Uważajcie na końcówke autostrady- rejon Sestanowac, ravca
napisał(a) nw8933 » 06.08.2009 10:47
Uważajcie na końcówke autostrady- rejon Sestanowac, Ravca, Ploce.
Jeśli zmierzacie do Dalmacji południowej chciałbym Was ostrzec, że autostrada na południe kończy się na miejscowości Ravca. Kolejny odcinek Ravca-Ploce nie istnieje - jest dopiero w budowie (mimo iż na mapie papierowej z tego roku ona widnieje)
Pisze o tym ponieważ przegapiłem zjazd w Sestanovac (Exit28) i niestety musiałem podążać dalej w kierunku Ravca i Ploce. Jechałem do miejscowości Tucepi. Jeśli by dojechać do końca autostrady czyli do Ploce wtedy łatwo można magistralą adriatycką wrócić się do Tucepi jakieś 60 km.
Niestety autostrada skończyła się w Ravcy -koszt na bramce 181 Kn lub 187 Kn(nie pamiętam) i wtedy zaczęły się problemy.
Za zjazdem, drogę lokalną również zastałem w budowie. Brak asfaltu tylko wysypany kliniec i ciężki sprzęt na drodze zmylił mnie i pojechałem na Ploce tym budowanym kawałkiem. Wcześniej na placu budowy widniał drogowskaz Makarska ale nie wiedziałem, czy zapomnieli ten drogowskaz usunąć czy faktycznie tam trzeba było pojechać.
Jak już wybrałem kierunek Ploce to zaczęły się problemy. Zgubiłem się w górach, nawigację o dupę rozbić (używałem TomTom7) za każdym razem pokazywał inny kierunek. Może IGO8 byłoby lepsze ale z nerwów już nie myślałem konstruktywnie. Po około 2 godzinach błądzenia poddałem się i pytałem o drogę mieszkańców. Dzięki temu udało się dojechać do tego Ploce. Z tamtąd już nie było problemu.
Jeszcze raz ostrzegam. Autostrada Ravca-Ploce nie istnieje mimo zaznaczenia na mapach. Jadąc na południe za Makarską i Tucepi lepiej zjechać na Exit 28 Sestanovac. Jadąc dalej autostradą do Ravcy mogą być kłopoty.