FUX napisał(a):Można sie ewentualnie pobawić i zrobić kanał na zimny dym, a palenisko ze 2m dalej.
Można, tak bym radził
.png)
FUX napisał(a):Można sie ewentualnie pobawić i zrobić kanał na zimny dym, a palenisko ze 2m dalej.
.png)
.png)
maciek1956 napisał(a):Tadzikmal--50 g soli i 5 g peksoli, zrobiłeś 27 i 27 g odpowiednio dla 1 l wody.
Kilka lat temu dawaliśmy sporo saletry lub peksolu, mięsa miały dziwne smaki, płukaliśmy przed wędzeniem wodą.
Drobinki mięsa w zalewietzn, że mięso rozpadało się, kruszyło
Dziwne.
Mięso--gdzie kupiłeśczy jesteś pewny jakości
![]()
Czy dobrze wysuszyłeś mięso![]()
Wilgoć powoduje osadzanie dymu i drobinek popiołu na mięsie, a Ty masz strasznie blady wyrób, chyba przesadziłeś z "zimnotą" dymu.
Ten kolor wzbudził moje podejrzenie.
Jeśli masz jeszcze "kwach", zrób zdjęcie przekrojonego i wstaw
.png)
.png)
maciek1956 napisał(a):Widać, widać na zdjęciach, że wyszły super![]()
![]()
![]()
![]()
Wniosek więc wyciągnij sam![]()
![]()
Pisałem przecież, że doświadczenie to podstawa, nie bierz się w początkowym stadium wędzenia za trudniejsze procesy.
Ja wędzę zimnym dymem, nawet 3 dni, ale to naprawdę wymaga doświadczenia, wielu wędzeń. Nigdy nie mam kwaśnych wędzonek, ani mięsnych, ani rybnych.
Nie zrażaj się, próbuj, raz wyjdzie lepiej, raz gorzej, w końcu zawsze będzie smaczne.![]()
![]()
JacYamaha napisał(a):Andrzeju - gdzie c.d. ?
.png)
maciek1956 napisał(a):Ziemniaki ze śledziami zrobiły furorę, mam za kilka dni powtórzyć danie.
.png)
.png)
maciek1956 napisał(a):W pierwszej wersji ławki pomalowałem tanim, oszczędnościowym środkiem zabezpieczającym, zlazł przy pierwszych deszczach. Dopiero Drewnochron okazał się wystarczający, wytrzymał 3 zimy.

.png)
.png)