napisał(a) megidh » 09.02.2025 12:26
Właśnie się zastanawiam nad ubezpieczeniem podróżnym naszego wyjazdu do Paryża.
Kiedyś skorzystałam z ubezpieczenia, gdy musiałam odwołać wyjazd, ale był to wyjazd z Biura Podróży, a ubezpieczenie od rezygnacji wykupiłam właśnie przez to biuro. Z powodu mojej choroby nie mogliśmy jechać, ale dzięki ubezpieczeniu odzyskałam wtedy wszystkie poniesione koszty, oczywiście z wyjątkiem składki na to ubezpieczenie.
Nigdy natomiast nie ubezpieczałam wyjazdów organizowanych indywidualnie, z wyjątkiem ubezpieczenia zdrowotnego, które wykupuję zawsze.
Czy moglibyście przekazać mi informacje na temat takiego indywidualnego ubezpieczenia. Przede wszystkim chodzi mi o to, czy jeśli będę miała odwołany lot, to jest jakieś ubezpieczenie, z którego mogłabym odzyskać koszty wynajmu kwatery, zakupu biletów wstępu i innych poniesionych kosztów. Bo z tego co czytam, to wychodzi mi, że w takim przypadku mogę domagać się odszkodowania tylko od linii lotniczych. Natomiast ubezpieczenie podróżne ma zastosowanie wtedy, kiedy nie mogę wyruszyć w podróż z uwagi na chorobę moją, uczestnika podróży lub członka rodziny pozostającego w kraju a także wiele innych zdarzeń losowych, ale nie obejmują odwołanego lotu.
Czy korzystał ktoś z ubezpieczenia podróżnego oferowanego przez Booking ?.