Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.07.2012 20:06

FUX napisał(a):

Jutro wkleję parę zdjęć z przygotowania i prażenia. Ja prażę cały rok.

Obiecałeś :wink:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 20.07.2012 08:44

Maciek1956 napisał(a):Jak to nie ma w czym kociołkować :?: , przecież coś nabyłeś :wink:

Z węgierskiego kociołka kilka razy poszła zupa/gulasz węgierski.
Mam konkurencję do gara w postaci młodszego syna... :lol:

Może to sugestia, a może nie, ale smak znad ogniska inny, niż z gara....
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 20.07.2012 08:47

Maciek1956 napisał(a):
FUX napisał(a):

Zacytowałeś cytat cytowany z innego forum. Kolega fot nie wkleił.... :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 09:36

FUX napisał(a):
Maciek1956 napisał(a):
FUX napisał(a):

Zacytowałeś cytat cytowany z innego forum. Kolega fot nie wkleił.... :lol:

Wiem, ale miałem nadzieję, że dasz się podpuścić :wink: czujny jesteś :D
Dziadek Maciek
Koneser
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.10.2012 14:52

Wędzenie wędzeniem, ale czasami trzeba coś dobrego ugotować.
W ostatni weekend w Powsinie był organizowany festyn z okazji DYNI.
Brałem w nim udział, wędziłem na miejscu, gotowaliśmy też węgierską zupę dyniową. Wędzonki jak zawsze, były wyśmienite, szybko znalazły smakoszy, a zupa ...
Wyszła wspaniale, ci, którzy mieli okazję spróbować zupy rozdawanej przez organizatorów festynu, a później naszej potwierdzali, że nasza zdecydowanie lepsza. Wielka w tym zasługa koleżanki zajmującej się węgierskimi specjałami i mającej rodzinne powiązania z Węgrami.

Obrazek

nasze stanowisko

Obrazek

zupa w trakcie gotowania

Aparat mam koniecznie do wymiany :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.10.2012 19:50

Dzisiaj wędzenie "nowego wynalazku", mianowicie pasztetową stworzyłem i wędzę ten wyrób.
Polędwiczki i sery różne.
Może po wędzeniu coś pokażę, zależy od aparatu.
Anai
Cromaniak
Re:

Postnapisał(a) Anai » 12.11.2012 11:18

Dziadek Maciek napisał(a):Mam 3 wędzarnie, dwie są murowane, a jedna to "nowoczesny" wynalazek.
Ostatnio z różnych powodów dosyć często z niej korzystam. Sterowanie elektryczne, generator dymu na zrębki z prawdziwego drewna. Część z moich "odbiorców" nawet woli wyroby z tej wędzarni, są jakby mniej zadymione i maja delikatniejszy kolor.
Zaletą takiej wędzarni jest możliwość postawienia prawie w dowolnym miejscu, trochę dymi, ale umiarkowanie. Znam kilka osób, które mają takie coś na balkonie w bloku, chociaż to chyba wymaga uzgodnienia z sąsiadami.
http://www.swiatbagaznikow.pl/category/wedzarnie

No i już nie potrzebujemy na balkonie... :D
W październiku udało nam się znaleźć całkiem fajną działkę ogrodową...
a pierwszą rzeczą jaka na niej powstała była...
... oczywiście wędzarnia :D

od początku:
1.Obrazek

2.Obrazek

3. Obrazek

4. Obrazek

5. Obrazek

6. Pierwszy test wędzarnia, po niewielkich przejściowych problemach z zaciągnięciem dymu do środka, zdała bardzo dobrze...:D
Obrazek

7. Obrazek

8.Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.11.2012 11:50

Super, gratuluję pomysłu i wyrobów.
Powiedz mi jak i skąd powstaje dym, nie widzę ani kanału, ani np generatora dymu, co to za kamienie na dnie, na ruszcie :?:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2012 12:12

..hmmm na 3 fotce jest otwór wycięty w dnie..czyżby tamtędy :?: Maćku a mój gar serbski im więcej używany tym lepsze jedzonko z niego wychodzi :mrgreen: ..czyżby się "wypalał" :?: :papa:
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 12.11.2012 12:43

Dziadek Maciek napisał(a):Super, gratuluję pomysłu i wyrobów.
Powiedz mi jak i skąd powstaje dym, nie widzę ani kanału, ani np generatora dymu, co to za kamienie na dnie, na ruszcie :?:

Dziękuję bardzo :)

Na przedostatnim zdjęciu po lewej widać betonową płytę, taką na jakich w tej chwili ustawiona jest sama wędzarnia - pod nią znajduje się palenisko :D
Dym doprowadzany jest za pomocą ocynkowanej rury o dość sporej średnicy ;)
Jest to rozwiązanie tymczasowe, po prostu chcieliśmy zdążyć przed zimą... w przyszłości zamierzamy zrobić murowane palenisko, kanał i podmurówkę pod samą wędzarnią :)

...a po co te kamienie, wie tylko mój TŻ :P
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 12.11.2012 13:32

Anai, daj znać jak się spisuje Twoja drewniana wędzarnia. Sam wędzę w "prowizorycznej" beczce. Ale jako że prowizorka trwa najdłużej wędzę tam już od kilku lat ;) . Spodobała mi się Twoja, bo przede wszystkim mniej roboty niż z murowaną, a kanał mam już gotowy, więc pozostaje tylko postawić "budkę".
I jeszcze takie pytanie techniczne, czy jest ona jakoś izolowana termicznie? (na zdjęciach wydaje mi się że ścianki są pojedyncze) Chodzi mi o to czy przy wędzeniu w niskich temperaturach zewnętrznych, niema problemu z utrzymaniem temperatury wewnątrz.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 12.11.2012 13:52

dids76 napisał(a):Anai, daj znać jak się spisuje Twoja drewniana wędzarnia. Sam wędzę w "prowizorycznej" beczce. Ale jako że prowizorka trwa najdłużej wędzę tam już od kilku lat ;) . Spodobała mi się Twoja, bo przede wszystkim mniej roboty niż z murowaną, a kanał mam już gotowy, więc pozostaje tylko postawić "budkę".
I jeszcze takie pytanie techniczne, czy jest ona jakoś izolowana termicznie? (na zdjęciach wydaje mi się że ścianki są pojedyncze) Chodzi mi o to czy przy wędzeniu w niskich temperaturach zewnętrznych, niema problemu z utrzymaniem temperatury wewnątrz.

Spisuje się całkiem nieźle.. ;)
My do tej pory też wędziliśmy w beczce, miała ona jednak jedną podstawową wadę...
- była na Podkarpaciu a my mieszkamy na Dolnym Śląsku :D
Nie jest izolowana niczym, ścianki są pojedyncze ale jest dość szczelna
- zrobiona z desek sosnowych na pióro i wpust, tam gdzie były jakieś nieszczelności użyliśmy kitu do drewna (od zewnątrz)...
Wędzenie odbyło się w ostatni piątek, wędziliśmy wieczorem do późnych godzin nocnych a w zasadzie do wczesnych godzin rannych... :D nie było żadnego problemu ze zbyt niską temperaturą wewnątrz, wręcz przeciwnie czasem trzeba było ją obniżać :D

Acha! Dowiedziałam się... kamienie są po to, żeby jak się dowiedział TŻ od lokalnego szamana stabilizować temperaturę wewnątrz, tylko zdaje się, że powinno ich być ciut więcej ;)
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.11.2012 15:26

Kamienie, tak gdzieś słyszałem, faktycznie pomagają stabilizować temperaturę, tzn ma ich być więcej i przy podwyższonej podobno trzeba kamienie wyjmować. Nie wiem, tak słyszałem :wink:
Jedną z moich wędzarni jest wędzarnia z kamienia, bardzo trudna w utrzymaniu właściwej temperatury, kamień długo nagrzewa się, ale gdy już to zrobi, nie ma go jak schłodzić szybko.

Andrzeju - to wprawa czyni te cuda :D

Dla leniwych, tzn dla tych co nie mają beczki ostatnio coś takiego sprzedawałem

Obrazek

Niestety nie wiem co dalej, producent nie rozumie, że współpraca musi odbywać się na konkretnych umówionych zasadach, a kilkudniowe kłamstwa, nie wysyłanie towaru do klientów nie opłaca się.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.11.2012 22:35

Wędzenie, grillowanie ... coś jeszcze z tego będzie, ale ...
festyny, dni jakiegoś tam patrona, czy jakiegoś państwa , czy ...

Zupa gulaszowa, Dzień Węgierski

Obrazek

Obrazek

Zainteresowanie zupką było wspaniałe, ledwo spróbowałem troszeczkę :lol:

Bagażniki to już przeżytek :wink: , jedzonko to przyszłość :D
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 11.12.2012 07:44

Dziadku Macieju powiedzcie czy szykujecie już mięsa w zalewie do wędzenia. Święta tuż, tuż. Czy ujrzymy zdjęcia z przedświątecznego wędzenia szynek, baleronów, polędwiczek, kiełbas, łososia z posiadłości wiejskiej na Mazurach lub Podlasia :?: :?: :?: Czy ujrzymy gospodarza na tle pięknych wędzarni :?: :?: :?:

[b]Dziadku Macieju Wstawaj, Ojczyzna w potrzebie. Ratuj dobre imię Zadymiarza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone