Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.09.2011 12:34

slapol napisał(a):... napisałem opinie znajomych mieszkających w tej części miasta.

Mi, na polu, które do tej pory leżało koło mnie, wybudowali ulicę, tak,
że nie mam teraz gdzie parkować, bo moja ślepa, wąziutka uliczka
stała się dwukierunkową przelotówką, a wyjazd z garażu mam na rogu ulic.

Na moje pytanie o bezpieczeństwo i parkowanie przed domem, facet mi odpowiedział:
"Trzeba się było inaczej pobudować" :D

Kurde, sam se take Polskie wywalczyłem :D

Na szczęście te imprezy nie będą stale, więc, tak jak u mnie na Starówce, ludzie przeżyją.
Kwestia przygotowania się.

Ostatnio też się stałem ofiarą imprezy, na której się bawiłem, bo jak,
dość daleko jednakowoż od mojego domu walnęli z armaty,
to mi pies wiadro od mopa ze schodów zrzucił ...

Pełne było :(

Przeżyłem :D

To znaczy przeżyłem, jak do domu wróciłem, bo wcześniej to małżonka lekko się wq...rzyła, więc już ochłonęła :D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 13.09.2011 13:22

Nie ma co narzekać - organizacja imprez masowych jest jak najbardziej do wyuczenia*

Nauczą się.

A jak sie nie nauczą to tez gitara. Mamy w Polsce o wiele poważniejsze problemy niz jakieś EURO. Nawet jak się nie odbędzie to co z tego ?

Ale z tym zamykaniem ulic dla ruchu to paranoja jednak jest.

Miejmy nadzieję, że stadion we Wrocławiu ukończą czym prędzej, bo czasu mało. Stadion bez dróg dojazdowych, internetu, toalet itd.

Rzeczywiście :

jak na imprezę na placu budowy wypadło nieźle.

:D

Weldon napisał(a):Mi, na polu, które do tej pory leżało koło mnie, wybudowali ulicę,

Weldon a co powiesz o znajomym, któremu pod bokiem wybudowali dom weselny. I teraz co tydzień w sobotę ma przegląd piosenki biesiadnej do piątej rano.

*no nie byłbym sobą, gdybym nie wspomniał, że Wrocław za doświadczenie w organizacji imprez masowych dostał 3 pkt a Kraków 2 :lool:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.09.2011 13:33

Nie ma internetu na stadionie? 8O

To tragedia :D

Nie no, domyślam się, że może być potrzebny.
Po prostu pamiętam czasy, jak potrafiliśmy się obyć bez kilku dzisiejszych udogodnień.

Swoją drogą to ciekawe, jak rozwiązany jest problem komórek - przy takiej ilości osób może być problem z dzwonieniem,
taki sam jak w centrach handlowych przed Wigilią :D

A co do domu weselnego, to przecież tylko raz w tygodniu działa :D

Byłem jakiś czas temu u znajomych, którzy kupili sobie mieszkanie na X pietrze w bloku, gdzie teraz węzeł Konotopa jest wybudowany.

Do X piętra już tak dużo nie dociera, ale faktem tez jest, że jeszcze takiej intensywności ruchu na tej autostradzie nie ma :D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 13.09.2011 14:11

weldon napisał(a):Nie ma internetu na stadionie? 8O

To tragedia :D

Dla dziennikarzy relacjonujących walkę tak.

Ale podobno jakiś zastępczy uruchomili.

Swego czasu chyba Szaranowicz opowiadał, jak na Olimpiadzie w Calgary, cały świat korzystał już z komputerów, tylko dla dziennikarzy państw komunistycznych uruchomili oddzielny pokój z maszynami do pisania :roll:

A swoją drogą szkoda, że ogólnodostępnego wifi nie ma na stadionie (przynajmniej na Wiśle tak jest, że nie ma).
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2011 14:14

Kiepura napisał(a):....Miejmy nadzieję, że stadion we Wrocławiu ukończą czym prędzej, bo czasu mało. Stadion bez dróg dojazdowych, internetu, toalet itd. ...

Nieee, no jeśli chodzi o drogi dojazdowe to SĄ (wszystkie, pokazane na mapce):
http://www.openstreetmap.org/

Jest wszędzie asfalt i krawężniki, ale nie ma dokładnych oznaczeń, do końca wymalowanych pasów itp.

Wewnatrz, jak na fotkach z 02.09.2011:

http://stadiony.net/w_budowie/pol/stadi ... _wroclawiu

Przy okazji...przybyło miejsc, jak policzyli...ponad 44 tysiące :wink:

Co do małej liczby toalet na imprezie, czy braku odpowiednio "przepustowego' internetu (bo jakiś tam jest)...to już kiszka... :oops:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.09.2011 14:27

Kiepura napisał(a):...tylko dla dziennikarzy państw komunistycznych uruchomili oddzielny pokój z maszynami do pisania :roll:

Nie wierzę.
Maszyny nic by im nie dały.

Pewnie chodziło o dalekopisy :D
wiledny
Plażowicz

Postnapisał(a) wiledny » 13.09.2011 14:27

Tak się czyta o tych przygotowaniach i aż żal że w mojej rodzinnej Łodzi wszystko leży i kwiczy - nie widać żadnych przygotować ani nic :( Ostatnio wyszło że mamy ogromny budżet na remont dróg który leży w kasie i nie jest wykorzystywany..
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 13.09.2011 14:38

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):...tylko dla dziennikarzy państw komunistycznych uruchomili oddzielny pokój z maszynami do pisania :roll:

Nie wierzę.
Maszyny nic by im nie dały.

Pewnie chodziło o dalekopisy :D

A może rzeczywiście chodziło o dalekopisy zwane teleksami. Starość nie radość, pamięć nie ta :oops:

Obrazek

Dla młodszego pokolenia :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 13.09.2011 14:52

Amerykanie mieli już wtedy nowoczesne.

Z monitorem

Obrazek

:D
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 13.09.2011 15:14

slapol napisał(a):
Kiepura napisał(a):....Miejmy nadzieję, że stadion we Wrocławiu ukończą czym prędzej, bo czasu mało. Stadion bez dróg dojazdowych, internetu, toalet itd. ...

Nieee, no jeśli chodzi o drogi dojazdowe to SĄ (wszystkie, pokazane na mapce):
http://www.openstreetmap.org/

Jest wszędzie asfalt i krawężniki, ale nie ma dokładnych oznaczeń, do końca wymalowanych pasów itp.

Komunikacyjnie jak dla mnie bardzo dobre rozwiązanie. Rozumiem, że planowana część ulicy Śląskiej będzie biegła do centrum. Czy to jakiś łącznik do innych planowanych obiektów ?

Eeee, A to nie są przypadkiem tereny zalewowe ? Kozanów chyba blisko. I ta Ślęza...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2011 09:42

Kiepura napisał(a):....Komunikacyjnie jak dla mnie bardzo dobre rozwiązanie. Rozumiem, że planowana część ulicy Śląskiej będzie biegła do centrum. Czy to jakiś łącznik do innych planowanych obiektów ?

Eeee, A to nie są przypadkiem tereny zalewowe ? Kozanów chyba blisko. I ta Ślęza...

Część ulicy, o której mówisz to dojazd do parkingu położonego na południe od ulicy Lotniczej, poniżej wizualizacja (z netu).

Obrazek

W 1997 roku cofająca się Ślęza zalała teren na prawo od stadionu (patrząc na mapę), bo jest tam nieco niżej. Jeśli byłaby jeszcze większa woda, to....trzeba kupić karnet na miejsca położone wyżej... :wink: :lol:

TUTAJ pozostałe widoczki połączenie komunikacyjnego - inwestycje drogowe i rozbudowa lotniska.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 14.09.2011 20:04

Niestety tego parkingu na południe od Lotniczej nie będzie w najbliższym czasie, a już na pewno nie powstanie na EURO :?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.09.2011 21:01

Jest spore prawdopodobieństwo, że nowy stadion, generuje dla Lechii Gdańsk, najwyższą frekwencję w lidze.

No i, nie tylko Euro motywuje do budowy nowych, lepszych stadionów.
Górnik się modernizuje.

To fajnie, bo to właśnie mnie cieszy - nie te dwa, trzy mecze na jakimś stadionie, ale to, co zostanie na później.

Powodzenia i mało obsuw życzę :D

To raptem półtora roku, jak mają zamiar skończyć :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2011 21:15

marze_na napisał(a):Niestety tego parkingu na południe od Lotniczej nie będzie w najbliższym czasie, a już na pewno nie powstanie na EURO :?

Tak, potwierdzam, na Euro pewnie nie powstanie parking południowy, ale odpowiedziałem Kiepurze dokąd prowadzić będzie zaplanowana droga :lol:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 15.09.2011 08:58

slapol napisał(a):
marze_na napisał(a):Niestety tego parkingu na południe od Lotniczej nie będzie w najbliższym czasie, a już na pewno nie powstanie na EURO :?

Tak, potwierdzam, na Euro pewnie nie powstanie parking południowy, ale odpowiedziałem Kiepurze dokąd prowadzić będzie zaplanowana droga :lol:

Szkoda, jak nie powstanie na Euro to pewnie długo nie.

No i, nie tylko Euro motywuje do budowy nowych, lepszych stadionów.
Górnik się modernizuje.

Bo u nas wszystko idzie akcyjnie. Czyli tzw. owczy pęd. Gdzieś w latach 90-tych była akcja ekologia. Samorządy na potęge budowały oczyszczalnie ścieków i kanalizację. To było bardzo potrzebne oczywiście, ale akcja (moda) się skończyła i kto się wtedy nie załapał to teraz ma trudno. Teraz podobnie jest ze stadionami. Oprócz EURO-pejskich buduje (zbudowało) się sporo innych (np. Gliwice, Białystok, Gdynia). Gdyby nie Euro powstałyby tylko cztery (Poznań, Krakówx2 (ale jeden mniejszy niz jest), Warszawa (prawdopodobnie)).

Ale fajnie, że się te stadiony buduje. Przynajmniej coś dla przeciętnego zjadacza chleba.

Podobnie z drogami była akcja, ale :

Rząd ogłosił zakończenie budowy dróg w Polsce

Osiemset km w planach = 400 km w rzeczywistości. W sześć lat. Czyli praktycznie ilość znikoma. Życie przyniosło puente naszej dyskusji. Zostajemy z drogimi autostradami + zajeżdzone drogi lokalne.

I jeszcze ta mapka:

Obrazek

Najbardziej strategiczne odcinki autostrady A2 i A1 zostają oddane w ręce prywatne. Takie wisienki na torcie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone