Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.12.2009 11:44

zebik napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Zwykłe proste, chłopskie jedzenie jest wg mnie najsmaczniejsze :D :D

Pewnie, że tak, a nie jakieś gadżety z morza oślizłe i śmierdzące. :D :D :D

Chyba, że po chłopsku zrobione :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.12.2009 11:52

Obrazek

Wygląda to na parnik od kartofli. Kolega to taki racjonalizator - Amator zauważam.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 22.12.2009 12:31

MWN
Jacekw - to kupiony sprzęt? Gdzie i jak; wygląda nieźle.
Kupiłem latem na allegro za 200zł, jednakże był to fart chwili gdyż szukałem od dłuższego czasu i przeważnie były same "szafy" domowej produkcji lub maleńkie wedzarki do ryb. Cena niska i na ta chwilę spełnia moje oczekiwania.

maciek1956
Jacekww--myślałem o zakupie takiej wędzarni, gotowa, bez kłopotów z budową, ale ja lubię długie kanały, długi dolot do komory wędzarniczej.
Zgadza się, podstawą wędzarni jest długi kanał dolotowy w mojej trzeba pilnować aby ogień nie buchał.

Gratuluję wyrobów, wyglądają smakowicie, z jednym małym zastrzeżeniem wzrokowym, nie smakowym. To jest poruszany wcześniej problem peklowania, czyli brak pekli w środku większych kawałków mięsa.
Peklowałem 5 dni w zalewie. Czy powinienem dłużej wówczas przeszło by do środka?

Kiełbasę sam robisz czy kupujesz np surową i wędzisz
Kiełbasa kupiona, było to dopiero moje czwarte wędzenie więc jeszcze za niski poziom wtajemniczenia aby samemu robić.

Niestety moje wędzonki wychodzą zawsze ciemne. Czytałem w Waszych poradach iż mięso musi być suche wówczas sadza nie przykleja się do niego. W mojej wędzarce nad paleniskiem jest miska do której wlewam zalewę i ta podczas procesu wędzenia paruje co powoduje iż mięso jest mokre. Nastepnym razem nie wleję i sprawdzę czy to może być przyczyną.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.12.2009 13:04

jacekww napisał(a):na ta chwilę spełnia moje oczekiwania.

Peklowałem 5 dni w zalewie. Czy powinienem dłużej wówczas przeszło by do środka?

Niestety moje wędzonki wychodzą zawsze ciemne. Czytałem w Waszych poradach iż mięso musi być suche wówczas sadza nie przykleja się do niego. W mojej wędzarce nad paleniskiem jest miska do której wlewam zalewę i ta podczas procesu wędzenia paruje co powoduje iż mięso jest mokre. Nastepnym razem nie wleję i sprawdzę czy to może być przyczyną.

i o to chodzi, oczekiwania mają być spełnione. Będą rosły wymagania, wzrośnie też doświadczenie.

My nie peklujemy w zalewie mokrej, tylko na sucho. Często 5 dni wystarcza, tym razem nie wystarczyło (Tobie), mam małe doświadczenie w peklowaniu na mokro--zawsze coś było nie tak. A to przyszła burza i mięso poszło do wiadra dla psa, a to pekla nie przeszła do środka mięsa, a to.. W ostateczności, w przypadku braku czasu na peklowanie, można wstrzyknąć trochę pekli do środka mięsa. Staram się tego nie robić.

Mięso musi być suche, a ustawienie na stałe miski z zalewą/wodą, powoduje, tak mi się wydaje, stałą wilgoć, to źle.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 22.12.2009 13:20

darek1
Wygląda to na parnik od kartofli. Kolega to taki racjonalizator - Amator zauważam.
Początkujący w tej dziedzinie jestem, nie ukywam. A takich grillo-wędzarni jest wiele , idealnych do amatorskiego wędzenia, małych ogródków itp.
http://www.bbq.com/departments_name_BBQ-Smokers_path_7122.html
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 22.12.2009 17:35

Interseal napisał(a): co to jest "czernina"?

eco to jest to już odpowiedź uzyskałeś...dla mnie jest to jedna z najwyborniejszych zup..u nas na kujawach robiona często. osobiście preferuje z makaronem. Bardzo polecam knajpe na trasie E1. niestety trzeba zjechać nie na autostrade ale na stara jedynke. w górnej grupie jest wyśmienita knajpa... podają żołądki (chyba na milion sposobów) i do tego czarnine/czernine...
ja ostatnio miałem z gęsiej krwi.... pychota!!!!
Kilka osób ma obiecanych... może na majowy zlot namówie mame 8) 8) 8) (robi najlepszą) :twisted: żeby zrobiła kociołek.
co do produktów jackaww... urządzonko sprytne... ale mięso wygląda na bardziej ugotowane/sparowane niż wędzone.
ale to taka moja skromna opinia
JJoanna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JJoanna » 22.12.2009 17:45

VOID napisał(a):
Interseal napisał(a): co to jest "czernina"?

eco to jest to już odpowiedź uzyskałeś...dla mnie jest to jedna z najwyborniejszych zup..u nas na kujawach robiona często. osobiście preferuje z makaronem. Bardzo polecam knajpe na trasie E1. niestety trzeba zjechać nie na autostrade ale na stara jedynke. w górnej grupie jest wyśmienita knajpa... podają żołądki (chyba na milion sposobów) i do tego czarnine/czernine...
ja ostatnio miałem z gęsiej krwi.... pychota!!!!
Kilka osób ma obiecanych... może na majowy zlot namówie mame 8) 8) 8) (robi najlepszą) :twisted: żeby zrobiła kociołek.
co do produktów jackaww... urządzonko sprytne... ale mięso wygląda na bardziej ugotowane/sparowane niż wędzone.

Knajpka mi znana:) Przyznaję że godna polecenia:):)
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 22.12.2009 22:52

VOID
Dzięki za trafne spostrzeżenie, po wędzeniu mięso było parzone w wodzie, więc może dlatego. Albo podczas procesu wędzenia parująca woda w wędzarce jest tego przyczyną. Zwrócę na to uwagę podczas następnego wędzenia.
Ostatnio edytowano 22.12.2009 23:09 przez jacekww, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.12.2009 23:09

To będziemy się szukać pod Spychowem bliżej wiosny.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.12.2009 23:16

zebik napisał(a):To będziemy się szukać pod Spychowem bliżej wiosny.

Mam nadzieję, że szukanie zakończy się znalezieniem :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 23.12.2009 08:39

maciek1956 napisał(a):Zwykłe proste, chłopskie jedzenie jest wg mnie najsmaczniejsze :D :D

Nic dodać, nic ująć.

My tu gadu gadu, a w brzuchu burczy. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.12.2009 18:40

Dopiero dzien, czy dwa temu na ten wątek wpadłem.
GENIALNY.

Pytanie do Maćka; gdzie Ty takie ilości wędlin przechowujesz?

W przyszlym roku chce sobię zagalanciować coś takiego

Obrazek

http://www.wedzarnia.com.pl/index.php?page=galeria

Co o tym sądzisz?

Acha. Gdyby były potrzebne jakies peklosole, siatki, oslonki, etc. to moge pomóc.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2009 18:44

Cena tej wędzarni 668 zł jak dobrze doczytałem - kusząca propozycja. Moim zdaniem murowana wędzarka podnosi walory estetyczne samej działki na której stoi. Ale ta też się sprawdzi - co prawda w metalowej nie wędziłem ale powinna spełnić swoje zadanie.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.12.2009 18:59

FUX--gdzie trzymam, to proste. Tak jak pisałem wcześniej, wędzę "zbiorczo", dla znajomych i rodziny. Nie zjadam tego sam, ani z żoną.
Ale, np latem, wędząc w lipcu, przed ślubem syna, wędziłem niewiele mniej, trochę zostało, rozdałem, jednak nadal kilka porcji miałem.
Lodówka i wieszaki nad kuchnią załatwiły sprawę, jadąc na urlop w drugiej połowie września, zabrałem 3 wędzonki ze sobą. Słońce, gorąc dla dobrze uwędzonego i lekko podsuszonego mięsa, nic nie znaczą. Zajadaliśmy się nim, częstując kilka razy gospodarzy.

Wspominałem wyżej, że ja lubię wędzarnie z długim kanałem. To co pokazujesz, to nowsza wersja wędzarki Jackakw. Wymaga sporej wprawy, zdecydowanie trudniej w niej utrzymać odpowiednią temperaturę, łatwiej więc mięso przypalić. Ale...w tego typach wędzarniach, często na wsiach, wędzą bardzo dobre wyroby. Tylko, że oni mają wprawę.
:D

Sąsiad we wsi, gdzie mam działkę, wędzi w podobnej, bardziej prostej, sam robił, metalowej, Szybko się nagrzewa, nie trzyma wilgoci, to jej duże zalety.

Z siatka miałem ostatnio problem :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.12.2009 19:04

Można sie ewentualnie pobawić i zrobić kanał na zimny dym, a palenisko ze 2m dalej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone