Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o pomoc w wyborze miejsca - między Zadarem a Splitem

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 20.08.2007 19:27

Wertuję to forum juz kilka tygodni i mam coraz większy mętlik w głowie.

Dlatego proszę o pomoc w ostatecznej decyzji.
Zdecydowałam się już na rejon między Zadarem a Splitem. Wiem, że riwiera makarska jest piękna i samą mnie kusi, ale odkładam na inny raz. Teraz jedziemy z dzieckiem i autem bez klimy a chcemy trochę pozwidzać, dlatego szukam:

- dobrego miejsca wypadowego (wyspy odpadają), wskazanana bliskość Krka, Szibernika, Splitu ...

- małej urokiwej miejscowości, ale nie tak małej żeby nie było sklepu, piekarni i kilku dobrych lokali gdzie można zjeść i napić się do syta, wskazane ładne widoki, bardziej zależy mi na uroku miejsca i widokach niż atrakcjach typu puby, promendady pełne staganów, disco ;) itp.

- fajnych plaż - chodzi przede wszystkim o łagodne zejścia do wody i stopniowy wzrost głębokości.

Błagam doradźcie coś, bo za chwilę kompletnie się załamię i pojadę na Węgry ;)

Ja na razie wytypowałam takie miejsca:

- Pakostane - jak duże jest to miasteczko?, plaże podobno fajne?, klimat mieściny fajny? czy Jordanka nie za blisko?
- ewentualnie Drage - ale to już chyba za mała dziura na wrzesień?

- Tribunij koło Vodic - jak tam z plażami? mieścina przyjemna dla rodzin z dziećmi?

- Brodarica - podobne pytania jak powyżej.

A może jeszcze jakieś pomysły z waszej strony?

Ja już wyeliminowałam Primosten (raczej na pewno) i Rogoznicę (na pewno!). Biogard na Moru też - raczej za duży dla nas.

HELP! HELP! HELP!

-
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.08.2007 19:57

:wink:
Drage
Pakostane
Sveti Filip i Jakov
Sveti Petar
Turanj
Tribunj
Srima
Zablace
Raslina
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 20.08.2007 20:18

Ale mi ułatwiłeś :wink:
To teraz muszę przeszukiwać forum po każdej nazwie. Czy zdążę do wyjazdu :?: :wink:

Znasz każdą z tych miejscowości? Gdzie jest najładniej (widokowo i plażowo)?

W Drage chyba nie ma sklepów i barów? Takie małe mieściny raczej odpadają. Nie chce mi sie jeździć po chleb 5km 8)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.08.2007 20:28

MonikaK napisał(a):Ale mi ułatwiłeś :wink:
To teraz muszę przeszukiwać forum po każdej nazwie. Czy zdążę do wyjazdu :?: :wink:

Znasz każdą z tych miejscowości? Gdzie jest najładniej (widokowo i plażowo)?

W Drage chyba nie ma sklepów i barów? Takie małe mieściny raczej odpadają. Nie chce mi sie jeździć po chleb 5km 8)

Tribunj będzie dobry.
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 20.08.2007 20:46

Witam! Jeśli bedziesz zainteresowany to moge co nieco napisac o Brodaricy, byłem tam w ubiegłym roku, pisałem o niej juz wczesniej. W zasadzie było by w niej to co Ci pasuje, może poza rewelacyjnymi widokami.Pzdr 8)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.08.2007 21:14

A ja proponuję Murter ( Pod Raduc ) - najpiękniejsze widoki , plaże ( blisko Slanica ) , fajny kameralny klimat miasteczka i dobry punkt wypadowy . :D
madak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madak » 21.08.2007 19:14

mkm napisał(a):A ja proponuję Murter ( Pod Raduc ) - najpiękniejsze widoki , plaże ( blisko Slanica ) , fajny kameralny klimat miasteczka i dobry punkt wypadowy . :D

Do mkm

Możesz podać namiary na jakieś sprawdzone apartamenty na Murterze

Pozdrawiam
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 22.08.2007 08:23

proszę także o namiary na kwatery adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 22.08.2007 08:25

Ile czasu orientacyjne potrzeba na wyjechanie z wyspy Murter (miasto Murter)?
Nie wiem czy tak do końca będzie to dobre miejsce wypadowe :?
Samo miasteczko jest duze i tłoczne? Czy raczej jest tam kameralnie i przytulnie?
Poza ulicą Pod Raduc gdzie jeszcze mozna szukać kwater? Nie będzie problemu we wrześniu? Rozumiem że najładniejsze plaże i widoki są od strony otwartego morza a nie zatoki?
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 22.08.2007 08:34

Ja nadal się zastanawiam nad miejscem ;) A dzień za dniem upływa ....

zawęziłam wybór do:

Pakostane - czy słusznie mi się wydaje że najmniej ładnie widokowo?
Tribunj lub Srima

Teraz jeszcze Murter :roll:

Zastanawiam sie też czy w okolicach Priomostenu nie ma jakiegoś małej mieściny z ładnymi plażami i dobrym zapleczem "sklepowo-knajpianym"???

Brałam jeszcze pod uwagę Vinisce nieopodal Trogiru w ładnej zatoce, ale to miejsce jest raczej odradzane jako baza wypadowa.

Czy ktoś jeszcze coś doradzi?
Rozwieje wątpliwości?
PLEASE!
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 22.08.2007 08:57

ja polecam camp -Zaton- plaża piaszczysta mają mobil homy. Jest plac zabaw dla dzieci. Możesz też skorzystać z firmy Selectcamp oni maja po sezonie taniej .
Z Zadaru masz kawałek do Splitu i do Plitvic .
Przy okazji wycieczki do Splitu jadac wzdłuż wybrzeża możesz trochę pozwiedzać i sama ocenić jak tam jest .
My tak zrobiliśmy i teraz mam swoje rozeznanie gdzie ewentualnie zatrzymamy się następnym razem - to jest tylko moja sugestia.
shrek4x4
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek4x4 » 22.08.2007 11:13

Murter to piekne miejsce, wjezdzasz i wyjezdzasz kiedy chcesz z wyspy, jest maly most zwodzony, podnoszony jest tylko o 9 i 17 na 30 minut zeby statki przeplynely, super klimat miasteczka, ladny port, jest gdzie zjesc, ładna plaza Cigrada, sa duze supermarkety i targ, dobre mieisce zeby zwiedzic wodospady Krka, niedaleko do Plitwic, polecam, spokojne miejsce.
Maaya
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maaya » 22.08.2007 13:00

WItam, w mojej ocenie na pewno będziesz zadowolona z Srimy lub Tribunj, choć ja oczywiscie z uporem maniaka polecałbym Vodice :D
te trzy miejscowości leżą praktycznie koło siebie od północy w kolejnosci: Tribunj-Vodice-Srima, z tym ,że Srima to własciwie przedłuzenie Vodic,tak mówią o tym autochtoni:) Srima jest bardzo dobra lokalowo ( ładne, nowe, góra kilkuletnie apartamenty), ale kiepska infrastruktura jeśli o promenadę i dróżki dojazdowe chodzi, mało wyodrębnione centrum. Ze Srimy wszyscy wieczorem pędzą do Vodic;), to jest prawdziwe centrum tej okolicy, czy sie komuś to podoba, czy nie:) . Tribunj mnie podbił w okolicach vodickiej festy przezabawnym wyścigiem osiołków,pięknym zameczkiem- jest zdecydowanie spokojniej niż w Vodicach. Ta granicy Tribunj i Vodic, w pasie pustej ziemi jest obrzydliwa plaża dla nudystów. Piszę "obrzydliwa", bo drałowałam tam przypadkowo!:) rowerkiem i zamiast ciał jak w "Play-girl" ujrzałam zwisy męskie starych Niemców i Holendrów..heheh. Mam nadzieję,ze troszke pomogłam:)
pozdrav, Marzena
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 27.08.2007 22:48

Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 28.08.2007 06:59

KAżdy ma swoje upodobania i potrzeby. Niestety nie można połączyć pięknych i pustych plaż z miejscem gdzie można ciekawie spędzić popołudnie czy wieczór w przyjemnych kawiarenkach. Uważam, że dobrym miejscem dla połączenia tych pragnień są okolice Trogiru, gdyż szczególnie urokliwe są spacery o odpoczynek w fotelu przy kawie czy lodach w kawiarence urokliwego Trogiru. Jeżeli wyjeżdżasz samochodem znalezienie ciekawego apartamentu w odległości kilku kilometrów od Trogiru to żaden problem. Poza tym można zwiedzić Split, Park Krka, Sibenik itp.
.. ale ... wybór należy do Ciebie ...
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone