Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o postęp w budowie autostrady a1?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olgindas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olgindas » 19.07.2009 15:41

Witam,
ponieważ nie mogę znaleźć takiego tematu na forum, zakładam nowy temat. Jak w tytule, chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś może wrócił ostatnio z Chorwacji albo może po prostu wie, jaki jest postęp w budowie autostrady A1? Czy dochodzi już do Ploce?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2009 15:54

olgindas napisał(a):ponieważ nie mogę znaleźć takiego tematu na forum, zakładam nowy temat....Czy dochodzi już do Ploce?

Tematów akurat na ten temat jest kilka :wink:
Ostatni zjazd jest w RAVCA i póki co dalej nie ma.
Jak chcesz wiedzieć jaki jest postęp to sprawdzaj strone www zarządcy autostrady - tam w pierwszej kolejności dowiesz się czy jest nowy odcinek czy nie.
http://www.hac.hr./?task=ces&stask=2
olgindas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olgindas » 19.07.2009 16:02

Dziękuję bardzo za szybką informacje :D Tak właśnie słyszałam, że ostanie zjazd jest w Ravca, ale miałam nadzieję, że jednak dobudowali coś nowego, gdyż jadę na sam koniec Chorwacji ( do tak znienawidzonego przez wielu tutaj Molunatu, a mojego ukochanego! ) i zjazd w Ravca nie bardzo się opłaca - wiąże się z tym cofanie o spory kawałek.. :wink:
olgindas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olgindas » 19.07.2009 16:12

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie - czy w takim razie da się jakoś jechać dalej, na południe Chorwacji, bez cofania się do Makarskiej? :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.07.2009 16:27

A po kiego grzyba masz się cofać do Makarskiej? Jedziesz do Poloče i dalej...
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 19.07.2009 19:43

Tak, jak pisze Bocian - jedziesz do Ploce przez Vrgorac, Veliki Prolog, przd Mali Prolog odbijasz w prawo, dalej przez Kobiliaca poprzez nowowybudowane połączenie drogowe w delcie Neretwy dojeżdżasz do Magistrali Adriatyckiej. Przedwczoraj tą właśnie trasą wracałem z Soline za Dubrownikiem.
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 19.07.2009 21:50

Piotrek_B napisał(a):
olgindas napisał(a):ponieważ nie mogę znaleźć takiego tematu na forum, zakładam nowy temat....Czy dochodzi już do Ploce?

Tematów akurat na ten temat jest kilka :wink:
Ostatni zjazd jest w RAVCA i póki co dalej nie ma.
Jak chcesz wiedzieć jaki jest postęp to sprawdzaj strone www zarządcy autostrady - tam w pierwszej kolejności dowiesz się czy jest nowy odcinek czy nie.
http://www.hac.hr./?task=ces&stask=2

A czy ktoś wie, jak często aktualizuje Michelin swoje mapy - bo tam ciągle Sestanovac, jako zakończenie A1..
lukas_piotr2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas_piotr2 » 20.07.2009 07:34

Michelin jest taki sobie.. tam nawet nie ma drugiego mostu w PTUJ na Słowenii zaznaczonego..
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 20.07.2009 09:10

lukas_piotr2 napisał(a):Michelin jest taki sobie.. tam nawet nie ma drugiego mostu w PTUJ na Słowenii zaznaczonego..

To samo w Google. W Google, na widoku zdjęcia satelitarnego, drugi most widać że jest dopiero w budowie. ;-)

mar00ha
nw8933
Autostopowicz
Uważajcie na końcówke autostrady- rejon Sestanowac, ravca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nw8933 » 06.08.2009 10:47

Uważajcie na końcówke autostrady- rejon Sestanowac, Ravca, Ploce.

Jeśli zmierzacie do Dalmacji południowej chciałbym Was ostrzec, że autostrada na południe kończy się na miejscowości Ravca. Kolejny odcinek Ravca-Ploce nie istnieje - jest dopiero w budowie (mimo iż na mapie papierowej z tego roku ona widnieje)

Pisze o tym ponieważ przegapiłem zjazd w Sestanovac (Exit28) i niestety musiałem podążać dalej w kierunku Ravca i Ploce. Jechałem do miejscowości Tucepi. Jeśli by dojechać do końca autostrady czyli do Ploce wtedy łatwo można magistralą adriatycką wrócić się do Tucepi jakieś 60 km.
Niestety autostrada skończyła się w Ravcy -koszt na bramce 181 Kn lub 187 Kn(nie pamiętam) i wtedy zaczęły się problemy.
Za zjazdem, drogę lokalną również zastałem w budowie. Brak asfaltu tylko wysypany kliniec i ciężki sprzęt na drodze zmylił mnie i pojechałem na Ploce tym budowanym kawałkiem. Wcześniej na placu budowy widniał drogowskaz Makarska ale nie wiedziałem, czy zapomnieli ten drogowskaz usunąć czy faktycznie tam trzeba było pojechać.

Jak już wybrałem kierunek Ploce to zaczęły się problemy. Zgubiłem się w górach, nawigację o dupę rozbić (używałem TomTom7) za każdym razem pokazywał inny kierunek. Może IGO8 byłoby lepsze ale z nerwów już nie myślałem konstruktywnie. Po około 2 godzinach błądzenia poddałem się i pytałem o drogę mieszkańców. Dzięki temu udało się dojechać do tego Ploce. Z tamtąd już nie było problemu.

Jeszcze raz ostrzegam. Autostrada Ravca-Ploce nie istnieje mimo zaznaczenia na mapach. Jadąc na południe za Makarską i Tucepi lepiej zjechać na Exit 28 Sestanovac. Jadąc dalej autostradą do Ravcy mogą być kłopoty.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 06.08.2009 11:48

Ja rowniez sie dowiadywalem i dopytalem ludzi ktorzy tam jechali ze najlepiej zjechac juz w Sestanovac (Exit28). Dalej nie ma sensu autostrada jak na razie.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 20.08.2009 23:05

Witam. własnie wróciłem z południowej Dalmacji - z Molunatu (piękne miejsce) Jechałem w obydwie strony przez Ravcę. Autostrada bajka, zero korków na zjeździe i wjeździe. Po zjeździe trasa, o której mówi Bocian - przepraszam nw8933 , ale nie wiem w jaki sposób mozna się tam zgubić. W/g mnie oznakowanie jest jak najbardziej czytelne. W obie strony. Żeby nie było wątpliwości - moją nawigację Lark też szlag trafił - biała plama od zjazdu w Ravcy do okolic Ploce-jechałem jedynie na drogowskazach przy drodze.
Nie wiem, kto Cię grax informował i w jakiej sprawie, ale ja osobiście sądze, że jadąc w okolice Dubrownika właśnie zjazd w Sestanovacu jest pozbawiony sensu. Pozdrowionka.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone