Re: Ubezpieczenie Moto-assistance
napisał(a) Paula10 » 11.05.2016 19:37
Witam!
Podobnie jak większość osób na tym forum, ja również mam problem z assistance PZU. Nie dotyczy on Chorwacji, ale Danii. Otóż tam pracuję i tam korzystałam z samochodu. Wszystkie ubezpieczenia lącznie z assistance Super Komfort mam w PZU. Samochód uległ w Danii poważnej awarii i trzeba go ściągnąć
do Polski. No i zaczęły się schody. Najpierw otrzymałam informację z infolinii, że przeprawę promową muszę załatwić i opłacić z własnej kieszeni. Okazało się, że najtaniej wychodzi autolaweta o długości do 6m. Przepychanki trwały kilka dni, każdy konsultant z infolinii mówił co innego. W końcu kazali nam sobie zorganizować przeprawę promową we własnym zakresie, tzn uzgodniliśmy, że duńska laweta załaduje samochód na prom, a po stronie niemieckiej odbierze mnie polska laweta. Kazano mi kupić bilet /75 euro/
na określony dzień i godzinę, co zrobiłam. Niestety moje dalsze próby połączenia się z infolinią nie udały się.
W dniu wyjazdu udało mi się dodzwonić i konsultant odwrócił wszystko o 180 stopni. To znaczy, ja nie mogę nic załatwiać, oni to robią za mnie, a potem wystawiają mi rachunek za przeprawę promową, która
wg PZU wynosi 360 euro czyli ok. 1650 zł za 15 km przesmyk morski. Ponieważ odległość z miejscowości w Danii do mojej w Polsce oscyluje w granicach limitu 1000 km, zaproponowałam drogę lądową do miejscowości w Polsce, 20 km od granicy niemieckiej, bo tam akurat mam rodzinę. Droga lądowa wyniosłaby 700 km w jedną stronę, czyli krócej. Niestety pan konsultant powiedział, że musi być prom i koniec, bo do wskazanej miejscowości też najkrócej jest promem. Nie wiem, może nie umiem czytać, ale w przepisach PZU nie ma nic o tym, że to oni wybierają trasę, a także wg mnie paragraf mówiący o przeprawie promowej można różnie interpretować. Bardzo będę wdzięczna jeżeli mi ktoś doradzi w omawianej kwestii. Dziękuję.