Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejście w Zwardoniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
to ja ewa
Cromaniak
Przejście w Zwardoniu

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.05.2006 15:47

..............
Ostatnio edytowano 17.06.2010 21:19 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
Luk@sek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luk@sek » 26.05.2006 15:51

Witaj
Jechałem w maju do Bratysławy przez zwardoń (z Gliwic) przez Wisłe, Koniaków i do Zwardonia. Stacja LPG jest w Wiśle (orlen zaraz za centrum ale po 2 stronie jezdni jadac od Katowic ) lub nad sama granica mała stacja na ktorej tez jest LPG i tam tez mozna kupic winietke na slowacką autostrade
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 26.05.2006 15:52

1. winietki kupujemy za korony na stacjach benzynowych w Słowacji. w Polsce są b. drogie
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.05.2006 15:56

Luk@sek napisał(a):Witaj
Jechałem w maju do Bratysławy przez zwardoń (z Gliwic) przez Wisłe, Koniaków i do Zwardonia. Stacja LPG jest w Wiśle (orlen zaraz za centrum ale po 2 stronie jezdni jadac od Katowic ) lub nad sama granica mała stacja na ktorej tez jest LPG i tam tez mozna kupic winietke na slowacką autostrade

A ta stacja lpg to jest przy nowym czy przy starym przejsciu?trafi sie bez problema?

Winietki kupowałam na starym przejsciu po słowackiej stronie,no ale to było ze 2 lata temu
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.05.2006 16:09

z tego co wiem to:
1. Stare przejście obsługuje obecnie ruch pieszych a nie samochodowy
2. Winietki owszem można kupić ale nie zawsze (koniec sierpnia nie było ani na przejściu ani na słowackich stacjach)
3. Przejście oznakowane jest dobrze i bez problemu można trafić
4. Gazu używam do gotowania kartofli jak prąd wyłączą (co na wsi się czasem zdarza) :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.05.2006 16:15

1. winietki kupujemy za korony na stacjach benzynowych w Słowacji. w Polsce są b. drogie

Winietki w PZM-cie są droższe o około 10-15 zł za dwutygodniową słowacką czy 10 dniową austriacką - czy to dużo :?: hmmm może jestem rozrzutny ale przy budżecie wczasowym około 5-6 tyś zł wygląda ta kwota śmiesznie a mam spokój i nie muszę się nigdzie zatrzymywać i szukać (tracić czasu), a w razie braku winietek i zatrzymaniu przez np. słowackiego smerfa o 12 w nocy nie muszę się tłumaczyć (co zresztą może niewiele pomóc).
Od taki komfort lubię tym bardziej że z dzieciakiem podróżuję. :lol:
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.05.2006 16:34

znalazłam troche wieści
http://www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/?id=26486
ale troche "nieświeże "są :wink: , piszcie wszystko co wiecie na te tematy
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,28833,,z ... iczne.html jeszcze to znalazłam,ale tez stare :cry:
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.05.2006 20:04

.........
Ostatnio edytowano 17.06.2010 21:20 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 26.05.2006 21:46

NO odezwałambym się ale granicę w Zwardoniu pokonuję pieszo przez las i tyle, nikt o nic nie pyta, bo nikogo nie ma..... :D
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 28.05.2006 09:11

to ja ewa napisał(a):no nikt juz nic nie wie?
Ale moze jeszcze ktos sie odezwie(zwłaszcza w temacie winietek) :)

Ale czego nie wie ?
Wszuystkie informacje dostałas, mogę Ci jeszcze powiedzieć, że w Skalitem jest stacja benzynowa na któren możesz kupić winetki oczywiście jak są, następna jest w Czadcy na wieżdzie po lewej stronie.

A tak przy okazji.
Obecnie trwa budowa drogi ekspresowej S69 , Zwardoń - Żywiec, na dwóch odcinkach w Szarem budowa wiaduktu , czy waiduktów jak kto woli, oraz od Żywiec Browar do Przybędzy. W zwiazku z powyższym, należy liczyć się z utrudnieniami w ruchu na tym odcinku, dodatkowo chyba nadal remontowany jest most w Milówce.
Mam nadzieję, że zgodnie z planem od listopada br. pojedziemy nową drogą :)
Parę fotek

Obrazek
Milówka Wiadukt
Obrazek
Przybędzia - już jest przerzucony wiadukt
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 28.05.2006 15:58

A czy stacje benz. w słowacji są czynne w nocy?Chodzi mi o zakup winiety i czy trzeba mieć korony słowackie czy może być ojro :?: :roll:
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 28.05.2006 16:08

Czy nowe przejście graniczne w Zwardoniu prowadzi na nowy odcinek dwupasmowej drogi szybkiego ruchu do Cadcy :?:
Czy ta droga jest wogóle już otwarta dla ruchu samochodowego :?:
Pozdrawiam :D
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 28.05.2006 16:39

miro. napisał(a):Czy nowe przejście graniczne w Zwardoniu prowadzi na nowy odcinek dwupasmowej drogi szybkiego ruchu do Cadcy :?:
Czy ta droga jest wogóle już otwarta dla ruchu samochodowego :?:
Pozdrawiam :D

Oczywiście, z tym że bedzie oddany do użytku znając realia w 2009r.
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 28.05.2006 17:31

No więc w takim razie nie ma co pchac się na przejście w Zwardoniu...
No chyba że za trzy lata :wink:
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 28.05.2006 17:55

...................
Ostatnio edytowano 17.06.2010 21:20 przez to ja ewa, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone