Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po czym poznac Polaka w Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dallaska
Cromaniak
Po czym poznac Polaka w Chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 06.08.2007 10:18

czym róznimy sie od innych turystów? :D
Ostatnio edytowano 08.08.2007 09:12 przez dallaska, łącznie edytowano 1 raz
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 06.08.2007 10:45

Absolutnie niczym.
Nie, sorrka. Nasze dziewczyny są najładniejsze na świecie :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Po czym poznac Polaka w chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.08.2007 10:57

dallas napisał(a):czym róznimy sie od innych turystów? :D

Dobrze wykształcony Polak napisze temat - cytuję:
"Po czym poznac Polaka w chorwacji?" pisząc nazwę kraju dużą literą.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.08.2007 11:28

obserwacja pierwsza:

Polak, z siateczką na kijku w dłoni wybiega z wody i wrzeszczy do współtowarzyszy:

"e, patrzcie, ja pier...ę, ale debilna ryba"

i cieszy się.
Od innych narodowości różni się tym, że wrzeszczy o "debilnej rybie" po polsku.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.08.2007 11:38

obserwacja druga:

Polak wyławia z wody jeżowce (żywe) i kładzie je przed pannami. Pręży się, bo trofeum. Nie szukał dalej (skorupek), nie nurkował głębiej. Wystarczy, hyc, 3 metry od brzegu i piękne trofeum gotowe.

Jeżowce umierają. Podchodzę i proszę (na prawdę z wdziękiem) o natychmiastowe uśmiercenie zwierząt, bądź wrzucenie do wody.

Polacy ignorują mnie, bo chcę miec pamiątkę. Odchodzę.

Wracam, bo temat mnie męczy. Tłumaczę, że zwierząt nie wolno bezmyślnie krzywdzić. Nawet takich, które nie mają oczu i uszu. Polacy mówią, że (tu cytat) "lubią męczyć zwierzęta". Odchodzę.

Wracam i mówię Pani, że głupio robią turystom z Polski, którzy teraz utożsamiani będą z ludźmi bezmyślnie męczącymi zwierzęta. Pani mówi, że psujęjej urlop i żebym sobie poszedł.
Ja życzę Pani, żeby ktoś jej wsadził łeb do wody, to poczuje, co to zdychać w obcym środowisku. Pani mówi, żebym spied ... Odchodzę. Idę się ochłodzić.

Wracam po pół godzinie z kolorowymi, wielkimi jak bułki skorupkami jeżowców. Leżały 6 metrów pod wodą, 300 metrów dalej. Przechadzam się obok Polaków. Jeżowców juz tam nie ma.
Niestety, najlepsza żona, mówi, że je zanieśli do domu.

Ja, że mam dzień zepsuty. Ona, że ze mnie dumna jest, bo oni bardziej - jak się kąpałem, to cały czas o tych jeżowcach gadali. Po polsku.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.08.2007 11:40

obserwacja trzecie:

Siedzi baba, pali. Pety wkręca w kamienie i tam je zostawia. "I jak woda, Stefan?" pyta, a Stefan na to, że ciepła.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.08.2007 11:54

...na nogach sandały...a w sandałach ...skarpetki... (najczęściej czarne, podciagnięte "pod szyję" czyli tak wysoko jak tylko się da)... Kiedy widzę takiego Pana, to 99,9 % rodak
Pozdrawiam serdecznie :D
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 06.08.2007 12:01

Jak ktos ładuje do torby w restauracji hotelowej jedzenie ze śniadania i nalewa napoje do butelek to na pewno Polak.

Fuj . Wstyd

Puzzle1
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 06.08.2007 12:10

A ja widuję kulturalnych ludzi, dobrze ubranych i zachowujących się poprawnie.
Zostawiających po sobie porządek i dobre wrażenie.
Wkurza mnie takie gadanie, jak wyżej.
Wszędzie można znaleźć buraków. Mieszkam w Szczecinie i polecam wizytę w którymkolwiek supermarkecie koło granicy.
Pełno buraczanych Niemców, zachowujących się jak dzicz.
A mimo to mam przyjaciół, którzy potrafią się zachować i mieszkają w Niemczech.
Dla mnie takie gadanie to swego rodzaju próba dowartościowania się kosztem innych, takiego leczenia kompleksów.
Sorrka, ale ja ich nie mam i nie wstydzę się tego, że jestem Polakiem.
Poza tym pisząc tak obrażasz, obrażacie i mnie i całą rzeszę, zaręczam kulturanych ludzi, wypoczywających nad Adriatykiem.
I po co?
Żeby sobie pobiadolić? :)
pozdrawiam
--
damian
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 06.08.2007 12:19

damiangres napisał(a):Poza tym pisząc tak obrażasz, obrażacie i mnie i całą rzeszę, zaręczam kulturanych ludzi, wypoczywających nad Adriatykiem.

Jezeli tak nie postępujesz, to nie powinieneś czuć sie obrażony. Niestety niektóre przypadki zachowań wskazują na obywatelstwo, co nie znaczy , że wszyscy tak robią. Chodzi o to , że inne nacje pewne zachowania całkowicie wykluczają.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 06.08.2007 12:21

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...na nogach sandały...a w sandałach ...skarpetki... (najczęściej czarne, podciagnięte "pod szyję" czyli tak wysoko jak tylko się da)... Kiedy widzę takiego Pana, to 99,9 % rodak
Pozdrawiam serdecznie :D

Ha ha! Uprzedziłaś mnie z tymi sandałami i skarpetkami ;) To absolutnie nasza wizytówka nr 1 :) 100% pewności zyskujemy wtedy, kiedy taki delikwent ma na pasie takie "kurwiątko" na dokumenty i pieniądze lub wymiennie saszetkę pod pachą ;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.08.2007 12:24

damiangres - oczywiście, że masz rację :)

Być może to kompleksy, być może co innego, ale ...

Domyślam się, że każdy człowiek (nieważne jakiej narodowości) skłonny jest do czynienia uogólnień.
Na wakacjach, szczególnie w krajach, gdzie spotyka się wiele narodowości, ogół turystów nie korzysta (zapewne) z podziału na grupy zawodowe, lub inne mniejsze, lecz stosuje gruby wzorzec, którego kryterium stanowi miejsce zamieszkania.

Domyślam się, że gdy robię w Kro coś głupiego, nikt nie powie o mnie: o, jaki głupi menedżer, nauczyciel, czy górnik.

Na wakacjach za granicą staję się więc turystą-Polakiem i dbam, by pozostawić po sobie dobre wrażenie. Ośmieszając zachowania "niekonwencjonalne" mamy (zapewne) na celu pouczenie innych, by nam za granicą nie przynosili wstydu.

A że inni (inne narodowości) są gorsi, to już sprawa innych. K.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 06.08.2007 12:27

Super wątek żeby sobie samemu dokopać i pogłębić i tak nie małe kompleksy.
Przecież taki Niemiec nie zamordowałby z pewnością ani jeżowca ani głowonoga.
Czech nie założyłby skarpetek do sandałów ani tym bardziej podkoszulki na plażę, a żaden Chorwat nie rąbnie bułki z hotelowej restauracji. Należy jeszcze dodać, że równie powszechny co wyjątkowo obrzydliwy obyczaj wygrzebywania resztek pożywienia z pomiędzy zębów przy użyciu wykałaczki który jest dla mnie elementem lokalnego kolorytu to też nie Chorwaci to my.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 06.08.2007 12:28

damiangres napisał(a):Poza tym pisząc tak obrażasz, obrażacie i mnie i całą rzeszę, zaręczam kulturanych ludzi, wypoczywających nad Adriatykiem.

Chłopaku, więcek luzu! Nikt tu nikogo nie chce obrażać. Wystarczy, że mamy smutasów prezydenta i premiera, którzy się obrażają za wszystko :lol: Nie zniżaj się na litość boską do poziomu ich poczucia humoru! :lol: Większość z tych rzeczy napisanych o naszych rodakach to niestety prawda, ale na szczęście większość z nas nie robi podobnych rzeczy. Traktuj ten wątek po prostu jako "ku przestrodze" ;)
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 06.08.2007 12:50

moondek napisał(a):

Chłopaku, więcek luzu! Nikt tu nikogo nie chce obrażać. Wystarczy, że mamy smutasów prezydenta i premiera, którzy się obrażają za wszystko :lol: Nie zniżaj się na litość boską do poziomu ich poczucia humoru! :lol: Większość z tych rzeczy napisanych o naszych rodakach to niestety prawda, ale na szczęście większość z nas nie robi podobnych rzeczy. Traktuj ten wątek po prostu jako "ku przestrodze" ;)

Ależ zapewniam Cię Koleś, że mam dużo luzu. Czasem nawet za dużo ;)
Natomiast nie mogę zdzierżyć, że gdziekolwiek nie piszemy o zachowaniach Polaków, to zaraz pojawiają się komentarze jak wyżej.
Sorrka, mam poczucie humoru i w ogóle, lubie się luzować, ale takie komentarze mnie po prostu wkurzają.
Mógłbym mnożyć zachowania Niemców z cytowanego przeze mnie supermarketu (oglądanie gazetek-świerszczyków w KFC, wydzieranie się po niemiecku na obsługę, itp.) jednak nie mówię, że wszyscy Niemcy to buraki.
Pewnie, statystycznie, jest tam tyle samo Dyziów Burakiem Czesanych, ile u nas.
Tylko ładnych kobiet jest tam na pewno mniej (jeśli w ogóle są jakiekolwiek ;) )
pozdrawiam
--
damian
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.