Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.09.2011 19:15

Maciek1956 napisał(a):Witaj Andrzeju, to prawie jak peka, nie ma krawędzi na żar, ale pewnie można sobie z tym poradzić.
Mnie w tym roku Leon przekazał sposób na pekę w domu, piekarnik wystarczy. Robiliśmy ośmiornicę, wyszła znakomicie.
Życzę smacznego i wielu udanych potraw w naczynku

Łe no...
Podziel się....
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.09.2011 09:34

FUX napisał(a):
Maciek1956 napisał(a):Witaj Andrzeju, to prawie jak peka, nie ma krawędzi na żar, ale pewnie można sobie z tym poradzić.
Mnie w tym roku Leon przekazał sposób na pekę w domu, piekarnik wystarczy. Robiliśmy ośmiornicę, wyszła znakomicie.
Życzę smacznego i wielu udanych potraw w naczynku

Łe no...
Podziel się....


Kończę zgrywanie zdjęć, pokażę "domowy" sposób. Nie wiem tylko czy w "moim" temacie, czy może lepiej będzie w pomyśle na obiadek :?:
Jest dokładnie tak, jak Leon pisze w książce, nie wiesz co jeść, ośmiornicę, ziemniaki, a może kapustę :D
ozyrys760
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 176
Dołączył(a): 04.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 30.09.2011 12:37

fajnie się czyta :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.09.2011 12:58

Wspomnienie ostatniego pobytu w Cro

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.09.2011 13:49

W temacie "Pomysł na obiadek w Chorwacji" pokażę kilka prostych potraw, które ostatnio tam robiliśmy. Pomysły powstały w naszych głowach, ale też dzięki wieczornym rozmowom z Leonem. Korzystaliśmy też z podglądania kucharzy w knajpach.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.09.2011 14:50

Tylko o takie nie tuczące proszę!
I tak się sponiwierałem o 2-3kg w Cro... :oops:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.10.2011 10:08

Są też dania nietuczące

Obrazek

Z jakiego "potwora" to jest kotlecik :?:

Na przystawkę podałem

Obrazek


Dzień wcześniej, już po powrocie z Cro. Wygoda posiadania wędzarni w domu jest wielka :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tyle smakołyków, a ja prawie tego już nie jadam, tak tylko po kawałku, dla smaku :cry:
Wagę trzymam, z lekkim powolnym stałym spadkiem.

Mała dekoracja stołu-biała lawenda

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.11.2011 09:23

Obrazek

Pierwsza własnej roboty mielonka.
Smakuje wyśmienicie, jest bardzo, chyba nawet zbyt bardzo chuda. Łopatka zmielona z indykiem, bez dodatku tłuszczu, tylko odrobina oliwy chorwackiej z natką i czosnkiem.
Robiona w szynkowarze.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.11.2011 11:46

Oj kolego Maćku. Kolega to lubi zjeśc. Wszystko robi aby nie przytyć, a to nie jest takie łatwe. Pieczystych mięs kolega nie wędzi ale mielonkę upitrasił. Cokolwiek co aby tylko miało dobry smak i mało kalorii. Współczuję koledze męk pańskich. Kolegi życie to jedno pasmo wyrzeczeń, postu i droga krzyżowa poprzez Rzeżnię i Wędzarnie i Gril.

Może by tak kolego Pasztet upiec :wink: :wink: :wink: :?: :?: :?: :D . Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.11.2011 11:54

darek1 napisał(a):Może by tak kolego Pasztet upiec :wink: :wink: :wink: :?: :?: :?: :D . Pozdrawiam


Królika już mam :wink:
andrzej.k
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 613
Dołączył(a): 18.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 21.12.2011 12:54

Dodam swoje 3 grosze :) :)

Co prawda w tym roku troche Spartansko ale zawsze cos wyjdzie :wink:
Mialem latem zrobic murowane ale za malo czasu ..

Wiec wczoraj wyszlo takie cos :)


Obrazek

I to cos , co wedzone bedzie :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz sie wedzi od 2 godzin :P
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.12.2011 13:07

Nie ważne w czym, ważne aby smaczne jedzonko zrobić. "Sklepowe" nie nadaje się do jedzenia.
Serki teraz wędzę, wieczorem suszenie mięs, a od rana jutro wędzenie szynek, baleronów, polędwic...
andrzej.k
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 613
Dołączył(a): 18.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 21.12.2011 17:50

Macius, wzuc fotke swojej wedzarni :)
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 21.12.2011 17:53

Mmmm.. no, zjem laptopa zaraz :D :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.12.2011 18:10

andrzej.k napisał(a):Macius, wzuc fotke swojej wedzarni :)


Na 1-wszej stronie masz, to ta obudowana klinkierem, z grillem.
Ta pod wiatą, z kamienia, też moja, na Mazurach, tak bardziej zabawka, mała i dosyć trudna w obsłudze.
Mam też w domu, z różnych powodów ostatnio najczęściej ją wykorzystuję.
Przerabiam ją trochę, robię izolację cieplną, trudno obecnie w niej osiągnąć wyższą temperaturę od 60 st, a czasami jest taka potrzeba, np do wygrzania, osuszenia, czy podpieczenia mięska. Do serów i ryb jest idealna, ma też termostat i dymogenerator. Prawie nie wymaga obsługi, ustawiasz i wędzisz.
Najlepsze wyroby wychodzą jednak z "działkowej" wędzarni, tej dużej. Problemy czasowe i nie tylko utrudniają mi jednak wyjazdy.

Obrazek

Sery w trakcie osuszania


Obrazek

Sery po wędzeniu. Niektóre lekko zarumienione, ja takie wolę. Dzień w lodówce i są idealne do jedzenia.

Jutro mięska, zrobię też zdjęcie "domowej" wędzarni
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone