Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż - prośba o radę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
czarek
Plażowicz
Podróż - prośba o radę

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarek » 19.08.2009 12:30

Prośba o radę.
Jadę A1 do Dubrownika i muszę zajechać po drodze na lotnisko w Splicie (Kastela, czyli przed Splitem). Czy radzicie:
1. Wrócić na A1, jechać do końca i zjechać w Ravca - podobno korki na tym zjeździe,
2. Wrócić na A1 i zjechać w Sestanavac - tylko czy wtedy warto wracać na A1,
3. Z Kasteli jechać już nad morzem - tylko wtedy przez Split.
Dla lepszego obrazu - jadę 28.08, czyli w piątek.
Dziękuję.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 19.08.2009 12:34

czarek napisał(a):Prośba o radę.
Jadę A1 do Dubrownika i muszę zajechać po drodze na lotnisko w Splicie (Kastela, czyli przed Splitem). Czy radzicie:
1. Wrócić na A1, jechać do końca i zjechać w Ravca - podobno korki na tym zjeździe,
2. Wrócić na A1 i zjechać w Sestanavac - tylko czy wtedy warto wracać na A1,
3. Z Kasteli jechać już nad morzem - tylko wtedy przez Split.
Dla lepszego obrazu - jadę 28.08, czyli w piątek.
Dziękuję.

z mapy wynika, że musiałbys sie mocno cofnąc na tą autostrade, albo dojechać do Splitu i dopiero potem na autostradę, więc troche drogi do nadłożenia

kiedys jechałem tą droga na wybrzeżu w tygodniu i ruch szedł sprawnie, innym razem korek na zjazdzie ze sestanovca ( sobota ) był ogromny, a od Splitu nie bylo zadnego, wię zjeżdzając na jardanke w splice byłoby duzo szybciej.

nie wiem jak wyglada teraz dojazd z Ravcy do Ploce ( gdzies słyszałem, że droga jest kiepska, a gdzie indziej, że jest wybudowana nowa droga, ale obawiam się, że to drugie to tylko plany )

no i musiałby sie kto wypowiedziec na temat piatkowych korków w Splicie, bo jak wiadomo u nas jest to newralgiczna pora

jednym słowem, jeżeli nie ma dobrej drogi Ravca - Ploce i jeżeli nikt nie napisze o gigantycznych korkach w Splice, skłaniałbym sie ku opcji 3 0 opcja 2 zdecydowanie odpada
Ostatnio edytowano 19.08.2009 12:43 przez woojtekg, łącznie edytowano 2 razy
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 19.08.2009 12:40

Ja wybrałabym wariant nr.3 :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2009 12:56

Lotnisko w Splicie bliżej Trogiru niż Splitu.Można zjeżdżać pierwszym (Vrpolje)lub drugim(Prjgomet) zjazdem za Sibenikiem.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.08.2009 13:33

Korków na zjeździe w Ravca nie odnotowałam, droga do Ploce - jakich w Cro wiele, niektórzy narzekają, lekka może super nie jest ale bez przesady. Za to na autostradzie przed Splitem w sobotę rano stałam w gigantycznych korkach. Chyba obrałabym wariant 3.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 19.08.2009 14:00

tyle, że kolega jedzie w piatek, więc droga może się zakorkowac raczej przez ruch lokalny,
a tak na marginesie to przy Ravcy nie tworza sie korki, jak wszyscy zjeżdzaja z autostardy ?
ja przeżyłem to w zeszłym roku i ze Sestanovca do starej jardanki ponad 2 godziny - przy czym ruch ze strony Splitu na Jardance był znikomy
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.08.2009 14:13

Ponieważ lotnisko położone jest tuż obok Trogiru może warto byłoby zjechać na zjeździe Prgomet, wrócić tą samą drogą na A1 i dalej jechać autostradą do końca czyli do Ravcy. Z Ravcy przez Vrgorac i Veliki Prolog do Ploce. Droga nie jest zła, ale trzeba uważać na patrole policji.
Jadrankę na odcinku Trogir - Dubrownik niestety możesz pokonywać bardzo długo, nie tylko ze względu na piękne widoki :wink:
To tylko inna propozycja :)
Ostatnio edytowano 19.08.2009 15:58 przez Ewa Zuber, łącznie edytowano 1 raz
czarek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarek » 19.08.2009 14:52

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, chociaż obraz nadal mam niezbyt jasny :(
Dodam, że jadę po raz pierwszy do Cro i to co wiem, wiem głównie z lektury tego forum. Opcja 2 została chyba wyeliminowana.
Hmmm...Aneta.K y yskyerka za Jadranką, Ewa Zuber za A1.
Będę chyba losował :)
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 19.08.2009 14:59

No i jeszcze jedno zasadnicze pytanie, czy na to lotnisko będziesz jechał prosto z drogi z Polski czy juz gdzieś z Chorwacji ?
Jadranka jest piekna ale troche męcząca, więc po długiej podrózy może rzeczywiście A1 bedzie lepsza, ale jak to będzie podróz już z Chorwacji te jedź Jadranką - przynajmniej raz w życiu trzeba ta drogę całą zaliczyć
czarek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarek » 19.08.2009 15:08

Jadę z Oekotelu za Grazem (namiar z forum, oczywiście) w zasadzie na Peljesac. A prowadząc, to albo widoki...albo bezpieczeństwo. Chyba, że 50 km/h, wtedy może mi wystarczy podzielności uwagi :)
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 19.08.2009 15:19

bez przesady z tym bezpieczenstwem, troche oczywiście porozglądac się mozna, no i nie badź egoistą - pomysl o pasażerach

no a najpiekniejszy widok na makarska riwierę jest chyba tam gdzie jadranka łaczy sie z drogą ze Sestanovca, postój na zdjęcie obligatoryjny

ja na twoim miejscu pojechałbym jadranka, takie powitanie z Chorwacją będzie dla ciebie naprawde b. fajne

jak bedziesz wracał pojedziesz A1 od samego końca
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 19.08.2009 15:37

woojtekg napisał(a):no a najpiekniejszy widok na makarska riwierę jest chyba tam gdzie jadranka łaczy sie z drogą ze Sestanovca, postój na zdjęcie obligatoryjny

Obrazek

Fotka kolegi Popiela :wink:
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 19.08.2009 15:48

to zdjęcie nie do końca oddaje urok tego miejsca, bo ta góra zasłania większość wybrzeża, najładniej jest juz niżej - prosto z Jadranki
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 20.08.2009 22:29

Właśnie wróciłem z Cro. Jechałem na samo południe Chorwacji, więc zjeżdżałem z autostrady w Ravcy. Było to w niedzielę około 8.00. Po pierwsze: od zjazdu w Sestanovacu ruch na autostradzie w stronę Ravcy był znikomy. Prawie nikogo nie było. Co za tym idzie na zjeździe korków nie było, po jednym samochodzie na każdej bramce - czyli ruch na bieżąco. Bajka. Pozdrowionka.
maciek127
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek127 » 23.08.2009 20:41

Mam pytanie a nie chce zakładac nowego wątku a jakoś w wyszukiwarce nie moge znaleźć komkretnej odpowiedzi wybieram sie do
Podgory czyli po wjeździe do Chorwacji kieruje sie na na autostradzie na Zagrzeb potem na Karlovac potem dalej na Split i pożniej dokąd siega nowa autostrada gdzie mam zjechać w okolicy Sestanovca ? nie wiem czy tam sie kończy autostrada czy jest jeszcze dalej? pozdro
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone