Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 18.08.2012 07:57

weldon napisał(a):W każdem razie - furtki pootwierali :)[/color]

Potwierdzam.
Pootwierali.

Napisali też, że wycieczki zorganizowane wpuszczają, a turystów indywidualnych doczepiają do nich.

Przetestowałem.

Płot otwarty.
Wchodzę.
Środek dnia.
Obchodzę.
Cisza.
Kartka na drzwiach:
Uprzejmie informujemy, że wszystkie terminy zwiedzania stadionu są zarezerwowane do końca sierpnia czy jakoś tak.
Łapie ciecia.
Panie, czy można zwiedzić stadion
Nie, nie można.
Ale pisali, że można z wycieczkami zorganizowanymi.
Tak można z wycieczką, ale żadnych wycieczek nie ma 8O

Zarezerwowali i nie przyjechali 8O :lol:

W koło kręci się mnóstwo cieci, ktoś im płaci. Niech zgadnę kto.

Środek sezonu urlopowego, w czasie mojego pobytu (pół godziny), tak ze trzydzieści osób się przewinęło.
Wywiesi się kartkę i po kłopocie.
Ale spoko, podatnik dopłaci.

PS. A co do stadionu, to szkoda, że na jeszcze większym kopcu go nie postawili. Prawie jak piramida Cheopsa by wyglądał. :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2012 08:06

Widzisz, drogi Realisto, nasz problem polega właśnie na tym, że wielu z nas siedzi nadal w epoce późnego Gierka i kompletnie nie docenia tego, co, wbrew wielu malkontentom, potrafimy osiągnąć.

Czas pogodzić się z tym, że przestaliśmy być ogonem świata i że potrafimy, jednak, dojść do wielu, wartych chwalenia się rzeczy.
O dziwo, nie doszliśmy do tego małymi kroczkami, tylko rzucając się od razu na głęboką wodę.

Dla ciebie to propaganda, a dla mnie, najzwyczajniej w świecie, szacunek dla tego, co pokazaliśmy - tu, w Warszawie, w Poznaniu, w Gdańsku, we Wrocławiu i dalej, w całej Polsce - nie jacyś tam wydumani urzędnicy, tylko my, szaraki.

Czas się obudzić i wyjść z zaścianka własnej dyskredytacji.
To znaczy, jak chcesz, to siedź.

Ja wolę korzystać z tego, do czego doszliśmy :)

Ja, po prostu, mam dość "Polacy nic się nie stało" i jarania byle kim biegającym po boisku,
dlatego cieszą mnie te pozaarenowe sukcesy.

PS a zdradzisz mi prawdziwe, nie wyssane z palca informacje nie pisane na zamówienie?
No wiesz, chętnie poznam prawdę ... :)

realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.08.2012 10:35

Propaganda sukcesu w czystej gierkowskiej formie. Tyle, że za skromnie, o wiele za skromnie. Dlaczego tylko 500 tys. turystów, przychody z turysyki wzrosną tylko o 4,2 mld , a całe PKB tylko o 20 mld. Ja bym poszedł dalej. Turystów milion, no moze nawet dwa, ale tych bogatszych wiec wpływy wzrosną o 10 miliardów, a całe PKB o 30 mld. A co ? Jak konfabulować to na całego. To nic nie kosztuje , a może Weldon kupi. Co do sukcesu w postaci wydania ciężko zarobionych, a właściwie pożyczonych pieniędzy które trzeba jeszcze będzie oddać wierzycielom na bezwartośćowe stadiony. To jeśli na tym polega ten sukces z którego miałbym odczuwać dumę to wszystkiego dobrego życzę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2012 10:52

Dobrze Ci się żyje z takim wiecznym pesymizmem i podejrzliwością. Życie z ciągłym pytaniem "ale co z tego"? Musisz być bardzo nieszczęśliwy widząc same kanty i zło dookoła. Wyrazy szczerego współczucia.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.08.2012 11:04

Ogromny sukces Stadionu Narodowego wygląda tak : Niemcy zrobili projekt, nadzór inżynieryjny to też ich działka. Wykonawcą byli Austriacy. Jaka była nasza rola ? Pracownikami fizycznymi zatrudnionymi przy budowie byli Polacy No i Polacy będą latami spłacać dług zaciągnięty na budowę.
Z takich sukcesów naprawdę można być dumnym. Jak ktoś tych sukcesów nie dostrzega to zakompleksiony defetysta jakiś. No nie ?

PS.
Znacie baśń Andersena "Nowe szaty króla" polecam.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.08.2012 11:11

Zebik już Włodzimierz Ilicz potrafił docenić tych wszystkich którzy tak ochoczo kupowali propagandowe zagrywki. Nawet wymyślił w związku z tym ciekawy termin p.t. : "Pożyteczny idiota"
Mam ci współczuć czy jesteś z tym szczęśliwy?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2012 14:08

realista2 napisał(a):Zebik już Włodzimierz Ilicz potrafił docenić tych wszystkich którzy tak ochoczo kupowali propagandowe zagrywki. Nawet wymyślił w związku z tym ciekawy termin p.t. : "Pożyteczny idiota"

Prosiłem o argumenty, dostałem chamskie wyzwiska ... :/

Ciekawe, ze to samo, że "propaganda, że nieskończony, że "dla idiotów"" mówili ci, co krytykowali otwarcie tylko dwóch z trzech mostów Mostu Północnego, a dziś sami korzystają z niego na potęgę i jakoś im nie przeszkadza, że tam tramwaj jeszcze nie jeździ i że ścieżki rowerowej nie ma.

A przecież też już spłacamy ten "nieukończony" most.

A Stadion, zdaje się, to jakiś inny masz na myśli, bo na Narodowym kilka, udanych o dziwo i o większej, niż planowano, frekwencji się odbyło, więc gdzie masz problem z utrzymaniem?
Póki co nie tylko zarabia na siebie, ale dodatkowo, czego się bałem, nie blokuje miasta w czasie imprez, natomiast przyciąga sporo osób jako nowa atrakcja turystyczna - no i zaraz kolejne imprezy: American Challenge, Coldplay, Danone Nations Cup ... Do 22 sierpnia maja być składane oferty na Sklep Kibica, a, na bieżąco, organizowane są tam różne imprezy, bankiety, uroczystości, szkolenia.
To, że cie nie zapraszają nie znaczy, że się nie odbywają ;)

Wycieczki na Stadion zgłasza się w zorganizowanych grupach pod wycieczki@ncs2012 Indywidualnie jest ciężko się załapać, chyba, ze się trafi na taka grupę i pozwolą się dołączyć, ale to marne szanse.
Możliwe, że choćby ze względu na brak jeszcze tego Sklepu Kibica i zaplecza gastronomicznego nie szaleli z tym zwiedzaniem do tej pory.
To wielki obiekt i upilnować i zając się taka grupą to nie w kij dmuchał.

Cieci, zwłaszcza z najemnych firm ochroniarskich, o takie poważne rzeczy, jak sprawy organizacyjne, to bym nie pytał.
Myślę, że podobny efekt by był, jakbym się o godziny zwiedzania Katedry Mariackiej spytał Krawężnika na rynku w Krakowie :D

A propos Krakowa - macie pozdrowienia od Czerwonych Korali :D
Podobno, w zeszłym tygodniu, u was się te laski produkowały, więc pewnie wiecie o co chodzi :)

A jak nie, to pewnie pokaże w którymś ze spacerów po Warszawie.

Oj, Realista, Realista ... Od razu widać, że należysz do tych, co 25 lat płakali, ze Metro nie poszło od razu do Młocin, a jak je otworzyli, to zaczęli płakać, że tylko jedna nitka, a jak zaczęli budować drugą, to ... itd. itd.

Ciekawe, że jak komuś zaczyna brakować argumentów, to się przesiada na wyzywanie od "idiotów" :D

Zachowujesz się zupełnie jak ta histeryczka od palmy, tylko zapominasz, że ona artystka, to jej wolno ;)

Pozdrawiam

PS 10 milionów rocznie płacimy za to, żeby na stadionie nie wisiał napis typu "Deutsche Post" albo "Osram Arena" tylko żeby stadion był imienia Górskiego - mz warto to zapłacić.

I nie przesadzaj, że 30 milionów to dużo - janosikowego ci wpieprza rocznie ponad 800 milionów z samej Warszawy, a z Mazowsza drugie tyle, a rolnikom dopłacasz rocznie ot, spod dużego palca, 15 miliardów do KRUS-u, więc jak państwo zafunduje roczny zwrot w wysokości tych 30 baniek, to jakby splunął w porównaniu z tym, co nam zabiera.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 18.08.2012 16:54

weldon napisał(a):[color=#800000]
realista2 napisał(a):Zebik już Włodzimierz Ilicz potrafił docenić tych wszystkich którzy tak ochoczo kupowali propagandowe zagrywki. Nawet wymyślił w związku z tym ciekawy termin p.t. : "Pożyteczny idiota"

Weldon napisał...

-----

Mnie odpowiadasz czy realiście, bo się zaplątałem. A raczej ty się zaplątałeś. Mniejsza z tym.

Póki co nie tylko zarabia na siebie

Póki co nie ma żadnych podstaw do stwierdzenia, że zarabia na siebie. Raczej zmniejsza straty. Korzysta z plusu nowości i tego, że ludzie chcą go obejrzeć to i parę imprez jest zorganizowanych. Ja się bardzo cieszę, że mniej będziemy dokładać.

Wycieczki na Stadion zgłasza się w zorganizowanych grupach pod wycieczki@ncs2012 Indywidualnie jest ciężko się załapać, chyba, ze się trafi na taka grupę i pozwolą się dołączyć, ale to marne szanse.
Możliwe, że choćby ze względu na brak jeszcze tego Sklepu Kibica i zaplecza gastronomicznego nie szaleli z tym zwiedzaniem do tej pory.
To wielki obiekt i upilnować i zając się taka grupą to nie w kij dmuchał.

Cieci, zwłaszcza z najemnych firm ochroniarskich, o takie poważne rzeczy, jak sprawy organizacyjne, to bym nie pytał.

Tia, nie widział. Wiedział dokładnie, gdzie trzeba iść, aby się załapać itd...
Po prostu wycieczek nie ma. Wakacje przecież. Urzędnik też człowiek, nie. Martwe dusze (czytaj wycieczki) jak u Gogola.
Nie da się, sklep kibica i inne takie.
Gdyby puścić to w pacht firmie turystycznej w trzy dni by wszystko zorganizowali.

Tyle o stadionie.

Reszta to już do realisty piszesz, ale...

Puściłeś na forum wypocinę jakiegoś Instytutu ile to miliardów zyskamy na Euro, to się realista odniósł do tego. Bardzo zresztą słusznie. I o tym była dyskusja. Jakich konkretów oczekujesz ? Ktoś ma wyliczyć, ile tych turystów przyjedzie i dlaczego.
Konkrety są takie: spadek wszystkich wskaźników gospodarczych (za wyjątkiem bezrobocia bo to w górę). To na teraz. A na przyszłość iluzoryczne wizje o miliardach. Myślę, że o to realiście chodziło. A nie ot czy mamy się cieszyć czy nie. Klasyczne skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle.

Pięćset tysięcy więcej turystów. Skąd ? Z Chin ? Sole trzeźwiące zalecam. Europa stoi przed największym od czasu wojny kryzysem. Kryzysem, a nie zwykłym wahaniem koniunktury. Będzie fajnie jak utrzymamy w ogóle poziom ruchu turystycznego.

Daj już spokój z tym Janosikowym. Jak rozśrodkujemy Urzędy Centralne, centrale banków etc. to pogadamy. Gdzie jest napisane, że Sąd Najwyższy musi być w Warszawie, a nie w Poznaniu. Sto lat temu taka koncentracja miała sens, teraz jest wręcz szkodliwa.

PS. Nie wiem o co chodzi z koralami. A pożyteczny idiota nie jest obrażliwe, jest określeniem pewnego sposobu myślenia. I to chyba nie do Ciebie było.

Pozdrawiam

EOT.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2012 17:47

Kiepura napisał(a):Nie wiem o co chodzi z koralami.

Czerwone :D

Podobno u was nie mówi się, ze czerwone, bo samo słowo "korale" już oznaczało ten kolor :)
Podobno tradycyjny element stroju krakowskiego, a więc niemal symbol Małopolski.

Tydzień temu reklamowali Małopolskę ... w Krakowie.
Ech, żeby Warszafka wiedziała więcej niż krakowiaki, co u nich na rynku się dzieje ... 8)

Obciach ;)

Obrazek

Obrazek

http://www.visitmalopolska.pl/Strony/main/main.aspx

Dostałem od lasek nalepki, folderki no i jeszcze coś.
Ale o tym sza ;)

I tak powiesz, że szkoda pieniędzy na promocję regionu i kto za to zapłaci :mrgreen:

A mnie rozdziera i nie wiem, czy ładniej dziś w Warszawie było, czy w Kampinosie.
W Warszawie widziałem chyba wszystkie Syrenki z Euro, jak je pod Pekinem ustawili.
Kolejki do robienia sobie zdjęć z nimi się ustawiały :)
Za darmo, więc, kurcze, nic nie zarobimy na tym ;)
Ale, nie żałuję. Niech turyści mają ...

A jutro jadę do Łazienek. Póki mi nie rozdepczą te tłumy przyjezdnych nowy wystrój Pałacu na Wodzie chciałem zobaczyć :D

PS ładne te folderki. Może, kiedy, z rewizytą, w końcu, wpadnę :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 18.08.2012 18:06

Ahaaaaa... :D

To już wiem.

W domu za bohatera robiłem, to jestem usprawiedliwiony.

Koralowy kolor to ciemna czerwień.
A siwy to... fioletowy.

No i żeby zobaczyć te różnice warto wpaść. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2012 18:18

Na razie krakowianki pod Pekinem harcują, to styknie :D

Przez te wakacje to sobie zaległości w Warszawie i okolicach narobiłem, więc nie wiem,
jak z wypadami dalszymi, bo jeszcze małżonka w kłopoty zdrowotne, niezbyt pozwalające na podróże, wpadła,
więc kiepsko się poruszam ostatnio, ale kiedyś, na pewno, żeby własne zdanie sobie wyrobić :D

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2012 19:22

Ty jednak nie tylko jesteś jesteś nieszczęśliwy ale i napastliwy.
Pewnie wszystko co złe to ruskie i układy i syn Tuska. Na forum też szukasz układu? Musisz się zapisać do radiomaryjnych bojówek i 10 każdego miesiąca robić dym na krakowskim przedmieściu.

Weldon ja na Twoim miejscu bym skończył szkoda klawiatury, nawet jak pokażesz, że jest inaczej i tak Ci nie uwierzy, zawsze musi być wietrzony spisek.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2012 20:00

zebik napisał(a):Weldon ja na Twoim miejscu bym skończył szkoda klawiatury, nawet jak pokażesz, że jest inaczej i tak Ci nie uwierzy, zawsze musi być wietrzony spisek.

jedna niedopieszczona i bezdzietna dewotka przekonywała mnie, że żłobki, przedszkola i szkoły w Polsce powinny być płatne, bo ona nie życzy sobie dopłacać do cudzych bachorów :D

A co ty chcesz od atrakcji Krakowskiego?

W ramach lokalnych atrakcji takie sympatyczne panie można spotkać:

Obrazek

I to, zdaje się, że na co dzień :)

Pozdrawiam
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 19.08.2012 06:14

zebik napisał(a):Ty jednak nie tylko jesteś jesteś nieszczęśliwy ale i napastliwy.
Pewnie wszystko co złe to ruskie i układy i syn Tuska. Na forum też szukasz układu? Musisz się zapisać do radiomaryjnych bojówek i 10 każdego miesiąca robić dym na krakowskim przedmieściu.

Weldon ja na Twoim miejscu bym skończył szkoda klawiatury, nawet jak pokażesz, że jest inaczej i tak Ci nie uwierzy, zawsze musi być wietrzony spisek.

Kto mieczem wojuje ..... tylko odpowiedziałem na twój napastliwy tekst skierowany do mnie.
I nie przyczepiaj do wszystkiego polityki. Sympatyzuję z liberałami, bardzo mi się nie podoba nasza prawica, jestem za pojednaniem z naszymi wielkimi sąsiadami, a w sferze światopoglądowej bliżej mi do ateistów. Dlatego z ojcem Rydzykiem daj sobie spokój.
Kiepura ma zapewne zupełnie inny pogląd w w/w sferach, ale nie brak mu zdrowego rozsądku który pozwala właściwie ocenić rewelacje o rzekomych korzyściach z EURO. Oczywiście nie ma tu żadnego spisku, jest za to zwykła ludzka głupota.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.08.2012 07:29

realista2 napisał(a):Chyba nie chcesz pogrążyć się w oczach tych co to czytają i nie piszesz na serio, że wierzysz w te wyssane z palca propagandowe bzdury na zamówienie.

W moich się nie pogrążył.

Chyba można założyć, że gdyby przy władzy była "Twoja" partia, to potwierdziłbyś sukces. :?

Wyssane z palca to są te dziesiątki miliardów złotych, o których pisano tutaj w związku z kosztami organizacji EURO.
Na moje pytanie o szczegóły...................zapadła cisza.

Kiedyś jakiś koleś obiecał, że wybuduje 3 mln mieszkań. Zapomniał dodać, że mieszkań nie budują politycy i że w Polsce brakuje około 1,5 mln mieszkań. 8O

To smutne, że cudzoziemcy dostrzegają nasz rozwój a my swoje. :|
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 161
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone