Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 05.05.2011 09:42

W weekend majowy bylo wielkie grillowanie palek z kurczaka ale bez kosci. Bylo tez wielkie wedzenie pstragow, dorszy, flader i cwiartek z kurczaka. Wyszlo wyborne :)
JAKOV2004
Odkrywca

Postnapisał(a) JAKOV2004 » 23.05.2011 16:14

FUX napisał(a):
JAKOV2004 napisał(a):czekam na fotki z tego grillowania dietetycznego :D

Nie musisz czekac; zrób samemu....
Ryby, kurczak, indyk (oczywiście nie skrzydełka i nie ze skórą), wolowina, pomidory, ogorki, kabaczki, etc.

czekam na fotki mistrza Macieja :D
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.05.2011 17:01

Ostatnio wędziłem paprykę, różne kolory i smaki oraz kilka różnych ryb.
Pierwszy raz płotki, wyborne. Pstrągi, dorsz i barakuda, którą zjedliśmy prosto z wędzarni, na ciepło.
Kurczaki to sam miód na moją dietę, skórkę wywalam.
Do wędzenia użyłem tym razem wiśni i jabłoni, wiśnia daje ciemniejszą barwę oraz, niestety, troszkę "gorzkawy; posmak. Mi to nie przeszkadza, żona trochę marudzi.
Paprykę teraz ususzę, a później zmielę, będzie super przyprawa. Ew zrobię w zalewie czosnkowo oliwnej z dużą ilością natki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie zdjęcie--biały ser wędzony. Kupuję ser chudy, moczę go w solance, suszę i ...zajadam się z wielkim smakiem :D
Kacper111
Cromaniak

Postnapisał(a) Kacper111 » 29.05.2011 17:00

cholera-zawsze jak przeglądam ten temat to ide do lodówki... :lol: :lol: :lol:
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 29.05.2011 20:35

Dlatego ja zawsze oglądam ten temat jak już leżę w łóżku i nie chce mi się wstawać do lodówki :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.05.2011 17:42

No to dwie kolacyjki z ostatnich dni

Obrazek

Pod kuchnią napalone :D

Obrazek

Krewetki umyte, czas na rozgrzane masełko ...

Obrazek

Już za chwilkę "podano do stołu"

Obrazek

4 takie porcje/patelnie mieliśmy :D :D :D

2 kolacja, a właściwie obiad :wink:

Sprzęt po zimie umyty, trochę odmalowany, ogień rozpalony, olej nalany (winko też )

Obrazek

Mięsko i warzywa--cukinia, marchewka, papryka wędzona, czosnek, cebulka... i wyjątkowo chudy schab

Obrazek

Obrazek

Niestety, nastąpiło wielkie zajęcie się "pichceniem" i aparat z głowy wyleciał, ale ...było pyszne.
Dzisiaj małe odgrzewanie nastąpi, odrobina została :D
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.09.2011 18:54

Obrazek

Zmiana wędzarni nastąpiła. Tzn stara nadal jest, na działce, ale czasu mało na wyjazdy. W domu na tarasie stoi elektryczna z generatorem dymu.

Obrazek

Jutro rybki ...już się suszą :D
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 04.09.2011 20:41

Jak już przestawiłeś się na wędzarnię elektryczną to już Macieju po Tobie. Czar prysł.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.09.2011 21:20

Nie przestawiłem się, to tylko uzupełnienie/zwiększenie możliwości.
Niestety, po rozważeniu wszelakich za i przeciw, nie zdecydowałem się na budowę prawdziwej wędzarni w miejscu zamieszkania. Powodów znalazłem kilka, głównym jest sąsiad "donosiciel", lubi zawiadamiać straż miejską o wszystkim co mu się nie podoba. A jedyne ew miejsca na murowaną, byłoby od jego strony :(
Elektryczna to oczywiście zabawka, ale po kilku wędzeniach mogę odpowiedzialnie stwierdzić, że większość ze "smakoszy" nie zauważy różnicy w smaku. Tu też wędzę drewnem, dokładniej zrębkami, mam mniej pilnowania, grzałka z termostatem załatwia sprawę temperatury, a smak dymu i drewna daje generator dymu.
Ale Darku masz dużo racji, tak naprawdę już nie mogę się doczekać początku października i prawdziwego wędzenia na działce.
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 07.09.2011 15:12

oj Maciek ...Maciek TY to jesteś artysta..... :D artysta kulinarny....głodna się zrobiłam :?
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 09.09.2011 06:56

Wczoraj w Biedronce (Gniezno) kupiłem ryby Lubin vel Brancin.
Była uczta, poczułem się jak w CRO!
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.09.2011 07:14

Kurcze, Maciek, na czym polega ten "generator dymu"?

Bo jak tak patrzę na to, co się wydobywa z kominka w samym centrum domu,
to to strach by było w domu postawić 8O

To nie powinno być pod jakiś komin podłączone?
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.09.2011 07:29

GD to takie małe urządzenie z grzałką 100W i podajnikiem zrębków z jakiegoś dobrego drewna. Dymu daje sporo.
W domu nie stoi, mam to ustawione na zadaszonym tarasie, jest pełna ochrona przed deszczem i śniegiem. Dym "ucieka" więc w niebo :D .
Dodatkowo w dachu tarasu mam zamontowane okna, które też otwieram.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.09.2011 07:45

Fajne.
Kiedyś korciło mnie, żeby coś takiego sobie na tarasie postawić, tylko normalne, grillowe, na węgiel, ale zrezygnowałem z powodu dymu generowanego przez takie ustrojstwa.

Nie cierpię w domu swądu pieczonych kiełbasek z grilla sąsiadów :evil:

Takie coś wygląda fajnie, ale ... tez przeszedłem na dietę :D

Nie taką drakońską jak twoja, więc i efekty są mizerniejsze, ale powoli, powoli ... :lol:

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 09.09.2011 08:10

Przejście na dietę nie ma nic wspólnego z tym, aby nie jadać wędzonych rzeczy.
Pytanie, co się wędzi... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone