maciek1956 napisał(a):Nie jest moim zamiarem pouczanie Ciebie, czy krytykowanie, ale jak zobaczyłem zdjęcia....to moje pierwsze odczucie było--to musi być kwaśne.
To, że wędziłeś długo, w zimnym dymie, nie oznacza, że uwędziłeś.
Wędzenie na zimno wymaga bardzo dużego doświadczenia, dużej praktyki.
Napisz--w jakiej zalewie robiłeś peklowanie, na sucho, czy na mokro![]()
Jak długo i w jakich warunkach peklowałeśTo mogą być też przyczyny nieudanego wyrobu.
Opisz cały proces, może coś Ci podpowiem, abyś w przyszłości pokazał i poczęstował super wyrobem wędzonym.![]()
Robiłem według tego przepisu:
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476
27g soli , 27g peklosoli 4 g cukru (brązowego w kryształkach) na 1 litr wody.
zalewy było 4 litry.
Peklowałem w wiadrze do żywności w lodówce przez 12 dni. W zalewie pojawiły się takie drobinki mięska. Jak przerzucałem i brałem do powąchania to pierwszy odruch to właśnie taki jakiś dziwny zapach, który po chwili znikał.
P.S. Jak rozpoznajesz ze są kwaśne wędliny z zewnątrz?
Mi się wydaję, że pogoda nie była na wędzenie zimnym dymem. Po prostu było za zimno i się zbierała wilgoć. A że w drugi dzień rzadko zaglądałem to i mam efekt

.png)
.png)
.png)
.png)
