Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 21:44

Manga napisał(a):Albo i gorzej,bo tam kibole +Solidarni 2010

Kurde, myślałem, że nikt nie zauważy ;)

Myślisz, że się przyczepią do ... Greków? :roll:

:D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.06.2012 22:02

krakuscity napisał(a):Odcinek C na autostradzie A2 za chwilę ma być otwarty :D
(jest relacja na TVN24).

Sie otworzy, sie zamknie :lol:

Deja vu :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.06.2012 07:31

Kiepura napisał(a):Sie otworzy, sie zamknie :lol:

Też mi nowina :roll:

Trąbią o tym od tygodnia, że trzeba będzie trawkę zasiać, pasy pomalować, itp.,
a teraz będzie otwarta z ograniczeniami, więc gdzie tu sensacja?

A to drugie, to nie kumam?

Na pierwszą linię, tak naprawdę, czekaliśmy bodajże od '34 roku i sprawa wracała wielokrotnie,
za to druga będzie powstawała około dwóch lat, wiec chyba szybko?
Gdzie tu Deja vu?

Ciekawe, że mało kto pamięta, że u nas większość rzeczy powstaje od zera i że niedawno powiedzenie "budowa drogi" oznaczało, że jechał traktor, który ciągnął "kociełek" z gorącym asfaltem który wylewano na taczkę, chlupało się dziury, posypano piachem, przyklepało łopata i ... gotowe.

A dziś jedzie maszyna, 11 metrów szerokości i zaiwania kilkadziesiąt metrów gotowej drogi na godzinę.

Deja vu?

Przy pierwszej linii metra mieli zamknąć Aleje Niepodległości na dwa lata, zamknęli na osiem.
Dziś zamknęli Marszałkowską na cztery i pół miesiąca, to jak się im nawet omsknie o dwa-trzy miesiące, tez napiszesz Deja vu?

Kurcze, podobno nie od razu Kraków zbudowano, chociaż zaczynam mieć wątpliwości, bo go pewnie przywieźli, postawili i jeszcze miejscami z opakowania go nie oczyściliście ;)

Przy otwarciu Mostu Północnego, też się pojawili tacy, którzy stwierdzili, że to idiotyzm, otwierać most nieskończony, ponieważ tramwaje i rowerzyści (sic!) nie mogą nim jeździć.
Z mojej propozycji, żeby, w takim razie, nie korzystali z niego - nie skorzystali :D

Pozdrawiam ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.06.2012 08:02

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Sie otworzy, sie zamknie :lol:

Też mi nowina :roll:

Trąbią o tym od tygodnia, że trzeba będzie trawkę zasiać, pasy pomalować, itp.,
a teraz będzie otwarta z ograniczeniami, więc gdzie tu sensacja?

A to drugie, to nie kumam?

To po pisać, że otwarta, skoro nie jest gotowa.

Batalia jakbyśmy na księżyc mieli lecieć. I przypadkowo sie udało.

A przykra prawda jest prosta. Autostrada miała być gotowa, a nie jest gotowa. Heroiczny bój o to by przejechać pa asfalcie się udał ( a czytałem nawet, że były pomysły szutrowych odcinków), tylko to faktu nie zmienia. Nie można być trochę w ciąży. A z dokończeniem raczej nie o kwiatki chodzi.

O innych nie zbudowanych drogach i autostradach, na których nawet heroizm udrożnienia się nie udał cisza.

A w drugim kawałku nie o metro chodziło, późno było nie chciało mi się szukać bardziej adekwatnego kawałka. Swoją drogą, jakie wszystkie one ponadczasowe :lol:
O zwykłą w tamtych czasach praktykę opowieści o tym co się zrobi a czego wiadomo, że się później nie zrobi. O oddawanie obiektów, aby pierwszy mógł wstęgę w blasku fleszów przeciąć, by później zamknąć i dokańczać przez następne pół roku.

Ot, posmiać się jak to duch w narodzie nie ginie :D O to chodziło.

Anglicy mają procesje ? Może Runi wpadnie jak mu będzie przed oknem hotelowym przechodzić :lool:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.06.2012 08:20

Kiepura napisał(a):To po pisać, że otwarta, skoro nie jest gotowa.

No właśnie ...

Jakiś czas temu, nie pamiętam, z sześć lat minęło, władowałem 24 złote, na przejazd z prędkością 40 km/h dawno "otwartą', a będąca w ciągłej budowie, czy naprawie, czy remoncie, autostradzie koło Krakowa.
Skończyli już?
Bo niedługo będzie dłużej naprawiana, niż Trasa Toruńska u mnie, którą otworzyli w '82 roku, a wczoraj skończyli budowę :lol:

Musisz do dziennikarzy to pytanie skierować, po co piszą ;)

Swoją drogą, powtarzam, pisali już dawno, że będzie otwarta i przejezdna warunkowo na Euro, prawdopodobnie bez tego odcinka C, natomiast ostatnie prace wykończeniowe przeprowadzone będą później.
Wczoraj otworzyli nawet ten feralny C, a więc udało się nawet więcej.

Mz piszą, żeby ktoś przeczytał, a że ci umknął ten znany powszechnie fakt, to, wybacz, nie jest wina to dziennikarzy czy budowniczych ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.06.2012 08:38

29 października 2009

Można już jeździć autostradą A4 Kraków-Szarów

Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego w Krakowie wydał warunkowe pozwolenie na użytkowanie nowo powstałego 20-kilometrowego odcinka autostrady z Krakowa do Szarowa.

Pierwotnie droga miała zostać oddana do użytku w kwietniu tego roku.

Kiepura, co ty wiesz o oddawaniu gotowych autostrad w terminie? ;)

Deja vu? :D

Pozdrawiam
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.06.2012 09:04

Wczoraj pokręciliśmy się ze ślubnym w okolicach stadionu. Pełna gotowość; służby porządkowe zamiatały przystanki tramwajowe od strony Lotniczej i uzupełniało braki w kostce chodnikowej. Będzie błysk :lol: :!:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.06.2012 09:53

A u mnie przy szosie gdańskiej było wielkie sprzątanie, strzyżenie trawy ...

Ten pas pomiędzy jezdniami, to wygląda nie gorzej, niż murawa na Narodowym.
Tylko pasy wymalować ;)

:D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.06.2012 10:01

We wtorek pojechałem w stolicy.
Wstawię kilka fotek, to chyba odpowiedni wątek do tego :wink:

Ruszyliśmy wcześnie rano. Zabrałem się z kolegą jego ciężarówką, po co mnożyć koszty, skoro jedziemy we dwóch a i gębę było do kogo otworzyć.

Zdjęcia robione przez średnio czyste szyby :oops:
Nie tak jak u Jacka :wink:

Dojechaliśmy do drogi expressowej między Elblągiem a Pasłękiem.
Obrazek

Obrazek

Od Pasłęka prowadzone są roboty na całym odcinku do Ostródy i mam wrażenie, że jeszcze w czasie trwania Euro zostanie ten fragment oddany do użytku.
Obrazek

Chwilami już jeździmy nowa drogą.
Obrazek

A potem wjeżdżamy do Warszawy. Mimo, że było już po 10-tej to korki nadal spore, ale przynajmniej nie staliśmy od Łomianek :wink:
Obrazek

Na stadionie poszło nam szybko.
Obrazek

Obrazek

Po półtorej godzinie mogliśmy obrać jedyny słuszny kierunek :wink:
Obrazek

Wracamy do Gdańska.
Obrazek

Niebawem zacznie się budowa najdroższego odcinka "7" między Gdańskiem a Elblągiem. Koszt to ok. 4 mld złotych.
Wynika to z tego, ze trzeba postawić kosztowny drugi most, obok istniejącego.
Obrazek

Póki tego nie zrobią na dojeździe do GDA będzie ciasno, ale korków nie ma, jazda wolniejsza, ale płynna na szczęście.
Obrazek

Mijamy obwodnicę południową, będzie można nią pojechać już za chwilę.
Obrazek

A2 byłaby oddana pewnie już dawno gdyby nie telefony komórkowe :D :P :lol:
Obrazek

Na wysokości Lotosu mijamy prawdopodobnie najdłuższy baner w kraju. Wysokość ok 10 metrów, długość ok. 250 metrów. Na banerze są ludzie trzymający aparaty foto. W tych miejscach migają diody, wygląda tak, jakby robili zdjęcia przejeżdżającym samochodom. :P
Obrazek

Pod nami Węzeł Karczemki. W najszerszym miejscu jest w sumie 11 pasów ruchu !!!
Tak to wyglądało w czasie budowy.
Obrazek

Ten fragment obwodnicy wraz z obwodnicą południową nieprawdopodobnie odciążą ul. Elbląską.

Odstawiliśmy ciężarówkę i wracamy osobowym na kolację :wink: przebudowywaną ul. Słowackiego. Gdańsk wita nas słonecznie.
Obrazek

Niestety tutaj firma budowlana mająca teraz kłopoty wstrzymała prace, ale generalny wykonawca twierdzi, że zdąży w terminie. Termin zakończenia to chyba X 2012.
Zobaczymy.
Tutaj najsłabszy fragment.....
Obrazek

Ten niefajny kawałek ma tylko kilkaset metrów, ale szkoda, że nie zdążą.
Obrazek

Sporo jeżdżę po Polsce. Nasz kraj to naprawdę wielka budowa.

8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.06.2012 10:15

kaszubskiexpress napisał(a):...przynajmniej nie staliśmy od Łomianek :wink:

Cytadelę sobie mogłeś dokładnie obejrzeć dzięki temu ;)
W tym miejscu jest często korek, a rano i po południu to już musowo.
Kiedyś lepiej było odbić na plac Wilsona i przez Bankowy przelecieć, ale teraz i Śląsko-Dąbrowski zamknięty i Marszałkowska ...

kaszubskiexpress napisał(a):Po półtorej godzinie mogliśmy obrać jedyny słuszny kierunek :wink:

... i pojechaliśmy starym Grotem, zamiast sobie pojechać kawałek dalej i przejechać się nowym Północnym :lol:

Tak to jest, jak się na starych mapach GPS jeździ ;)

kaszubskiexpress napisał(a):Nasz kraj to naprawdę wielka budowa.

I tego nam właśnie zazdraszcza cała Europa, bo nie dość, że (mimo, ze niektórzy to chcieliby, żeby nam z nieba gotowe spadało ;)) budujemy, to jeszcze kończymy.

Pamiętam, jak otworzyli granice i zacząłem jeździć po Europie i wszędzie, nawet w Austrii, był jeden wielki plac budowy, gdzie budowali nowe, remontowali stare i tak im zazdrościłem.

A dziś, jak ktoś chce zobaczyć nowoczesne autostrady i mosty, to musi do nas przyjechać :D

Mówisz, że teraz do Gdańska to spokojnie na Elbląg można jechać?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.06.2012 10:23

weldon napisał(a):zamiast sobie pojechać kawałek dalej i przejechać się nowym Północnym :lol:

Tak to jest, jak się na starych mapach GPS jeździ ;)

Nie pojechaliśmy Północnym, bo na CB krzyczeli, że coś się dzieje.
Swoją drogą to sporo macie "tonówek", 10 t i 5 t na sąsiadujących ze sobą mostach. Dziwne.

weldon napisał(a):Mówisz, że teraz do Gdańska to spokojnie na Elbląg można jechać?

Wiele km ciągną się budowy, więc nie ma komfortu podróżowania, ale my dużym samochodem wracaliśmy 5 i pół godziny. Osobowym dałem radę w 4 i pół.

8)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.06.2012 10:26

weldon napisał(a):Mówisz, że teraz do Gdańska to spokojnie na Elbląg można jechać?

Ja w sumie odradzam , od ciebie Weldon do Elbląga to jedna wielka budowa , jechałem GD-Wawa dwa tygodnie temu to jedna wielka budowa , non stop zwężenia , wahadła itp.....masakra 5 godzin się wlokłem , gdzie pamiętam w Sylwestra na Toruń z Wa-wki i potem A1 - 3,5 godzinki. :D

Zaraz spadam do Gdańskiej Strefy kibica zobaczyć , bo codziennie przejeżdzam tamtędy i zamkłe .....a podobno dziś otworzyli i do 18:00 za free , bo potem jakiś PITBULL gra.....
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.06.2012 10:32

maniust napisał(a):

Ja w sumie odradzam , od ciebie Weldon do Elbląga to jedna wielka budowa ,

Od W-wy do Mławy nie dzieje się nic :P

Od Mławy do Gdańska już tak.

Maniek uważaj Pitbule gryzą :P :P :P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.06.2012 10:36

kaszubskiexpress napisał(a):Nie pojechaliśmy Północnym, bo na CB krzyczeli, że coś się dzieje.
Swoją drogą to sporo macie "tonówek", 10 t i 5 t na sąsiadujących ze sobą mostach. Dziwne.

Tam jest zazwyczaj pusto, a jedynie co, to czasami po praskiej stronie korkuje się zjazd na Białołękę, ale to szczegół w porównaniu z tym, co się dzieje bardzo często na Grocie.

Dlatego omijam Grota.

Co to są te "tonówki"?

Na razie nie planuję wyjazdu nad morze, ale kto wie, może w lipcu?

W każdym razie dzięki, bo chyba, faktycznie, lepiej mi będzie do Włocławka skoczyć i potem na Toruń, niż ryzykować w lato jakiś objazd na szosie gdańskiej.

Chyba w Pruszczu te kolejki nie są już takie straszne?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.06.2012 10:39

kaszubskiexpress napisał(a):Od Mławy do Gdańska już tak.

Raczej od Mławy do Elbląga .....to najgorszy odcinek.....
Odkąd skończyli te ronda za Przejazdowem i nie ma tego objazdu przez Bogatki to z Elbląga się fajnie leci do GD.....pokonuję tę trasę co najmniej raz w tygodniu . :)
kaszubskiexpress napisał(a):Maniek uważaj Pitbule gryzą :P :P :P
.....mam nadzieję że pachwiny nie odgryzie :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 122
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone