Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tucepi i Orebic - czy to da sie połączyć?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 30.07.2009 09:55

Witam,

Za jakieś 2 tygodnie wyjeżdżamy po raz drugi do Cro. Tym razem wyjazd na 2 tygodnie jest w ciemno. Ostatnio byliśmy w 2007 w Breli i było super.

Data wyjazdu się zbliża, a ja ciągle nie jestem zdecydowany gdzie jechać. Jedziemy z dwoma synami (5 i 10 lat). Szukamy raczej niewielkiej i spokojnej miejscowości z niezbyt przepełnioną plażą. Poza plażowaniem lubimy wyskoczyć i coś w okolicy pozwiedzać.

Ze wstępnej selekcji padło na Tucepi oraz Orebic.

Co do Tucepi to rejon Riviery Makarskiej, który juz odwiedziliśmy w 2007, więc wiemy czego się tam spodziewać. Okolice już zwiedziliśmy, jednak nie byliśmy na Hvarze, Bracu i nie wjechaliśmy na Sv. Jure :twisted: W rejonie (w Breli) w tym samym czasie będą znajomi, z którymi chcielibyśmy się spotkać.

Ale mnie ciągnie dalej na południe, na zachwalany tutaj Peljesac. Myślę, że Orebic byłby niezłym dla nas miejscem na plażowanie i planowane wypady do Dubrovnika, Mostaru, na Korculę itp.

Niby skłaniam się w stronę Orebica, ale czy sądzicie, że da się pogodzić i pojechać w te dwa miejsca (Tucepi i Orebic) po tygodniu w każdym? Czy nie będzie za krótko, aby w każdym z tym miejsc trochę poplażować i pozwiedzać?
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 30.07.2009 10:14

Dlaczego nie? Tylko że Orebić jako baza wypadowa do Mostaru to chyba nie bardzo ;) Dubrovnik, Ston, Korćula, zachód słońca w Loviste to takie najbardziej oczywiste cele. No i tak żeby starczyło na plażowanie ;)
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 30.07.2009 10:25

Pisząc o wypadzie do Mostaru, miałem na myśli jednodniową wycieczkę do tego miasta.
Niby do Mostaru bliżej z Tucepi, ale z kolei do Dubrovnika bliżej z Orebica :D
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 30.07.2009 10:26

Tucepi->Hvar+Brac+Sv.Jure+Mostar
Orebic->Dubrownik+Korcula
----------------------------------------------------------------
Wszystko zależy od tego ile czasu przeznaczysz na zwiedzanie.
Ale na pewno da się.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 30.07.2009 10:34

Ja jade we wrzesniu na poczatku do Orebic. Jesli chodzi o Mostar to tez planuje calodniowa wycieczke wyjezdzajac wczesnie rano a wracajac wieczorem. A tak to Korcula, Dubrovnik, Loviste, Ston :)
vanadis
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vanadis » 03.08.2009 11:48

Crayfish napisał(a):Tucepi->Hvar+Brac+Sv.Jure+Mostar
Orebic->Dubrownik+Korcula
----------------------------------------------------------------
Wszystko zależy od tego ile czasu przeznaczysz na zwiedzanie.
Ale na pewno da się.

a w jaki sposób się dostać z Tucepi na Hvar ?
bo na Brac to rozumiem że z Makarskiej i co ile kursują to już w porcie trzeba sprawdzać a może ktoś zna orientacyjne ceny ?
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.08.2009 12:29

miejski napisał(a):Niby skłaniam się w stronę Orebica, ale czy sądzicie, że da się pogodzić i pojechać w te dwa miejsca (Tucepi i Orebic) po tygodniu w każdym? Czy nie będzie za krótko, aby w każdym z tym miejsc trochę poplażować i pozwiedzać?

Ja pogodziłem te dwa miejsca w 2007 - zapraszam do relacji.
Na Hvar pływają z Tucepi wycieczki (niestety widziałem tylko do Jelsy), a z Drvenika jest prom do nieciekawego (podobno) Sucuraja na Hvarze.
Żeby "liznąć" Hvar - zobaczyć chociaż Starigrad i stolicę wyspy - to najlepiej ze Splitu popłynąć.
Mostar - zdecydowanie lepiej z Makarskiej Riviery.
vanadis
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vanadis » 03.08.2009 21:29

Buber napisał(a):Ja pogodziłem te dwa miejsca w 2007 - zapraszam do relacji. Na Hvar pływają z Tucepi wycieczki (niestety widziałem tylko do Jelsy), a z Drvenika jest prom do nieciekawego (podobno) Sucuraja na Hvarze. Żeby "liznąć" Hvar - zobaczyć chociaż Starigrad i stolicę wyspy - to najlepiej ze Splitu popłynąć.
Mostar - zdecydowanie lepiej z Makarskiej Riviery.

no dzięki :) bo mam dylemat czy plynąć na Brać (Bol i złoty róg) czy też samej kombinować na Hvar. ale poczytam jeszcze opinie :)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone