Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 23.08.2012 09:38

Kiepura napisał(a):Mógłbyś wskazać te wypowiedzi o 80 miliardach, bo przeglądam, ale nie mogę znaleźć.

Zlituj się :P
Nie będę przeglądać ponad stu stron.
Nie pamiętam kto to napisał, ale pamiętam, że zacytowałem i poprosiłem o szczegóły, bez odzewu oczywiście.

Pozdrawiam.

marze_na napisał(a): Poszliśmy na spacer wokół stadionu i kolejny szok dla nas, sąsiadów wrocławskiego obiektu, bo na koronie funkcjonuje bar / klub oraz muzeum Lechii. Idziemy kawałek dalej i zdziwienie jeszcze większe, bo gdański stadion można zwiedzić, za niewielkie pieniądze, chętnych nie brakuje. Tylko bić brawo włodarzom Gdańska.

Do Euro stadionem zarządzała LECHIA OPERATOR, nie dali rady, 4 mln strat. Przed Euro przejęła ich spółka Bieg 2012.
Młoda kadra.
Rzeczywiście stadion żyje.
Niebawem koncert Dżej Lo. 26.08 Maraton Rolkarzy.
Obrazek

Były już mniejsze imprezy na parkingu przed stadionem. Coś się dzieje. No i sprzedaliśmy za grubą kasę miejsce na logo PGE.

8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.08.2012 09:46

marze_na napisał(a):Aż dziw bierze, że władze miasta nie znalazły jeszcze firmy chętniej na umieszczenie tam swojego logo...

Może znalazły, tylko nie bylibyście zadowoleni z tej nazwy :D

Jest, na przykład, taka włoska firma pracująca przy budowie metra, albo znana firma, produkująca sprzęt oświetleniowy ;)

kaszubskiexpress napisał(a):Zlituj się :P
Nie pamiętam kto to napisał, ale pamiętam, że zacytowałem i poprosiłem o szczegóły, bez odzewu oczywiście.

Potwierdzam, ze coś takiego było, ale, jak większość zarzutów, bez podania źródła i, faktycznie, bez odzewu na zapytania.
Ot, łatwo się rzuca hasłami bez pokrycia.

Tez mi się nie chce przeglądać tych stron :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.08.2012 16:38

Miałem już się tu nie wypowiadać, ale...

kaszubskiexpress napisał(a):
Kiepura napisał(a):Mógłbyś wskazać te wypowiedzi o 80 miliardach, bo przeglądam, ale nie mogę znaleźć.

Zlituj się :P

Potwierdzam, ze coś takiego było, ale, jak większość zarzutów, bez podania źródła i, faktycznie, bez odzewu na zapytania.
Ot, łatwo się rzuca hasłami bez pokrycia.

O, Szanowni znalazłem... :lol:

To był jeden post na 164 strony, ironiczna odpowiedź na żartobliwy i zupełnie poza tematem post kaszubskiego.

Kompletny margines tego tematu i bez związku z merytoryczną dyskusją o kosztach.

Te osiemdziesiąt miliardów to jak sadze ktoś z rozpędu wsadził, bo takie chodziły po internecie. Ale jako koszt wszystkich inwestycji mniej lub bardziej powiązanych z Euro.
Ostatecznie to jakieś 95 miliardów wyszło.

Ale ja się bardzo cieszę, że z ogromna ochotą zaprzeczyliście tej kwocie.
Macie racje. :mrgreen:

Przez sto stron tego tematu walczyłem z propagandową tezą jakoby Euro było powodem jakieś szalonej nadzwyczajnej fali inwestycji, na którą pieniądze spadły nam z nieba.
Bo skoro nie są to koszty Euro, to znaczy nie są tak naprawdę związane z Euro. I czy Euro byłoby czy nie byłoby, to te inwestycje i tak byłyby. Bo jakby powstały tylko spowodu Euro to by były kosztami Euro, czyż nie ?

Tak, że dzięki chłopaki. :D

A teraz bardziej poważnie. Jakie były koszty Euro. Trochę tego już tu było, ale widać nie do końca wszyscy przeczytali. Realista już z grubsza napisał.

No to proszę bardzo masz szczegóły : Nikomu niepotrzebny Narodowy, horrendalnie drogi i generujący horrendalne koszty w przyszłości. Przynajmniej dwukrotnie za duże stadiony we Wrocławiu i Gdańsku. To samo : koszty budowy + późniejsza eksploatacja + ew. pózniejsza rozbiórka (bardziej wcześniejsza niż pózniejsza). Na gwałt, pod presją czasu robione inwestycje infrastrukturalne np. A2. Taki sposób budowania zawsze generuje wyższe koszty. Trudne do oszacowania, ale znane wszystkim zajmującym się biznesem koszty związane z tym, że przez prawie miesiąc zamiast pracą interesowało nas jedynie Polskie Euro. Taki baaaardzo długi łykend.

Policzyć najłatwiej stadiony, reszta - tego się nigdy nie dowiemy.
Nieopotrzebny stadion narodowy - 2 miliardy, choć kto wie, może mniej może więcej. ?
Trzy zdecydowanie za duże i przepłacone stadiony - 3x0,5 mld = 1,5 [mld] (bo nikt przecież nie jest przeciwnikiem budowy stadionów w tych miastach, ale takich w skali np. Legii.

Koszt budowy narodowego nie jest zamknięty. Trwają sprawy sądowe, w grę wchodzi dodatkowe 500 mln zł. W jedna albo w druga stronę, więc jak nie dojdzie do ugody to w ostatecznym rozrachunku i tak zapłaci podatnik.

Do tego co napisał realista:
Przepłacony stadion Wisły, remont stadionu Śląskiego.
Koszty samej organizacji, których nigdy się nie dowiemy bo są ukryte w różnych miejscach, np. koszty akcji policyjnych itd. Nawet jeśli te pieniądze zostały wydane w ramach budżetu to mogły być spożytkowane na bardziej potrzebne cele.
Bardzo prawdopodobne ogromne koszty obsługi zadłużenia związane z pożyczkami na stadiony.
Ile tego będzie tych kosztów ? Nigdy się nie dowiemy. Jak dla mnie miedzy 5 a 15 milardów, każda kwota w tych granicach jest prawdopodobna.

Pikuś nie ? Już czytałem takie teksty tu to jestem przygotowany.

Stać nas wyrzucić te pieniądze ? Nie, nie stać.
Jesteśmy biednym zadłużonym krajem, wypełnionym ubogą ludnością. Z kiepską służba zdrowia, zapóżnieniami inwestycyjnymi, słabą armią itd...
Trochę pokory w ocenie naszej sytuacji zalecam.

Gadanie, ze my powinniśmy mieć, etc... to niestety trąci saskim Zastaw się a postaw się.

A teraz co do zysków, czyli od czego zaczęła się ta dyskusja.

Jak podaje MSiT, według przygotowanego przez polskich naukowców raportu Impact, dotyczącego wpływu Euro2012 na gospodarkę, dzięki poprawie wizerunku po mistrzostwach, Polskę będzie rocznie odwiedzać 500 tys. turystów zagranicznych więcej, a przychody z turystyki zagranicznej do roku 2020 wzrosną łącznie o 4,2 mld zł. Ministerstwo ocenia, że w latach 2013-2020 polskie PKB, dzięki poprawie wizerunku kraju na arenie międzynarodowej i modernizacji infrastruktury transportowej osiągniętej w wyniku przygotowań i organizacji Euro 2012, wzrośnie łącznie o 20 mld zł.

Co do pogrubionego. Zgodziliśmy się już jak sadzę :mrgreen: , ze inwestycje drogowe etc nie miały wiele wspólnego z Euro. Czyli te 90 miliardów (bo pięć poszło na stadiony) wygeneruje 20 miliardów. To możliwe, może 20, może 2 a może 30, a może w ogóle. Tego nikt nie wie, wszystko zależy od skali kryzysu jaki nas czeka.
Tylko, że to nie ma nic wspólnego z Euro.

Co do liczby turystów. Nas odwiedza 13,5 miliona turystów. Nawet jeśli wierzyć w te obliczenia (ale to z sufitu wziete jest przecież) to jest wzrost o kilka procent. Taki wzrost to my odnotowujemy nawet i bez Euro. A jak jest kryzys na zachodzie (np. 2009 rok) to spadek jest o 10 %.

4,2 miliarda zysku :lol: W siedem lat ?

A straciliśmy może 5 może 15.

To ja się pytam, gdzie tu jest interes ? :roll:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 23.08.2012 18:26

Kiepura napisał(a):Ostatecznie to jakieś 95 miliardów wyszło.

Bez emotikona, więc nie wiem czy pytać o szczegóły, czy to tylko żart ?
Kiepura napisał(a):Przez sto stron tego tematu walczyłem z propagandową tezą jakoby Euro było powodem jakieś szalonej nadzwyczajnej fali inwestycji, na którą pieniądze spadły nam z nieba.

Wiele razy pisaliśmy, że EURO nie było powodem inwestycji, ale je znacznie przyśpieszyło.
Kiepura napisał(a): Bo skoro nie są to koszty Euro, to znaczy nie są tak naprawdę związane z Euro. I czy Euro byłoby czy nie byłoby, to te inwestycje i tak byłyby. Bo jakby powstały tylko spowodu Euro to by były kosztami Euro, czyż nie ?

Dokładnie tak jak wyżej. Koszt budowy nowej Słowackiego, czy tunelu pod Martwą Wisłą jest uznawany za koszt EURO, więc dlaczego nadal kontynuują prace, przecież EURO już nie ma. 8O Żeby było jasne, od zawsze termin oddania to 2014 rok w przypadku tunelu.
Kiepura napisał(a):Nieopotrzebny stadion narodowy

Uważasz, że nie potrzebujemy obiektów sportowych z prawdziwego zdarzenia ?
Niepotrzebne to są tor kolarski w Pruszkowie za 100 baniek i muzeum Solidarności w Gdańsku za 220 mln. 8O

Kiepura napisał(a): np. koszty akcji policyjnych itd. Nawet jeśli te pieniądze zostały wydane w ramach budżetu to mogły być spożytkowane na bardziej potrzebne cele.

22 mln zł kosztowały dodatkowe godziny pracy Policji. W czasie EURO spadła liczba przestępstw, bo Policja była widoczna wszędzie.
Kiepura napisał(a): Jak dla mnie miedzy 5 a 15 milardów, każda kwota w tych granicach jest prawdopodobna.

Niezłe widełki. Jak dla mnie, jak dla niego, jak dla innych itd. To jest gdybanie.

Kiepura napisał(a):Stać nas wyrzucić te pieniądze ? Nie, nie stać.

Polska dzięki temu, że UE stała w miejscu przez ostatnich kilka lat a my się rozwijaliśmy osiągnęła poziom 65 % średniej unijnej. Jeszcze chwilka i Portugalia będzie za nami.
Kiepura napisał(a):Jesteśmy biednym zadłużonym krajem, wypełnionym ubogą ludnością. Z kiepską służba zdrowia, zapóżnieniami inwestycyjnymi, słabą armią itd...

Myślę, że raczej nie jesteśmy zamożni i mniej zadłużeni, niż cała południowa Europa.
Jeśli chodzi o zapóźnienia inwestycyjne, to chyba, z tego co piszesz nie podoba Ci się, że tyle się dzieje. 8O

Kiepura napisał(a):Co do liczby turystów. Nas odwiedza 13,5 miliona turystów. Nawet jeśli wierzyć w te obliczenia (ale to z sufitu wziete jest przecież)

Po czym wnosisz, że z sufitu ?
Kiepura napisał(a): A jak jest kryzys na zachodzie (np. 2009 rok) to spadek jest o 10 %.

Czyli to nie nasza wina, chyba się zgadzasz.
Kiepura napisał(a):4,2 miliarda zysku :lol: W siedem lat ?

Po 7 latach nagle przestaną przyjeżdżać turyści, czy jak ?
Kiepura napisał(a):A straciliśmy może 5 może 15.

Tego nie ustaliliśmy.

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.08.2012 18:33

Kiepura napisał(a):Przez sto stron tego tematu walczyłem z propagandową tezą jakoby Euro było powodem jakieś szalonej nadzwyczajnej fali inwestycji, na którą pieniądze spadły nam z nieba.
Bo skoro nie są to koszty Euro, to znaczy nie są tak naprawdę związane z Euro. I czy Euro byłoby czy nie byłoby, to te inwestycje i tak byłyby. Bo jakby powstały tylko spowodu Euro to by były kosztami Euro, czyż nie ?

Nie masz wrażenia, że dziś, jak bat Euro nam nad doopą nie wisi, to jakoś osłabł entuzjazm wydawania tych wszystkich funduszy, które nie są "kosztami Euro"?

Dalej twierdzisz, że, w takim tempie i takim nakładem kosztów mielibyśmy dziś te wszystkie drogi, lotniska, obiekty, posprzątane i uporządkowane miasta?

Złotówki przeciw zapałkom, że na niektóre czekalibyśmy jeszcze kilkanascie lat, a niektórych w ogóle byśmy nie zobaczyli, a tak, to je mamy, korzystamy i jesteśmy ogólnie happy i dumni z całej tej imprezy (wyłaczając ze dwóch-trzech malkontentów ;))

Pozdrawiam :D

Kiepura napisał(a):Miałem już się tu nie wypowiadać, ale...

Nie rób nam tego :roll:

Taka dyskusja byłaby jak tort bez wisienki 8)

Smaczny i słodziutki, ale czegoś by brakowało :D
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 23.08.2012 22:35

Znalazłem dzisiaj pięciozłotówkę ...ktos dorzuci dwa złote?
Mozna by wynając Narodowy na tydzień ;)

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,stadion-narodowy-br-wynajma-za-zlotowke,55612.html
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 23.08.2012 22:42

krombocher napisał(a):
weldon napisał(a):
krombocher napisał(a):Albo czynsz najmu był wyjątkowo "promocyjny", bo jakoś dziwnie: "Wysokości kwoty nie ujawniono" :roll:

Robisz sobie jaja, czy naprawdę nie słyszałeś nigdy o tajemnicy handlowej?

Na tym właśnie polega handel, nawet Stadionem Narodowym, żeby szukać jelenia,
a jak szukać jelenia, kiedy odkrywasz wszystkie karty?

To tak, jakby ksiądz mówił głośno za co ci pokutę zadał :D

Też, jak sprzedajesz samochód, to piszesz: Chciałbym dostać sto tysięcy, ale jak dacie tysiąc, to będę szczęśliwy?

W każdym razie zapewniam cię, że w nie podawaniu kwot kontraktów nie ma nic dziwnego.
Sam się przekonasz, jak cię szwagier, akurat bez grosza i potrzebujący, spyta za ile samochód sprzedałeś,
to też się zasłonisz tajemnicą :mrgreen:

Jaja sobie robisz, czy naprawdę nie widzisz, że to polityka a nie biznes :roll: Ale to może i lepiej, bo przynajmniej śpisz spokojniej.
Dobranoc :papa:

No i nie trzeba było długo czekać, żeby "tajemnica handlowa" i jej powody ujrzały światło dzienne :wink:
Ale na pewno to nieprawda, tylko ujadanie malkontentów, co wszędzie węszą spiski.
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 55612.html
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.08.2012 05:27

krombocher napisał(a):Ale na pewno to nieprawda, tylko ujadanie malkontentów, co wszędzie węszą spiski.
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 55612.html

>>Tak, wynajem ma być za symboliczną złotówkę. Ale dochodzą też koszty za ewentualne zasłonięcie czy odsłonięcie dachu stadionu, zużycie energii, ścieki czy ochronę. Te koszty poznamy na podstawie rachunków - tłumaczy.<< - czyli "po kosztach", a nie za złotówkę.

Ktoś tu niedawno płakał, że publiczne pieniądze, które idą na utrzymanie straży, będą przełożone do innej kieszeni tego samego właściciela, a tu się okazuje, że nawet tego nie będzie, w związku z czym nie będą tworzone koszty poboczne całej imprezy, a więc banki, przelewy, VAT-y itd. pośrednio obciążające naszą kieszeń

Stadion nie zarobi, ale też nie straci, natomiast pozostanie kwestia piarowa - 40 tysięcy osób bawiących się na zamkniętej imprezie w Polsce chyba jeszcze nie było, a wiec, za darmo, stadion dostanie potężną reklamę, która przyciągnie innych klientów.
Na podobnej zasadzie działają takie imprezy jak np. Woodstock, gdzie organizator pokrywa koszty przygotowania i utrzymania miejsca pod imprezę, koszty porządkowe, energii, itd. itp. zaś gmina wynajmująca powierzchnię pod imprezę zarabia tylko na tym, co wydadzą przyjezdni oraz na reklamie, jaką jej daje Festiwal.

Pozostaje jeszcze pytanie, czy logicznym jest, żeby takie instytucje budżetowe, jak straż, policja, SW czy służba zdrowia, korzystała z takiego, państwowego, obiektu, jakim jest SN "po kosztach"?
Jeżeli byłoby to za moje pieniądze, to chyba nie, ale skoro koszty pokrywała by jakąś fundacja, związana z taką grupą ludzi, to oczywistym jest, że głupio by było nie wpuścić ich na obiekt, wybudowany za ich, jakby nie patrzeć, pieniądze, w czasie, kiedy nie koliduje to z żadną imprezą.
Zdaje się, że w Gdańsku, na takiej samej zasadzie, też się wpuszcza ludzi, po kosztach, pokrywających tylko koszt przewodnika, sprzątania, energii i ochrony, tyle, że w mniejszych grupach - również w czasie, kiedy nie ma tam żadnej imprezy - i stale i to się akurat podoba wszystkim?

Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.08.2012 06:06

My ze szwagrem imprezę imieninową byśmy tam zorganizowali. Dachu nie trzeba zasuwać, także spoko.
Weldon poradż, Ty napewno wiesz gdzieby tu uderzyć, żeby nam za złotówkę wynajeli. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.08.2012 06:26

Kiepura napisał(a):My ze szwagrem imprezę imieninową byśmy tam zorganizowali. Dachu nie trzeba zasuwać, także spoko.
Weldon poradż, Ty napewno wiesz gdzieby tu uderzyć, żeby nam za złotówkę wynajeli. :D

Było strażakiem zostać :D

Ze szwagrem pogadaj, za ile by ci chałupę odstąpił ;)

Tylko uważaj, bo, cytuję:
"organizator (imprezy imieninowej) pokrywa wszystkie koszty związane z organizacją tej imprezy tj.: koszty wynajmu dostępnych powierzchni, usług świadczonych przez Szwagra oraz wykorzystania infrastruktury (w chałupie Szwagra).
Wszystko z uwzględnieniem marży Szwagra.

W związku z tym, że przychód Szwagra uzależniony jest m.in. od liczby uczestników imprezy (imieninowej), ostateczna kwota zysku będzie znana po zakończeniu i rozliczeniu imprezy (imieninowej)."

Przy takich warunkach, to możesz imprezę u mnie w knajpie urządzić - za złotówkę.
Tylko pokrywasz wszystkie koszty ... i moją marżę :D
No i musisz się pogodzić, że akurat:" moja knajpa znajduje się w tzw. technicznym okresie wyłączności, w którym nie są organizowane imprezy komercyjne i w pełni akceptujesz niedogodności związane z przygotowaniami do w/wym. imprez i zgadzasz się z częściową niedostępnością mojej knajpy?"

Jednym słowem, przywieź własny kibelek, tylko nie wiem, ile za rozstawienie go na ogródku ci policzę - ale dogadamy się :D

krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 24.08.2012 09:33

weldon napisał(a):
Jacek S napisał(a):
weldon napisał(a):[color=#800000]
Pamiętaj, że autostrady są płatne, a zaproponuj coś takiego za przedszkola.

Tyle, że zlikwidować łatwo, a wybudować trudno ... A wszystko rozbija się o jeden autobus do przewiezienia dzieci. Nie i już :)

Narodowy zarabia, a połowa Polaków wierzy w naukowe bzdury :D

Pozdrawiam
[/color]

Z tego co pamiętam, to dyskusja zaczęła się od propagandowej tezy, że Narodowy zarabia. Nie pamiętasz kto ją głosił?
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 24.08.2012 09:43

weldon napisał(a):
krombocher napisał(a): pozostanie kwestia piarowa - 40 tysięcy osób bawiących się na zamkniętej imprezie w Polsce chyba jeszcze nie było, a wiec, za darmo, stadion dostanie potężną reklamę, która przyciągnie innych klientów.

Pozdrawiam :D[/color]

Rozumiem, że klientów od słowa "klientelizm" - http://pl.wikipedia.org/wiki/Klientelizm
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.08.2012 10:07

krombocher napisał(a):Z tego co pamiętam, to dyskusja zaczęła się od propagandowej tezy, że Narodowy zarabia. Nie pamiętasz kto ją głosił?

Pewnie ja.
A gdzie jest napisane, że nie zarabia?

Rozumiem, że, w razie czego, jesteś chętny do tego, żeby skomercjalizować straż pożarną
i żeby zarabiała na swoich usługach, dzięki czemu będzie mogła płacić za takie imprezy z własnej kieszeni,
jak inni, komercyjni, klienci?

Za koszty poniesione w związku z imprezą zapłacą.
Marżę stadionu, z tego co czytam, też zapłacą, a że jednostka budżetowa, na co dzień zajmująca się ratowaniem naszych tyłków i mienia skorzysta z wybudowanego, w końcu również z jej podatków, obiektu, to chyba tylko się cieszyć chyba?

W innym przypadku albo by się impreza nie odbyła w ogóle, albo musieliby te twoje pieniądze, które z budżetu do nich płyną, wpłacić do kieszeni jakiegoś biznesmena, albo kasy w jakimś mieście, a tak zostają w budżecie - przecież to same oszczędności i jeszcze kupa zadowolonych strażaków.

2o lat temu ginęli w największym, powojenny, pożarze lasów w Polsce, więc pewnie ktoś wpadł na pomysł, że skorzysta z okazji i coś dla nich zrobi miłego, ale, jak widzę, liczy się tylko jedno.

Ja bym im jeszcze urlopy zabrał, bo przecież nie cały czas są pożary, więc sporo czasu na tyłku siedzą i tylko czekają, aż się komuś coś przykrego wydarzy - ot, wredne typy ;)

Pozdrawiam
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.08.2012 17:57

weldon napisał(a):Nie masz wrażenia, że dziś, jak bat Euro nam nad doopą nie wisi, to jakoś osłabł entuzjazm wydawania tych wszystkich funduszy, które nie są "kosztami Euro"?

Dalej twierdzisz, że, w takim tempie i takim nakładem kosztów mielibyśmy dziś te wszystkie drogi, lotniska, obiekty, posprzątane i uporządkowane miasta?

Złotówki przeciw zapałkom, że na niektóre czekalibyśmy jeszcze kilkanascie lat, a niektórych w ogóle byśmy nie zobaczyli, a tak, to je mamy, korzystamy i jesteśmy ogólnie happy i dumni z całej tej imprezy (wyłaczając ze dwóch-trzech malkontentów ;))

Nie ma takiego wrażenia i nie radziłbym Ci stawiać tych złotówek. Budowy dróg szły by zgodnie z planem, inne pieniądze przeznaczone na inwestycje zostały by spożytkowane, może nawet na bardziej potrzebne rzeczy.

To słynne przyspieszenie polega na tym, że zamiast równomiernie np. budować do 2014 roku drogi, oddaliśmy coś tam na chybcika, za to przez najbliższe dwa lata będzie bryndza.

Spadek zleceń od Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad będzie dramatyczny: z obecnych 29 mld zł do 7 mld zł w 2013 r.

Każdy ogarnięty Ci powie, że najważniejsze jest utrzymanie zrównoważonego rozwoju, a nie skoki, po których następuje zapaść.
Rozumiem, że cieszy Cię, że A2 jest jakoś tam przejezdne, ale ciekawe co by było jakbyś znalazł się wśród tych co

Pracę w branży straci przed końcem roku nawet 100 tys. osób

Człowiek, który straci prace, ma centralnie w doopie Euro jak sądzę.

No, ale w sumie pewnie Cię to nie interesuje.

Bez emotikona, więc nie wiem czy pytać o szczegóły, czy to tylko żart ?

Krążą takie sumy, krążą inne. Zależy kto liczy. Bez znaczenia. Te pieniądze i tak byłyby wydane.

Uważasz, że nie potrzebujemy obiektów sportowych z prawdziwego zdarzenia ?
Niepotrzebne to są tor kolarski w Pruszkowie za 100 baniek i muzeum Solidarności w Gdańsku za 220 mln.

Uważam, że są potrzebne, ale pieniądze jako, że jest ich mało należy je wydawać racjonalnie. Jak zauważyłeś napisałem, ze w miastach gospodarzach potrzebne są obiekty, ale na miarę potrzeb ludności i posiadanych środków.

Muzeum Solidarności ? Nie słyszałem prawdę mówiąc. Czy jedną z atrakcji będzie przejaźdzka motorówką do Stoczni im. Lenina ? :lol:

Niezłe widełki. Jak dla mnie, jak dla niego, jak dla innych itd. To jest gdybanie.

Och, najmocniej Cię przepraszam, ze nie poświęciłem kilku dni i nie podlinkowałem arkusza kalkulacyjnego z wyliczeniem :D
Czy wierzysz czy nie i tak zapłacisz za to.

Jeśli chodzi o zapóźnienia inwestycyjne, to chyba, z tego co piszesz nie podoba Ci się, że tyle się dzieje.

Mylisz się. Ogromnie się cieszę.
Co więcej, mam to niewyobrażalne szczęście, że uczestniczę czynnie w likwidacji tych zapóźnień.

Polska dzięki temu, że UE stała w miejscu przez ostatnich kilka lat a my się rozwijaliśmy osiągnęła poziom 65 % średniej unijnej. Jeszcze chwilka i Portugalia będzie za nami.

Super. Polska też miała bankowo wyjść z grupy...

Ale póki co jesteśmy na jednym z ostatnich miejsc.
Więc może najpierw przegońmy, potem się tam okopmy, a potem zabierajmy się za fanaberie.
W międzyczasie może rozwiążmy parę wstydliwych kwestii jak np. setek tysięcy niedożywionych dzieci. itd.

Sny o potędze.
Przed wojną wydano taką książeczkę o "Czy Polska jest już mocarstwem ?
A i Liga Kolonialna była. :lol:

Choć mało kto wie, że kolonie mieliśmy.
Kto wie gdzie ?

I zamiast do Chorwacji moglibyśmy nad polskie morze na taką plaże jeżdzić :D

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.08.2012 18:19

Kiepura napisał(a):
Pracę w branży straci przed końcem roku nawet 100 tys. osób

Człowiek, który straci prace, ma centralnie w doopie Euro jak sądzę.

No, ale w sumie pewnie Cię to nie interesuje.

Niespecjalnie. Bez uruchomienia środków na Euro pewnie już dawno siedzieliby na kuroniówce.
Zaraz obok tych, co z Zielonej Wyspy wrócili w tempie przyspieszonym.

Ot, życie ...

W zamian za to masz zatrudnionych ileś tam osób do obsługi i konserwacji tych wszystkich, wybudowanych obiektów, które, istniejąc, służą nam, obniżają koszty (autostrady), ściągają turystów (stadiony), no i zarabiają na siebie.
Jednym słowem, stworzono nie tylko coś, co było potrzebne, co jest wykorzystywane, to stworzono jeszcze całą masę miejsc pracy, a wcześniej zatrudniono przy nich całą rzeszę innych osób, które, jak piszesz, mają teraz być zwolnione.
Skokowo powiadasz? Rozwlekanie w czasie, tak, jak to było za komuny, tak, jak budowano warszawskie metro, to najbardziej kretyński sposób.
Spytaj się warszawiaków, czy poczekają na drugą linię też 25 lat, żeby "budować równomiernie".
Albo zamknij Most Północny, bo, jednym skokiem, otworzyli tylko dwa mosty - drogowe, a trzeci, tramwajowy, oddadzą później, więc nie odbyło się to "równomiernie".

No i jaki z tego wniosek?

Że miejsca pracy tworzone są właśnie przy okazji budowania i tworzenia tego, co w Polsce zaniedbywano przez kilkadziesiąt lat, a nie rozdając chleb i budując komunalne domy, które zaraz i tak spadną nam na utrzymanie, bo pracy od tego nie przybędzie.

I jak tam z imieninami szwagra?

Idziesz na tę złotówkę plus koszty plus moja marża? ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 164
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone