Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa - Rovinj -AM4.05

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vqsoft
Odkrywca
trasa - Rovinj -AM4.05

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 31.05.2008 19:57

witam
jak kiedyś pisałem wybieram sie do CRo na camping vestar. w związku ze trasę chciałem walnąć na raz - Częstochowa - Rovinji chciałem sie poradzić czy trasa która chce pojechać jest ok.
Czy ktoś z was mógłby rzucić okiem na ta trasę ?
podeśle ja na wskazany email lub/jest na rapidzie
trasa zapisana w Am 4.05

http://rapidshare.com/files/119137131/vqsoft_chorwacja.atm.html

pozdrawiam
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 31.05.2008 20:30

vqsoft napisał(a):trasa zapisana w Am 4.05

Zrzuć waść ta trasę w jakimś ludzkim formacie (pdf, jpg, html) to moze bedzie czytelna...

Co do samej trasy to przed 1-szym lipca jechałbym Częstochowa - Cieszyn - Zilina - Bratislava - obwodnica autostradowa Wiednia - Graz - Maribor - obwodnica Lublany - Postojna - Rupa - tunel Ucka - Rovinj.
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 31.05.2008 20:38

jdubowski napisał(a):
vqsoft napisał(a):trasa zapisana w Am 4.05

Zrzuć waść ta trasę w jakimś ludzkim formacie (pdf, jpg, html) to moze bedzie czytelna...

Co do samej trasy to przed 1-szym lipca jechałbym Częstochowa - Cieszyn - Zilina - Bratislava - obwodnica autostradowa Wiednia - Graz - Maribor - obwodnica Lublany - Postojna - Rupa - tunel Ucka - Rovinj.

kurde jakoś ta droga przez Słowacje mi nie lezy.

Obrazek

czemu radzisz jechac przez bratyslawe ?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 31.05.2008 20:50

vqsoft napisał(a):
jdubowski napisał(a):Co do samej trasy to przed 1-szym lipca jechałbym Częstochowa - Cieszyn - Zilina - Bratislava - obwodnica autostradowa Wiednia - Graz - Maribor - obwodnica Lublany - Postojna - Rupa - tunel Ucka - Rovinj.

Przez Bratysławę bo:
- trasa przez Słowację - więcej autostrady
- w Czechach oznakowanie dróg jest fatalne (zwłaszcza w nocy to jest problem)
- przez całą Austrię jedziesz autostradami
- nie przebijasz się przez Wiedeń

Przez Rupę radzę jechać ze względu na zakorkowanie przejść w okolicy Koperu przez włoskich weekendowiczów.
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 31.05.2008 20:58

jdubowski napisał(a):
vqsoft napisał(a):
jdubowski napisał(a):Co do samej trasy to przed 1-szym lipca jechałbym Częstochowa - Cieszyn - Zilina - Bratislava - obwodnica autostradowa Wiednia - Graz - Maribor - obwodnica Lublany - Postojna - Rupa - tunel Ucka - Rovinj.

Przez Bratysławę bo:
- trasa przez Słowację - więcej autostrady
- w Czechach oznakowanie dróg jest fatalne (zwłaszcza w nocy to jest problem)
- przez całą Austrię jedziesz autostradami
- nie przebijasz się przez Wiedeń

Przez Rupę radzę jechać ze względu na zakorkowanie przejść w okolicy Koperu przez włoskich weekendowiczów.

dzieki
troche boje sie wiednia - mimo ze bede tam 17tego czerwca pozna noca - ale moze masz racje lepiej to ominac

luknij teraz na ta trase ?

Obrazek

czy jadac prze CZ i SK musz emiec winiety na SK ??? czy tam nie smigam autostrada ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2008 21:05

vqsoft napisał(a):troche boje sie wiednia....

nie masz czego się bać - jeździ się rewelacyjnie nawet w dzień.
To nie Wawa :wink:
vqsoft napisał(a):....czy jadac prze CZ i SK musz emiec winiety na SK ??? czy tam nie smigam autostrada ?

O CZ się nie wypowiadam bo nie jeźdzę przez Pepików.
Na Słowacji jadąc tą trasą musisz mieć winiete:
7 dni - 150 SK
30 dni - 300 SK
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 31.05.2008 21:11

Piotrek_B napisał(a):
vqsoft napisał(a):troche boje sie wiednia....

nie masz czego się bać - jeździ się rewelacyjnie nawet w dzień.
To nie Wawa :wink:
vqsoft napisał(a):....czy jadac prze CZ i SK musz emiec winiety na SK ??? czy tam nie smigam autostrada ?

O CZ się nie wypowiadam bo nie jeźdzę przez Pepików.
Na Słowacji jadąc tą trasą musisz mieć winiete:
7 dni - 150 SK
30 dni - 300 SK

czyli nie walisz przez Cieszyn ?

ktora droga wedlug Ciebie jest lepsza w dzien powszedni - chodzi o trase Ljubljana - Rovinji - lepiej jechac przez Kozine czy tak jak pisaleś przez Rupe -

napewno przez Rupe bede wracal bo wyjeżdżamy w sobote :(
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 31.05.2008 21:19

vqsoft napisał(a):czy jadac prze CZ i SK musz emiec winiety na SK ??? czy tam nie smigam autostrada ?

Droga z Cieszyna do granicy słowackiej nie jest autostradą, winieta nie jest potrzebna.
Widze że nie chcesz jechać przez Rupę - w dzień roboczy faktycznie korków na trasie na Koper bym się nie obawiał.

Rozważ jeszcze powrót - jeśli wybierasz wariant węgierski to winieta słowacka przyda ci się ponownie (jeśli kupisz miesięczną).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2008 21:22

vqsoft napisał(a):....czyli nie walisz przez Cieszyn ?

Nigdy "nie walę" przez Cieszyn bo.....mi nie po drodze :lol:
vqsoft napisał(a):....ktora droga wedlug Ciebie jest lepsza w dzien powszedni - chodzi o trase Ljubljana - Rovinji - lepiej jechac przez Kozine czy tak jak pisaleś przez Rupe -

napewno przez Rupe bede wracal bo wyjeżdżamy w sobote :(

Jak już musiałbym jechać przez Słowenię to - Rupa (w weekend), Kozine (w tygodniu). Unikniesz włoskiej nawałnicy.
Kiedyś tą trasą jeździłem na Istrie ale Słowenia skutecznie mnie wyleczyła swoimi korkującymi się autostradami :wink:
Jacole
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacole » 06.06.2008 18:23

Czołem Vqsoft!
Umawialiśmy sie na Vestarze na innym wątku. Ja będę jechał z Krakowa. Wybieram trasę przez Słowację (mam bardzo blisko na przejście w Chyżnem) ale nie tylko. Zalecam unikać Pepików, tak w ogóle, a w czasie Euro zwłaszcza. Poza tym warto ominąć kierunki "napływowe" do Wiednia. Jadąc przez SK z Bratysławy trawersujewsz na Wiener Neustadt i wylatujesz już poniżej Wiednia.
Jesteś pewien że wyrobisz sie "na raz"???
Ja z Krakowa mam o 350 km blizej i się zastanawiam.... Za dużo na raz, a za mało na dwa...
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 06.06.2008 19:31

Jacole napisał(a):Czołem Vqsoft!
Umawialiśmy sie na Vestarze na innym wątku. Ja będę jechał z Krakowa. Wybieram trasę przez Słowację (mam bardzo blisko na przejście w Chyżnem) ale nie tylko. Zalecam unikać Pepików, tak w ogóle, a w czasie Euro zwłaszcza. Poza tym warto ominąć kierunki "napływowe" do Wiednia. Jadąc przez SK z Bratysławy trawersujewsz na Wiener Neustadt i wylatujesz już poniżej Wiednia.
Jesteś pewien że wyrobisz sie "na raz"???
Ja z Krakowa mam o 350 km blizej i się zastanawiam.... Za dużo na raz, a za mało na dwa...

ja startuje z okolic czestochowy wiec mam jakies 990 km :(
nie wiem w sumie jak lepiej jechac
caly czas sie lamie

co do rozlozenia trasy to tez wlsnie mam obiekcje
na wszelki wypadek mam zarezerwowany nocleg w Traiskirchen
wiec jak sie zlamie to pojade w pon rano i na luzie doturlam sie do Traiskirchen w 6 h
Jacole
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacole » 06.06.2008 20:32

jak z noclegiem, to znaczy krajoznawczo, a wtedy droga rozwleczona na dwa dni po 5-6 godzin jazdy, a co z resztą dnia? Gdzieś zwiedzać, chodzić - bez sensu. Szkoda, że nie nieszkam w Elblągu...
A na raz, to ja sam bym pojechał - litr pepsi, guma do żucia i jeden przystanek na tankowanie, siku i hot-doga. I za 10-11 godzin na miejscu. Ale z rodziną to już gorzej... bo nie wysiedzą tak długo. Mam pomysł, a może im coś do kawy dosypię... :P
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 06.06.2008 21:36

Jacole napisał(a): Ale z rodziną to już gorzej... bo nie wysiedzą tak długo. Mam pomysł, a może im coś do kawy dosypię... :P

Odwrotnie - odetnij kawę, jedż na noc, pośpią się i świt rodzinę zbudzi już nad Adriatykiem ;)
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 07.06.2008 20:02

Jacole napisał(a):jak z noclegiem, to znaczy krajoznawczo, a wtedy droga rozwleczona na dwa dni po 5-6 godzin jazdy, a co z resztą dnia? Gdzieś zwiedzać, chodzić - bez sensu. Szkoda, że nie nieszkam w Elblągu...
A na raz, to ja sam bym pojechał - litr pepsi, guma do żucia i jeden przystanek na tankowanie, siku i hot-doga. I za 10-11 godzin na miejscu. Ale z rodziną to już gorzej... bo nie wysiedzą tak długo. Mam pomysł, a może im coś do kawy dosypię... :P

daj jakis kontakt na siebie
mam pare pytań o trase.
moj gg to 2022871
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 07.06.2008 20:24

tak sobie siedziałem nad mapka i dumałem , no i pytanie wydumałem, jak lepiej jechać przez Cieszyn potem na Hradek - Cadca - Bytyca itp
czy lepiej jechać przez przejście kolo Zwardonia (Polana) i potem Skalite, Cadca i tu walić na Zilina ( chyba lepsza droga) - Bytyca
co sadzicie ?
do Cieszyna jest lepsza droga w PL ale potem do Bytyc tluke sie lokalnymi ścieżkami
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi