Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.01.2025 22:03

clawis napisał(a):Jestem właśnie na etapie poszukiwania OC i AC z holowaniem.Potwierdzam najlepszą ofertę ma UNIQA w wersji PRESTIŻ limit Europa 1600 km.Wycena auta .
w UNIQA to 75000 zł.

A jaka cena pakietu?
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 23.01.2025 22:07

Pełny pakiet AC i OC NW, dodatkowo szyby i opony.Oczywiście holowanie 1600 km w Prestiż+ 2750 zł.Samochód 7 letni Vitara S.Cena ubezpieczenia ustalona telefonicznie z agentem UNIQA.
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 24.01.2025 06:46

Marlowe1994 napisał(a):PZU w wersji Super PL + EU ma rozszerzenie do holowania za granicą do 1600km.

Sprawdziłem to PZU i tu OC plus holowanie PL + EU 1600km chyba wychodzi lepiej niż w Uniqa pakiet OC + plus holowanie PL i EU 1600km (holowanie na pół roku). Samo OC ze wszystkimi zniżkami ~440 zł a holowanie na cały rok ~540 zł. Stówkę drożej niż kombinacja OC + holowanie 1600km (na pół roku) w Uniqa. Zyskujemy 6 miesięcy assistance za 100 zł. W kombinacji Uniqa OC i assistance na cały rok, koszt to już ponad 1300 zł.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 09:29

Brasilia napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):PZU w wersji Super PL + EU ma rozszerzenie do holowania za granicą do 1600km.

Sprawdziłem to PZU i tu OC plus holowanie PL + EU 1600km chyba wychodzi lepiej niż w Uniqa pakiet OC + plus holowanie PL i EU 1600km (holowanie na pół roku). Samo OC ze wszystkimi zniżkami ~440 zł a holowanie na cały rok ~540 zł. Stówkę drożej niż kombinacja OC + holowanie 1600km (na pół roku) w Uniqa. Zyskujemy 6 miesięcy assistance za 100 zł. W kombinacji Uniqa OC i assistance na cały rok, koszt to już ponad 1300 zł.

Dla mnie PZU jest nie do przebicia bo mam tam 50% zniżki na ubezpieczenia komunikacyjne. Ale co ważniejsze dla mnie to mam tę firmę sprawdzoną bo holowałem kiedyś swoje auto do Polski. Otrzymałem zastępcze, na mapie widziałem gdzie jest i kiedy przyjedzie w umówione miejsce. Nawet dzwonili do mnie żeby zapytać czy automat nie będzie problemem. To było jeszcze gdy mieli 1200km za granicą. Do holowania było 1240km i za te 40km zapłaciłem od razu kierowcy jak przyjechał z lawetą.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 24.01.2025 10:22

Kontaktowałem się agentem PZU.Porównując cenę oferty OC,AC i Asitance 1600 km w UNIQA i PZU niestety te same warunki ubezpieczenia w PZU to 750 zł więcej.Moze na Ferrari w gazie :D maja upusty ale na Suzuki benzyna nie ma
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 10:37

clawis napisał(a):Kontaktowałem się agentem PZU.Porównując cenę oferty OC,AC i Asitance 1600 km w UNIQA i PZU niestety te same warunki ubezpieczenia w PZU to 750 zł więcej.Moze na Ferrari w gazie :D maja upusty ale na Suzuki benzyna nie ma

No tak, wchodzą w grę indywidualne zniżki zapewne, warunki jakie można wynegocjować i cena auta... Pewnie przy cenie auta np. 200tyś i składce powiedzmy 7000pln to takie 750pln nie musi być mocno odstraszające.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 24.01.2025 10:42

Dokładnie tak. :) .Niestety ma tylko Vitarę samochód dla dziadka z fantazją
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 10:52

clawis napisał(a):Dokładnie tak. :) .Niestety ma tylko Vitarę samochód dla dziadka z fantazją

Mieliśmy kiedyś dawno w firmie Vitare, z jakimś mocnym silnikiem benzynowym. Jak się robiło trasę typu 400km z gazem w podłodze to trzeba było po trasie tankować bo nie szło dojechać :D
Co do ubezpieczenia, to pewne jest jedno, ile kto zapłaci to i tak najlepiej aby to były pieniądze wyrzucone w błoto.
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 24.01.2025 10:55

No niestety często jest tak, że ludzie wybierają najtańszą opcje i uważają, że złapali Pana Boga za nogi. O ile nic się nie wydarzy, to faktycznie można być szczęśliwym. Jednak przy problemach dopiero wychodzi, czy to była dobra decyzja. Żadne towarzystwo ubezpieczeniowe, to nie instytucja charytatywna i jak może zawalczyć o swoje kosztem ubezpieczonego to tak zrobi. Gdy PZU wprowadziła holowanie 1000km, to ludziska kupowali na potęga. Jak się okazało holowanie było, ale dotyczyło tylko wypadku :D. Takich kwiatków jest więcej. Więc trzeba czytać, żeby mieć to na piśmie. Powyższy wpis jest ogólny i nie odnosi się do właściciela suzuki :D
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 11:05

Otóż to. Chytry dwa razy płaci. To oczywiście także tylko przytoczona bezosobowo maksyma :) Ale nie brakuje takich co to wynajdą coś taniutkiego do swojego, powiedzmy, 16to letniego bolidu a potem płacz i zgrzytanie zębów bo ubezpieczenie działa tylko w dni nieparzyste i dodatkowo w nazwie dnia tygodnia musi być litera r :)
A każdy i tak znajdzie jakąś ofertę dla siebie i ona będzie najlepsza na świecie ;)
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 24.01.2025 11:31

Zawsze ubezpieczałem auta w PZU, bo i dawnymi czasy wybór był mizerny :D. Potem gdy oferta się powiększyła skuszony ceną polazłem gdzie indziej. No i tu się Twoja maksyma o chytrym sprawdziła idealnie. Na powrocie z Cro trafiona sarna i o ile laweta była szybko, to naprawa i odszkodowanie z AC bardzo bolało. Po kilku latach znów mnie poniosło, bo dostałem ofertę z naprawą serwisową. Niestety towarzystwo ubezpieczeniowe twierdziło, że mam naprawę na zamiennikach. Chodziło niby tylko o szybę, ale to był ford i najbogatsza wersja szyby. Targałem się tak z nimi chyba z miesiąc i dopiero gdy podpisałem kwity, że reprezentuje mnie serwis forda sytuacja uległa błyskawicznej zmianie. Więc w moim przypadku zmiany są niewskazane :D.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 24.01.2025 11:48

Cena podyktowana jest chyba wiekiem ubezpieczającego, miejscem garażowania i naprawą szkody z AC w ASO lub warsztat.A mimo mojego max ubezpieczenia AC i dodatkowo szyby to montują zamienniki i obejmuje to tylko montaż w Polsce.Miałem ten problem w tamtym roku .Kamień z chorawckiej cieżarówki walnął mi w szybe i zrobił mała dziurkę.Chorwacki bandyta z niezabezpieczonej cieżarówki na autostradzie walił kamieniami na drogę.130 km na godzine i widok pedzącego kamyka nie wygląda optymistycznie.Zgłosiłem to do ich firmy że niezabezpieczają plandeką samochodów to mnie olali mimo nagrania ich samochodu z kamerki.W Chorwacji montaż szyby tylko AC a dodatkowe ubezpieczenie szyb nie działa poza granicami Polski.Propozycja infolinii Ergo Hestii to laweta do PL lub z mojego AC w Varaždinie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 12:19

Swego czasu, na dzień przed wyjazdem do Austrii na narty, także miałem przygodę z kamieniem. Odprysk w polu widzenia. Chciałem to od razu naprawiać ale po przemyśleniu pojechałem z uszkodzoną szybą. Po powrocie zgłosiłem do aso i wymienili szybę na oryginał, bezgotówkowo, z AC.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 24.01.2025 12:23

Tak z AC jest bezgotówkowo i ori szyba w całej Europie niby nie ma utraty zniżek ale w histori jest już naprawa z AC.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 12:33

clawis napisał(a):Tak z AC jest bezgotówkowo i ori szyba w całej Europie niby nie ma utraty zniżek ale w histori jest już naprawa z AC.

W PZU była taka możliwość skorzystania raz z OC i AC bez wzrostu składki i kosztowało to grosze. Ale użytkownicy zrobili z tego interes, na tydzień przed końcem umowy, kiedy najprawdopodobniej nic już się z autem nie wydarzy, zgłaszali wszelkie rysy, wgniecenia itp i robili z AC. Nie podnosiło to składki i dalej kosztowało grosze na następny rok. Nawet nie opłacało się brać ubezpieczenia szyb bo z tego wariantu w ten sposób można było skorzystać. Dalej jest taka możliwość ale poszli po rozum do głowy i jeśli z tego się skorzysta to opłata na następny rok wzrasta kilkukrotnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie moto-assistance - strona 154
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone