Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Postnapisał(a) darek1 » 17.12.2012 20:31

Aż mi się nie chce wierzyć. Czymże jest ocieplony dom, że w środku nie spada temperatura. W moim domu spuszczam wodę z rur i podgrzewacza wody. To samo zabezpieczam kibelki poprzez wsypanie rozworu soli do środka. Bratu 2 lata temu wysadziło baniak na wodę bo nie spuścił.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2012 20:47

Darku - napisałem przecież, że awaryjnie, na wszelki wypadek, konwektor, a nawet dwa, są naszykowane do działania.
Ocieplenie jest takie, że wytrzymuje ok 1 tydz, oczywiście pod warunkiem dobrego wygrzania w czasie pobytu w domu. Dach ma ok 30 cm izolacji cieplnej, ściany z grubej cegły ocieplone styropianem, fundamenty odkopywałem i też izolowałem.
Czym wygrzewam w trakcie pobytu - kuchnia węglowa i 5-cio kanałowy piec kaflowy, na parter całkowicie wystarcza, piętro (bez wody) nagrzewam elektrycznie.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 18.12.2012 13:08

Wszystko jasne
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 22.12.2012 15:24

Brakuje w tym temacie nowych zdjęć Dziadka Macieja z wędzenia przedświatecznego Boże Narodzenie 2012. Oj pooglądałoby się i pomarzyło o wędzonach, kiełbasach, kiszkach, polędwiczkach i boczkach w śnieżnej i mrożnej scenerii Podlasia.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.03.2013 12:35

Pierwsze piwo z Browaru Dziadka Maćka :wink: :lol:

Obrazek

Ps wędzenie na święta rozpoczęte. Prawie 3 tyg w zalewie, teraz 2 x dziennie po 2 godz w zimnym dymie.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 16.03.2013 18:12

Jakże się cieszę z Twoich wedzonek. Proponuję abyś zdradził co nieco receptury wędzarnictwa. Zapewne będziesz miał wielu czytelników. Do tego gdybyś z każdego etapu zilustrował poczynania wędzarnicze byłoby wspaniale. Mistrzu będę Twoim czeladnikiem na forum abyś tylko zdradził swoje tajemnice od zalewy do produktu finalnego włącznie..

Receptura piwka też przydałaby się.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 16.03.2013 18:35

darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 16.03.2013 18:54

Kolego Macieju powiedzcie czy korzystacie z powyższej strony czy macie swoją ulubioną w internecie ???
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.03.2013 22:46

FUX - ja jestem typowym samoukiem w temacie wędzalniczym, to co wiem, to moje i tylko moje doświadczenie.
Strona, którą pokazujesz jest super, jest tam sporo bardzo przydatnych informacji, warto na nią zerknąć, ale ... :wink: Troszkę się na niej udzielam, troszkę pomagam w działaniu :D

Darku -receptury są do zdradzenia, nie ma sprawy, ale ... po tylu latach doświadczeń ... tylko prywatnie :wink:
Zgłoś się do mnie na nauki :D

Dzisiaj dałem koledze, smakoszowi piwa, buteleczkę mojego wyrobu, podobno bardzo dobre, smakowało mu.
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 16.03.2013 23:06

Piwo robione , warzone w domu zawsze będzie lepsze od tego z marketu = browaru , brak chemii , piwo ,czy wędzonki maja naturalny smak .
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.03.2013 23:12

Henryku - to jest tak, że ja nie wiem jak smakują wędliny "kupcze", nie jadam takich.
Piwo - nie jestem piwoszem, ale z nudów coś trzeba robić :wink:
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 16.03.2013 23:44

Czasem wędzę , żadko , ale kupuje od kolegi który wędzi , to co w sklepach nie powinno być dopuszczone do sprzedaży .

Wiesz ? kiedy mam okazję być we Włoszech zawsze kupuję ichniejsze wędliny są to przeważnie całe suszone szynki krojone cieniutko jak błona :wink: lub mortadela średnica 40 cm a pokrojona tak cienko jak folia- rzucona luzem na kanapkę zrobi się jak karpatka i ten smak i zapach mmmm i do tego lekko słonawy serek scamorza :wink: .

Mnogości wędlin w takim typowym włoskim spożywczaku mieści się w jednej szafie - gablocie , a u nas ?
gablot jest co najmniej 5 i wszystko pełne .... szynka babuni :D ,dziadunia :lol: , wnusia :mrgreen: przecież to szczyt głupoty, a wszystko ma jeden smak i po 2 dniach jest obślizłe .

Włoskie, natomiast mają ten niepowtarzalny swój smak , dodam że kiełbaska salcicia dolce jest najpyszniejsza do kanapek , jest podsuszana coś jak nasz kindziuk ,ale ten się nie umywa smakiem .
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.03.2013 23:49

Suszone wędliny robię, każdy z nas bez problemu może zrobić, głównie polędwiczki. To jest naprawdę bardzo łatwe.
W tym roku, wg przepisu Leona będę robił ... :D
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 17.03.2013 07:39

No to jak będziesz wędził to pisz jak, rób zdjęcia. Najpierw powiedz jaka stosujesz zalewę. Narazie nie mam wędzarni ale latem może powstanie jak nie będzie innych planów. Zdradż swojemu najlepszemu koledze Darkowi swoje tajemnice.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.03.2013 10:13

http://www.swiatbagaznikow.pl/category/wedzarnie

Wędzarnie - sprzedaję od pewnego czasu kilka modeli, największym zainteresowaniem cieszą się modele UW 70 i UW 150, których jestem dystrybutorem.
Zalety - bardzo wygodne i łatwe w obsłudze. Grzanie za pomocą grzałki 500 lub 2 x 700W. Dym powstaje w generatorze dymu, do którego wsypujemy odpowiednie zrębki, np olcha, buk... Jest to więc naturalny dym, a nie jakaś chemia. Wyroby wychodzą wspaniale uwędzone, a jednocześnie troszkę jakby lżejsze od dymu, nie są tak nasycone jak z wędzarni tradycyjnej. Termostat pozwala na wygodną kontrolę temperatury, można więcej czasu poświęcić na inne zajęcia.
Od pewnego czasu wędzę w takiej właśnie wędzarni, rodzina i znajomi wolą wyroby z tej, a nie z murowanej, którą też mam. Teraz, wędzą się różne mięska, całkowicie na zimno (grzałka nie jest włączona), działa tylko generator dymu zamontowany na specjalnej przystawce odsuwającej GD od szafy wędzarniczej, a ja mam czas na kolejne warzenie piwa :D .

Obrazek

O przepisach pomyślę :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone