Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o zakup winiet w nocy po przekroczeniu granicy!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gaduła
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaduła » 23.06.2007 14:18

Witam!
Jedziemy 7 lipca ( 3 rano w sobotę) do Puli z Wrocławia przez Boboszów itd.. Czy winiety na Czechy i Austrię powinniśmy kupić w Polsce? Jedziemy pierwszy raz. Dzięki . Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.06.2007 14:20

winiety można kupić na całodobowych stacjach benzynowych w każdym z tych krajów i są tańsze :lol: więc lepiej kupować za granicą ;)

Pozdrav :papa:
gaduła
Globtroter
Dzięki!

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaduła » 23.06.2007 14:40

Dzięki !!
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 23.06.2007 15:32

Leszek Skupin napisał(a):winiety można kupić na całodobowych stacjach benzynowych w każdym z tych krajów i są tańsze :lol: więc lepiej kupować za granicą ;)

Podobnie jak Leszek nigdy nie kupuję w Polsce to sie po prostu nie opłaca

pzdr :papa: :hut:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 23.06.2007 18:13

Diego M napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):winiety można kupić na całodobowych stacjach benzynowych w każdym z tych krajów i są tańsze :lol: więc lepiej kupować za granicą ;)

Podobnie jak Leszek nigdy nie kupuję w Polsce to sie po prostu nie opłaca

pzdr :papa: :hut:

Zgadzam się z kolegą kupowanie winiet w Polsce jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto, u nas zdzierają jak nigdzie indziej.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 23.06.2007 19:24

Nie oplaca sie to prawda ale to są grosze .Ja 2 lata temu jechałam bez winietek i było to po raz pierwszy i ostatni.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2007 19:32

Zdzierają i owszem ale... w ubiegłym roku chciałem kupić winietki na Czechy(Ołomuniec-Mikulow) i co się okazało że na żadnej stacji benz. po drodze nie było miesięcznej i nawet tygodniowych więc jechałem od stacji do stacji aż wjechałem na autostradę bez winiety,nie muszę pisać co czułem ,w końcu na którejś z kolei dostałem winietę ... ale ROCZNĄ ,ile przepłaciłem?nie chciałem wiedzieć.
W tym roku kupiłem w Polsce (może przepłaciłem) alemam spokojną głowę i sporo czasu zaoszczędzone oraz nerwów.Może miałem cholernego pecha albo... :?:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.06.2007 19:41

szaki17 napisał(a):W tym roku kupiłem w Polsce (może przepłaciłem) alemam spokojną głowę i sporo czasu zaoszczędzone oraz nerwów.Może miałem cholernego pecha albo... :?:

M. in. z takich powodów nabywam winiety w cieszyńskiej "budzie" bez wyrzutów, że przepłaciłem kilka lub kilkanaście złotych. Mało tego, zawsze kupuję tam winiety powrotne. Problem z głowy.

Pozdrawiam
Rafał
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 29.06.2007 15:08

Jak widzę tą budę w Cieszynie to zawsze mnie zastanawia kto ma tak dobrze w głowie by tam kupowac winietki. Nareszcie znam chociaż jednego takiego człowieka i to jeszcze dumnego z takiego rozwiązania.

A tak na poważnie to w byłym kantorku celników 20m przed budą, o której piszesz jest czeski punkt sprzedaży winietek w zwykłych cenach a ta buda to chyba tylko dla frajerów ( lub jadących w nocy).

W Austrii w dzień jest na granicy punkt sprzedaży winietek albo na najblizszej stacji benzynowej. Poważniejsze problemy z brakiem winietek zdarzają się tylko na Słowacji.
marcin_cinek
Autostopowicz
Winiety na granicy w Cieszynie o 2 nad ranem

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_cinek » 01.08.2007 22:49

Bedę około 2 nad ranem w cieszynie .Czy bez problemu przejeżdzając granice kupie winiety czylepiej przed granica sie zaopatrzyna stacji w Polsce?
Pozdrawiam
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 01.08.2007 23:29

Jeden z kolegów odpowiedział już wcześniej. Winiety kupujemy na najbliższej otwartej stacji benzynowej w kraju do którego wjeżdżamy. I to jest najtańsze rozwiązanie. Pozdrawiam.
jdubowski
Cromaniak
Re: Winiety na granicy w Cieszynie o 2 nad ranem

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 02.08.2007 07:34

marcin_cinek napisał(a):Bedę około 2 nad ranem w cieszynie .Czy bez problemu przejeżdzając granice kupie winiety

"Buda" jest chyba otwarta 24/7, więc nie powinno być problemu. A do początku autostrad masz jeszcze kawałek, więc na stacji benzynowej też pewnie kupisz - Czechy to nie Austria gdzie nocą wiatr tylko między dystrybutorami świszcze ;)
marcin_cinek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_cinek » 02.08.2007 08:00

Ok dzięki za info. Pozdrawaiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone