Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po czym poznac Polaka w Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2007 19:58

krystian74 napisał(a):....jeśli tak to albo Rosjanin,Ukrainiec lub Polak :lol:

Rosjanie i Ukraińcy trzymają jeszcze OBOWIĄZKOWO kamerę w dłoni :idea: No i oczywiscie kultowe......złote zęby :wink:
Pozdrav :papa:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 07.08.2007 20:20

krystian74 napisał(a):Moje spostrzeżenie,rodaka poznam po ubraniach, koszulka,spodenki,skarpetki,a buciki to już obowiązkowo wszystko musi być nike,adidas,puma itp. oczywiście w dowolnym zestawieniu...jeśli tak to albo Rosjanin,Ukrainiec lub Polak :lol:

Z Różyckiego lub X-lecia...... :mrgreen:
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 07.08.2007 20:42

Troszku się zasmuciłem. Po przeczytaniu tych treści mam kaca moralnego. Na plaży, spacerze promenadą nakładam na stopy klapki lub właśnie sandały. Typowe półbuty mam z sobą ale z reguły nie są używane. Gorąco, upał i ja mam jeszcze chodzic w pełnych butach. ? Nie jestem pewny, nie zwracałem do tej pory wiekszej uwagi ale wydaje się że ..... chyba nikt nie chodzi w kozakach, trzewikach, etc. ..... po plaży, spacerując uliczkami miasteczka. Zwrócę na to teraz uwagę.
ps. a co szanowne grono zakłada na stopy ?????
GALILEUSZ
Odkrywca

Postnapisał(a) GALILEUSZ » 07.08.2007 20:55

woka napisał(a):ps. a co szanowne grono zakłada na stopy ?????

Na wakacjach ?
Klapeczki - w końcu z Polski jestem ! :D
Tylko, że bez skarpetek - nie ma kto prać ! :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2007 21:03

woka napisał(a):...

klapeczki :lol: bez skarpetek oczywiście :!: :lol: sandałków nie posiadam bo nie lubię :lol:
VOID
Cromaniak

Postnapisał(a) VOID » 07.08.2007 21:31

moondek napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):PS. a wracając do skarpetek i sandałków to nie tylko nasz atrybut :lol: :wink: Poniżej link do brytyjskiej strony www:
http://www.sandalandsoxer.co.uk/home.htm

Polacy też mają swoją stronę ;)
http://www.bialekozaczki.pl

Co do białych kozaczków....
Na koncercie MPT we Frankfurcie.... Kiepska jakość... bo robione szybko co by obiekt nie uciekł :):):)
[url][URL=http://img249.imageshack.us/my.php?image=dscn2626uu2.jpg]Obrazek[/url][/url]
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 07.08.2007 21:45

Myślisz że to Polka ? Po czym to poznać.
Ponadto uważam, że przesadzamy z tym krytykanctwem.
Klapki czy sandały są uniwersalne i noszą je osoby bez względu na wiek, płeć, narodowość czy zasobność portfela. Usiłuję sobie przypomnieć co na stopach mieli wczasowicze spotkani na spacerze, plaży. Moim zdaniem właśnie klapki lub sandały. Skarpetki do klapek ....... no nie wiem, czy to żarty czy poważnie piszecie o takim stroju. Ja chyba takiego "wystroju" nie widziałem. Nie logiczne i bezcelowe. Być może było ale dawno temu, gdzieś w latach transformacji.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.08.2007 21:49

woka napisał(a): ps. a co szanowne grono zakłada na stopy ?????

Po ziemi greckiej chodziłem w takich butach

Podobnie jak przed laty Hoplita w Grecji i Dalmatyńczyk w Dalmacji
GALILEUSZ
Odkrywca

Postnapisał(a) GALILEUSZ » 07.08.2007 22:26

woka napisał(a):Usiłuję sobie przypomnieć co na stopach mieli wczasowicze spotkani na spacerze, plaży. Moim zdaniem właśnie klapki lub sandały. Skarpetki do klapek ....... no nie wiem, czy to żarty czy poważnie piszecie o takim stroju. Ja chyba takiego "wystroju" nie widziałem. Nie logiczne i bezcelowe.

Na plaży może nie zobaczysz, ale w sklepie, na spacerze po nadmorskiej promenadzie, w podróży w czasie prowadzenia samochodu (mnóstwo kierowców TIRów też tak się nosi), w restauracji .... - jak najbardziej.
Wracając z Chorwacji zrobiliśmy zakupy w sklepie na Węgrzech, gdzieś przy Balatonie. Odezwałem się po polsku do dzieci. Ktoś się obejrzał energicznie jakiś 45-letni facet i się przygląda. Od razu wiedziałem, że Polak.
Po pierwsze chyba rozumię moją mowę. To pierwszy znak. A kolejne ?
Wąsiki. Koszulka na ramiączkach, krótkie spodenki typu bermudy i sandały ze skarpetkami. Mnie to nie przeszkadzało wtedy. Baaa. Nawet nie zastanawiałem się nad tym, że te skarpetki do sandałów nie pasują.
Ale w całości stwierdziłem, że to Polak, co potwierdziło się przy kasie, gdy spotkaliśmy się z naszymi rodzinami.
On być może na mnie spojrzał i pomyślał: " No tak, to Polak. Mogłem się domyśleć z tym jego strojem i wyglądem .... "
:papa:

Słuchajcie, równolegle jest prowadzony wątek, w którym piszą ludzie, że strasznie nas chwalą w tej Chorwacji. Może nie jest tak źle ?
Wprowadzić pewną edukację w kwestii mody i fruu do Europy !

A jeszcze w kwestii klapek i skarpetek.
Widziałem kilka razy sytuację na drodze, gdy kierowca TIRa zabiera się za wymianę zerwanej opony (robota po prostu mega ciężka) no i oczywiście w wygodnym i przewiewnym obuwiu skacze na ten klucz od kół, żeby zluzować śrubę. Cała siła tej operacji przy użyciu dźwigni klucza idzie na te biedne klapki / sandały i nogę w tym niezbyt mocnym obuwiu.
Ale kierowcy mają trudną robotę nawet bez zmiany kół i dam im już spokój.
Dodam, że widziałem niemieckich kierowców TIRów też w klapeczkach. Po prostu przewiewne obuwie, byle nie spadło z pedału hamulca, gdy ja jadę przed nim na wakacje....
VOID
Cromaniak

Postnapisał(a) VOID » 07.08.2007 23:03

woka napisał(a):Myślisz że to Polka ? Po czym to poznać.
Ponadto uważam, że przesadzamy z tym krytykanctwem.
Klapki czy sandały są uniwersalne i noszą je osoby bez względu na wiek, płeć, narodowość czy zasobność portfela. Usiłuję sobie przypomnieć co na stopach mieli wczasowicze spotkani na spacerze, plaży. Moim zdaniem właśnie klapki lub sandały. Skarpetki do klapek ....... no nie wiem, czy to żarty czy poważnie piszecie o takim stroju. Ja chyba takiego "wystroju" nie widziałem. Nie logiczne i bezcelowe. Być może było ale dawno temu, gdzieś w latach transformacji.

Na tym zdjęciu to 100% Niemra....
to zdjątko było raczej jako ciekawostka jak można sie ubrać na koncert Thompsona :):):) jak dla mnie rewelka 100% seksu..... :twisted: 8) :twisted:
krystian74
Globtroter

Postnapisał(a) krystian74 » 08.08.2007 06:12

woka napisał(a):Troszku się zasmuciłem. Po przeczytaniu tych treści mam kaca moralnego. Na plaży, spacerze promenadą nakładam na stopy klapki lub właśnie sandały. Typowe półbuty mam z sobą ale z reguły nie są używane. Gorąco, upał i ja mam jeszcze chodzic w pełnych butach. ? Nie jestem pewny, nie zwracałem do tej pory wiekszej uwagi ale wydaje się że ..... chyba nikt nie chodzi w kozakach, trzewikach, etc. ..... po plaży, spacerując uliczkami miasteczka. Zwrócę na to teraz uwagę.
osobiście chodzę w sandałkach lub klapkach ale BEZ skarpetek,natomiast mój 8 letni synio za nic nie chce ich zdjąc twierdzi że wpadają kamyki, nieda się grac w piłkę, :lol: a zawsze musi być gotowy :lol: no cóż przecież to poważne argumenty :wink:
Kir
Cromaniak

Postnapisał(a) Kir » 08.08.2007 07:32

A ja napiszę coś pozytywnego. Polaka poznasz w Chorwacji i Czarnogórze z reszta też, po przewodniku w ręku. Jeżeli gdzieś w Hr, zwłaszcza w niedostępnym miejscu widzicie człowieka z przewodnikiem szukającego jakiejś atrakcji to na 90% jest to Polak. Widac jesteśmy ludem ciekawym swiata.
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 08.08.2007 07:52

Kir napisał(a):A ja napiszę coś pozytywnego. Polaka poznasz w Chorwacji i Czarnogórze z reszta też, po przewodniku w ręku. Jeżeli gdzieś w Hr, zwłaszcza w niedostępnym miejscu widzicie człowieka z przewodnikiem szukającego jakiejś atrakcji to na 90% jest to Polak. Widac jesteśmy ludem ciekawym swiata.

Tak to prawda, popatrz na avantarek Fiolka ( może za dużo nie widać) trzyma w ręku przewodnik Pascala. Teraz mamy zamiar kupić przewodnik o Słowenii tylko nie wiem jaki.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 08.08.2007 08:23

Janusz Bajcer napisał(a):
woka napisał(a): ps. a co szanowne grono zakłada na stopy ?????

Po ziemi greckiej chodziłem w takich butach

Podobnie jak przed laty Hoplita w Grecji i Dalmatyńczyk w Dalmacji

Właśnie ja takie same preferuję. Noga oddycha, jest wygodnie i luz. Klapki czy sandały nie zakryte, z wycięciami na świeże powietrze. Myślę, że to wybrzydzanie tego obówia było trochę na wyrost i nie zasadne. Skarpetki , ..... no cóż, inny temat, a jak ktoś tak lubi to co mu zrobić, lubi i już. Jak dla mnie - nieprzeszkadza, choć osobiscie nigdy nie przyszło mi to głowy (szkoda skarpetek). Niech sobie nosi nawet podwójne, zakłada getry.
moondek
Cromaniak

Postnapisał(a) moondek » 08.08.2007 08:29

woka napisał(a):Troszku się zasmuciłem. Po przeczytaniu tych treści mam kaca moralnego. Na plaży, spacerze promenadą nakładam na stopy klapki lub właśnie sandały. Typowe półbuty mam z sobą ale z reguły nie są używane. Gorąco, upał i ja mam jeszcze chodzic w pełnych butach. ? Nie jestem pewny, nie zwracałem do tej pory wiekszej uwagi ale wydaje się że ..... chyba nikt nie chodzi w kozakach, trzewikach, etc. ..... po plaży, spacerując uliczkami miasteczka. Zwrócę na to teraz uwagę.

Generalnie nie chodzi o to, żeby nie nosić latem klapek, czy sandałów, ale o to, żeby nie zakładać do nich skarpet :)
Ja osobiście ganiam na urlopie tylko w klapkach, japonkach lub sandałach, ale nigdy nie zakładam do nich skarpetek :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.