Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.06.2012 21:14

Kiepura napisał(a):Ciekawe na co by to poszło jakby nie EURO. :roll:

Pewnie jak zawsze - na utrzymanie ciepłych posadek w jakichś "nie radzących sobie" gminach.

Jednym słowem, poszłoby się ...ć ;)

Kiepura napisał(a):Z zemstą Kadara się pożegnaliscie ? Znaczy z Ikarusami. Bo ja jeszcze na tym etapie jestem.

O kurde. Ja to nie w temacie jestem, ale te Ikarusy to ze dwie epoki temu jeździły.

Dziś jakieś takie wynalazki jeżdżą, że ci nawet w czasie jazdy książki czytają, a klima i atmosfera i warunki są takie, że ci się do domu nie chce wracać, tylko byś jeździł i jeździł :D

O! Trasę Toruńską, którą nam otworzyli i od razu zaczęli remontować w '82 roku kończymy pomału, drugą linię metra, nie ćwierćwieku, ale dwa lata będziemy budowali, Krowi Mostek nawet dzieciom zmajstrowali, a kolej to w ogóle jakieś rekordy bije, szaleto-wysypiska zwane dworcami na prawdziwe dworce zamieniając.

I to bez lipy, bo, w Poznaniu zdaje się, jakoś tak z wierzchu obtoknęli, ale od zaplecza kiepsko to wygląda.

Az się wierzyć nie chce ... Mam nadzieje, że to ploty tylko :)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 05.06.2012 22:00

Kiepura napisał(a): A jeżeli Ci się wydaje, że przeciętny Holender czy Czech mądrzejszy i sprawniejszy w mapie i GPS niz Polak to gratuluje optymizmu.
A co potrafi polak i jak zabłądzić w oczywistych miejscach to na tym forum można sporo przeczytać :D

A i jeszcze na odcinku do Zgorzelca napotkałem kamper z holenderskimi kibicami, co sobie spokojnie popierniczał...w kierunku Zgorzelca. :D
Wcale bym nie wykluczył, że oni wjechali w Olszynie i na skrzyżowaniu autostrad pomkneli śmiało w kierunku Wrocławia. Tylko tak wyszło, że jednak do Zgorzelca. :)

Wiesz taki holender pojeżdzi sobie po swoich autostradach ...

Ale żeś się uczepił tych Holendrów. I czemu akurat do Wrocławia chciałbyś ich na to EURO wysyłać....
brzo1985
Croentuzjasta

Postnapisał(a) brzo1985 » 05.06.2012 22:16

We Wrocku nie tylko transparenty typu F'CK EURO, bo są też i takie:

Obrazek

Obrazek

Swoją drogą liczę na jakąś blokadę stadionu przez przedsiębiorców których zrobiono w jajo ... :? :oops:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 03:54

brzo1985 napisał(a):Swoją drogą liczę na jakąś blokadę stadionu przez przedsiębiorców których zrobiono w jajo ... :? :oops:

Lubisz zadymy? :roll:

Mam nadzieję, że inni będą rozsądni.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 06.06.2012 05:45

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Z zemstą Kadara się pożegnaliscie ? Znaczy z Ikarusami. Bo ja jeszcze na tym etapie jestem.

O kurde. Ja to nie w temacie jestem, ale te Ikarusy to ze dwie epoki temu jeździły.

E, no 5 lat temu jeszcze jeżdziły. Tak z ciekawosci tylko pytałem, bo sentyment do nich dziwny czuje.

Ze studenckimi czasami mi się kojarzą.

Jakby jeszcze jeżdziły to bym wpadł i troche pojeżdził :D

I czemu akurat do Wrocławia chciałbyś ich na to EURO wysyłać....

Przecież każdy kibic, chciałby zobaczyć miasto Mistrza Polski :D
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 06.06.2012 05:57

Kiepura napisał(a):Jakby jeszcze jeżdziły to bym wpadł i troche pojeżdził :D

To wpadnij do Budapesztu :wink: .
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.06.2012 06:41

kaszubskiexpress napisał(a):Jaką czystą szybę kolega ma w samochodzie :wink:

:lol:

kaszubskiexpress napisał(a):No chyba, że na jezdnię wyszedł ?

Nie, za duży ruch.

kaszubskiexpress napisał(a):Chyba stąd zrobił fotkę.

54.36158,18.642924

Pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.06.2012 07:15

Kiepura napisał(a):Ciekawe na co by to poszło jakby nie EURO. :roll:

Hmm. Może na drogi, mosty, dworce...... w sumie to chyba na to samo 8O
:wink:

Jacek S napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Chyba stąd zrobił fotkę.

54.36158,18.642924

Niewiele się pomyliłem :wink:

8)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 07:27

kaszubskiexpress napisał(a):Hmm. Może na drogi, mosty, dworce...... w sumie to chyba na to samo 8O

Osobiście wątpię.

Wystarczy prześledzić jakie inwestycje są realizowane za janosikowe.
Akurat na te wspomniane przez ciebie rzeczy idzie najmniej.

Dzięki temu, że, w ramach przygotowań do Euro, rozpoczęto tak dużo inwestycji i dokonano tak dużo zakupów, w Warszawie zostało sporo pieniędzy, które by do nas nie wróciły tak szybko.

Wystarczy przypomnieć sobie sprawę doinwestowania (doinwestowania - czyli "zmniejszenia obciążeń jakie wpłacaliśmy skarbu państwa") pierwszej linii metra, kiedy zostawiono nas samych sobie, bez środków na dalsza budowę, albo sprawy obwodnic i nowych mostów, które musieliśmy realizować sami, po zapłaceniu haraczu.

Z tego co się orientuje, to w tym czasie tych "dworców, dróg, mostów ..." w Polsce za dużo nie powstało, więc czemu miałoby się to nagle zmienić? :/
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.06.2012 07:42

weldon napisał(a):Wystarczy przypomnieć sobie sprawę doinwestowania (doinwestowania - czyli "zmniejszenia obciążeń jakie wpłacaliśmy skarbu państwa") pierwszej linii metra, kiedy zostawiono nas samych sobie, bez środków na dalsza budowę

Hmm. To chyba zły przykład. Gdańskie inwestycje drogowe , czy mostowe itd są finansowane z dotacji z Unii i kredytów spłacanych przez gdański samorząd, czyli przez mieszkańców, więc pisanie, że zostaliście sami ze swoim metrem, jest trochę bez sensu. Przecież Wrocławianie, czy Poznaniacy nie jeżdżą do pracy warszawskim metrem :wink:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 06.06.2012 09:19

kaszubskiexpress napisał(a):Gdańskie inwestycje drogowe , czy mostowe itd są finansowane z dotacji z Unii i kredytów spłacanych przez gdański samorząd, czyli przez mieszkańców, więc pisanie, że zostaliście sami ze swoim metrem, jest trochę bez sensu. Przecież Wrocławianie, czy Poznaniacy nie jeżdżą do pracy warszawskim metrem :wink:

Wrocławskie inwestycje też finansują się pieniędzmi unijnymi i samorządowymi. Wyjątkiem jest A8, ale trudno mówić, że to inwestycja lokalna.
Niestety w kasie miejskiej zabrakło na parę innych pożytecznych połączeń. Marzyła się nam linia kolejowa z dworca głównego na lotnisko czy aleja Stabłowicka z lotniska na stadion. Na realizację ciągle czeka też oś inkubacji, która połączy A4, lotnisko i drogę 94. I niestety jeszcze poczeka.
Jakby nie patrzeć za sam stadion zapłaciliśmy prawie miliard zł, z czego 500 mln to kredyt zaciągnięty na 14 lat. Spłacić trzeba, a budżet miasta niestety nie jest z gumy. Na koniec 2011 roku zadłużenie Wrocławia oficjalnie sięgnęło 59% dochodów (ustawa o finansach publicznych określa granicę zadłużenia samorządów na poziomie 60%). Tajemnicą poliszynela jest, że długi Wrocławia to więcej niż te magiczne 60% :wink: , bo kredyty brały też przeróżne miejskie spółki.

Cieszę się tym co zrobiono, ale ciągle dużo pozostaje do zrobienia. Po EURO tempo inwestycji spadnie, zacznie się spłacanie długów.
Ale żeby nie było, że my tacy biedni, bo musimy się finansować sami to uczciwe zaznaczę, że do Narodowego Forum Muzyki dorzucił nam się budżet centralny :!: Zdrojewski nam po starej znajomości załatwił :wink: .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2012 09:38

weldon napisał(a):
brzo1985 napisał(a):Swoją drogą liczę na jakąś blokadę stadionu przez przedsiębiorców których zrobiono w jajo ... :? :oops:

Lubisz zadymy? :roll:

Mam nadzieję, że inni będą rozsądni.

Chyba rozsądek zwyciężył :idea:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 09:47

kaszubskiexpress napisał(a):Przecież Wrocławianie, czy Poznaniacy nie jeżdżą do pracy warszawskim metrem :wink:

Jesteś pewien? ;)

:D

Ja od nikogo nie wymagam, żeby mi dokładał do interesu.
Po prostu chciałbym, żeby mi nie zabierali, bo, jak widać, mam w co i potrafię inwestować.

Szkoda tylko, że na to wszystko trzeba było czekać aż na taka okazję, jak Euro,
ale i tak nie mam powodu do narzekania.

Była szansa i udało się ją mz mocno wykorzystać, bo, mimo, że zrealizowano do tej pory jakieś 50% inwestycji, to to jest i tak kosmos w porównaniu z tym, co było wcześniej.

Janusz Bajcer napisał(a):Chyba rozsądek zwyciężył :idea:

Ale na forum, czy ... na ulicy?

:lol:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 06.06.2012 09:52

weldon napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Przecież Wrocławianie, czy Poznaniacy nie jeżdżą do pracy warszawskim metrem :wink:

Jesteś pewien? ;)

Dowcip mi się przypomniał.
Gdzie wyjeżdżają Warszawiacy na weekend?
Do domu.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 10:10

marze_na napisał(a):
weldon napisał(a):

Jesteś pewien? ;)

Dowcip mi się przypomniał.
Gdzie wyjeżdżają Warszawiacy na weekend?
Do domu.

Dowcip? :roll:

Dziś już się luźniej zrobiło na ulicach :D
Chyba jutro wyskoczę na rekonesans - jedyna taka okazja, żeby niektóre ulice zobaczyć, że tak powiem, soute :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone