Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Jelenia Góra-Rovinj

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 12.06.2013 08:42

Pojawił się jeszcze jeden pomysł. Gdybyśmy zdecydowali się na przejazd przez Słowenię (niepłatna) i przez Chorwację (płatnymi) to byłaby też możliwość zwiedzenia jezior Pltwickich. Myślicie, że jest to dobry pomysł? Z tego co widziałem na mapie to nie jest to bardzo daleko od autostrady Zagrzeb-Rijeka.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.06.2013 08:54

Jest to jakiś pomysł. Rzeczywiście to tylko 80-90 km od autostrady, ale jeśli chcecie zwiedzić Jeziora, to proponowałbym z noclegiem, bo inaczej to będzie maraton :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2013 09:08

Nie da się zrealizować pomysłu z Plitwicami bez noclegu,
nie kombinujcie za bardzo, :roll:
zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze, Czechy, Austria, Słowenia autostradami :!:

A do Plitwic da się pojechać z Rovinj na wycieczkę, wstać wcześnie rano i wtedy sobie spokojnie pochodzicie i wrócicie wieczorem

Oczywiście jak bardzo się upieracie, bo Plitwice to raczej zwiedza się jadąc w kierunku Dalmacji, ewentualnie Kvarner :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.06.2013 09:23

To jest dopiero kombinowanie, z Rovinj na 500 kilometrową wycieczkę do Jezior Plitwickich. 8O Jas może zwiedzić Plitvice jadąc na Istrię. Będzie mniej ortodoksyjny, ale raj zobaczy. :D
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 12.06.2013 09:24

Macie racje, że na raz to przesada. Ale plan jest taki, że ostatni nocleg mamy z piątku na sobotę. Pakujemy się i wracając zajeżdżamy na Pltwickie. Tam spędzamy resztę dnia i nocleg. Rano w niedzielę do domu. Taki pomysł:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2013 10:39

Napisałem wcześniej, że na upartego :wink:
Niektórzy ludzie z Rovinj jadą do Wenecji i wracają tego samego dnia :roll:

Ten ostatni pomysł moim zdaniem optymalny :D
edjarek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edjarek » 14.06.2013 21:30

mariuszula napisał(a):lecz zawsze powiadam,że cały rok się odkłada na urlop w Cro więc odspuśmy sobie to dziadowanie

I pod tym zdaniem się podpisuje. Kolega JasFasola to chyba pochodzi z Krakowa? Bo żeby aż tak przeliczać, czy warto przepłacić 7,72 zł to ręce opadają. To już nie pytanie o trasę to raczej właśnie dziadowanie. W końcu można jechać do Chorwacji z kilkoma złotówkami i bagażnikiem konserw turystycznych, a później opowiadać wszystkim gdzie się to nie było (a znam takich). Jak mnie nie stać na Chorwację, to jadę nad jezioro z namiotem. Może mnie poniosło ale szlag mnie trafia jak widzę takie posty.
Żeby nie było ja jadę pierwszy raz, 19 letnim oplem i winiety kupiłem w biurze turystycznym ( w tym słoweńską miesięczną). Mimo wszystko pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.06.2013 22:03

Daleki byłbym od tego rodzaju krytykanctwa. JasFasola jak większość zwyczajnie rozważa scenariusze przejazdu.
Z porównywanych wariantów, koszty wyszły podobne. Nie napisał nigdzie, że wybiera wariant przejazdu przez Słowenię, bo jest taniej o 7,72.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2013 22:41

No, dokładnie, taka forumowa burza mózgów :wink:

Jest to zdecydowanie lepsze od innej postawy: mam to w d..., niech żona wszystko załatwia. :cry:

Już z dwie kobitki się skarżyły na forum , że ich chłopy pojadą, gdzie one chcą, ale nic im nie pomogą w trasie, ani przy załatwianiu noclegów.

Znam osobiście takiego gościa.
Jego nic nie interesuje, żadne tam zwiedzanie, chyba że stadionu piłkarskiego :roll:

Żona wszystko załatwia, on tylko zadaje pytanie 5 minut przed odjazdem: no to gdzie jedziemy, wklepuje do gps miejscowość i koniec, do Zakopanego jechał z Żor 5 godzin zamiast z 3
No, ale gps taką trase mu pokazał, przez Katowice i Kraków,
a nie Bielsko i Korbielów :wink:
Teoria była piękna, praktyka mniej, bramki na autostradzie, totalny korek na Zakopiance
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 15.06.2013 20:50

Lednice napisał(a):, wklepuje do gps miejscowość i koniec, do Zakopanego jechał z Żor 5 godzin zamiast z 3
No, ale gps taką trase mu pokazał, przez Katowice i Kraków,
a nie Bielsko i Korbielów :wink:
Teoria była piękna, praktyka mniej, bramki na autostradzie, totalny korek na Zakopiance

Źle trafił. Od razu przypomniała mi się odmienna sytuacja, gdy jechałem nad Solinę szwagier wyjechał o godzinę wcześniej trasą Tychy - DK44 - DK28 ja natomiast S1 - A4 DK7 S7 (Zakopianka) Spotkaliśmy się na parkingu za Mszaną Dolną i to ja jeszcze na niego czekałem. On za autobusami PKS, ciężarówkami, miejsc do wyprzedzenia prawie wcale, ja non stop 2 pasy. Daleki na pewno jestem od jazdy tak jak nawigacja mi wyznaczy. To ja zawsze decyduję którą drogą pojadę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2013 22:18

Chłopok nie słuchał radia, a w radiu zapowiadali najazd na Zakopane i się wpakował w korki :wink:
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 17.06.2013 07:55

edjarek napisał(a):I pod tym zdaniem się podpisuje. Kolega JasFasola to chyba pochodzi z Krakowa? Bo żeby aż tak przeliczać, czy warto przepłacić 7,72 zł to ręce opadają. To już nie pytanie o trasę to raczej właśnie dziadowanie. W końcu można jechać do Chorwacji z kilkoma złotówkami i bagażnikiem konserw turystycznych, a później opowiadać wszystkim gdzie się to nie było (a znam takich). Jak mnie nie stać na Chorwację, to jadę nad jezioro z namiotem. Może mnie poniosło ale szlag mnie trafia jak widzę takie posty.
Żeby nie było ja jadę pierwszy raz, 19 letnim oplem i winiety kupiłem w biurze turystycznym ( w tym słoweńską miesięczną). Mimo wszystko pozdrawiam.

Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać...edjarek jeśli nie rozumiesz idei tworzenia takich tematów to nie zabieraj głosu bo się gościu ośmieszasz. A jeśli chcesz zrozumieć to czytaj ze zrozumieniem tyle razy ile trzeba...a może poproś kogoś o pomoc w zrozumieniu. Wypisując takie bzdety ośmieszasz się strasznie!
ella_jg
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ella_jg » 25.06.2013 19:34

kalkulator podróży stworzony przez Iggy'iego: http://iggy.mypage.pl/index.php - polecam naprawdę warto! myślę że każdy kto jedzie korzysta z navi ale kalkulator pozwoli w brzybliżeniu oszacować koszty podróży!
jak dla mnie bomba!
edjarek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edjarek » 25.06.2013 21:34

JasFasola napisał(a):No więc korzystając z kalkulatora obliczyłem (pytanie czy poprawinie) koszt przejazdu autostradami płatnymi w Chorwacji od granicy Słoweńsko-Chorwackiej do Rovinj A2, A1, A6, A8 - wyszło 76,86zł w jedną stronę. W dwie daje to kwotę 153,72zł. Czyli wychodzi na to, że przy zakupie miesięcznej w Słowenii (146zł) to jeszcze coś zostaje w kieszeni. Pytanie czy poprawnie policzyłem koszt autostrad w Cro.

cro.JPG

Ja nie jestem inżynierem gościu, ale liczyć potrafię.
153.72 - 146 = 7.72 zł
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Jelenia Góra-Rovinj - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone