Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprzęt narciarski - wady i zalety - opinie użytkowników

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 12:10

Interseal napisał(a):...
Leszek - narty które trzymasz w avatarku to moje niegdyś niespełnione marzenie...

Taaa widzę, że znasz się na sprzęcie :D
To BetaCarv 9:16 - gigantówki zawodnicze... chciałem je sprzedać, bo trzeba mieć do nich stalowe nogi, ale teraz zaczynam powoli (po dwóch sezonach) odczuwać niesamowitą radochę z możliwości jakie te dechy mają. Przede wszystkim nieprawdopodobna stabilność przy dużych prędkościach... a do prędkości potrzebna jest dłuuuuuga krawędź, a długa krawędź to duży promień skrętu. Twarde i ciężkie są jak sto bandytów... ale to zaczynam odbierać również jako zaletę. Lekkie deski latają przy dużych prędkościach ;) Te zaś idą jak przecinak.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 12:52

Jeszcze wcześniej chorowałem na BetaRace 9:20 a jeszcze wcześniej na BetaRace10:22... no cóż to były czasy, gdy moimi idolami byli Herman Maier i Stephan Eberharter...
Szczerze mówiąc teraz rozglądam się już za czymś lżejszym - jeżeli chodzi o narty i bardziej miękkim jeżeli mowa o butach... niestety - zdrowie nie to.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 12:58

Interseal napisał(a):Jeszcze wcześniej chorowałem na BetaRace 9:20 ....

A teraz je możesz w Czechach kupić za 2900 koron czeskich :devil:
KLIK
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 13:16

Leszek Skupin napisał(a):A teraz je możesz w Czechach kupić za 2900 koron czeskich :devil:
KLIK

Taaa.... a w 2002 roku chodziły po 2900 ale złotych polskich... no może ciut mniej...
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 13:37

Mają jedną zaletę :D przy mojej jeździe nie zostaną zarżnięte jeszcze baaaaardzo długo :D Miękkie deski szybciej się odkształcają, tracą sprężystość ;) Może warto w takie deski zainwestować... na pewno są to narty dla zaawansowanych narciarzy....

Ale może otworzymy nowy wątek...
"Sprzęt narciarski - wady i zalety - opinie użytkowników."
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 15.02.2010 13:50

Leszek Skupin napisał(a):Mają jedną zaletę :D przy mojej jeździe nie zostaną zarżnięte jeszcze baaaaardzo długo :D Miękkie deski szybciej się odkształcają, tracą sprężystość ;) Może warto w takie deski zainwestować... na pewno są to narty dla zaawansowanych narciarzy....

Ale może otworzymy nowy wątek...

Ja kupiłem w serwisie na a....
Atomic Race LT cena z 2600 spadła do 1300 z przesyłką.
super nartka

pozdrav
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 13:54

Leszek Skupin napisał(a):Ale może otworzymy nowy wątek...

Nie widzę przeszkód... choć moje rozenanie zostało gdzieś właśnie w czasach świetności Eberhartera... dziś wchodząc do Intersportu ze strachem patrzę na najnowsze pomysły fabryki w Altenmarkt :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.02.2010 14:17

Chodzi o to, żeby opisać dokładnie jaki sprzęt się posiada i jakie umiejętności, oraz spróbować ocenić deski lub deskę na której się jeździ oraz jakiego sprzętu dodatkowego się używa... kije, kaski, rękawice, buty......... białe szaleństwo to czasem "kolorowy zawrót głowy" na stoku ;)
marcin10
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcin10 » 15.02.2010 14:28

Moje rozeznanie na temat sprzętu narciarskiego jest na ten moment marne ponieważ przez ostatnie 10 lat jeździłem na desce. Natomiast 13-14.02 byliśmy na wyjeździe na Słowacji i miałem okazję znowu pojeździć na dwóch deskach. Powiem szczerze, że na nowo odkryłem uroki narciarstwa i przepraszam się ze starą miłością.
Miałem okazje pośmigać na Beta 9.22 i jest to naprawdę rewelacyjny sprzęt, ale jednocześnie bardzo trudny. Mój przyjaciel określa je mianem kultowe, cokolwiek to znaczy. Później przesiadłem się na narty firmy Stockli, nie wiem dokładnie jaki model, ale na pewno były bardziej taljowane niż 9.22 i w tym momencie moja frajda z jazdy nie miała końca. Tak genialnie wchodziły z krawędzi na krawędź, że miałem wrażenie łamania praw fizyki. Jeździłem aż padłem, a stok był czynny do 21:00.
Jestem wręcz przekonany, że na przyszły sezon będę musiał dokonać zakupu jakiegoś swojego wymarzonego sprzętu, bo ten na którym śmigałem był pożyczony.

Pozdrawiam

:D
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 15.02.2010 14:32

Leszek Skupin napisał(a):Chodzi o to, żeby opisać dokładnie jaki sprzęt się posiada i jakie umiejętności, oraz spróbować ocenić deski lub deskę na której się jeździ oraz jakiego sprzętu dodatkowego się używa... kije, kaski, rękawice, buty......... białe szaleństwo to czasem "kolorowy zawrót głowy" na stoku ;)

Zastanawiam się nad kaskiem - wiem, musi mieć możliwość wyjęcia wyściółki do czyszczenia (prania), uchwyt na gogle z tyłu kasku, waga do ca' 500 gr.

co jeszcze ?

pozdrav.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 14:36

1. Buty Tecnica Diablo Fire z 2007 roku
Obrazek

Bardzo dobre, choć twarde jak jasna... nie powiem co, muszę je zmienić ze zwględu na zdrowotne problemy ze śródstopiem.

2. Narty: Salomon Equipe GC Series z sezonu 2007 wys. 178 cm

Trochę ni pies ni wydra.
Obrazek

3. Kije - Komperdell National Team z 2007 roku

Coż - zachowywałem się przy wyborze trochę po żeńsku - podobał mi się ich czerwony kolor pasujący do kurtki i rękawic.

Obrazek

4. Kask Salomon Pulse
Obrazek

Tani, prosty, w miarę dobra wentylacja.
Kupiony po upadku na mającej ostatnio złą sławę Bieńkuli.

5. Gogle Salice - moje pierwsze z 2001 roku, z niebieską szybką. Zdjęcia nie znajdę...

6. Rekawice - Bolid - skóra/materiał ocieplenie Thinsulate. Kupiłem je 2001 roku i trzymają się do dziś.

7. Kurtka Małachowski Climber

8. Spodnie - zwykła pianka, jedyna zaleta - rozsną razem ze mna :wink:

I rodzina (narciarska część) w komplecie
Obrazek
mutiaq
Cromaniak

Postnapisał(a) mutiaq » 16.02.2010 08:53

adamk3 napisał(a):(...)
Zastanawiam się nad kaskiem - wiem, musi mieć możliwość wyjęcia wyściółki do czyszczenia (prania), (...)

Mój nie ma takiej możliwości, wydaje mi się, że podczas czyszczenia, zniszczyć można wyściółkę :roll:
( a może mi się tylko wydaje?? ;) ), ale kupiłam kominiarkę motocyklową i doskonale się nadaje. :)
I o wiele szybciej schnie.. 8)
Pozdrawiam!
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.02.2010 09:12

Wydaje mi się, że równie ważnym elementem narciarskiego ubioru są rękawice... szukałem i znalazłem :D Atomic z miękką wyściółką w środku, gumowane po wewnętrznej stronie i z kieszonkami po zewnętrznej, ale niestety nie zabezpieczają kości z zewnątrz są miękkie. Pietro_misio czyli Misiek dla znajomych w tamtym roku w Jurgowie dostał kijem po ręce i niestety złamał ją. Teraz widziałem u niego rękawice z gumowymi potężnymi zabezpieczeniami od zewnętrznej strony... Tyle że straszliwie drogie były. Mówił że coś koło 3 stów za nie dał....

Tak więc dylemat bezpieczeństwo czy moda :?::?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.02.2010 09:14

Mam deskę Salomona, buty Salomona z wewnętrznym butem ściąganym a zewnętrzny na zwykłą sznurówkę z możliwością blokowania. Uważam , że jest to lepszy system niż oba ściągane, u mojego syna zaczęło to puszczać i słabo z jazdą. Wiązania Ride (rewelka), kask Giro, bez wentylacji z odpinanymi uszami, rękawice Level72 (rewelka). Kominiarki nie używam, przynajmniej na desce :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2010 10:12

Leszek Skupin napisał(a): Tyle że straszliwie drogie były. Mówił że coś koło 3 stów za nie dał....

Tak więc dylemat bezpieczeństwo czy moda :?::?

Zdecydowanie bezpieczeństwo. W moich starych "bolidach" nie mam gumy ale tylko zaszyte jakieś zgrubienie materiału i już takie prymitywne rozwiązanie ochrania dłoń.
Poniżej zdjęcie następcy moich obecnych rękawic. Choć nie jeżdże już w 50% tak jak jeszcze przed kilkoma laty, to napewno się w nie zaopatrzę.

Obrazek
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Sprzęt narciarski - wady i zalety - opinie użytkowników
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone