Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TWA, polskie znaki diaktryczne i inne off topy ;-)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 07.04.2009 21:00

Do onetu to mi jeszcze daleko było kolego :) Rozumiem, że używanie polskich znaków jest tutaj honorowo przestrzegane - postaram się dostosować. Nie to jednak przykuło moją uwagę w odpowiedziach forumowiczów. Bardziej sprawa toczyła się o ignorancję w stosunku do ludzi, którzy nie koniecznie są biegli w posługiwaniu się internetem - zarówno w wieku 60 lat jak i 18)

W swojej "karierze" internetowej brałem udział w sporej ilości dyskusji na forach o różnej tematyce i każdy miał kilka cech wspólnych, jak w tym przypadku odsyłanie do szukajki czy nonszalanckie przypominanie o regulaminie. Nie wiem czy ktokolwiek się zastanowił dlaczego ludzie nagminnie zakładają posty na określony temat - abstrahując już od tego konkretnego forum.

Pomimo kondensowania informacji pod postacią linków w jednym poście, pod samymi odnośnikami panuje z reguły chaos, który wynika często ze sporej ilości wpisów. I mówię tu jedynie o tematach istotnych i popularnych ze względu na swoją wiedzę i merytoryczną zawartość

Tak samo jak wy walczycie o poprawność w języku polskim, tak ja o przejrzystość i czytelność informacji, a traktowanie nowych postów jako przejaw lenistwa, często jest błędne i ja traktuje to jako ignorancję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2009 21:06

kapitan_statku napisał(a):
Tak samo jak wy walczycie o poprawność w języku polskim, tak ja o przejrzystość i czytelność informacji, a traktowanie nowych postów jako przejaw lenistwa, często jest błędne i ja traktuje to jako ignorancję.

Walcz, a ja w tej walce będę starał się wspierać, tylko to nie zmienia faktu, że walcząc o jedno nie przestrzegasz drugiego. To tak jakby walczyć o prawa murzynów kazać pozabijać gejów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2009 21:16

sufka napisał(a):Obracajac sie w towarzystwie ludzi w moim wieku i piszac do takich osob nigdy nie bylam poprawiana za brak kresek. Tak samo na innych forach. To jest pierwsze gdzie sie z tym spotykam.

BYKOM STOP

Strona główna

"Masz swoją stronę internetową? Prowadzisz blog? Moderujesz lub często wypowiadasz się na jakimś forum? Dawaj dobry przykład, pisząc poprawnie. Poprawiaj i upominaj użytkowników, którzy robią miliony błędów ortograficznych w każdej wypowiedzi lub komentarzu, aby jednak poświęcili trochę czasu i uwagi na poprawną pisownię.

Zapraszamy do informowania o akcji poprzez umieszczenie na swoich stronach naszego bannera lub dodanie informacji o przystąpieniu serwisu do kampanii.

Tępmy e-analfabetyzm, nie dopuśćmy do tego, aby za kilka lat Internet zapomniał zupełnie, co znaczy ortografia!"

Regulamin forum pkt. 4

"Pisząc przestrzegaj zasad ortografii i gramatyki oraz wyrażaj się jasno i zrozumiale. Używaj polskich znaków (chyba, że piszesz z zagranicy i masz zagraniczną klawiaturę)."

PS Do sufki i kapitana-statku, nie tylko Wam na forum przypinałem regulamin i akcję BYKOM STOP, jedni do uwag się zastosowali , inni nie, na siłę Was nie zmuszę do pisania poprawnie.
Następnym nowym też będę przypominał, choć w niektórych przypadkach jest to "wołanie bez echa" :cry:
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 07.04.2009 21:28

Pomijając literki, do których stosowania się poniekąd w poprzednim wpisie zobligowałem, istotę mojej dysputy przedstawiłem wyżej również. Na tej płaszczyźnie chyba powiedziałem co miałem i życzę zarówno wam i jak i sobie lepszych dyskusji w innych postach...oby :)
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 07.04.2009 21:45

Od pewnego czasu patrzę na nowo otwarte posty i po zagajeniu tematu zaczyna się REPRYMENDA ADMINÓW ....a to ,że brak polskich znaków a to linki do innych postów gdy temat zblizony do kiedys zaistniałych...oczywiście równiez z REPRYMENDĄ...to staje się nudne :!: i stresujące zarówno autora danego postu jak i innych forumowiczów.

Mam przyjacól w Stanach i Francji z którymi prowadzę korespondencje i na ich wyrażną prosbę przestałem na necie pisać z "ogonkami" ...Dopiero gdy byłem u nich w odwiedzinach poczytałem sobie prawidłowe teksty "polskie" ... różne robaczki, cyferki itp i trzeba dużo samozaparcia aby zrozumieć niektóre z nich. Może Admini gdy będą gdzieś za granicą wejdą do "kafejki internetowej" i zobaczą jak czytelne sa tutejsze teksty....czy te forum jest tylko dla userów posiadających polską klawiaturę (strone kodową)???
A poza tym forum jest miejscem dyskusji i ciągłe wytykanie błedów językowych choćby nawet tylko sposobu pisania jest nietaktem.
Jestem ciekaw czy podczas rozmowy "wytykacie" rozmówcy jego sposób mówienia??? A jeśli tak często jest łamany Regulamin to znaczy że jest zły lub nieżyciowy i trzeba poprostu go zmienic a nie szykanować jego zapisami userów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2009 22:22

Mab, czy akcja BYKOM STOP też jest nietaktem.
Jak Moderator będę dalej przypominał wszystkim o pisaniu poprawną polszczyzną, bo forum cro.pl jest polskim forum o Chorwacji (i nie tylko)

Admin jest jeden, moderatorów kilku - nie stosujemy reprymendy tylko odsyłamy do tematów gdzie można się czegoś dowiedzieć lub dopytać.

Nie odsyłamy do "szukajki" tylko do FAQ w którego stworzenie sporo osób włożyło dużo pracy.

FAQ istnieje chyba na wszystkich forach, a to jego historia
Ostatnio edytowano 07.04.2009 22:57 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.04.2009 22:49

mab napisał(a):... forum jest miejscem dyskusji i ciągłe wytykanie błedów językowych choćby nawet tylko sposobu pisania jest nietaktem.
Jestem ciekaw czy podczas rozmowy "wytykacie" rozmówcy jego sposób mówienia??? A jeśli tak często jest łamany Regulamin to znaczy że jest zły lub nieżyciowy i trzeba poprostu go zmienic a nie szykanować jego zapisami userów.

Być może w tym co piszesz masz trochę racji...
Forum jednak jest jak forum, czyli niejako wypowiedź publiczna... Nie czujemy się tutaj jednak obcokrajowcami i zazwyczaj na ogół raczej staramy się pisać poprawnie.
Uwzględniając również wszelkiego rodzaju znaki diakrytyczne...
Język polski jest nawet dla co niektórych z nas trudnym do opanowania językiem. I cóż możemy na to poradzić, że zawiera znaki ortograficzne, graficzne, interpunkcyjne, czy diakrytyczne? Dziewięć liter jest tworzonych za pomocą znaków diakrytycznych - ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż.
Nawet mimo szczególnego pośpiechu stosujmy je w powszechnej pisowni. :papa:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 07.04.2009 23:26

Przypominam sobie gdy przed paru laty pierwszy raz zajrzałem na cro.pl ... z przejęcia przed pierwszym postem nie myślałem o pisowni,ogonkach czy też FAQ i nikt mi o tym nie przypominał a forum mimo tego było czyms czego mi dzisiaj troche brakuje miało swój temparament ,życie...Gdybym był zgaszony reprymenda moderatorów zapewne dość szybko znalazł sobie inny portal.
Każde miejsce na świecie ,każde srodowisko ma swój "slang" rozumiany przez przebywających i tez tak postrzegam INTERNET... gdzie na forach zagranicznych bez względu skad jestes i w jakim jezyku piszesz pisz abyś był czytelny dla ogółu skądkolwiek bys nie był ( bez ogonków z jakiegokolwiek jezyka).

"Mab, czy akcja BYKOM STOP też jest nietaktem.
Jak Moderator będę dalej przypominał wszystkim o pisaniu poprawną polszczyzną, bo forum cro.pl jest polskim forum o Chorwacji (i nie tylko)"

Odpowiedż na tą kwestię jest proste....akcja jest piękna lecz jej wprowadzanie aby nie rzec "molestowanie" w każdym poscie jest nietaktowne. W końcu każdy czytał regulamin wie dlaczego do tej kwestii się nie stosuje.
A tak swoją drogą czytając go i jego sposób traktowania różnych zachowań nie mówiąc o jego nudnej treści to aż korci aby zachowywac się "NA PRZEKÓR" ale to już zupełnie inna bajka.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2009 00:00

Mab, skoro akcja jest piękna, dlatego ją popieram poprzez jej przypominanie i nie uważam tego za nietakt i reprymendę.
Przecież właśnie w niej jest napisane, że jak się moderuje to należy przypominać o poprawnym pisaniu.
Nie chodzi tu o pojedyncze błędy i literówki w poście kilkuwyrazowym, ale za dłuższy post napisany z błędami i bez ogonków upomnę.

PS Ja sobie przypominam, że zanim zostałem moderatorem, też na forum nie raz przypominałem innym o poprawnym pisaniu.
Ostatnio edytowano 08.04.2009 12:39 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 08.04.2009 06:59

Janusz Bajcer napisał(a):Mab , skoro akcja jest piękna, dlatego ją popieram poprzez jej przypominanie i nie uważam tego za nietakt i reprymendę.
Przecież właśnie w niej jest napisane, że jak się moderuje to należy przypominać o poprawnym pisaniu.
Nie chodzi tu o pojedyncze błęły i literówki w poście kilku wyrazowym, ale za dłuższy post napisany z błędami i bez ogonków upomnę.

PS Ja sobie przypominam, że zanim zostałem moderatorem, też na forum nie raz przypominałem innym o poprawnym pisaniu.

Janusz, jak walczysz z bykami, to dawaj dobry przykład - krótki tekst, a dwa malutkie błędy i jeden ortograficzny. Przed przecinkiem nie robimy spacji, więc powinno być: Mab, skoro..., literówka w słowie błęy - brakuje d, a kilku wyrazowy pisze się razem :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.04.2009 07:11

Piotrek - proszę o przeniesienie mojego pierwszego postu (albo wywalenie w kosmos) bo tam gdzie był miał sens a teraz jest tam przyczynkiem do poprawiania pisowni :D :D :D (pozdrawiam poprawiacza).

Każdą swoją wypowiedź na forum traktuję poważnie i każda świadczy o mnie (tak jak nie chodzę w podartych portkach czy poplamionej koszuli).
To też kwestia pewnego szacunku do...
To tyle.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 08.04.2009 07:41

Mab poruszył moim zdaniem dość ważną kwestię odnośnie polskich znaków w internecie. Osoby za granicą bardzo często mają inne kodowanie więc polskie znaki wychodzą dość śmiesznie i przejście przez jakikolwiek tekst może być dość trudny i wymagać samoazaparcia.

A teraz powyższy tekst widziany na komputerze mojego kolegi, który jest na wypadzie w Malezji:

Mab poruszył moim zdaniem dość ważną kwestię odnośnie polskich znamków w internecie. Osoby za granicą bardzo często mają inne kodowanie więc polskie znaki wychodzą dość śmiesznie i przejście przez jakikolwiek tekst może być dość trudny i wymagać samoazaparcia.

Ów kolega jedzie ze mną do Chorwacji, ale nic się dowiedzieć nie może bo nie rozumie krzaków :) Czy bez polskich znaków tekst ten byłby dla niego czytelniejszy?

Chyba forum jest kierowane wyłącznie do do rezydentów polskich. Pierwotnie ludzie zaczęli pisać w internecie bez znaków diaktrycznych właśnie ze względu na pojawienie się krzaków zamiast liter ó,ź,ć, co prowadziło do nieczytelności tekstów. Powód? Różne kodowanie w róznych częściach świata. Rezygnacja ze stosowania znaków diaktrycznych w internecie miała miejsce również w innych językach, w których takowe występują. Stało się to normą dla społeczności internetowej, szeroko rozumianej. Ba, w Niemczech w 1996 zrezygnowano nawet ze stosowania "s".

No i później internet zaczął być oblegany przez tzw. "dzieci neo", które to wymyślać zaczęły różności typu (podając za Bykom stop): uRoZMAicENIa tekstuff’, wiele wykrzykników, różne kwiatki czy pisanie: ktury, pżez, ktoory. I za takie teksty moim skromnym zdaniem powinni odłączać internet.
Rezygnacja ze znaków diaktrycznych jest więc nie tyle brakiem szacunku czy złośliwością ale chęcią ułatwienia co niektórym czytającym życia.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.04.2009 07:52

Forum jest kierowane do wszystkich.
Są tu rezydenci z HR i świetnie sobie radzą (i mają dyspensę na ogonki).
A kolega za granicą sobie nie radzi? - przecież można zmienić język.
Idąc dalej należy przepisać Trylogię by żyło się łatwiej...
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 08.04.2009 08:07

Zmienić stronę kodową na obcym komputerze??? Spróbuj to zrobić w kafejce internetowej... 8O
O ile się orientuję nie w każdym systemie można zmienić stronę kodową bez preinstalowania GO.
Tłumaczenie mojego tekstu pokazuje skalę problemu...
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 08.04.2009 08:14

Na systemach dedykowanych dla określonego języka\kraju może się to wydawać dosć skomplikowane - zaczynając od tego oczywiście, że użytkownik swojego komputera wiec co to jest kodowanie znaków.

Wspomnieny kolega oczywiście mógłby sobie poradzić ale poprostu nie ma takiej możliwości.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

TWA, polskie znaki diaktryczne i inne off topy ;-) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone