Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa na Istrię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ats
Plażowicz
Trasa na Istrię

Nieprzeczytany postnapisał(a) ats » 21.06.2007 23:56

Zastanawiam się nad dojazdem na Istrię przez Klagenfurt,Loiblpass,Postojną,Lublianę i Rupę.Jeśli ktoś tamtędy jechał proszę o wrażenia :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.06.2007 06:01

Na Istre lepiej : Ljubljana, Postojna, Koper i potem" istarski ipsilon"
http://www.bina-istra.hr/html_en/toll2.html
kluchxxl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kluchxxl » 22.06.2007 06:59

Jechaliśmy trasą zaproponowaną przez Mirko trzy lub cztery lata temu.
Tuż za Klagenfurtem kilkanaście kilometrów przed przejściem granicznym A/SL droga jest baaardzo kręta i pod górę. Jeśli jedziesz z przyczepą to lepiej sobie odpuść. O ile mnie pamięć nie myli to między przejściem A a SL jest długi tunel (z sygnalizacją świetlną) wydrążony w górze. Od granicy z górki. Jeszcze dwadzieścia kilka kilometrów i wbijasz się na autostradę, którą mkniesz do samego Kopru a stamtąd już tylko rzut beretem do Istrii.
Gdy będę jechał kolejny raz w tamtym kierunku, to z pewnością wybiorę właśnie tę trasę.
Szczerze polecam :papa:

PS jeśli będziesz na Istrii to polecam wycieczkę do Postojnej.
forum/viewtopic.php?t=13528&highlight=postojna
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 24.06.2007 14:09

ats napisał(a):Zastanawiam się nad dojazdem na Istrię przez Klagenfurt,Loiblpass,Postojną,Lublianę i Rupę.Jeśli ktoś tamtędy jechał proszę o wrażenia :wink:

to trzeba przeżyć.
Przełęcz jest super. Droga w górę i w dół. warunek . pomału i hamulce sprawne.
Ja wrócisz to napisz jak było.

Jechałem tamtędy pierwszy raz w 1997r. i ...... tą droga pomykam teraz zawsze.
naprawdę warto.
ats
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ats » 25.06.2007 10:43

Dzięki za podpowiedzi,naprawdopodobniej pojadę tą trasą. :lol:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 25.06.2007 10:57

ats napisał(a):Zastanawiam się nad dojazdem na Istrię przez Klagenfurt,Loiblpass,Postojną,Lublianę i Rupę.Jeśli ktoś tamtędy jechał proszę o wrażenia :wink:

Najszybciej - Graz - Maribor - Postojna - Rupa - Rijeka - Istra
beata0610
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata0610 » 09.07.2007 16:10

mirko napisał(a):Na Istre lepiej : Ljubljana, Postojna, Koper i potem" istarski ipsilon"
http://www.bina-istra.hr/html_en/toll2.html

Witaj Mirko!
To troche nie na temat, ale potrzebuje pomocy!A mianowicie info na temat Verudela Beach koło Puli.Zaproponowano nam tam wyjazd jako alternatywe Lanterny /k Poreć.ćzy to coś podobnego np. jeśli chodzi o rozrywki?, np.Dyskoteki dla 18 letnich dziewczyn i baseny, zjeżdżalnie i boiska dla chłopaków 12- 14 lat, no i dla starszych dzieci taż coś ciekawego? ńie chodzi mi o samą Pulę, bo tam byłam, ale o ten kompleks mieszkalny?
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 09.07.2007 17:48

Zobacz odpowiedz na:Regiony i miejescowosci turysticzne
Krotko mowiac-Verudela, tam jest wszystko dla turystow.
Arteg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arteg » 30.07.2007 19:47

Bahama,
myślisz, ze nawet w sierpniu na Istriębędzie szybciej przez Maribor? W innych tematach piszą, że tam teraz cholerne korki są, szczególnie gdy jedzie się w sobotę.
Tomek
Cromaniak
Istria przez Maribor

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 30.07.2007 20:42

Arteg napisał(a):Bahama,
myślisz, ze nawet w sierpniu na Istriębędzie szybciej przez Maribor? W innych tematach piszą, że tam teraz cholerne korki są, szczególnie gdy jedzie się w sobotę.

Jechałem na Cres 15.07 i wracałem w ostatni piątek. Rzeczywiście jest to szybka trasa. Na Cres zjeżdzałem na wysokości Rijeki na lokalną drogę. W Mariborze nie wyjeżdza się tak dramatycznie przez centrum jak na Ptuj - zaraz z ekspresówki wyjeżdza się na szybką trasę omijającą centrum, płynnie przechodzącą w autostradę.

Niestety co do jazdy w sobotę to jak wszędzie mogą być korki - problemem może być liczba bramek w Słowenii łącznie 5. Dopiero za Lubljaną przechodzą na "system chorwacki" - pobierasz bilet i płacisz przy zjeździe.

W poniedziałek 15.07 na pierwszą bramkę przed Mariborem wjechałem o 8:45 potem tradycyjne tankowanie i po 2 godzinach zjechałem w Postojnej. Dojazd do granicy (Rupa - 42 km) zajął mi około 40 minut.
Niestety nie mam odniesienia do odcinka przez Klagenfurt ponieważ zawsze jeżdzę przez Maribor.

Pzdr
Tomek
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 30.07.2007 21:02

W sobotę rzeczywiście korki, ale większość leci na Zagrzeb, postoisz w sobotę w godzinach 7.00 - 10.00 góra godzinkę przed Mariborem, a potem już śmigasz na Ljubljanę. Na nieszczęście zapuściłem się w tym roku na Ptuj ( po 3 godzinach stania w korkach zawróciłem i pojechałem na Ljubljanę )
sekou
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sekou » 30.07.2007 22:41

Jeżeli ktoś mieszka na zachodzie Polski to na Istrię polecam trasę przez Niemcy.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 31.07.2007 07:01

Uwazaj!!!
Pierwszy week-end w sierpniu zaczyna sie "ferragosto", na drogach w Chorwacji włochow jest do licha?
Arteg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arteg » 31.07.2007 13:37

Czy to znaczy, że od strony Słowenii - Ljubljany może być bardziej tłoczno niż na drodze Maribor - Macelj? A wie ktoś może, czy lepiej jechać Z Ljubljany koło Triestu na Istrię, czy może w Postojnej odbić w lewo na Ilirska Bistrica - Rupa - Opatija? Zaznaczam, że jedziemy do Porecza.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 31.07.2007 13:57

Tłok przychodzi od Triestu!!!
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone