Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejście w Zwardoniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.05.2006 19:08

daisykf napisał(a):
miro. napisał(a):Czy nowe przejście graniczne w Zwardoniu prowadzi na nowy odcinek dwupasmowej drogi szybkiego ruchu do Cadcy :?:
Czy ta droga jest wogóle już otwarta dla ruchu samochodowego :?:
Pozdrawiam :D

Oczywiście, z tym że bedzie oddany do użytku znając realia w 2009r.

Obwodnica centrum Cadcy jest już w użytku. Drogę Cadca - Zwardoń mają skończyć w 2011, a odcinek do Zyliny w 201 :(
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.05.2006 19:18

daisykf napisał(a):
miro. napisał(a):Czy nowe przejście graniczne w Zwardoniu prowadzi na nowy odcinek dwupasmowej drogi szybkiego ruchu do Cadcy :?:
Czy ta droga jest wogóle już otwarta dla ruchu samochodowego :?:
Pozdrawiam :D

Oczywiście, z tym że bedzie oddany do użytku znając realia w 2009r.

Obwodnica centrum Cadcy jest już w użytku. Drogę Cadca - Zwardoń mają skończyć w 2011, a odcinek do Zyliny w 2014:(
Ostatnio edytowano 28.05.2006 20:44 przez gospodarz, łącznie edytowano 1 raz
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 28.05.2006 20:32

[/quote]No to jakie inne proponujecie?Wydaje mi się,że na autostrade do Bratysławy najlepiej sie dostać właśnie ze Zwardonia.Poza tym z Czeladzi(tam mieszkam)na to przejscie jest najbliżej[/quote]

Ja lecę na Cieszyn - Cadca - Zylina itd
Crozdrav
J@nek
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.05.2006 21:42

to ja ewa napisał(a):No to jakie inne proponujecie?Wydaje mi się,że na autostrade do Bratysławy najlepiej sie dostać właśnie ze Zwardonia.Poza tym z Czeladzi(tam mieszkam)na to przejscie jest najbliżej

Wpisz sobie do http://www.viamichelin.com obie trasy i zobacz co i jak.
Mnie wyszło że w zasadzie to jest jeden kit, zarówno w teorii jak i w praktyce - rok temu jechałem do Chorwacji przez Cieszyn, dwa lata temu na Węgry przez Zwardoń.

Co do jechania przez Cieszyn to sugeruję jechać z Katowic w kierunku Skoczowa, ale skręcić w Pawłowicach na drogę nr 938 - w ten sposób omijamy niedokończony odcinek drogi Bielsko-Cieszyn.
Dodam jeszcze że droga przez Zwardoń jest bardziej dziurawa, i w porach "korkowych" może być bardziej zatłoczona - ja wyjeżdżam zwykle w sobotę o czwartej, korków o tej porze raczej nie należy się spodziewać...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.05.2006 22:30

No więc w takim razie nie ma co pchac się na przejście w Zwardoniu...
a jaką masz lepszą alternatywę :?: :lol:
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 29.05.2006 09:08

Już wyjaśniam:
1) Droga rzeczywiscie jest w gorszym stanie niż np rok temu, zima oraz ruch zrobiły swoje.
2) Ponieważ trwają roboty budowlane na drodze S69, co prawda droga prowadzona jest obok, ale w niektórych miejscach przecina obecną drogę; wiadukty zjadzy, ruch samochodów ciężarowych itp. Należy spodziewać sie w tych miejscach pewnych utrudnień, generalnie na całej trasie ruch jest spory, szczególnie w dzień i to do samej Milówki, dalej już jest luźniej.
3) Wjazd na nowe przejście graniczne w Zwardoniu jest dobrze ozankowany, dalej kilkaset metrów dwupasmówki i wjeżdża sie na starą drogę po stronie słowackiej.
4) Jak dla mnie to najgorszy odcinek to droga z Bielska do Żywca, strasznie zapchana i to praktycznie na okragło. Planowana jest budowa nowej, równoległej drogi dwujezniowej dwupasmowej, ale całość prawdopodobnie dojedzie do skutku po 2010 r.(sic!) jak również nowej drogi S1 (Katowice -Bielsko-Biała - po 2013 :twisted:) ze wschodnią obwodnicą BB.
A mówi się o tej drodze gdzieś od poczatku lat 80-tych ubiegłego wieku :wink: Zresztą cała droga od Bielska do Żywca i Zwardonia miała być wykonana najpóźniej w 2000r (!?) i miała to być droga o statusie autostrady. Co z tego wyszło widać :(
5) Obwodnica Czadcy jest już otwarta od jakiegoś czasu. O ile mnie pamięć nie myli otwarto ją chyba na jesieni 2004r. zdecydowanie przyspiesza przejazd przez Czadcę. Wjazd na obwodnice jest praktycznie w samej Czadcy i na starą drogę wyjeżdża sie pare km za nia.
6) Dodatkowo w zeszłym roku na jesieni Słowacy oddali kawałek nowej autostrady za Powaską Bystricą, gdzies w oklicy miejscowości Belusa
7) Pomimo obietnic drogowców nadal trwaja prace na drodze Bielsko - Cieszyn. Budowa ma być zkończona w lipcu br. ale już pojawiaja sie głosy, że termin ten zostanie przesuniety o miesiąc, dwa.

Jak ktoś jest zainteresowany maoże sobie poogladac fotki i poczytac (niestety po słowacku) na stronie http://www.highways.sk/

Jakbym miał radzić to wszycy cromaniacy jadący z pólnocy na Cieszyn/Zwardoń powinni sie zastanowić czy chcą jechać w żółwim tempie czy przejechać szybko i sprawnie, wszystko zalezy również od pory dnia czy nocy, nocą czy wcześnie rano jest zdecydowanie luźniej.
Dlatego, wg mnie, chyba najlepiej kierować sie na A4 ( Wrocław), a potem jeszcze w Katowicach na Skoczów/Wisła i dalej Pawłowice na Cieszyn. Ominiecie wtedy najbardziej uciążliwe miejsca.

Tylko zatanowiłbym się czy wtedy wogóle jest sens jechać przez Słowację, może jechać dalej na Brno i do Wiednia już autostradami praktycznie nad sam Adriatyk.
Oczywiscie zupełnie inaczej wyglada sytuacja gdy chce sie jechać przez Węgry wtedy rzeczywiscie najlepiej na Słowacje i dalej autostradą do Bratysławy.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 29.05.2006 09:21

Do Przemo!!!A co sądzisz o trasie Katowice-Żory-Skoczów-Wisła-Ustroń-Koniaków-Laliki-Myto
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 29.05.2006 09:50

daisykf napisał(a):Do Przemo!!!A co sądzisz o trasie Katowice-Żory-Skoczów-Wisła-Ustroń-Koniaków-Laliki-Myto

Powinno być Skoczów Ustroń Wisła :D

Z Wisłą zaczynają się schody, dosłownie, ale te kilka km do Lalik chyba nie robi problemu? Napewno przejedziesz szybciej niż K-ce - Tychy - Bielsko - Żywiec - Zwardoń.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 29.05.2006 12:01

Przemo napisał(a):
daisykf napisał(a):Do Przemo!!!A co sądzisz o trasie Katowice-Żory-Skoczów-Wisła-Ustroń-Koniaków-Laliki-Myto

Powinno być Skoczów Ustroń Wisła :D

Z Wisłą zaczynają się schody, dosłownie, ale te kilka km do Lalik chyba nie robi problemu? Napewno przejedziesz szybciej niż K-ce - Tychy - Bielsko - Żywiec - Zwardoń.

Dzięki Przemo!
W ubiegłym roku wracałem przez Cieszyn, Bielsko to był dramat, próbowałem skrótow, zabłądziłem, a jeżdze już 30lat.
Dodatkowo trasa przez Czechy -Cada Jablunkov Czeski Cieszym do cieszyna to max 40km/h, oni lubią tak jeździć.Nie mówie o wlokących się tirach
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 29.05.2006 13:11

daisykf napisał(a):Dzięki Przemo!
W ubiegłym roku wracałem przez Cieszyn, Bielsko to był dramat, próbowałem skrótow, zabłądziłem, a jeżdze już 30lat.
Dodatkowo trasa przez Czechy -Cada Jablunkov Czeski Cieszym do cieszyna to max 40km/h, oni lubią tak jeździć.Nie mówie o wlokących się tirach

Wiesz co coś Ci napiszę :D
Pare lat temu zrobiłem sobie z rodzinką taka mała wycieczkę krajoznawczą.
Trasa:
Żywiec - Milówka - Jablonków (PL/CZ) - Mosty u Jablonkowa (CZ/SK) - Czadca - Skalite/Zwardoń - Żywiec
Czas weekend majowy.
Czas trwania wycieczki kilka godzin
1) najdłużej stałem na granicy CZ/SK - dlaczego nie wiem.
"Panowie" celnicy dokładnie sprawdzali wszystkie dokumenty i samochody + pytania po co jedziemy, skąd i dokąd. Na przejściu może było z 5 samochodów. chyba im sie nudziło :twisted:
2) na obwodnicy Mostów u Jabłonkowa przymusowy postój do kontroli drogowej - kontrolowali wszystko: dokumenty , apteczkę, trójkąt, żarówki czas postoju ok 0,5 h choć musze przyznać, że czeski policjant był bardzo miły i uprzejmy, ale musiałem mu wszystko wyjąć i pokazać że mam.
Prędkości nie przekroczyłem bo i tak mi się nigdzie nie spieszyło w końcu pojechaliśmy na wycieczkę. :)
Jak odjeżdżałem zatrzymał następnego Polaka :roll:
3) "Zwiedzanie" Czadcy, w zasadzie za dużo powiedziane, taki spacer po miasteczku w sumie nic tam ciekawego nie ma.
4) Jazda za jakimś samochodem z rejestracją z północnej polski.
"Pan kierownik" chyba był niezłym kierowcą ale tylko na równinach i w terenie zabudowanym (90km/h), bo w terenie gdzie jest trochę zjadzdów, podjazdów, kilka zakrętów wyraźnie sie bał. No ale cóż nie każdy jeździ często w terenie gorzystym.
Słyszałem też opinię, że droga od Miłowki do Zwardonia jest straszna i nadaje sie jedynie na jakiś rajd, a nie do podróżowania :D
Cóż gusta są różne, a ja tam lubię jak droga jest trochę pokręcona :D
Wynika z tego jedno. Wszystko zależy od sytuacji na drodze, a ta potrafi się mienić diametralnie w przeciągu kilku, kilkunastu minut.

Co do Twojego "błądzenia" to niestety ale potrzeby jest dobry pilot z dobra mapą i co naważniejsze pilot musi umieć tą mapę czytać.
Zresztą czasami te boczne drogi są w dużo gorszym stanie niż główne, a po obecnej zimie jeszcze gorsze i nie wiem czemu ale właśnie w obrębie działania DDKiA w Katowicach wręcz tragiczne.
[/img]
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 29.05.2006 13:37

Dokładnie masz racje, a jak już deszcz w cz popada, to miejscowi kierowcy dostają pierdolca.
Dlatego wole 15km dziur, niż wleczenie sie za 20 letnia skodą i jej właścicielem przez 50 km.
Wracając do spraw dziur chciłoby sie powiedzieć parafrazując Linde, co ty wiesz o dziurach k....wa . Bo przecież nie mieszkasz w Warszawie.
Tu jest dopiero bajzel szczególnie na bocznych objazdach. Bo po głównych szlakach nie da sie jeździc, non stop korki.
Ja ten problem trochę mam z głowy bo jeżdze terenówką.
i jak się upre to pojadę na skróty po górkach. Ale wtedy jakiś ekolog może mnie za..b...ać.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.05.2006 15:18

kij w oko ekologom :lol: terenówka to bardzo fajne autko bo zabija dużo owadów (się skurczysyństwa naplęgło w tym roku).
Trasa przez Czechy ma jeszcze następny minus - ciężarówki nią jadą tranzytem bo przez Zwardoń takie bydle się nie przeczołga. A poza tym cięzarówki są jeszcze lepsze bo zabijają jeszcze więcej latającej gadziny gryzącej :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 29.05.2006 16:37

Przemo napisał(a):Już wyjaśniam:
ciach
Jak ktoś jest zainteresowany maoże sobie poogladac fotki i poczytac (niestety po słowacku) na stronie http://www.highways.sk/
ciach

Podana strona ma też wersję angielską :)
Poniżej strona z podobnymi informacjami. Są też mapki budowanych i planowanych odcinków dróg.
http://www.ndsas.sk/index/index.php
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 30.05.2006 19:48

czy przekraczał ktoś granicę POlsko-Czeską w Chyżnem ???

Będę tamtędy niebawem jechał, gdyż dzieci chcą zahaczyć o aquapark TETRALANDIA w Liptowskim Mikulaszu a my rodzice może pozwiedzamy dolinki w okolicy.... i może jakiś nocleg będzie potrzebny...

maciej :D
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.05.2006 20:03

Jak znam geografie :lol: to polsko słowacka granica jest w Chyżnem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejście w Zwardoniu - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone