Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 03.09.2011 11:18

slapol napisał(a):
adamk3 napisał(a):Puste autostrady na EURO 2012
------------------------------------------
wczoraj w wiadomościach podali, że ruch (po wprowadzeniu opłat) zmniejszył się od 40 do 70 %:

A1 - 70%
A2 - 45%
A4 - 40%
....

Dla przeciwwagi,
wczoraj przetestowałem wrocławską AOW - wraz z mostem robi wrażenie. Mimo opłat dla ciężarowców, na obwodnicy bardzo duży ruch TIRów, a w mieście luz, jak na ten czas w roku (początek roku szkolnego).
Odcinek z łącznika Długołęka - wylot na Warszawę - krajowa 8 - do skrzyżowania z autostradą A4 pokonałem w 15 min.
Mam nadzieję, że tak pozostanie i ciężki sprzęt będzie wjeżdżał do miasta tylko wtedy, gdy będzie musiał.

ktoś się myli ...

8O

http://budownictwo.wnp.pl/autostradowa- ... 1_0_0.html

Podczas niedawnej wizyty we Wrocławiu premier Donald Tusk zapewniał, że przejazd obwodnicą pozostanie bezpłatny przynajmniej do chwili, gdy pozostanie on szefem rządu.

- Chciałbym przeciąć wszelkie spekulacje, bo wiem, że to jest problem. W Polsce autostrady, są autostradami płatnymi tak, jak w przygniatającej większości krajów. Ale decyzja dotycząca obwodnicy Wrocławia, w tym także tego mostu jest jednoznaczna - to nie jest autostrada. Będzie zmiana rozporządzenia, będzie to odcinek S, a nie odcinek A i obwodnica i most nie będą płatne, przynajmniej, tak długo, jak ja będę podejmował decyzje - powiedział wówczas premier.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 03.09.2011 11:40

weldon napisał(a):A co to "biedronki"?

No jak to, Adamiak Adam, Adamiak Alicja, Adamiak Alojzy...

Telewizja podawała :D

Slapol napisał(a):Dla przeciwwagi,
wczoraj przetestowałem wrocławską AOW - wraz z mostem robi wrażenie. Mimo opłat dla ciężarowców, na obwodnicy bardzo duży ruch TIRów, a w mieście luz, jak na ten czas w roku (początek roku szkolnego).
Odcinek z łącznika Długołęka - wylot na Warszawę - krajowa 8 - do skrzyżowania z autostradą A4 pokonałem w 15 min.
Mam nadzieję, że tak pozostanie i ciężki sprzęt będzie wjeżdżał do miasta tylko wtedy, gdy będzie musiał.

No przeca macie zakaz wjazdu Tirów do Wrocławia, to skąd mogłyby się Tiry w mieście znależć ?

Opinia osoby z mieszkającej prz przelotówce w Krakowie jest dokładnie odwrotna. Po wprowadzeniu płatnej obwodnicy ruch tirów gwałtownie wzrósł.

Oczywiście możemy wprowadzic zakaz. I tu i tam i wszędzie... Byle tylko udowodnić, że chory pomysł jest dobry.

Rok 1984...
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.09.2011 11:48

slapol, z tego co wiem, to z tym ciężkim sprzętem, obowiązują dyrektywy europejskie, do których musimy się dostosować, natomiast ostateczny wpływ na to mają władze lokalne, w odpowiedni sposób organizując ruch.

Z tego co słyszałem, to ustosunkowały się w ten sposób, że "miałyby za dużo roboty z pozwoleniami dla ruchu lokalnego" więc mają to gdzieś.

Zwykłą spychologia, z tym, że za lokalnych włodarzy nikt decyzji nie podejmie, bo to by się kłóciło z prawem europejskim.

Zdaje się, że masz sytuację patową :(
A wystarczyłoby kilka znaków postawić :evil:

Inna sprawa, że się facet nieprecyzyjnie wypowiedział, dając złudne nadzieje nadzieje.
Wyraźnie powinien powiedzieć, że będzie bezpłatna, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Obyłoby się bez zamieszania.

I tak, zdaje się, że jest o tyle lepiej, że teraz wszyscy, a nie tylko wrocławianie, mogą teraz tam jeździć, bo tak miało być wcześniej?
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 03.09.2011 12:33

weldon napisał(a):Wyraźnie powinien powiedzieć, że będzie bezpłatna, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Czyli płatna :lool:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.09.2011 13:04

Kiepura napisał(a):
weldon napisał(a):Wyraźnie powinien powiedzieć, że będzie bezpłatna, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Czyli płatna :lool:

Jak to ze szklankami pełnymi do połowy bywa :D

Ale to, ze jestem optymistą, już ustaliliśmy :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.09.2011 15:15

weldon napisał(a):Ale to, ze jestem optymistą, już ustaliliśmy :lol:

Optymista pozdrawia optymistę :lol:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 03.09.2011 15:19

adamk3 napisał(a):
Podczas niedawnej wizyty we Wrocławiu premier Donald Tusk zapewniał, że przejazd obwodnicą pozostanie bezpłatny przynajmniej do chwili, gdy pozostanie on szefem rządu.

- Chciałbym przeciąć wszelkie spekulacje, bo wiem, że to jest problem. W Polsce autostrady, są autostradami płatnymi tak, jak w przygniatającej większości krajów. Ale decyzja dotycząca obwodnicy Wrocławia, w tym także tego mostu jest jednoznaczna - to nie jest autostrada. Będzie zmiana rozporządzenia, będzie to odcinek S, a nie odcinek A i obwodnica i most nie będą płatne, przynajmniej, tak długo, jak ja będę podejmował decyzje - powiedział wówczas premier.

E, no takiego kwiatka nie mogłem sobie darować. W Europie jest 37 krajów (pomijam azjatyckoeuropejskie).

Według moich wyliczeń 17 krajów ma autostrady bezpłatne w tym kilka kluczowych dla europejskiego transportu. Dalsze kilka ma winiety, czyli prawdopobnie obywatele tych krajów nie płacą za swoje autostrady.

Pozostaje 15 z 37 czyli przygniatająca większość. :lool:
(w tym takie jak Bośnia czy Czarnogóra z jednym odcinkiem płatnej drogi, którą łatwo ominąć).

Oj długi nos, długi a jeszcze się wydłuża. :D

O wysokościach opłat i stosunku opłaty/zarobki lepiej nie wspominać.

Pozdrawiam optymistów :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2011 17:34

Wiecie co?
Polityka mnie wali,
dla mnie ważniejsze są fakty tj. w mieście znikoma ilość TIRów, ruch na obwodnicy duży....czyli odwrotnie od prognoz co niektórych.
Co kto powiedział przed wyborami ( z obu stron) wali mnie razy dwa :!:

Jednocześnie toczy się dyskusja, że na połączeniu obwodnicy z krajową "ósemką" powinno być rondo, a okazuje się, jest niezbyt pomysłowe skrzyżowanie, ale również okazuje się, że decyzje środowiskowe, niezbędne do pozwoleń na budowę zostały uzyskane ileś tam lat temu za poprzedniego rządu, na podstawie koncepcji połączenia tegoż skrzyżowania ze wschodnią obwodnicą Wrocławia (w budowie) i nie można było inaczej.

Wszystko to zebrane do kupy wali mnie po raz trzeci......bo....

"dla mnie ważniejsze są fakty tj. w mieście znikoma ilość TIRów, ruch na obwodnicy duży....czyli odwrotnie od prognoz co niektórych".

