Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.09.2011 07:27

Co chcesz?

Przecież:

Ruch pieszy przebiegał zgodnie z zaleceniami służb, komunikacja miejska funkcjonowała bez odczuwalnych opóźnień :D

Było autobusem pojechać.
Ja, ostatnio, jechałem ...
Niesamowite przeżycie. Znów mi zapadnie na długie lata w pamięci :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.09.2011 07:29

weldon napisał(a):Co chcesz?

Chcę a przynajmniej chciałbym aby taka impreza nie gwałciła mojej wolności. Czy to tak wiele?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.09.2011 07:40

No to problem ... :?

Ale, z tego co pamiętam, to u was korki tak czy siak.
Zwłaszcza w godzinach szczytu nie ma alternatyw.

Tyle, że, jak widziałem, strasznie rozkopane i coś ciągle robią,
co rokuje, że kiedyś skończą.

Też się teraz zaplątałem, bo na automapę wyjeżdżałem do obwodnicy,
to mnie na takie zadupie wywiozło, że się krowy pasły :D

Ludzie też się przyzwyczają, żeby tam samochodami nie jeździć.

Taką mam nadzieję :D

EDIT: jacyś agenci łańcuchami się do stadionu, podobno, przypięli :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2011 08:04

Jacek S napisał(a):...Ogólnie to jakaś pomyłka...od godz. 16 połowa miasta zamknięta dla ruchu bo mecz... :? Po dzieciaka nie mogłem dojechać.....

U nas to samo zapowiedzieli przed Adamkową walką :lol:
Pewnie narazie tak być musi. :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.09.2011 09:07

Ale czy ktoś obeznany z tematem mógłby wyjaśnić (zaspokoić moją i innych ciekawość tylko i wyłącznie) o co chodzi. Przecież tam jest wielki parking przed tym stadionem.

To zielone z tyłu, czyż nie ?

Niemożność dojazdu samochodem pod stadion to absurd.

Nie ma dróg dojazdowych ? Zbudują na Euro ?

Dziwi mnie to, bo potoki ludzkie to były jak był papież na Błoniach, ale to było 2 mln ludzi. A tu jest tylko 37 tysięcy.

Ewakuacja 24 tys. ze Stadionu Wisły (w tym parkingu) trwa około 40 min a jest to stadion położony w centrum praktycznie bez dojazdu (typu trasa szybkiego ruchu) + to że godziny meczu to praktycznie także godziny wieczornego szczytu komunikacyjnego w Krakowie. Nikt nie zamyka połowy miasta, nikt nie podstawia tramwajów itd. Czasami łaskawie policja pokieruje ruchem.

Przecież Lechia będzie tam grała. Będą zamykać miasto co dwa tygodnie ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.09.2011 09:38

Podobno problemem nie były samochody, tylko piesi.

Policja, nie wiem czemu, wstrzymała ruch samochodowy do czasu, dopóki wszyscy nie opuścili stadionu.

Tak, przynajmniej, stojący kierowcy mówili.

A reszta, to tak sobie spekuluję, patrząc na to, co się u nas dzieje - bardzo dużo się buduje, co ogranicza strasznie ruch w mieście.
Jeżeli dodasz do tego całą masę przyjezdnych, którzy się gubią w tym ruchu,
to masz węzeł gordyjski, którego nie ma jak rozwiązać.

U mnie budują parkingi na obrzeżach miasta, przy stacjach metra i wygodnie można dojechać do Centrum, ale zmuś ludzi do zostawienia samochodu.

Dołóż do tego brak systemu obwodnic, których realizację odkłada się co roku, bo pieniądze idą na pensje w jakiś małych gminach i masz ... korek.

I tak, jak skończą, to Narodowy będzie obstawiony przez parkingi, komunikację miejską, metro i pociągi, więc daje to nadzieje, że będzie to sprawnie się odbywało.

Ale to u mnie.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.09.2011 10:06

weldon napisał(a):Podobno problemem nie były samochody, tylko piesi.

Policja, nie wiem czemu, wstrzymała ruch samochodowy do czasu, dopóki wszyscy nie opuścili stadionu.

Tak, przynajmniej, stojący kierowcy mówili.

No właśnie, dlatego pytam. Podejrzewam, ze ktoś, gdzieś przestraszył się i całe zamieszanie wynika z ograniczeń organizacyjnych a nie infrastruktury.

Przeciez oprócz Krakowa podobne "tłumy" na meczach są w Warszawie czy Poznaniu. I też sobie radzą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2011 10:15

Kiepura napisał(a):.... Podejrzewam, ze ktoś, gdzieś przestraszył się i całe zamieszanie wynika z ograniczeń organizacyjnych a nie infrastruktury...

Pewnie tak, po prostu w pewnych miastach brak jest doświadczeń z 40-tysięczną grupą ludzi opuszczających obiekt piłkarski (nie mówię tu o zgrupowaniach religijnych, chociaż jak pamiętam podczas wizyty Papieża też część miasta była wyłączona z ruchu).
Co do infrastruktury....w pobliżu naszego stadionu jest węzeł autostradowej obwodnicy Wrocławia (Wrocław - Stadion)....i ma on być zamknięty podczas sobotniej gali bokserskiej 8O :lol:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 07.09.2011 10:25

Z pozdrowieniami dla Slapola ;) :lol:

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.09.2011 10:33

Kiepura napisał(a):To zielone z tyłu, czyż nie ?

Ładny prawda?
:lol:

Kiepura napisał(a):Niemożność dojazdu samochodem pod stadion to absurd.

Dlatego napisałem, że to parażka.

Kiepura napisał(a):Przecież Lechia będzie tam grała. Będą zamykać miasto co dwa tygodnie ?

Na razie nie zamykają.

Nie wiem czego się tym razem wystraszyli.

weldon napisał(a):Policja, nie wiem czemu, wstrzymała ruch samochodowy do czasu, dopóki wszyscy nie opuścili stadionu.

Policja wstrzymała ruch już od 16 ...
8O :evil:

Może jest tak jak napisał Slapol
Slapol napisał(a):...po prostu w pewnych miastach brak jest doświadczeń z 40-tysięczną grupą ludzi opuszczających obiekt piłkarski.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.09.2011 10:36

Jacek S napisał(a):
weldon napisał(a): ... Kibice tylko narzekali, że organizacja pod psem :(

Ogólnie to jakaś pomyłka...od godz. 16 połowa miasta zamknięta dla ruchu bo mecz... :? Po dzieciaka nie mogłem dojechać.
Klik

Czuję, że Wrocław w sobotę organizacyjnie lepiej nie wypadnie :lol:
Już mi plany na sobotę popsuli, bo zachodnią część miasta dla aut pozamykali. A w niedzielę Maraton Wrocławski i jeszcze większe utrudnienia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.09.2011 10:37

mkm napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Dobrze by było wygrać wreszcie z polako-niemcami :wink: ale jeśli mamy przegrać, to po widocznej walce na boisku :idea:

Jak wygrać . :idea: ... przecież oni mają armaty i czołgi, a my tylko szabelki :wink:

Czarnowidztwo nie wskazzane ale widocznie Ślązaki tak od węgla mają :wink: :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.09.2011 12:05

slapol napisał(a):
Kiepura napisał(a):.... Podejrzewam, ze ktoś, gdzieś przestraszył się i całe zamieszanie wynika z ograniczeń organizacyjnych a nie infrastruktury...

Pewnie tak, po prostu w pewnych miastach brak jest doświadczeń z 40-tysięczną grupą ludzi opuszczających obiekt piłkarski (nie mówię tu o zgrupowaniach religijnych, chociaż jak pamiętam podczas wizyty Papieża też część miasta była wyłączona z ruchu).
Co do infrastruktury....w pobliżu naszego stadionu jest węzeł autostradowej obwodnicy Wrocławia (Wrocław - Stadion)....i ma on być zamknięty podczas sobotniej gali bokserskiej 8O :lol:

No i dlatego UEFA wymaga gotowych stadionów na rok przed imprezą. Aby w toku kolejnych imprez dopracować różne "kwiatki" organizacyjne.

Nie lekceważ zgromadzeń religijnych. Takie samo skupisko ludzi jak i inne i procedury organizacyjne można przećwiczyć. Dzieki temu, że samo Sanktuarium w Łagiewnikach "ćwiczy" miasto kilkoma imprezami rocznie typu sto tysiecy wiernych to taki mecz miasto traktuje jako "luzik".

A spowodu "imprez" w sanktuarium nikt nie zamyka węzła łagiewnickiego (w ogóle żadna ulica poza tą bezpośrednio przy Sanktuarium nie jest zamknięta). Jak by niby te kilkaset autokarów miało wjechać w rejon sanktuarium ?

Mrożkiem pachnie :D

Ale z czasem wszystko sie wyprostuje.

A mecz ogólnie udany :

Obrazek
:D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.09.2011 12:17

Kiepura napisał(a):Mrożkiem pachnie :D

E tam, Mrożkiem.

Wybór mamy taki, że trzeba się zdecydować i albo przejść przez to wszystko teraz,
albo odłożyć na później, albo nie robić wcale.

Kiedyś się nauczymy, na czym polega organizacja i utrzymanie porządku, a, moim zdaniem, im szybciej, tym lepiej.

Dlatego wolę iść na kompromisy, bo się boję, że inaczej do końca życia i ja
i nawet moje dzieci i wnuki nie doczekają porządnych dróg i stadionów,
bo zawsze będzie obawa, że "nie dorośliśmy, nie jesteśmy w stanie, nie potrafimy zrobić idealnie, bez błędów".

Ważne, żeby się uczyć na błędach, a nie, żeby ich nie popełniać.

To teraz następny problem: znaleźć, na ten rok, tyle imprez, żebyśmy zdążyli się nauczyc :D

Kiepura napisał(a):A mecz ogólnie udany :

Zdjęcie jest tendencyjne - nie ma exifu.

Na pewno było robione ... po meczu ... :D

Zresztą popatrz, jak na trzeźwo publika przysiadła.

Zero dopingu ... Tylko z trybuny VIP jakieś śpiewy dochodziły :lol: :wink:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 07.09.2011 14:11

"Mamy wspaniałych kibiców, ale tym piknikowym, którzy przychodzą, żeby zjeść kiełbasę i pooglądać mecz, proponowałbym , żeby poszli na drugą stronę... Takich kibiców nie potrzebujemy............".
Podpisano Patryk Małecki.

Żeby w ciszy dać odegrać hymn Niemcom? Ja rozumiem że Lechia bojkotowała ten mecz jak i inni fanatycy ale podczas ich hymnu powinien być jeden wielki gwizd. Piknikom którzy przychodzą żreć na stadion mówimy nie! PAZIE NA RAZIE!!!
Podpisano : Twardy kibol.

Czyli amatorom kiełbasy mówimy NIE. Teraz to już nie Rząd to pikniki są wrogiem nr1.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone