napisał(a) Slavoo » 19.08.2006 12:25
A ja mój pierwszy raz zaliczyłem w tym roku i wybrałem wyspę Krk (konkretnie Punat). Mogę ją śmiało polecić, a dlaczego?
1. miałem do niej 1250km, więc jeszcze w miarę do wytrzymania
2. z Krk możesz wyskoczyć do: Plitvic (ok. 3 godz. w jedna stronę), do jaskiń Skocjanskie Jamy i Postojna w Słowenii (też ok. 3 godz.), a jak się mocno uprzesz, to nawet do Wenecji (ok. 4 godz. w jedną stronę) - takie wypady wchodzą w grę przy pobycie 14 dni, bo w ciągu 7 dni szkoda Ci będzie czasu na te wszystkie wycieczki
3. nie było tłumów, a byłem w drugiej połowie lipca
4. woda jest bardzo czysta
Krk podobno jest drogi, ale szczerze mówiąc nie mam odnośnika do cen w innych regionach Cro. Dla przykładu... drugie danie w knajpie to wydatek ok. 50HKK, do tego trzeba doliczyć jakiś napój, ale można też zjeść pizzę za 30HKK, wino swojskie to 15HKK/l, pączek to 5HKK, woda mineralna 1,5l to ok. 5,5HKK itd.
Jeśli chodzi o kwatery, to nie powinno być problemu, ja akurat rezerwowałem wcześniej przez biuro, ale spotykałem tam Polaków, którzy przyjechali w ciemno. W razie czego mogę służyć namiarem do mojej, bardzo ładnie urządzona, w nowym domu, ładne otoczenie, klima.