Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dallaska
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1390
Dołączył(a): 03.10.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 07.08.2010 15:20

ja ozdabiam dom niestety sztucznymi kompozycjami własnej roboty :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.08.2010 18:51

Dlaczego niestety :?: :?:
Ozdabiasz sama, czyli potrafisz to robić, podoba Ci się Twoja robota, to powinno cieszyć :D :D :D
dallaska
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1390
Dołączył(a): 03.10.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 07.08.2010 20:47

podobno żywe kwiaty przynoszą szczęście :D a ja mam tyle sztucznych bukietow zrobionych własnoręcznie ale lubie je :D
alurka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 254
Dołączył(a): 02.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 08.08.2010 11:47

Zawsze chciałam w kwiaciarni pracować! poważnie:)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.10.2010 12:35

Jesień za oknem, czas na nowe wędzenia
Nie byłbym sobą, gdybym nie rozpoczął kolejnych prób z jedzeniem.
Tym razem czas przyszedł na wędzenie ...

Obrazek

tak, to biały ser.
Leżakuje w solance. Ser kupiony z sklepie, podobno bardziej nadaje się "od baby", nie mam dobrych, sprawdzonych namiarów.
Ser powinien być półtłusty, tłusty rozpada się, robi się kruszonka. To takie pierwsze spostrzeżenia.

Obrazek

Ser po wędzeniu przypomina oscypek, wyśmienity do kanapki z pomidorem lub np pasty z wędzonymi szprotami. Serek wspaniale przepełniony dymem, trochę zbyt słony, ale to łatwo będzie można następnym razem poprawić.

Obrazek

Oczywiście, tak na wszelki wypadek (gdyby serki nie nadawały się do jedzenia), wędziłem też łososia.

Obrazek
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.10.2010 12:42

Podoba mi się twoja zapobiegliwość ...



:)
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12225
Dołączył(a): 17.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.10.2010 12:48

maciek1956 napisał(a):Jesień za oknem, czas na nowe wędzenia
....
tak, to biały ser.


Bardzo lubię, ale niestety sam w rodzinie. :cry: :cry: :cry:
Jak kupię to muszę zjeść wszystko sam. :wink:

maciek1956 napisał(a):Oczywiście, tak na wszelki wypadek (gdyby serki nie nadawały się do jedzenia), wędziłem też łososia.


Przy łososiu to rodzina by mi pomogła. :wink: :wink: :wink:

Moje ostatnie sukcesy kulinarne wyglądały tak:

[img]http://lh5.ggpht.com/_05EqU_LywRo/TJcstuj3-BI/AAAAAAAABFI/KYS37IT6vco/s800/IMG_6027_2_1.JPG"[/img]

Smażone na masełku. I w tym przypadku rodzina pomogła. :wink: :wink: :wink:

pozdrowienia
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.10.2010 13:45

W Cro w tym roku niestety nie byłem :( , ale na pocieszenie nabyłem

Obrazek

W innym wątku poprosiłem o małe tłumaczenie, a w tym będę prosił o przepisy :!:
Proszę o wszelkie przepisy, wszelkie Wasze opowieści związane z jedzeniem z Peki :!: :!: Sławek/bocian--liczę na Ciebie :D

Obrazek

Będzie możliwość wspólnego pitraszenia :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Nie mam oczywiście chorwackiego pieca, ale w moim wiejskim będzie można obsypać naczynie popiołem czy węglem drzewnym, a grill mazurski będę przerabiał.

Obrazek

Grill zabuduję z lewej strony, trochę zmniejszę wysokość komory, zrobię oczywiście dopowietrzenie, czyli otwory na powietrze z boku i tyłu paleniska.

Obrazek

Wszelkie sugestie co do pieca mile widziane :)

Obrazek
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.10.2010 16:01

maciek1956 napisał(a):Serek wspaniale przepełniony dymem, ...[/URL]

Gratuluję zakupu "peki". Moim zdaniem trzeba zawsze uważać z tym przepełnieniem dymem żeby zapach wędzenia nie przyćmił smaku potrawy.
Sam na razie nie wędzę (bywało że pomagałem rodzicom) ale kupuję wyroby z wędzenia u okolicznych rzemieślników i bardzo często się zdarza że próbując produkt czuć tylko część smaku a większość to smak wędzarni.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.10.2010 16:30

Masz "wielką" rację, to przepełnienie musi być bardzo wyważone, delikatne, a jednocześnie delikatny dymek dodaje smaku. Staram się tak "ważyć" dym, aby wąchając wyrób wiadomo było gdzie była potrawa robiona, a na języku aby dominował smak potrawy. Podobno, tak mówią ci wszyscy co jadają moje wyroby, najczęściej udaje mi się "ważenie dymu".
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.10.2010 15:06

Ostatnie prace mojej żony, Czasu to sporo zajmuje, a kasy mało daje

:(

Obrazek

Odnalazła w sobie duszę artystki, całymi dniami w kwiatkach siedzi, kompozycje tworzy, ma zajęcie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.10.2010 17:25

maciek1956 napisał(a):Ostatnie prace mojej żony, Czasu to sporo zajmuje, a kasy mało daje

Z drugiej strony, bywa odwrotnie, a najczęściej jest tak, że ani kasy, ani satysfakcji :evil:

Przekaż małżonce, że to bardzo ładne.

Zwłaszcza te kwiaty na boku i na tylnej szybie rzucają się w oczy.
Chyba nie widziałem czegoś takiego do tej pory.
Świetny pomysł.

Może go niedługo skopiuję?



A, tak przy okazji, skąd u was bielańska rejestracja?
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.11.2010 19:02

Ciekawe co Kolega Maciej robił przez kolejne dni wolnego. Nie wierzę, że nie podwędzał. Toż to jego hobby. Jak by mu odebrać tą przyjemność to by umarł.
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.11.2010 19:10

maciek1956 napisał(a):Ostatnie prace mojej żony,


Mnie także bardzo podoba się ten motyw na drzwiach, oraz szlaczek/łańcuszek na masce audi ... oryginalne bardzo.

Gratulacje dla Żony!

Pozdrawiam
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.11.2010 20:27

Co też mógł uwędzić Maciej. Nie ma go na forum. Nie dziwota wędzi nie ma czasu na komputer.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone