Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 09:10

400 kilometrów też nie w kij dmuchał.

U mnie oczyszczalnia już stoi, a do drugiej kopią tunel pod Wisłą, więc chyba nie zaprzestali tak całkiem tych inicjatyw.

Za moich czasów były soboty czynu, kiedy sadziło się drzewka lub działacze budowali chodniki, które potem trzeba było rozbierać i kłaść na powrót, porządniej (nie do końca porządnie, ale lepiej niż to robiono w czynie społecznym), więc czyny budowy autostrad to już postęp :D

Osobiście wolałbym żeby moje pieniądze przeznaczyli, nawet na płatną, obwodnicę mojego miasta, niż żeby przejadali je urzędnicy na jakimś zadupiu.

Zdaje się, że te "rozjeżdżane drogi" to "zasługa" braku reakcji miejscowych władz najczęściej?
U mnie przestali rozjeżdżać.

Wystarczyło postawić kilka znaków i kilku gliniarzy w odpowiednim miejscu na jakiś czas.

Pozdrawiam :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 10:46

Kiepura napisał(a):... 400 km w rzeczywistości. W sześć lat.

A tak z zupełnej ciekawości (bez podtekstów politycznych) czy ma ktoś wiedzę ile wydudowano w sześć lat przed tymi sześcioma latami?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 11:15

W Wiki jest opis, tylko trzeba by się zagłębić i policzyć.

Ale, na przykład, masz:
2007 - 22 grudnia oddano 25-kilometrowy odcinek autostrady A1 Pruszcz Gdański (Rusocin) – Tczew (Swarożyn). 26 września oddano po modernizacji 7,7-kilometrowy odcinek Klucz – Kijewo autostrady A6.

Tak na pierwszy rzut oka, to wygląda, że za poważną budowę wzięli się ... koło 2007 roku, a więc nie w sześć, ale w cztery lata.

Jest jeszcze witryna GDDiK. Może tam jest coś więcej i szczegółowiej?

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 15.09.2011 11:54

Poznański stadion żyje 8O :D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 15.09.2011 12:48

Jacek S napisał(a):
Kiepura napisał(a):... 400 km w rzeczywistości. W sześć lat.

A tak z zupełnej ciekawości (bez podtekstów politycznych) czy ma ktoś wiedzę ile wydudowano w sześć lat przed tymi sześcioma latami?

Twoja ciekawość jest zaspokojona w cytowanym artykule :

Dzięki dotacji z obecnego budżetu Unii od 2007 r. w Polsce buduje się teraz prawie 2 tys. km nowych autostrad i dróg ekspresowych.

Lata 2007 do 2013 czyli lata akcji "autostrada". Ile tego rzeczywiście wybudowano nie wiem.

Jezeli chodzi o tempo to wracamy do stanu sprzed akcji "autostrada".

Podtekstu politycznego w tym nie ma żadnego. Obojętnie kto by rządził te autostrady i tak by powstały.
Tak wyszło z logiki dziejów. :D

Zdaje się, że te "rozjeżdżane drogi" to "zasługa" braku reakcji miejscowych władz najczęściej?
U mnie przestali rozjeżdżać.

Nie, rozjeżdzone drogi to zasługa zbyt wysokich opłat jakie nałożono na samochody ciężarowe. Zresztą zaraz to samo będzie z osobówkami. A zakazy wcześniej czy później znajdą epilog w Trybunale Konstytucyjnym.
Nie można zakazać poruszania sie po drogach publicznych ot, tak. Bo mieszkańcy nie chcą.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 13:01

Kiepura napisał(a):Nie można zakazać poruszania sie po drogach publicznych ot, tak. Bo mieszkańcy nie chcą.

Można.
Drogi, na przykład u mnie, należą albo do gminy i są objęte ograniczeniami, typu:
- ograniczenie prędkości do 30 km/h,
- ograniczenie obciążenia do 3,5 t,
- zakaz parkowania w miejscach do tego nie wyznaczonych (a więc "mój" chodnik przed domem też nie jest miejscem parkingowym)
- zakaz ograniczania ruchu na nich

W zamian gmina mi remontuje, odśnieża, oświetla te drogi.

Dodatkowo mam u siebie drogi powiatowe, gdzie za wszelkie rzeczy związane z ich utrzymaniem oraz zapewnieniem na nich przepisowego ruchu, odpowiada powiat, oraz drogę, jedną ;), wojewódzką, na której niedawno postawili te bramki opłat.

Jeżeli drogi, z jakiegoś powodu, nie są przygotowane do przyjęcia ruchu o określonym tonażu, lub prędkości (na przykład ze względu na szerokość, jakość wykonania nawierzchni czy obecność pod nimi instalacji podziemnych - kable, kanalizacja, kolektory itd.), to należy albo je przystosować, albo zakazać poruszania się tam pojazdom, które mogą mieć negatywny wpływ na te drogi.

Opinię mieszkańców też się bierze pod uwagę, dzięki czemu w wielu miejscach taki negatywny ruch został wyprowadzony poza miasto - na obwodnice: patrz Sochaczew, Radom, Grójec bodajże.

Tam, jakoś, potrafili zapanować nad ruchem, natomiast we Wrocławiu, bo to o nim mowa, jak czytałem: "sprawa wydawania zezwoleń dla mieszkańców byłaby zbyt skomplikowana".

Skomplikowana, ale możliwa, a więc jest to tylko kwestia chciejstwa.

Kurcze, u mnie sobie z tym radzą, a tam nie?

Ja mieszkam w kilkutysięcznym mieście przeciętym trasa gdańską, gdzie wypatrujemy obwodnicy jak kania dżdżu!

Trzeba było od razu ją budować koło mnie - przynajmniej byłaby jakaś korzyść z tego, a tak, wychodzi, że to wyrzucone pieniądze :(
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 15.09.2011 13:25

weldon napisał(a):Jeżeli drogi, z jakiegoś powodu, nie są przygotowane do przyjęcia ruchu o określonym tonażu, lub prędkości (na przykład ze względu na szerokość, jakość wykonania nawierzchni czy obecność pod nimi instalacji podziemnych - kable, kanalizacja, kolektory itd.), to należy albo je przystosować, albo zakazać poruszania się tam pojazdom, które mogą mieć negatywny wpływ na te drogi.

Święta prawda. Ale ja nie mówię o dróżkach osiedlowych. Znakomita wiekszość dróg publicznych spełnia te wymogi. Zakazanie ruchu cięzarówek np. na drodze będącej w zarządzie powiatu tylko dlatego, że mieszkańcom nie podoba się ruch ciężarówek jest nieprawne.

Ale już niedługo ten problem zostanie rozwiązany. Gdzieś czytałem wypowiedź jakieś pani urzędnik:

Tiry jeżdzą skrótami ?
Nieszkodzi, monitorujemy to, niedługo rozszerzymy zakres dróg płatnych.

Pan z rurką co czai się za rogiem ma więcej moralności w sobie.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 13:37

Toż mówię, że u mnie jest jedna wojewódzka, dwie powiatowe, a reszta nie osiedlowe, ale gminne, bez względu na to, czy położone są na moim osiedlu, czy tez jest to główna ulica Łomianek.

Są jeszcze prywatne.

Z tego co wiem, to okoliczne gminy współpracują ze sobą w kwestii tego ruchu.

W tajemnicy powiem ci, że problem zbyt przeładowanych ciężarówek, w mojej okolicy, istnieje od ...nastu lat.

Rozjeżdżali wsie w Kampinosie, rozjeżdżali takie drogi, jak na przykład ulice dojazdową do Cm. Północnego, skróty z szosy gdańskiej w kierunku szosy na Poznań i Łódź.

Dlatego coś takiego jak wagi to stały odkąd pamiętam na okolicznych drogach.
Mobilki czy tam krokodylki, bo nie rozpoznaje do końca :D, też stały ciągle.

Dziś - nie mam obwodnicy, ale tez problemu nie mam.
Był, na samym początku, ale już go rozwiązali. Na szczeblu lokalnym, bez proszenia się.
Dodam, że u mnie jest i piaskarnia, której ciężarówki jakoś muszą dojeżdżać i jakieś składy celne, czy coś takiego, gdzie tiry muszą dojechać i mimo to, problem jakoś rozwiązali.

Dobra wola i tyle.

A z tymi stadionami, to faktycznie, budują na potęgę :D

Ciekaw jestem, jak będzie wyglądał stadion Hutnika, bo, na razie, niby jest, ale strasznie duży teren koło niego zajmują składy i maszyny potrzebne do budowy Mostu Północnego, a więc liczę, że coś z nim potem zrobią.

W końcu nie zostawią takiego strucla tuż koło reprezentacyjnego mostu :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2011 14:23

weldon napisał(a):...Tam, jakoś, potrafili zapanować nad ruchem, natomiast we Wrocławiu, bo to o nim mowa, jak czytałem: "sprawa wydawania zezwoleń dla mieszkańców byłaby zbyt skomplikowana".

Skomplikowana, ale możliwa, a więc jest to tylko kwestia chciejstwa.

Kurcze, u mnie sobie z tym radzą, a tam nie?...

Ale ooo...soooo....chodzzzi :?:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 14:32

No, że wam tir'y miasto rozjeżdżają, bo nie ma kto znaków zakazu postawić :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2011 14:42

weldon napisał(a):No, że wam tir'y miasto rozjeżdżają, bo nie ma kto znaków zakazu postawić :D

Spoko, jest luz (jeśli tak można nazwać korki z osobowych :wink: ) :lol: ...wsie pojechały na AOW mimo opłat, a tam ruch coraz większy.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 15:12

He :D To fajnie ...

Feministki z Ukrainy rozebrały się w Warszawie - zdjęcia.
Wygląda jakby się szykowały na EURO ... ;)

Ale, nie spodziewajcie się jakichś fajerwerków, balonów ;) itp.

:lol:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 15:31

slapol napisał(a):Spoko, jest luz (jeśli tak można nazwać korki z osobowych :wink: ) :lol: ...wsie pojechały na AOW mimo opłat, a tam ruch coraz większy.

To ta, którą Premier na moście obiecał za darmo?
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 15.09.2011 16:01

Zdjęcie nr 2.

Co ta "polka" TAM zobaczyła :?: :lol:

I czy to dobrze wróży dla EURO ?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 16:12

Ja wiem? Może, że Lato się kończy? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone