Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sprzęt narciarski - wady i zalety - opinie użytkowników

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.02.2010 10:15

No ja dopiero co (w tamtym roku) na swoje Atomic wywaliłem 100 PLN, także nie kupię nowych.... Już i tak się zabezpieczyłem - kask kupiony, wygodny, ale przede wszystkim bezpieczny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2010 10:26

Głowa jest ważniejsza niż dłonie.
Zresztą gdy jest ciepło i tak zazwyczaj zamieniam rękawice na rękawiczki :wink:

Natomiast od dwóch lat nie ściągam z głowy kasku. Przekonałem się nie raz, że można zdrowo oberwać zarówno podczas porządnego wypadku (koziołki na Bieńkuli) jak i prozaicznych czynności... typu - facet stojąc w kolejce podnosi z ziemi rękawicę, przewraca się na sąsiada i efekt domina ... wszyscy leżą, a ja głową na ostrej krawędzi czyjejś narty... :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.02.2010 11:43

Taaa ja już raz przeciąłem rękawicę narciarską o krawędź cudzej deski... wrrrrr :evil: na szczęście mam nowe ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.02.2010 13:32

Wątek umiera :wink: więc wrzucę zdjęcia swojego sprzętu, który nie jest na pewno profesjonalny (bo też ze mnie jest narciarka rekreacyjna :)), ale bardzo się cieszę, że jest mój i nie muszę już biegać do wypożyczalni.

1. Buty: Nordica Olympia GTS 6, flex: 50 - 60 (można przestawiać)

Obrazek

Jestem z nich baaardzo zadowolona. Umiarkowanie twarde, mocno trzymające nogę, a jednocześnie niezwykle wygodne. Metalowe klamry mają mikroregulację (wszystkie!) i wyglądają solidnie, więc nie powinny się szybko rozwalić :)

2. Narty: Elan CR, długość: 152 cm, promień skrętu: 12,2

Obrazek

Fajnie się na nich jeździ i do tego ładnie wyglądają (co dla kobiet jest dosyć istotne :))

3. Gogle: Cébé z podwójną szybką:

Obrazek

Dobre, estetyczne, ładne i pasują do kurtki :twisted:

Kasku, kurtki, spodni, rękawic nie będę pokazywać, bo chyba nie ma się czym chwalić :wink: Ot, kurtka jakaś tam narciarska z Decathlona (ale ładna - czerwona!), rękawice 4F, spodnie z Go Sportu i kask, hmm... powiedzmy: kupiony okazyjnie :wink:

Generalnie sprzęt sprawdza się i dobrze służy takiej średniej rekreacyjnej narciarce jak ja :D

Z narciarskim pozdrowieniem :wink:

Maslinka :)
Ostatnio edytowano 03.03.2012 19:47 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2010 14:17

Aby watek jeszcze bardziej pobudzić do życia... mam pytanie... :wink:

Czy Twoje buty mają z tyłu regulację lub przełącznik "ski/walk" lub "ski/flex"?

I jeszcze ... czy możesz coś więcej napisać na temat nart? Moja bratowa chce coś kupić dla siebie. Patrzyłem w sieci na opis tego modelu, ale teksty typu "wybaczają wszystkie błedy..." działa na mnie ... jak działa :wink: .

Chodzi mi głównie o względny ciężar i sztywność nart i łatwość w wykonywaniu skrętów. Może dasz radę je porównać z jakimś innym modelem...?
Wiem, że trudno to opisać... :)

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.02.2010 15:34

Interseal napisał(a):Czy Twoje buty mają z tyłu regulację lub przełącznik "ski/walk" lub "ski/flex"?

Nie mają przełącznika "ski/walk", ale mnie osobiście to wcale nie przeszkadza. W końcu buty służą do jeżdżenia, a nie do chodzenia :wink:
Flex reguluje się przełącznikiem na klucz imbusowy (przełącznik z opisem: soft/hard).

Te Elany ciężko jest mi porównać z innym modelem nart... Kilka razy jeździłam na Salomonach koleżanki (nie pamiętam modelu i nie mogę go znaleźć w necie). Różnych nart z wypożyczalni nie ma sensu porównywać. To, że jeździ mi się na nich lepiej niż na wszystkich innych, na których jeździłam, też niewiele Ci powie i nie jest obiektywne :wink:

Nie wiem, czy wybaczają błędy... Są dosyć skrętne, ale bez przesady. (Oj, trudno to opisać :?) Jeździłam na nich dopiero raz. Może będę mogła napisać więcej po weekendzie :)

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2010 16:10

Dziękuję... poczekam rzeczywiście.
Ta skrętność właśnie jest dosyć istotna dla znajomej. Pożyczyła kiedyś Salomony mojej żony i pomimo tej samej długości i zbliżonej talii nie umiała sobie poradzić tak sprawnie w skręcie, jak na pożyczonych wcześniej Elanach.

O przełącznik do chodzenia pytałem, gdyż często z wyciągu wracamy szlakiem i przez las, gdzie narty zjazdowe muszą trochę poudawać skiturowe i wtedy taki "zawias" w bucie bardzo pomaga.

Buty są całkiem całkiem :) i ten napis "Olympia" z inicjałem...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2010 16:35

Ja dosiadam muzealny model Salomon Axecleaver 10 dł. 152 cm. z równie muzealnymi wiązaniami Salomona 900 S Race na płycie usztywniającej obejmującą blisko połowę całej deski. Kumpel który waży 70 kg w połowie stoku ze łzami w oczach błagał bym oddał mu jego jakieś tam Heady. Przy mojej wadze 90 kg z hakiem prowadzą się rewelacyjni pomimo sporego wieku (ok 10 lat) i znacznego przebiegu. Wyglądają okrutnie brzydko, szare z czarnym i jeszcze "szarszym", ale jak wejdą w skręt to nie popuszczą chyba że w kolanach. Próbowałem kilku innych firm i modeli, ale po tym zawsze wracam do Axelków i całuję je w czubek. Cięcie na nich na kantach to cud, miód i orzeszki, czasem człowiek traci na nich podstawowe instynkty obronne :wink:

Edit: Błędy wybaczają, ale za każdy trzeba zapłacić solidnym spotkaniem z glebą :twisted:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 17.02.2010 17:04

Ja pitole, tyle się opisałam, zdjęcia nart, butów, linki powklejałam, komp mi się nagle zawiesił, a nie kliknęłam, żeby wysłało posta..
No nie mogę... :o
Koszmar! :lool: :lool:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.02.2010 17:34

mutiaq napisał(a):Ja pitole, tyle się opisałam, zdjęcia nart, butów, linki powklejałam, komp mi się nagle zawiesił, a nie kliknęłam, żeby wysłało posta..

Współczuję...
Daję sygnał, że jestem zainteresowana, coby Ci się lepiej pisało jeszcze raz :wink: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2010 17:49

mutiaq napisał(a):Ja pitole, tyle się opisałam, zdjęcia nart, butów, linki powklejałam, komp mi się nagle zawiesił, a nie kliknęłam, żeby wysłało posta..

Pisząc pierwszą relację na tym forum, chyba z trzy godziny ustawiałem jeden odcinek... po czym klikam "wyślij" a On mnie o zalogowanie pyta... kiedy się zalogowałem po treści posta nie było już widu... :)

Lekcja cierpliwości :wink:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 17.02.2010 22:50

No to tak: ( :P )
Najpierw miał to być offtop, bo chciałam powiedzieć Maslince, że po remoncie, mam takie same panele :lool: :lool: :lool: :lool: :P
Tylko ciemniejsze ;) o takie :arrow: Woodstock się zwą
No, a później doszłam do wniosku, że jak znajdę fotki w necie, to też sprzęt pokażę.
No i tak, narty zakupiłam w sezonie 2007/2008
Blizzarda, o takie:
Obrazek
tu trochę o nich, na tym zdjęciu jakieś inne, ale parametry są te same.
Byty zakupiłam od razu z nartoszczami, o takie:
Obrazek
mają przełącznik ski/walk, ale rzadko o nim pamiętam ;)
Google zwykłe blizzardy, kask biały Carerra, tu klik, pod Bocianowym -niżej jest foto.
Wdzianko outhorn, rękawiczki chyba też ;)
O kijkach nie piszę, bo już mi 2 złamali na stoku, więc to się zmienia.
Pozdrawiam :D
Się opisałam drugi raz tego samego :twisted: :roll: :P 8) :wink: :wink:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 18.02.2010 12:16

Ja zjeżdżam na nartach Fischer DRS 100 (wiązania Tyrolia SL100). Nie chcą się zużyć więc od lat ich eksploatuje. Do tego buciki Lange Athos. Czasami dla urozmaicenia biorę z sobą narty typu short. Nawet marki nie pamiętam. :oops: Ma jakiś napis 360 jak dobrze sobie przypominam. Muszę zajrzeć do garażu.
Moja żonka od 2008 r. śmiga na nartach Elan Flow 4.1 (wiązania Elan EL 10). Do zestawu buciki Lange Athena. Wcześniej śmigała na nartach Dynastar Venus ale nie była z nich zadowolona. Odkąd założyła te Elany twierdzi że jazda na nartach stała się przyjemna a na poprzednich nartach nie był to jej ulubiony sposób rekreacji.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 18.02.2010 14:03

Leszek Skupin napisał(a):No ja dopiero co (w tamtym roku) na swoje Atomic wywaliłem 100 PLN, także nie kupię nowych.... Już i tak się zabezpieczyłem - kask kupiony, wygodny, ale przede wszystkim bezpieczny.

W takim takielunku - to telegraf - nie jakieś Krajno czy inne odpychajki :D

Pozdrav.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.02.2010 14:56

Ano Telegraf jest bardzo fajnym stokiem :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Sprzęt narciarski - wady i zalety - opinie użytkowników - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone