Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż z niepełnosprawnym.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwac

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.02.2025 15:47

Niekoniecznie inne. Po to jest Unia żeby było tak samo :)
Myślę, że warto zapytać pierwszego napotkanego policjanta.
Udanych wakacji.
lukasz144
Odkrywca

Postnapisał(a) lukasz144 » 22.02.2025 16:57

Z tego co czytałem to musi być jakaś 'Nowa' europejską karta z kodem QR . Za dużo zachodu z tym... A z innej beczki czy ktoś mi powie czy wiade dieslem euro 6 do centrum Wiednia/Triestu/Lublany. Auto wypożyczam więc nie jestem pewien czy posiada ekonaklejke . Zawsze jeździłem na Benzynce :) W tym roku wyjątkowo chce niepełnosprawnego chrześniaka wziąść w podróż życia.. ;))
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 22.02.2025 17:52

Myślę, że jeśli masz ważną kartę, w końcu to jest wzór europejski to nie powinno być żadnych problemów. Widziałem wyrobione karty w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy i nie widziałem na nich kodu QR.

Co do stref to przecież auto benzynowe też wymaga plakietki jeśli wjeżdżasz do strefy. W Austrii naklejki nie są wymagane w przypadku aut osobowych (prywatnych), ale uwaga jeśli masz auto zarejestrowane jako ciężarowe to już musisz posiadać taką plakietkę jeśli chcesz wjechać np. do Wiednia. W przeciwieństwie do Niemiec, w Austrii już mandaty są bardzo wysokie.
Ostatnio edytowano 22.02.2025 18:07 przez ziemniak, łącznie edytowano 1 raz
lukasz144
Odkrywca

Postnapisał(a) lukasz144 » 22.02.2025 18:01

Mam kartę na której piszę w kilkunastu językach. Moim prywatnym autem (Benzyna euro 5) byłem 3 razy we wiedniu( okolice belwederu,zoo) i bez naklejki się udało. Może w weekendy tak nie patrzą kto gdzie i czym parkuje .
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.02.2025 18:05

lukasz144 napisał(a):Mam kartę na której piszę w kilkunastu językach. Moim prywatnym autem (Benzyna euro 5) byłem 3 razy we wiedniu( okolice belwederu,zoo) i bez naklejki się udało. Może w weekendy tak nie patrzą kto gdzie i czym parkuje .

To chyba lepiej kupić i mieć spokój.
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 22.02.2025 18:08

@lukasz144 zaktualizowałem swój wpis, bo w pierwszej wersji nie sprecyzowałem kategorii. Przepraszam.
lukasz144
Odkrywca

Postnapisał(a) lukasz144 » 22.02.2025 18:20

Wypożyczam auto od gościa, który jeździ na austrie regularnie więc pewnie posiada taką plakietke . ( winetki Austria, Czechy) mam w cenie wypożyczenia;) )
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 22.02.2025 18:40

Ciekawy plan. Zwróć uwagę na strefy płatnego parkowania w Mikulovie. Nie wiem ile twój chrześniak ma lat i w jakim stopniu jest niepełnosprawny, ale polecam jeszcze BOHUMIN – HOBBY PARK. Cały kompleks jest darmowy, jest świetny plac zabaw, małe zoo, darmowe czyste toalety, jest dużo drzew, które dają dużo cienia, a kto może to może napić się lanego piwka w cenie około 7 złotych.

:piwo:
lukasz144
Odkrywca

Postnapisał(a) lukasz144 » 22.02.2025 19:04

Przez Czechy tylko tranzytem jadę ewentualnie przystanek na WC dluzszy przystanek gdzieś w austrii na maka a pozniej tankowanie w villach i przejazd przez traviso do planicy a pozniej juz do Umag . Chrześniak od pasa w dół sparaliżowany wiec do końca życia przykuty do wózka + cewnikowanie itd.
grab56
Croentuzjasta

Postnapisał(a) grab56 » 19.03.2025 16:48

lukasz144 napisał(a):I jak to zwykle w Polsce odrazu hejt i posądzanie o oszustwo..:( Liczyłem że ktoś mi doradzi / podpowie .. 8O

Bo to w 99% przypadków jest oszustwo. Bardzo często na tych miejscach stawiają swoje drogie samochody modnie ubrani i wysportowani mężczyźni i pędzą do sklepu czy urzędu bez żadnych oznak niepełnosprawności ruchowej.
Z twojej strony próba wykorzystania tej karty do bezpłatnego zaparkowania 9 osobowego busa też jest mocnym nadużyciem.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.03.2025 17:00

grab56 napisał(a):
lukasz144 napisał(a):I jak to zwykle w Polsce odrazu hejt i posądzanie o oszustwo..:( Liczyłem że ktoś mi doradzi / podpowie .. 8O

Bo to w 99% przypadków jest oszustwo. Bardzo często na tych miejscach stawiają swoje drogie samochody modnie ubrani i wysportowani mężczyźni i pędzą do sklepu czy urzędu bez żadnych oznak niepełnosprawności ruchowej.
Z twojej strony próba wykorzystania tej karty do bezpłatnego zaparkowania 9 osobowego busa też jest mocnym nadużyciem.

A to ciekawe co piszesz. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Jakieś dowody czy tylko obserwacje? Generalizowanie nigdy nie idzie w parze z rzeczywistością.
No i gdzie tu nadużycie, przecież w pojeździe będzie dzieciak z niepełnosprawnością.
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 19.03.2025 17:44

grab56 napisał(a):
lukasz144 napisał(a):Z twojej strony próba wykorzystania tej karty do bezpłatnego zaparkowania 9 osobowego busa też jest mocnym nadużyciem.

Bez sensu, więc nie komentuje. Zwrócę tylko uwagę na fakt, że pewnie w większości przypadków na normalnym miejscu parkingowym, biorąc pod uwagę szerokość busa i przesuwne drzwi to wózek nie zmieściłby się między samochodami.

@lukasz144 piękna inicjatywa. Trzymam kciuki aby wszystko się udało :piwo:
lukasz144
Odkrywca

Postnapisał(a) lukasz144 » 19.03.2025 18:30

Hejterzy tak są zacietrzewieni w nienawiści że nawet nie czytają ze zrozumieniem . Napisałem że nie mam zamiaru ryzykować i normalnie będę parkował. P.S ten bus jest oznakowany i dostosowany dla inwalidów i płace za niego 2000zł za 8 dni..
grab56
Croentuzjasta

Postnapisał(a) grab56 » 19.03.2025 20:07

Marlowe1994 napisał(a):
grab56 napisał(a):

A to ciekawe co piszesz. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Jakieś dowody czy tylko obserwacje? Generalizowanie nigdy nie idzie w parze z rzeczywistością.

Tak się składa, że prowadzę sklep z elektroniką. I trafiają tutaj też ludzie, którzy ubiegają się o dofinansowanie z PFRON dla niepełnosprawnych dzieci. Najczęściej dofinansowywane rzeczy to nie są żadne urządzenia realnie wspomagające rozwój, a są takie. 95% albo i więcej to same komputery, laptopy i telefony, szczególnie macbooki air i iphony. Jeden tylko raz zdarzyła się osoba, która zainteresowana była samym programem wspomagającym rozwój dziecka autystycznego.
Marlowe1994 napisał(a):No i gdzie tu nadużycie, przecież w pojeździe będzie dzieciak z niepełnosprawnością.

A po co są te karty? Mają służyć do zapewnienia darmowego parkingu w każdej lokalizacji dla 8 osobowej zgrai pełnosprawnych? A jakby ktoś się wybrał pełnym autobusem z jedną osobą niepełnosprawną, to też będzie ok?
Wg mnie po prostu te wszystkie przywileje powinny zostać skasowane, bo i tak nie spełniają żadnej z założonych funkcji.
lukasz144
Odkrywca

Postnapisał(a) lukasz144 » 19.03.2025 20:46

Hejterzy posmarujcie się maścią na żal d... Ja i tak spełnię marzenie tego dzieciaka . P.S auto 9 osobowe ale realnie jedzie w nim 5 osób..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Podróż z niepełnosprawnym. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone