Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opinie

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raphael
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 262
Dołączył(a): 15.09.2015
Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opinie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 26.01.2020 10:38

Proszę o dzielenie się informacjami o internetowych firmach pośredniczących w wynajmie apartamentów, hoteli, hosteli, kempingów i ogólnie wszelakich miejsc noclegowych w Chorwacji (t.zw. OTA = online travel agency), ale niekoniecznie tylko w Chorwacji.

Proszę w tym wątku nie pisać o rezerwacjach bezpośrednio u właścicieli, a skoncentrować się na ofercie i opiniach o OTA: jak wygląda łatwość wyszukiwania, łatwość rezerwacji, dostępna baza obiektów, sposoby przedpłaty, płatność przelewem/kartą/gotówką, możliwość bezpłatnego anulowania rezerwacji, ewentualne blokady na kartach, zwroty za anulację itp.

Poniżej chciałbym, żebyśmy stworzyli, głównie na podstawie Waszych informacji, bazę linków do ich stron.

OTA ogólne (noclegi na całym świecie)
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - moloch, duże pokrycie, ceny rożne, od atrakcyjnych (szczególnie ze statusem Genius), do mocno nieatrakcyjnych - opinie o serwisie są w osobnym wątku: https://www.cro.pl/rezerwacja-poprzez-booking-com-t47159.html
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - moloch, ale z dość małym oferowaniem w Chorwacji, łatwiej tam znaleźć oferty w większych miastach, głownie w hotelach, w apartamentach w małych chorwackich miejscowościach mają małą bazę noclegową, ale mam wrażenie, że jest ona rozwijana. Jeżeli płatność jest online, pobierają ją w USD. Należy uważać na cenę końcową, na początkowym ekranie podają cenę netto. Często mają kody rabatowe możliwe do wykorzystania przy zapłacie z góry (zakładka Deals, z reguły 10%).
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

OTA specjalistyczne (koncentrujące się na Chorwacji, Adriatyku, względnie basenie Morza Śródziemnego)
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, w wersji polskiej zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, w wersji polskiej zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, w wersji polskiej zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, w wersji polskiej zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link, w wersji polskiej zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

OTA regionalne (zbierające oferty z wybranej części Chorwacji, np. tylko z Istrii, albo tylko z Riwiery Makarskiej)
> Kvarner - wyspy
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspy Cres, Lošinj
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspa Krk
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspa Krk
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspa Krk
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspa Krk
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link - wyspa Pag
> region Trogiru
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
> region Omiš
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
> riwiera Makarska
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

PS. szukałem w szukajce, a nie znalazłem takiego tematu (mam nadzieję, że nie jestem ślepy) - gdyby się okazało, że coś takiego już jest, to modzi wiedzą co robić
PS.2 mam nadzieję, że temat nie zostanie uznany za reklamę, a za posłuży stworzeniu bazy wiedzy, która ułatwi nam wszystkim wyszukiwanie i porównywanie ofert... a potem będziemy się cieszyć urlopem w Cro
Ostatnio edytowano 17.02.2020 19:41 przez Raphael, łącznie edytowano 2 razy
dids76
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6224
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opini

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.02.2020 17:17

Kiedyś była stworzona lista linków do rożnych stron z apartamentami, część z nich już wygasła ale część jeszcze działa :wink:
noclegi-w-chorwacji-apartamenty-i-pokoje-t17804.html
Twój pomysł z opiniami jak najbardziej ok :papa:
piotrekbeti
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 543
Dołączył(a): 26.01.2014
Re: Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opini

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 15.02.2020 21:26

Dla mnie Booking generalnie jest OK. Airnb także. Ale mam takie uwagi że nigdy gdy znajdziesz coś w rewelacyjnej cenie portal Cię nie poprze i będzie trzymał stronę wynajmującego. Bo wydaje się Tobie że kupisz noclegi za polowe ceny? Nigdy.Bo on bez względu czy się on się myli czy dostanie lepszą ofertę zawsze będzie to na twoja niekorzyść. I jedyne co pozostanie dla Ciebie to anulować rezerwacje. Są niestety kraje i obiekty które w tym przodują. Węgry np. Tam 3 na 4 rezerwacje to podpucha. I co im zrobisz? Obsmarujesz na portalu?
te kiero
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 8568
Dołączył(a): 27.08.2012
Re: Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opini

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.02.2020 12:30

Raphael napisał(a):# zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Korzystaliśmy zwykle z tego portalu, kontakt w większości bezp. do właścicieli; duża zgodność z opisem i aktualność danych.
Wszystko czytelne, przejrzyste, całość ustaleń m@ilowych bezpośrednio z właścicielem; w miejscówkach które wybieraliśmy wystarczyła rezerwacja m@ilowa, bez zaliczek itp. Zawsze polecam ten portal.
Raphael
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 262
Dołączył(a): 15.09.2015
Re: Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opini

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 16.02.2020 14:32

dids76 napisał(a):Kiedyś była stworzona lista linków do rożnych stron z apartamentami, część z nich już wygasła ale część jeszcze działa :wink:
noclegi-w-chorwacji-apartamenty-i-pokoje-t17804.html

Dzięki za namiar, przegapiłem tamten wątek wcześniej!
Sprawdziłem linki z przytoczonego wątku dotyczące pośredników (faktycznie część już jest nieaktywna) i wrzuciłem do 1. postu tego wątku aktualizację zawierającą kilka stron pośredników "zbiorczych".
piotrekbeti napisał(a):Dla mnie Booking generalnie jest OK. Airnb także. Ale mam takie uwagi że nigdy gdy znajdziesz coś w rewelacyjnej cenie portal Cię nie poprze i będzie trzymał stronę wynajmującego. Bo wydaje się Tobie że kupisz noclegi za polowe ceny? Nigdy.Bo on bez względu czy się on się myli czy dostanie lepszą ofertę zawsze będzie to na twoja niekorzyść. I jedyne co pozostanie dla Ciebie to anulować rezerwacje. Są niestety kraje i obiekty które w tym przodują. Węgry np. Tam 3 na 4 rezerwacje to podpucha. I co im zrobisz? Obsmarujesz na portalu?

Dałbym sobie paznokcia uciąć, że był spec-wątek o rezerwacjach i opiniach dot. portalu Booking... ale szukajka jakoś mi go nie chce pokazać :roll:
Z moich doświadczeń, faktycznie Booking parę razy się wypiął na mnie: "właściciel/hotel odwołał, bo pomylił się w cenie i nic ci z tym nie pomożemy - chcesz to płać więcej, a jak nie to oddajemy kasę". Ale z drugiej strony miałem raz sytuację, gdy jakieś 2 doby przed wyjazdem właściciel apartmana odwołał - wtedy Booking stanął na wysokości zadania i zaproponował inny obiekt. Ten wprawdzie nie spełniał moich założeń, ale rzeczowe argumenty przekonały ich, żeby dali mi w zamian apartaman, który mi odpowiadał, pokrywająć jednocześnie różnicę w cenie.
Janusz Bajcer
Moderator
Avatar użytkownika
Posty: 98390
Dołączył(a): 10.09.2004
Re: Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opini

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2020 00:23

Ponieważ dawno nikt nie pisał w wątku - więc spadł na trzecią stronę Działu Apartamenty. :wink:

rezerwacja-poprzez-booking-com-t47159.html
Raphael
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 262
Dołączył(a): 15.09.2015
Re: Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opini

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 17.02.2020 19:43

@Janusz Bajcer - dziękuję za wskazanie - dopisałem odnośnik do 1. posta w temacie

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje



cron
Pośrednicy w wynajmie apartamentów, hoteli (OTA) - opinie
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019