napisał(a) Dziadek Maciek » 27.03.2012 18:08
Jeden z przepisów, który ja wykorzystuję dosyć często.
Ok. 1 kg wołowiny, 25 dag słoniny, kilka cebul, czosnek-ja lubię sporo, wg przepisu ok 4/5 ząbków, 2/3 papryki, podobnie pomidory, ok .05.kg ziemniaków, trochę papryki suszonej (ja mam własnego wędzenie i poduszenia), sól, pieprz do smaku. Zacierki dodawane na końcu w ilości odpowiedniej do żądanego zagęszczenia.
Na dno rozgrzanego kociołka wlewamy trochę oliwy i wkładamy słoninę, wytapiamy tłuszcz. Mięso pokrojone w kostkę wrzucamy i podsmażamy często mieszając, tak aby "zamknęło"się, mamy wtedy soczystość w środku.
Cebula i trochę przypraw, podsmażamy, ew podlewam odrobiną wody.Dodaję czosnek i mieloną paprykę, ale koniecznie musi byś trochę wody, inaczej papryka zrobi się gorzka. Mieszamy, dodajemy ponownie wodę, gdy mięso jest już prawie miękkie wkładamy ziemniaki, pokrojoną paprykę i na koniec pomidory. Często dodaję ok szklanki czerwonego wina, wszystko zalewamy wodą, czasami dodaję koncentrat pomidorowy, zależy jaki smak chce osiągnąć. Na koniec wrzucam zacierki, ostrożnie z ilością, łatwo bardzo zupę/gulasz zbyt mocno zagęścić. Gotuję jeszcze ok max 10 min.
Bradleya znam, ale nie używałem jeszcze. Opinie są bardzo podzielone, i ta ma zalety i ta ma wady. Popytam użytkowników Bradleya