Ponadto następne jest pewne,
chociażby skały srały, walka Adamek - Kliczko we Wrocku się odbędzie :lol:
A stadion ostatnio wyglądał z góry TAK
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.09.2011 18:37

Kurde, ale przez ten twój super most pewnie reprezentacja nam osłabnie*/wzmocni się*

)*niepotrzebne skreślić

a więc wypadałoby rozwinąć temat wpływu opłat obwodnicy Wrocławia na kondycję polskiej piłki nożnej, nie? ;)

:D

EDIT: Ciekawe czy to przełoży się w jakikolwiek sposób, na poziom naszej piłki:
Pierwsza w Europie szkółka Barcelony w Warszawie!
Ostatnio edytowano 03.09.2011 18:57 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2011 18:55

weldon napisał(a):...a więc wypadałoby rozwinąć temat wpływu opłat obwodnicy Wrocławia na kondycję polskiej piłki nożnej, nie? ;)

:D

Jak mówiliśmy, Euro 2012 to nie tylko stadiony, ale też terminale lotniskowe, dworce PKP i autostrady, które zostaną.....stąd temat :lol:

Optymiści mówią: dobrze, że są, będą funkcjonować, a kraj prawie 40 milionowy musi mieć kilka miejsc, gdzie zostanie rozegrany mecz, koncert czy inna fajna impreza.

Pesymiści: nasze dzieci będą to za długo spłacać, za duże , za drogie, lepiej drogi ekspresowe, bez sensu... :?

Wpływ opłat obwodnicy wrocławskiej na kondycję polskiej piłki nożnej Weldonie jest taki....., że (może brzydko mówiąc) wali mnie to po raz czwarty :wink: :lol:

Ja po prostu się cieszę, że powstała i działa :lol:
Cieszę się (a jeżdżę dużo po Polsce i znam wiele inwestycji)....że SĄ :!:

Cieszy mnie budowa autostrady z węzła Sośnice w kierunku CZ (dzisiaj w okolice Żor), cieszy mnie S-ka z Gorzowa do Szczecina i inna w stronę Tatr z Myślenic :!:
Cieszę się zmianami, których nie było przez lata....nie jest to pochwała obecnego rządu, bo politykę mam w d....
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.09.2011 22:25

slapol napisał(a):Wpływ opłat obwodnicy wrocławskiej na kondycję polskiej piłki nożnej Weldonie jest taki....., że (może brzydko mówiąc) wali mnie to po raz czwarty :wink: :lol:

E tam. Ten wasz rekordowy most, nawet mnie cieszy :D

Nie pamiętam, to u was przerzucali estakady nad jeziorami czy to koło Katowic było?

Wiem, że robiło wrażenie :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2011 22:29

weldon napisał(a):...Nie pamiętam, to u was przerzucali estakady nad jeziorami czy to koło Katowic było?...

Mejbi Mazury :?: :roll:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.09.2011 23:30

Chyba w Sztynorcie u von Lehndorff'ów :D
moondek
Cromaniak

Postnapisał(a) moondek » 04.09.2011 10:52

To nie mogło być w Sztynorcie, bo by się panowie w Zenzie pochlali ;)

weldon napisał(a):EDIT: Ciekawe czy to przełoży się w jakikolwiek sposób, na poziom naszej piłki:
Pierwsza w Europie szkółka Barcelony w Warszawie!

Nie odbiegamy zbytnio poziomem wyszkolenia od młodzików FC Barcelona, więc jest to zbyteczna idea ;) Obejrzyjcie sobie ten film.... 8) Czuć róznicę...
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 04.09.2011 12:04

Kiepura napisał(a):
adamk3 napisał(a):

E, no takiego kwiatka nie mogłem sobie darować. W Europie jest 37 krajów (pomijam azjatyckoeuropejskie).

Według moich wyliczeń 17 krajów ma autostrady bezpłatne w tym kilka kluczowych dla europejskiego transportu. Dalsze kilka ma winiety, czyli prawdopobnie obywatele tych krajów nie płacą za swoje autostrady.

Pozostaje 15 z 37 czyli przygniatająca większość. :lool:
(w tym takie jak Bośnia czy Czarnogóra z jednym odcinkiem płatnej drogi, którą łatwo ominąć).

Oj długi nos, długi a jeszcze się wydłuża. :D

O wysokościach opłat i stosunku opłaty/zarobki lepiej nie wspominać.

Pozdrawiam optymistów :papa:

a kiedy pinokio mówił prawdę? :wink:

pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone