Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.06.2010 17:06

maciek1956 napisał(a):Działka wyschła, czas na uczty "brzuszne". :D

Cebulkę i papryczkę widzę, a jabłuszek nie było :?: :cry:
U mnie w szaszłyczku to obowiązkowy składnik :wink: :wink:
pozdrowienia :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.06.2010 17:14

Jabłka jeszcze nie dojrzały, mam nadzieję, że będzie ich w tym roku dużo, jabłonie pięknie kwitły

Obrazek

A wiśnie w ok 30 min straciły wszystkie zawiązki :( :(

Porzeczek będzie dużo :D :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.06.2010 17:36

maciek1956 napisał(a):Jabłka jeszcze nie dojrzały, mam nadzieję, że będzie ich w tym roku dużo, jabłonie pięknie kwitły

aż przekwitły :!:

Obrazek

Jaki ten świat mały! W Wlkp też tak było :!: :wink: :wink: :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 13:02

No i się narobiło :!: :!: :!: :!:

Będę budował nową wędzarnię, chyba trochę większą, prawie na pewno drewnianą. Pomysły i pierwsze wyceny już mam.
Oczywiście drewniana będzie tylko komora wędzalnicza, kanał dolotowy z szamotu, nie wiem jeszcze czym obłożony. Może kamieniem, trochę na wzór Cro, może tak jak ostatnio klinkierem, nie wiem. Może coś ciekawego podpowiecie :D

Obok wędzarni będzie stał kamienny lub betonowy grill.

Ps działka idzie na sprzedaż :( :( :( :( :( :( :( :( :( dlatego to wszystko
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.07.2010 10:40

Stara wędzarnia jeszcze pracuje. :D
Nigdy wcześniej nie wędziłem przy tak wysokiej temperaturze, jaka panowało wczoraj. Znam wpływ niskich temperatur na suszenie komory, mięsa, na czas wędzenia, ale tym razem podjąłem się wędzenia w upał, i to wędzenia łososia, którego do tej pory wędziłem tylko na zimno.
Płaty łososia żona kupiła w wspominanym tutaj sklepiku, przy ul Żagańskiej, bardzo dobra cena. Odpowiednio je nasoliliśmy, ale pomysł wędzenia ryby powstał w ostatniej chwili, nie było czasu na poleżenie w solance, a później odpowiednio długie suszenie. Więc szyba sól, szybkie mysie, szybkie suszenie i do pieca :)
Tak samo zrobiliśmy z mięsem, tym razem w bardzo ograniczonej ilości :(

Zdjęcia wgram później, Fotosik odmawia współpracy :(
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.07.2010 10:10

Wspominałem o temperaturze otoczenia--ma ona wielki wpływ na wędzenie, mnie tym razem nie udało się osiągnąć "zimnego dymu".
Na mięso nie miało to dużego wpływu, ale łosoś ...wyszedł znakomity, tylko trochę trudno go kroić, kruszy się.

Obrazek

Smak, podobno rewelacja, lekko słony, mięciutki, umiarkowanie przepełniony dymem z dębiny, lekko przyciemniony

Taki szedł do pieca

Obrazek

Wczoraj na kolację z zimnym białym winem i bagietką zjadłem cały ogon, ok 15 cm długości

A to co tym razem wędziłem

Obrazek

tzn, to nie wszystko, to tylko przekrój mięs--szynki, schaby, łopatka, polędwiczki, kiełbaska (tym razem kupna surowa)...
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.07.2010 10:14

Pysznie .... Mistrzu !!! :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2010 14:51

W ostatnia niedzielę, u kolegi, zostałem poproszony u upieczenie na grillu "ogniowym" leszcza. Leszcz złowił inny kolega, w Narwi, świeżutki, doskonale przyprawiony przez moją żonę, wylądował w folii na ruszcie.

Obrazek

Po około 15 min smażenia na małym ogniu, naszym oczom ukazał się cudownie ugrillowany i niezwykle smaczny mięciutki, bardzo soczysty leszcz.
Nawet ości, których leszcz ma sporo, nam nie przeszkadzały. Wino oczywiście białe, wytrawne.

Obrazek

W oczekiwaniu na grilla, żona szybko stworzyła małą kompozycję trwałą

Obrazek
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 22.07.2010 14:16

maciek1956 napisał(a):Wspominałem o temperaturze otoczenia--ma ona wielki wpływ na wędzenie, mnie tym razem nie udało się osiągnąć "zimnego dymu".
Na mięso nie miało to dużego wpływu, ale łosoś ...wyszedł znakomity, tylko trochę trudno go kroić, kruszy się.

Obrazek

Smak, podobno rewelacja, lekko słony, mięciutki, umiarkowanie przepełniony dymem z dębiny, lekko przyciemniony

Taki szedł do pieca

Obrazek

Wczoraj na kolację z zimnym białym winem i bagietką zjadłem cały ogon, ok 15 cm długości

A to co tym razem wędziłem

Obrazek

tzn, to nie wszystko, to tylko przekrój mięs--szynki, schaby, łopatka, polędwiczki, kiełbaska (tym razem kupna surowa)...

Takie widoki powinny być stanowczo zakazane w porze obiadowej! Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.07.2010 18:44

Dorada, łosoś, pstrągi, karmazyn i polędwica z tuńczyka--to wszystko czeka na jutrzejsze wędzenia. Rano szybki mysie z soli, suszenie ryb i wędzarni i do pieca :D 4/5 godz i degustacje--zapraszam w okolice Węgrowa, GG włączone
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.07.2010 18:51

Właśnie siadam do pstrąga wedzonego na cieplo...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.07.2010 19:24

Sam wędziłeś :?: :?:
Wg mnie najlepszy pstrąg to jeszcze ciepły, prosto z wędzarni, oczywiście wędzony też na ciepło.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.07.2010 19:53

maciek1956 napisał(a):Sam wędziłeś :?: :?:
Wg mnie najlepszy pstrąg to jeszcze ciepły, prosto z wędzarni, oczywiście wędzony też na ciepło.

Tak. Właśnie sie w Peljesackim winku trawi... 8)
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 31.07.2010 22:58

maciek1956 napisał(a):Dorada, łosoś, pstrągi, karmazyn i polędwica z tuńczyka--to wszystko czeka na jutrzejsze wędzenia. Rano szybki mysie z soli, suszenie ryb i wędzarni i do pieca :D 4/5 godz i degustacje--zapraszam w okolice Węgrowa, GG włączone

Kurcze- bo skorzystam :lol:
To niedaleko mnie bawisz? :) to jest Węgrowo na Kujawach?:)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.08.2010 20:39

Niestety, to jest Węgrów na granicy Mazowsza i Podlasia.

Łosoś-- to wspaniała ryba, wędzona szczególnie. Cudo w smaku, soczysta, lekko przydymiona, pełna aromatu morza i dębu, pycha.
Pstrąg--wiele razy kupowałem prosto z wędzarni na Kaszubach, tym razem mam kupionego od Kaszubki. Wędziłem pierwszy raz, jest OK, ale muszę popracować nad soleniem i odpowiednim wysuszeniem ryby.
Karmazyn--jutro degustacja, wygląda niesamowicie smakowicie.
Dorada--przeszła moje oczekiwania, jest lepsza od pstrąga. Bardzo soczysta, pełna swojego smaku, chociaż, tu zgadzam się z kucharzem Kasi G., że grillowanie wydobywa z niej jeszcze więcej walorów smakowych.

Zdjęcia wkleję jutro lub pojutrze, dzisiaj na i-plusie to się nie uda :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone