31.12.2014 15:07

Przyrównanie Caritasu do WOŚP? No ja Was proszę.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 31.12.2014 17:36

MRK napisał(a):Przyrównanie Caritasu do WOŚP? No ja Was proszę.

No rzeczywiście nie ma co porównywać. Inne cele, inna filozofia...

Choć gdyby chcieć porównać WOŚP z Caritas. Hmm... propagandowo słoń a finansowo karzeł.
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 31.12.2014 20:58

Budżet służby zdrowia na 2014 to 7 mld 706 mln zł. Próba przekonania, jak wiele robi 50 mln to lekka ściema i tyle.
Jasne , że coś tam pomaga ale robić z tej zbiórki akcję zbawiania polskiej służby zdrowia jest niepoważne.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 31.12.2014 22:31

Nawet, jakby nie zebrał ani złotówki, to robi więcej, niż cała służba zdrowia i kilku klechów w całej Polsce.
Daje dzieciakom radość, a to jest więcej niż te głupie kilkadziesiąt milionów.
Miliony są tylko wyznacznikiem, wisienką na torcie całej pracy, jakie te kilka milionów ludzi potrafi zrobić samorzutnie, bez nakazów, zakazów, przykazań i innych dyrdymał.

Kilka osób zaoszczędzi na psychologu, kilka innych powie coś ludzkim głosem inni uwierzą w siebie ...
Na pieniądze tego nie przeliczysz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.