Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po czym poznac Polaka w Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 09.08.2007 09:19

damiangres napisał(a):sam nie użwam skarpetek do snadałków, ale w drodze solidarności z używająycmi obiecuję przynajmniej raz je założyć podczas wizyty w Cro (BIAŁE) i uwiecznić ten moment na zdjęciu, umieszczając go dodatkowo na forum :) do czego i innych, protestujących namawiam.
Noście wąsy, saszetki na dokumenty, komórki na paskach na szyi, okulary we włosach, papierosy za uchem.
To tylko i wyłącznie WASZA sprawa i nic nikomu do tego.

Nic dodać, nic ująć! ;) Temat przewodni niniejszego wątku, czyli PO CZYM POZNAĆ POLAKA W CHORWACJI, osiągnął kolega damiangres ;)
Niemniej koleś jest jedno "ale". Poruszyłeś kwestię mody (czyli czegoś, co jest teraz "tryndy", "dżezi" czy "cool"). Seledyny i czerwienie w latach osiemdziesiątych były trendy, dżezi i cool, teraz możemy się z tego tylko śmiać, ale WTEDY BYŁA TAKA MODA (czyli były takie trendy). Obecnie "modne" jest nie noszenie skarpet do klapek i sandałów. Za 20 lat, słusznie to zauważyłeś, ktoś się może z nas śmiać, bo wtedy może będzie modne (trendy, dżezi, cool) chodzenie w skarpetkach do klapek i sandałów. Ale to dopiero za 20 lat... :)
Na dzień dzisiejszy "burak" chodzący w klapkach lub sandałach, założonych na gołą nogę, jest mniejszym "burakiem" od tego, co do klapek i sandałów ubiera skarpetki. W kwestii nie zakładania skarpetek do klapek i sandałów, burak bez skarpetek jest modny (trendy, dżezi, cool). Nikt, kto patrzy na jego nogi nie powie "ale obciach".
Niemniej nikt tutaj nikomu nie zabroni chodzenia w skarpetkach do klapek czy sandałów. To jest rzecz (tak jak słusznie zauważyłeś) gustu. Od siebie dodaję jeszcze to, że jest to też kwestia DOBREGO SMAKU. Pamiętaj zetem (kiedy już będziesz się solidaryzował z noszącymi skarpetki do klapek i sandałów), abyś do sandałów lub klapek założył skarpetki czyste i niedziurawe, bo może z tego powodu być jeszcze większy obciach :lol: Pozdrawiam :papa:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 09.08.2007 09:41

Nie no. Przecież gramy na całego kolego :) Białe, bez dziur, z trzema paskami, koniecznie kupione na jakimś bazarze. ;)
Jak się bawić to na całego :) A że wyjeżdżam do Sukosanu już we wtorek, więc pod koniec miesiąca, po powrocie zdjątka na pewno będą :)
pozdrawiam również
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 09.08.2007 10:03

Pamiętaj, żebyś nie zapomniał umiescił kilku zdjęć z wakacji na tej stronie :lol:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 09.08.2007 10:09

moondek napisał(a):Pamiętaj, żebyś nie zapomniał umiescił kilku zdjęć z wakacji na tej stronie :lol:

Nie no, wygrałeś :) :) :) :) :) :) :) :) dzisiejszy konkurs :) :) :) :)
suuuupeeer
obowiązkowo i tu :) :) :) :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.08.2007 10:35

moondek napisał(a):Pamiętaj, żebyś nie zapomniał umiescił kilku zdjęć z wakacji na tej stronie :lol:

Super, ale chyba naszych mało.
Na 100 % ci pod ławką, śpiący, po pracy zmęczeni. :D
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.08.2007 12:07

Oczywiście możecie sobie chodzić jak wam się podoba bo jestescie wolni ludzie. Ale jeżeli przejmujecie się bo zobaczycie rodaka w skarpetkach lub gotującego objad to jest już objaw polskiego zakompleksienia. I t po tych idiotycznych kompleksach najlepiej poznać Polaka.
A już nieźle trzeba mieć narąbane do łba by nazywać takie zachowanie małomiasteczkowym. Co ma piernik do wiatraka?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.08.2007 13:08

o rany.... Powiem szczerze, że gdybym wiedziała, jaką lawinę spowoduje mój żartobliwy i pisany "z przymrużeniem oka" post, z całą pewnością bym go nie napisała.
Od razu dodam: nie potępiam panów wdziewających skartepty do sandałów! Widywałam w życiu większe grzechy. Jak się komuś podoba, proszę bardzo. Mnie to nie przeszkadza, może jedynie wywoływać "uśmieszek".
To było SPOSTRZEŻENIE I NIC WIĘCEJ. Po prostu tu, gdzie mieszkam i pracuję Pl turyści to mój chleb powszedni i myślałam, że temat "po czym poznać Polaka za granicą" to właśnie miejsce, by moją skromną obserwacją się podzielić...
Przeproszę jeszcze zatem wszystkich, którzy poczuli się urażeni i słowo harcerza: więcej nie będę! :oops:
Pozdrawiam serdecznie zarówno zwolenników jak i przeciwników.... :wink: a także takich jak ja - zwyczajnych obserwatorów.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.08.2007 13:35

Kasiu, bardzo miło to napisałaś :)

Rzeczywiście, zrobiło się "zagadnienie". I im więcej czytam postów przeciw (skarpetom), tym większe zrozumienie mam dla skarpeciarzy. Taka moja pokrętna natura. A szczególnie nie szokują mnie skarpety u osób starszych ... Nawet mi trochę nieswojo, jak pomyślę, że mogliby przeczytać, jak sięz nich ktoś nabija i byłoby im przykro. Z nas też się na pewno nabijają - mam na myśli młodsze pokolenie, które nie akceptuje wielu przyzwyczajeń "nas w wieku średnim" :)

Ale - zero akceptacji dla męczenia jeżowców i petów wkręcanych w kamienie :)
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.08.2007 13:59

Tak jest sandały tylko ze skarpetkami ( najgorsze, że nie chodzę w sandałach i nie mam tego jak zamanifestować).
Owszem męczenie jeżowców też mi się nie podoba (czasami starałem się je wrzucać do wody) ale nie wiem czy akurat Polacy są tu na przodzie statystyki. W końcu skąd się biorą na tarowiskach i ulicach setki skorupek na sprzedaż. I wątpie czy zbieracze tak się nimi znowu przejmują i bezboleśnie zabijają.
Z tymi petami to też widziałem duzo więcej Chorwatów obojga płci robiących z plaży popielniczke. Dodatkowo powiem swoje subiektywne zdanie (za mało obserwacji by silić się na obiektywizm) , że Polak to robi z lenistwa a Chorwat bo uważa, że to jest w porządku i do tego plaża służy.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.08.2007 14:06

a propos skorupek jeżowców - sądzę, że zdecydowanie ławiej jest sobie skorupkę złowić (znaleźć), niż ją preparować z żywego jeżowca; w sezonie na skorupki rzucają się turyści (ja bardzo :lol: ), więc zapewne trudniej je znaleźć; po sezonie jeżowce są już wypasione (duże), a i zbieraczy nie ma ... może wtedy chorwackie dzieci magazynują je na przyszły rok dla turystów?
Ciekawe, może jakiś rezydent to wie? Albo kto inny?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.08.2007 16:51

Po obejrzeniu tej strony ......... od dzis zabieram skarpetki z sobą. Jak będę chciał to zakładam je i wiem że to norma i żaden tam obciach. :!: :!: :!: Temat stucznie wywołany i myślę, że dałem się nabrać, że niewypada. Skarpetki do klapek czy sandałów - są dozwolone ( złe słowo- a kto niby miałby "dozwalać"), jest to normalny strój (ubiór). :!: :!: :!: Ponadto, temat chyba wakacyjno-ogórkowy. ( w pierwszym poście pisałem, że nic a nic mi te skarpetki nie przeszkadzają- czyli u mnie jest wszystko ok). :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2007 17:22

woka napisał(a):....Temat stucznie wywołany i myślę, że dałem się nabrać, że niewypada. Skarpetki do klapek czy sandałów - są dozwolone ( złe słowo- a kto niby miałby "dozwalać"), jest to normalny strój (ubiór). :!: :!: :!: Ponadto, temat chyba wakacyjno-ogórkowy. ( w pierwszym poście pisałem, że nic a nic mi te skarpetki nie przeszkadzają- czyli u mnie jest wszystko ok). :D

WOKA - temat jak temat :lol: ktoś chciał założyc wątek z przymrużeniem oka ale niestety wiele osób jest poważnych jak rządząca koalicja i stąd w co drugim poście powaga lub oburzenie :lol: :lol: :lol: a za mało uśmiechu i dystansu do samego siebie (i wcale nie mam tu na myśli naśmiewania się z kogokolwiek)
Pozdrav :papa:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.08.2007 17:51

Z tego co mówią Chorwaci,Polaków poznać po tym ,że dużo kupują.
I w sklepach spożywczych i na targach,a i w restauracjach nie oszczędzają.
I dla Chorwatów taki typ turysty jest najwyżej ceniony. :D Nawet jak ktoś tam coś przywiózł z Polski,to jak policzy ile jeszcze tam wydał .....
Ja najbardziej nie lubię Polaków z piwem w ręku na plaży,ale inne nacje też czasami te piwo w ręku trzymają. :wink: Jak ktoś nie wchodzi potem do wody to się nie czepiam. 8)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.08.2007 19:16

Gorzej, to wygląda Rodak, spacerujący z piwem w ręce po mieście*.
* dowolna miejscowość na kuli ziemskiej :mrgreen:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.08.2007 19:19

FUX napisał(a):Gorzej, to wygląda Rodak, spacerujący z piwem w ręce po mieście*.
* dowolna miejscowość na kuli ziemskiej :mrgreen:

Tu się nie czepiaj. :wink: Holender nie tylko idzie z piwem po mieście.
Jak ma potrzebę to się wysika bez wstydu gdziekolwiek. :D
Ale śmieszne,ale śmieszne. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.